E-papír

Megjelent: 2015. február 3. | Szerző: Varga Csaba

Kizárólag hölgyeknek – Alcor Bloom e-könyv-olvasó készülékteszt

A cím nem túlzás, a most bemutatásra kerülő készüléket mind külcsín, mind belbecs szempontjából leginkább a gyengébbik nem képviselőinek szánja az Alcor. A hazai márka jelenleg három, kifejezetten e-könyvek olvasásához készült eszközzel van jelen a piacon. Ezek közül a legfrissebb a kiadás a Bloom típusnévre keresztelt modell, mely mind az ára, mind funkciói alapján az alsóbb szegmensbe tartozik (a bejegyzésben ezzel foglalkozunk). A másik két készülék a Saga már egy régebbi, kifutó e-inkes olvasó, a Codexet pedig, amit háttérvilágítással és HD kijelzővel szereltek fel, már a középkategóriába pozicionálja gyártó.

Virágom, virágom…

A készülék tudomásunk szerint csak fehér alapszínben kapható. Ez és a hátlapon található királykék színű virágminták a célcsoport szempontjából igen meghatározóak. Ugyanilyen a színnel vannak felfestve a dedikált menügombok ikonjai is. Ha még így is kétségeink lennének, készülék alján csillogó ezüstben pompázó „OK” gomb egyértelműen gondoskodik arról, hogy az uniszex kifejezés véletlenül se jusson eszünkbe. A színek kombinációja, a dedikált funkciók elérésének elhelyezése ízléses és szép, még a csillogó gomb sem rontja az összképet. Maga a készülék ház azonban kicsit nagy, a kijelző körüli keret szerintünk túl széles, ekkora méretű funkciógombok jóval kisebb felületen is elfértek volna anélkül, hogy a zsúfoltság érzetét keltenék. Ebből a szempontból a dizájnt némileg konzervatívnak érezzük. Egyetlen egy furcsaság van amit nem nagyon értettünk: a lapozógombokon a nyilak nem balra vagy jobbra hanem lefelé vagy felfelé mutatnak. Az első pár használatkor mindig bizonytalan az ember, hogy az előre lappozáshoz a felfelé vagy a lefelé ikont kell megnyomni.

SONY DSC

Íme a hátlap…

Mint egy igazi nő

A hardvererőforrások tekintetében egyáltalán nem a csúcskategóriába tartozik a készülék. Első generációs, 800*600 pixel felbontású kijelzővel szerelték, ami sajnos nem érintőképernyő. A processzor sem egy mai fejlesztés, és a közvetlen hozzáférésű memória elég kevés, de a célcsoportot, akiknek a készüléket szánták nem a specifikációban szereplő kimagasló értétek hozzák lázba, ugyanígy nem kell egyből levonni negatív közvetkeztetéseket, ha ezek a számok esetleg alacsonyak. Az e-könyvek számára egyébként már a készülékbe is megfelelő tárhely van beépítve (4 GB, kb. 1500 e-könyvnek simán elég), de micro-sd kártyával ez bővíthető. 7-8 ezer oldalt simán átlapozhatunk egy feltöltéssel, hiszen a kijelző csak ekkor fogyaszt áramot. Adatkapcsolatra csak kábelen keresztül van lehetőség.

A hardver gyengeségét és a modulok (wi-fi) esetleges hiányát bőven ellensúlyozza azonban a használhatóság, az egyszerűen elérhető kiemelt funkciók és a felhasználó barát operációs rendszer. A látszólagos gyengeséghez, szépség és kimagasló belbecs társul.

A készüléken futó rendszer nagyon kellemes meglepetéseket okozott. Ebben a kategóriában a gyártók általában a minél kedvezőbb ár elérése érdekében a szoftveren és a fizikai erőforrásokon spórolnak. Mint előbb leírtuk ez részben Bloom esetében is igaz, azonban az interfész ami az e-könyv olvasó lelke, véleményünk szerint nagyon jól sikerült. Csak azt tudja amit kell neki és azt teljesen megfelelően. Már a főképernyőn elérhető információk, funkciók és azok elrendezése is felhasználóbarát:

  • Egyből elérhetőek a könyvek, könyvjelzők, beállítások, a fájlkezelő, a képek és a keresés.
  • Láthatjuk a készüléken lévő legfrissebben feltöltött 5 könyv listáját, az éppen olvasott kiadványról információkat és e két legfrissebben feltöltött könyv borítóját.
  • Mint a mobiltelefonoknál, a kijelző tetején egy pár pixel széles sávban az akkumulátor töltöttsége, a pontos idő és a dátum látható.

Ennyi és semmit több. Érintőképernyő híján az egyes menüpontokat készülék közepén elhelyezkedő jostick szerű négyirányú gombbal tudjuk elérni. A kereső kezdőképernyőn való elhelyezése külön üdvözlendő, ezt a gyártók még a komolyabb készülékeken is el szokták hagyni, pedig már 30–40 e-könyv eszközön való tárolása esetén megkönnyíti az egyes címek megtalálását.

A további képernyők annyira egyértelműek, hogy nem is térünk ki rájuk. Mindegyik menüpont kinézetéről készítettünk fotókat, amik a cikk aljában található galériában tekinthetők meg. A könyveket egy egyszerű listában láthatjuk, a fájlkezelőben kiterjesztéssel együtt jelennek meg az állományok. A képnézegető egy felesleges ficsőr, de valamiért szinte minden e-könyvolvasóba belerakják.

Más dolog, hogy az egész rendszer kívánja az érintőképernyőt. Az ember érzi, már csak ez a funkció kéne, hogy a készülék tökéletes legyen, de ez sajnos nincs. Így a kezelésnek megvan azért a sajátos nehézkessége, nem beszélve arról amikor a keresőbe próbálunk a navigációs panel segítségével betűket szavakat begépelni. 2015-ben ez egyrészről furcsa hiány, másrészt viszont érhetően ne akarjunk mindent a piacon egyik legjobb áron elérhető eszköztől. Egyszerűen nem fért bele a 20 ezer forint körüli árba.

SONY DSC

A főmenü

Gombok és olvasási funkciók

Az e-ink képernyő alatt, középen helyezkedik el a jostick, amit gyakorlatilag csak az egyes menükben való navigáláskor használunk, bár lapozni is lehet vele (a jobbra vagy balra ikonok megnyomásával). Erre van egyébként dedikált panel az előlap bal oldalán, igaz kicsit furcsa elrendezésben, a lapozáshoz a le vagy felfelé mutató ikonokat kell megnyomni. A négy funkció gomb már érdekesebb, jobbról balra haladva a nagyító ikont a betűméret gyors növelésére vagy csökkentésére használhatjuk, ez mellett a képernyő 90 fokos forgatását biztosító szoftverecske érhető el gyorsan. Egy gombnyomásra egyet fordul képernyő: ha nagyobb méretű pdf dokumentumokat szeretnénk az eszközön megtekinteni, ezzel a lapméret és a tördelés megtartása mellett tudunk kicsit nagyítani a szövegen (persze el kell forgatni az eszközt is). A jostick baloldalán vannak a helyi menü és a kilépés gombok.

Az olvasási nézet (amikor megnyitottunk egy könyvet) helyi menüjében a szokásos formázási, beállítási lehetőségek vannak (lásd a képeket a galériában), gyorsan és könnyen elérhetően. Egy funkciót mindenképpen ki szeretnénk emelni: az ún. PDF reflow megoldással az egyébként fix oldalméretű PDF dokumentumok szövegét lehet nagyítani, úgy hogy a modul átalakítja a szöveget dinamikussá, ilyenkor csak a betűméret változik, nem az egész oldalkép mérete. Az egyszerűbb szerkezetű dokumentumoknál ez teljesen jól működik, táblázatokkal, képletekel megtűzdelt anyagok esetében azonban nem igazán használható. Ilyen dokumentumok kezelésénél a nagy méretű képernyőt (9–10 hüvelyk átmérőjű kijelző szükséges legalább, attól függően az eredeti könyvet milyen méretű papírra nyomták – B5–A4) nem tudja semmilyen szoftveres megoldás helyettesíteni.

Kiegészítők és egy kis összegzés

alcor_sajto_foto2Az Alcor Bloomhoz kapható egy „inverz” tok (királykék alapszín fehér virágminta), a nálunk lévő eszközhöz nincs ilyen, de a képek alapján érdemes együtt venni a kettőt, főleg, ha ajándékba szánjuk az olvasót. Az egyik legolcsóbb eszköz a piacon, jó szervizháttérrel és technikai támogatással (lévén, hogy magyarországi márkáról van szó). Ebből a szempontból, főleg az e-könyvekkel most ismerkedőknek a készülék egy kockázatmentes választás lehet. Az olcsóság az összeszerelési minőségében nem mutatkozik meg, a hardver gyengeségeit pedig egészen jól pótolja, az egyszerűen használható, kiváló operációs rendszer, ráadásul a dedikált gombok tényleg kényelmesebbé teszik az olvasást. A dizájn lehetne modernebb, de részben ezt is ellensúlyozza az elegáns színezés és grafika. Természetesen vannak sokkal jobb e-inkes eszközök, sokkal drágábban. Vannak olcsóbbak is, de talán egy-két márkán kívül, az már tényleg annyira a neve-nincs kategória, hogy nem ajánljuk megvételüket. És ugye nem szabad az e-tintás eszközökkel összekeverni a tízenX ezer forintért kapható LCD kijelzős valamiket.

A készülék teljes specifikációja megtekinthető a hivatalos oldalon. Vásárláshoz keressetek rá a neten :-).

Ezt olvastad már?

  • Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt2017. március 9. Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt Nemrég került a kezünkbe az egyik legkísérletezőbb e-könyv-olvasó gyártó új zászlóshajója, mely még 2016. szeptemberében „csücsült fel” a középkategóriás készülékek palettájának tetejére, […]
  • Indul az Arany-év, tippek Kindle tulajoknak, újabb Kobo pletykák2017. március 5. Indul az Arany-év, tippek Kindle tulajoknak, újabb Kobo pletykák Találtunk egy nagyon jó weboldal válogatást Kindle tulajdonosoknak, a Kapersky Lab egy komoly projektben foglalkozik annak kiderítésére, hogyan fog kinézni a Föld 2050-ben. És […]
  • Beharangozók és egy kis helyreigazítás2015. szeptember 3. Beharangozók és egy kis helyreigazítás Rövid hírekben közöljük veletek, milyen anyagok várhatóak nálunk hamarosan, és fontos fülest is kaptunk a Kobo Slightbook HD Shine Edition olvasó kezeléséhez! Eszköztesztek Jön, jön, jön […]
  • Vissza a jövőbe – Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt2015. szeptember 2. Vissza a jövőbe – Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt A készülék-újdonságok mellett szívesen veszünk a kezünkbe kuriózumnak számító kütyüket is, amelyek valamilyen egyedi funkcióval emelkednek ki a piaci kínálatból. A most bemutatásra kerülő […]

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑