E-könyv

Megjelent: 2015. március 13. | Szerző: Papírontúl

Kettőt hátra – nem lehet kedvezményes az e-könyvek áfája az EU-ban

Olvasd az eszközödön!

Az EU tagállamokban a könyvek kisebb áfa kulcs alá eshetnek, mint az összes többi termék és szolgáltatás, és ezt  uniós jogszabályban is rögzítették. Magyarországon a könyvek áfája 5%, szemben a szokásosnak mondható 27%-al. Azonban felmerül a kérdés, hogy az európai jog szempontjából mi is számít könyvnek? Nos, sajnos az Európai Unió Bírósága által a múlt héten hozott ítélet szerint az e-könyvek valójában nem is könyvek hanem „elektronikusan támogatott szolgáltatások”, így ezekre nem vonatkozhat a kedvezményes áfa.

Az e-könyveket még az EU sem akarja kulturális termékként azonosítani

Az ítélet minden elektronikus vagy digitális formátumú kiadványra vonatkozik, függetlenül attól, hogy az letöltött vagy webes, úgynevezett stream technológiával megosztott. Az EU Kúria az indoklásban kimondta, hogy a kedvezményes forgalmi adót csak az európai Áfa Direktíva III. Függelékében leírt termékekre lehet alkalmazni, amiben viszont kimondottan csak a nyomtatott könyveket említik. Ugyanezen művek elektronikus formátumú változatát nem tartalmazza a függelék, még az adathordozón vagy eszközön való forgalmazást sem támogatják.

Az ítélet kimondása előtt több országban is a kisebb áfa vonatkozott az e-könyvekre is. Például Franciaországban szintén 5% volt a rájuk vonatkozó forgalmi adó (szemben a hagyományos 20%-al), vagy említhetjük Luxemburgot ahol 3% (17% helyett). Ebben a két államban már 2012 óta kisebb adókötelezettség terhelte az e-könyveket, és már ettől az évtől kezdve folyt a jogi vita ennek a módosításnak a törvényességéről. Az előbb említett két uniós tagállam mellett érintett még Olaszország és Málta is az ügyben, ez a két ország még a tavalyi év végén vezetett be kedvezményes adózási kulcsot az e-könyvekre.

paper
Kép forrása: marcoderksen / Foter / CC BY-NC

EU szinten lehet egy nagyon erős, a hagyományos könyvkiadásban érdekelt vagy nyomdákkal rendelkező lobbi

Az EU már korábban is szigorított a digitális tartalmak és egyéb elektronikusnak minősülő szolgáltatások adózásán. A 2015. januárjában életbe lépett jogszabály módosítás lényege az volt, hogy a vásárolt termékek után nem az eladó cég székhelyét befogadó állam, hanem a vásárló országának áfa kulcsa után kell adózni. Ezzel a lépéssel sok esetben megdrágították a vevők számára például az Amazonon való vásárlást, és sok cégnek nem kis informatikai problémát és könyvelési mizériát okoztak, hiszen ezentúl figyelni kell, honnan érkezik a vevő az internetes áruházba és az azonosított országban használt áfakulcsot kell alkalmazni a számlázás során.

Amennyiben az érintett tagállamok a cikk elején említett EU direktíva szerint nem emelik az e-könyvek áfáját záros határidőn belül, úgy azzal kötelezettség szegést követnek el, és ennek megfelelően az Unió jogi lépéseket fog tenni és szankcionál. Luxemburg és Franciaország képviselői erre reagálva kijelentették hogy kampányolni fognak az EU-s áfa szabályozások teljes felülvizsgálatáért, pont az ilyen visszás jogszabályok miatt. Fleur Pellerint, a francia kulturális minisztert idézzük: „Folytatni fogjuk a harcot a könyvek technológiai semlegességért, azaz hogy ugyanazok az adózási szabályok vonatkozzanak mind a nyomtatott mind az elektronikus könyvekre.”

A hazai fogyasztókat a most hozott jogszabály jelenleg nem érinti, hiszen sajnos az itthon forgalmazott e-könyvekre eddig is a 27%-os áfa vonatkozott. Az ítélet viszont még egy esetleges jövőbeli adócsökkentés reményét is elveszi, hiszen egy itthon hozott e-könyv áfa csökkentési rendelet most már az uniós joggal is ellenkezne, és kötelezettségszegési eljárás alá vonná Magyarországot.

Forrás: The Verge és az EU Bírósága
Fejléckép forrása: rockcohen / Foter / CC BY-SA

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑