E-papír Pocketbook Touch Lux 3 e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2015. augusztus 4. | Szerző: Varga Csaba

0

Luxus mindenkinek – Pocketbook Touch Lux 3 e-könyv-olvasó teszt

Az első Pocketbook e-könyv-olvasót, közel öt évvel ezelőtt fogtam a kezemben. A 602-es más volt mint a többi akkori e-olvasó. Fém hátlapja, hangszórója volt és fel tudta olvasni a könyvet – magyarul is –, wi-fivel is lehetett szinkronizálni. Ámultam-bámultam. Azóta nagyot fordult a világ, egy ideig nem hittem abban hogy az e-ink kijelzős kütyüknek lehet jövőjük. Aztán jött a pillekönnyű 611-es ami teljesen műanyag volt, valami eszement jó dizájnnal, teljesen baráti áron. Közben a Pocketbook is rájött, hogy jót tesz a brandnek, ha a típusszámon kívül valami más elnevezést is kapnak a kütyük. Három éve vagyok boldog tulajdonosa egy első generációs Touchnak (622). A valaha volt legcukibb e-inkből a  Pocketbook Miniből pedig tavaly karácsony táján a Papírontúl is kisorsolt egyet az olvasók között. Nemrégiben pár napig nyüstölhettem a legfrissebb típust, a Touch Lux 3-at.

E-ink evolúció

A Pocketbook azt a rögös és kockázatos utat választotta (már évekkel ezelőtt) a piacon maradáshoz, hogy megpróbál a különböző új technológiák bevezetésében élen járni és az e-könyv-olvasó eszközök esetében is bevezet olyan funkciókat, amelyeket eddig semelyik más gyártó nem mert megtenni. Így született meg a vízálló Aqua vagy a fényképezőgéppel felszerelt Ultra típus (reményeink szerint ezekről is írhatunk hamarosan). A Touch Lux 3 is tartogatott újdonságot, a Carta HD kijelzőt. Bár ezzel az e-inkkel már jelentek meg más eszközök is, ritka mint a fehér holló, én először láttam ilyet.

E-ink Carta™: a gyártó 50%-os kontrasztarány-növekedést ígér a korábbi e-tinta típusokhoz képest és kisebb tükröződést. Nem vagyunk annyira a számok barátai, de nézzünk egy kis összehasonlítást a Pearl kijelzővel.

Típus E-ink Pearl E-ink Carta
Kontrasztarány 10:1 15:1
Tükröződés 40,7% 44%
Kép Pockebook Touch Lux 2 kijelző képe
Pocketbook Touch Lux 2
Pockebook Touch Lux 3 kijelző képe
Pocketbook Touch Lux 3
 Források Fotó: papierlos-lesen, Adatok: eink.com – Carta, eink.com – Pearl

Nos, a két kijelzőtípus közötti különbség nem annyira látványos, de érzékelhető. Amikor teszteltem a Lux 3-at én a saját, első generációs Touch készülékem mellé raktam oda, aminek egy régebbi típusú kisebb felbontású Pearl kijelzője van és ott különbség meglepő volt. Nyilván a papír fehérségtől még messze vagyunk, de zárt térben, bekapcsolt háttérvilágítással hihetetlenül kellemes kontraszt érhető el.

Szépséges

Már a bevezetőben utaltam rá, hogy számomra az „újkori” Pocketbook-ok külső megjelenése nagyon tetszetős. Ezt a formát gyakorlatilag már 2013-ban megalkották (és Red Dot Design díjjal jutalmazták 2014-ben, Franciaországban), csak a különlegességek esetében térnek el tőle (Sense, Aqua, Ultra modellek, ezeken már szinte semmilyen gomb sincs). Egyszerű, kézbesimuló nem túl vastag készülékház, és ez mellé megfelelő anyaghasználat párosul: nem túl kemény tapintású műanyag elő- és csúszásmentes, fekete hátlap. A korábbi modelleknek volt egy enyhe gyöngyház fehér, kissé fénylő előlapi színezés ami szép, de néhol kissé zavaró volt, ez a készülék már matt fehér.

Pocketbook Touch Lux 3 e-könyv-olvasó teszt

Szimpla, talán nagynak tűnő gombsor…valahogy mégis tökéletesen illeszkedik a kijelzőhöz. Nincs az az érzése az embernek, hogy túl nagy a kijelző körüli terület és a keret.  Itt az egyetlen egy zavaró tényező a lapozó gombokon lévő nyilak állása. A kereskedelmi fotókon megfelelően, jobbra és balra mutatnak, de azon a készüléken ami nálam volt lefelé és felfelé voltak felfestve. Rá kellett jönni és megszokni, hogy melyik jelenti a jobbra vagy balra lapozást, valószínűleg egy távol-keleti piacra szánt változat volt nálam (nem minden nemzet balról jobbra olvas:)). A micro SD kártyafoglalat, a bekapcsoló és a microUSB töltő/adatkábel csatlakozó is a készülék alján kaptak helyet, a többi oldalon zárt az előlapi burkolat. Érdekes módon súlyra egy kicsit nehezebb a kütyü mint azt a dizájntól várná az ember (nem mértem le, hogy a műszaki adatlapnak megfelelően tényleg 208 gramm e:)).

Pocketbook Touch Lux 3 e-könyv-olvasó teszt

Egy képernyőn minden

Van az a mondás, hogy okos eszköz hülye menüvel. A manapság népszerű mobil operációs rendszerek egy időben arról szóltak, hogyan lehet a felhasználó számára fontos funkciókat minél jobban eldugni. Volt, hogy például a wi-fi beállításaihoz a youtube-on kellet keresni videó bemutatót. És nem volt kivétel, mind az Android, mind Apple iOS rendszerében voltak olyan „fekete lyukak”, hogy néha legszívesebben földhöz vágta volna az ember a készüléket. Aztán hála Istennek győztek a felhasználói élményt mindenek fölé helyező szakemberek. A  Touch Lux 3 rendszere szerintem a legjobb user experience hagyományokat követi, az alulról egyszerű felhúzásra előtűnő főmenü a legjobb ötlet volt a tervezők részéről. Gyakorlatilag itt minden alkalmazást megtalálunk, nincsenek külön képernyők vagy mappák.

Pocketbook Touch Lux 3 e-könyv-olvasó teszt - menü

A beállításokat ugyanígy, de a képernyő tetejéről indított rövid húzással érjük el: wi-fi, szinkronizálás, háttérvilágítás, keresés, feladatkezelő. Ez a widget az olvasó nézetből is elérhető. Egyedül a könyvtár kapott külön képernyőt, a könyveink rendezéséhez azért megkapjuk a szokásos, igen komoly paraméterezési lehetőséggel rendelkező modult. Számtalan lehetőség közül választhatunk a sorba rendezéshez, a keresővel pedig a fájlnévre vagy a metaadatokra egyaránt lehet célozni.

Pocketbook Touch Lux 3 e-könyv-olvasó teszt - menü

Az olvasó nézetből elérhető beállítások ugyanúgy a képernyő aljáról vagy tetejéről indított húzással jelennek meg. Az eszköz a legtöbb e-könyv fájl megnyitására az Adobe feldolgozó motorját használja, ennek megfelelően rengeteg beállítási lehetőség közül tudunk választani (margó, sortáv, betűméret, betűtípus stb.). A PDF támogatás kiváló, az olvasó szoftver képes újratördelni a szöveget de a képernyő is elforgatható, ha a betűméret nagyításához megelégszünk ezzel a módszerrel.

Van még egy pár támogatott formátum: EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI)

 

A „szokásos” extrák

  • Szótárak: ezeket az Abbyy szállítja. A rengeteg előre telepített szótár között a magyar nyelvet is tartalmazóak a tesztkészüléken nem voltak elérhetőek, de a szintén az eszközbe integrált webáruházban pár érintéssel megvásárolhatóak.
  • Játékok, alkalmazások: Sakk (ez a kedvencünk:)), Soduko, Pasziánsz, RSS hírolvasó, képnézegető, számológép, Dropbox kliens, Böngésző
  • Saját felhő alapú szinkronizációs szolgáltatás és e-könyvek küldésének lehetősége közvetlenül egy másik eszközre
  • Böngésző és e-könyváruház

Pocketbook Touch Lux 3 e-könyv-olvasó teszt - extrák

Jöjjön a fekete leves:)

A Pocketbook Touch Lux 3 egy tökéletes hagyományos e-könyv-olvasó készülék. Nem találtunk benne semmilyen hibát. Azt tudja amit kell az ergonómia és felhasználói élmény maximális figyelembevételével. Ha nem derült volna ki egyértelműen: háttérvilágítása és érintőképernyője van, a legújabb és legjobb felbontású e-ink kijelzőt kapta meg.

Ennek megfelelően az ára a középkategória felső határában van, legolcsóbban bruttó 42 ezer forint körüli áron szerezhető be, nagyjából a Kindle Paperwhite 3-al megegyező áron. Jóval olcsóbb, mint a hasonló tudású és specifikációjú Kindle Voyage, szóval egyáltalán nem elérhetetlen, de nagy kérdés, hogy a Carta HD kijelző, illetve maga márkaérték ki tudja-e emelni a hasonló, de ugyanilyen árazású vagy valamivel olcsóbb készülékek közül (Icarus Illumina HD2, Onyx Inkbook, Kobo Aura HD).

Személyes szívfájdalmaink

Valamiért ebből az eszközből (és talán már a korábbiakból is) kimaradt a felolvasó modul. Bevallom nem tudom erre mekkora a valós piaci igény, de a régi Pocketbookokban ez egy nagyon jó funkció volt. Nincs benne fülhallgató kimenet sem, tehát az olvasás közbeni zenehallgatást másmilyen módon kell megoldani, bár ezt sem tudom igazán, hány felhasználónak lehet valós igénye. Valószínűleg mindegyik itt felsorolt és hiányolt funkció felmérések alapján történt üzleti döntéssel került ki az újabb készülékekből.

Ezt olvastad már?

  • Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt2017. március 9. Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt Nemrég került a kezünkbe az egyik legkísérletezőbb e-könyv-olvasó gyártó új zászlóshajója, mely még 2016. szeptemberében „csücsült fel” a középkategóriás készülékek palettájának tetejére, […]
  • Beharangozók és egy kis helyreigazítás2015. szeptember 3. Beharangozók és egy kis helyreigazítás Rövid hírekben közöljük veletek, milyen anyagok várhatóak nálunk hamarosan, és fontos fülest is kaptunk a Kobo Slightbook HD Shine Edition olvasó kezeléséhez! Eszköztesztek Jön, jön, jön […]
  • Vissza a jövőbe – Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt2015. szeptember 2. Vissza a jövőbe – Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt A készülék-újdonságok mellett szívesen veszünk a kezünkbe kuriózumnak számító kütyüket is, amelyek valamilyen egyedi funkcióval emelkednek ki a piaci kínálatból. A most bemutatásra kerülő […]
  • Táblától tábláig :-)2015. április 17. Táblától tábláig 🙂 Forrás: pinterest.com

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑