E-papír Egy kis hazai - Alcor Myth e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2015. december 29. | Szerző: Varga Csaba

0

Egy kis hazai – Alcor Myth e-könyv-olvasó teszt

Egy kis hazai – Alcor Myth e-könyv-olvasó teszt Varga Csaba

Árban az egyik legjobb

Ár/érték arány
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok
Extrák

Összegzés: Az Alcor Mythet ajánljuk mindazoknak, akik maximum 20 ezer forintért keresnek jól használható, magyar nyelvű operációs rendszerrel rendelkező e-könyv-olvasót. Apró gyermekbetegségei vannak, amiket egy szoftverfrissítés reméljük a orvosolni fog.

3.8


Az Alcor új e-könyv-olvasó készüléke még éppen megérkezett év végére, hogy karácsonyra a fa alá tudjon kerülni. Aki ilyet kapott már biztos jól „megnyomkodta” és feltöltötte könyvekkel. Szóval ezt a teszt leginkább azon érdeklődőknek szól első körben akik kisebb-nagyobb borítékot, esetleg vásárlási utalványt kaptak pár nappal ezelőtt. Ha még csak most tervezzük, hogy e-könyv-olvasó készüléket veszünk és az alsó kategóriában keresgélünk, a Myth egy jó választás lehet, ár/érték arányban mindenképpen.

Idei utolsó tesztünk következik és az első amelyiknél bekapcsoltuk az új értékelő rendszerünket. 🙂

A magyar márka előnyei

Az Alcornak ez a negyedik e-könyv-olvasó típusa, van már tapasztalatuk az ilyen eszközök terén is (a táblagépek mellett ugye, ebben a készülékkategóriában az egyik legszélesebb palettával rendelkeznek). Amit mindenképpen nyújtani tudnak a külföldi márkákkal ellentétben az a megbízható és gyors szervízháttér és mindegyik készüléken megtalálható a magyar nyelvű kezelőfelület. Korábbi felmérésünkből kiderült, a hazai e-könyv-olvasó közönség számára nagyon fontos, hogy az e-olvasókon legyen honosított felhasználói felület, a Mythen pedig szerintünk egy nagyon jó kis  magyarított operációs rendszer működik, jó minőségű, nem találkoztunk még félrefordítással vagy kihagyott menüponttal.

Árban az egyik legnyerőbb

A  HD-nak nevezett 1024×758-as e-papír az alsó kategóriában még mindig nem mondható átlagosnak, ez a felbontás már igen szépen jeleníti meg az antikva betűket (talpas, elvékonyodó szárú, a nyomtatott könyvet esetében igen népszerű, szép oldalképet adó, jól olvasható betűtípusok), ez az új Alcor olvasó is ilyen panelt kapott. Pearl típusról van szó, a 20 ezer forint körüli árba a Carta nem fér bele (egyelőre). Még nem láttunk olyat, hogy ebben az ársávban lenne háttérvilágítás vagy érintőképernyő és sajnos most sem fogunk, nincs továbbá wi-fi modul sem, ha e-könyveket akarunk a készülékre másolni marad az USB kapcsolat. A kategóriában  elvárhatnak mondható 4 GB háttértárral rendelkezik a kütyü (kb. 2000 e-könyv tárolását teszi lehetővé), ha ez nem lenne elég microSD kártyával tudjuk bővíteni a tárhelyet. A 600 Mhz-es processzor, megfelelő sebességgel „hajtja meg” a rendszert, lassulást, akadást nem tapasztaltunk. Mindezeket úgy hozza a Myth, hogy a jelenleg kapható 3 legjobb ár/értékű arányú készülék között van Magyarországon és amúgy is az egyik legolcsóbb 2015-ös modell.

Funkcionálisan is jól teljesít a „vas”. Kezelőgombok: Van egy-egy lapozó az előlap két oldalán, egy navigációs gomb középen alul, illetve két-két funkció gomb jobb és bal oldalon, az ezek egészen jól használhatóak, főleg olvasás közben. Balról jobbra haladva: betűméretek azonnali elérése, ez 6 fokozatban állítható, visszagomb, jobb oldalon a képernyő frissítése gomb és képernyő forgatása illetve a helyi menü elérése. A helyi opciókat egyébként a navigációs gombot használva is el tudjuk érni. Elmondható, hogy a kezelőgombok funkciói, elhelyezésük és méretük is jól el lett találva, ilyen szempontból egészen felhasználóbarát a készülék.

Egy kis hazai - Alcor Myth e-könyv-olvasó teszt - a készülék alulról

A szokásos módon a készülék alján kapott helyett a töltésre és adatkapcsolatra szolgáló microUSB bemenet és a microSD kártya hely, itt van a ki/be kapcsoló gomb is (nagyításhoz kattints a képre)

Csipetnyi jóság itt és ott az OS-ben

Főmenü: minden elvárt funkciót megkapunk (utoljára olvasott könyvek, könyvtár, kereső fáljböngésző). A kereső az érintőképernyő hiánya miatt a szokásos módon nehezen használható, a képnézegető valamiért még mindig bekerül egyes e-könyvolvasókba 🙂 , itt is van. Extraként kapunk két, játékot amik viszont nagyon jól működnek a navigációs panellel, megfelelően kiválasztott szoftverecskék (sokoban és egy puzzle) az érintő modul nélküli e-inkhez. Kellemes meglepetés volt a naptár, ami nyilván egyesek számára lehet, hogy egy teljesen felesleges funkció, nekünk viszont tetszett, hogy integrálásra került az OS-be.

alt=

A főmenü (nagyításhoz kattints a képre)

Könyvtár: Szokásos módon több nézet közül választhatunk: lista, borítóképek stb.,  és a rendezési szempontokat is variálhatjuk. Itt találkoztunk először az operációs rendszer grafikus felületének egyik kis zavaró hibájával: mindenhol, a szövegek megjelenítésére klasszikus talpas antikvákat használ (talán Times – és leszármazottai Times New Roman – betűtípust). Ahol elég nagy a betűméret, például a főmenüben ott ez jól mutat és jól is olvasható, de ahol már kisebbet használnak, például a borítók alatt található szövegeknél, helyi menüknél, ott ez a betűtípus használat az olvashatóság kárára megy, HD kijelző ide vagy oda, legalább a kisebb méretű szövegeknél jobb lett volna valami vastagabb szárú, groteszk betűt használni. Sajnos nem tudtuk sehol sem átállítani a felület betűtípusát (talán majd egy szoftverfrissítés megoldja ezt a problémát). A borítóképeket jól megjeleníti a rendszer és szépen kiolvassa a metaadatokat is (már ahol vannak, például az epub formátumból).

alt=

A könyvtár (nagyításhoz kattints a képre)

Már csak olvasni kell

Az olvasó felület egyszerű és az olvasási funkciók mintaszerűen működnek. Az egy gombnyomással elérhető helyi menüben minden szükséges funkciót megtalálunk. Van kedvencek menü (az egész könyvet adjuk hozzá ilyenkor a kedvencekhez és ezek egyszerűen elérhetőek utána a könyvtár modulban), könyvjelző, tartalomjegyzék, oldalszámra ugrás, keresés és a képernyőt is tudjuk forgatni. Tudjuk állítani a margót, innen is elérhetőek a betűméretek, betűtípust nem tudunk állítani, az van amit hoz magával a fájl (ePub) vagy pedig az alap az OS által is  használt antikva ami megfelelő nagyítással jól olvasható és szép szövegképet ad. Az általunk megnyitott egyik fájlnál valamiért pont a rövid ö betűk nem jelentek meg (más olvasón igen), de a többi e-könyvel nem volt gond.

Legalább 6 formátumot támogat a készülék, ezek között ott van természetesen az ePub, a mobi és a rich text is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. És természetesen a PDF-is, ebben nagyon jó a Myth! Egyrészt van ugye a gyorsan elérhető képernyőforgatás funkció, másrészt van egy úgynevezett pdf reflow, amivel a fix tükörméretet megszüntetve a PDF-ből kinyert betűformázások (betűtípus és méret) megtartása mellet tudjuk a szöveget nagyítani. A készülék alkalmas tehát bizonyos típusú PDF állományok (elsősorban szövegfelismerő szoftver által átalakított szövegeket vagy eleve digitális formátumból létrehozott PDF fájlokat tudunk rajta jól olvasni) magasabb szintű kezelésére.

alt=

Az olvasó nézet. Itt éppen az az e-könyv van fotózva, aminek szövegében lévő rövid ö-ket nem tudta megjeleníteni a készülék – úgy tűnik egyedi eset volt (nagyításhoz kattints a képre)

Zárógondolatok, melyek a Mythről is szólnak

2015-re olyan lett a hazai e-könyv-olvasó piac, hogy nem győz az ember válogatni, elvárásainknak tényleg csak a pénztárcánk szabhat határt. Azt is látni kell, hogy a „filléres” e-papíros készülékek ideje nem most fog eljönni. Itthon még nagyon sokáig  nem, ilyen áfa és valutaárfolyamok mellett. 19–20 ezer forint, nagyjából ez az alja, a forgalmazók ez alá az ár alá egyszerűen nem tudnak menni, ha új eszközök kiadásáról van szó. Nyilván 5–6 éves típusokat lehet ennél olcsóbban is venni, ezeknél a legfontosabb kérdés, hogy ki vállal rájuk bármilyen garanciát, mivel már nem gyártják őket és az alkatrész ellátás is kérdéses. Érdemesebb azt a pár ezer forint pluszt kiadni egy aktuális modellért, melynek szervizelése megoldott és az operációs rendszer javítását, időszakos frissítését is biztosítja a  gyártó. A Myth a belépő szintű készülékek mezőnyében egy nagyon jó készülékek, ha tisztában vagyunk ezzel és megfelel nekünk akkor örömteli beruházás lehet a megvásárlása.

alt=

Ajándéknak is tökéletes (nagyításhoz kattints a képre)

Ezt olvastad már?

  • A legjobb e-könyv-olvasók karácsonyra2016. december 4. A legjobb e-könyv-olvasók karácsonyra Kis késéssel de elkészült a cikkünk, úgy gondoljuk, teljes áttekintést tudunk nyújtani a hazai piacról korábbi tapasztalatainkat figyelembe véve. Természetesen az ajánló némileg […]
  • E-könyv-olvasó – a legjobb karácsonyi ajándék! (X)2018. december 4. E-könyv-olvasó – a legjobb karácsonyi ajándék! (X) Vajon mi lehet a legjobb karácsonyi ajándék? Hát persze, hogy e-könyv-olvasó! 🙂 Az alábbiakban szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a PocketBook írását, a cikkben sok-sok jó tanács van a […]
  • Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt2018. augusztus 3. Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt Végre megkaptuk tesztelésre a PocketBook legnagyobb (7,8 hüvelykes kijelzővel ellátott), legerősebb – a Touch HD 2 felmagasztalása után meg kell, hogy kövessük magunkat – és legjobb […]
  • Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt2017. március 9. Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt Nemrég került a kezünkbe az egyik legkísérletezőbb e-könyv-olvasó gyártó új zászlóshajója, mely még 2016. szeptemberében „csücsült fel” a középkategóriás készülékek palettájának tetejére, […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑