E-papír Energy Sistem Slim és Screenligh e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2015. december 9. | Szerző: Varga Csaba

0

Megfizethető, tiszta energia – Energy Sistem Slim és Screenlight teszt

Volt egy szavazásunk nemrég, hogy ki milyen cikket olvasna szívesen nálunk az ünnepi időszakban és elég sokan jelölték meg az akciós e-könyv-olvasó készülékeket, mint aktuális témát. Ehhez kapcsolódóan jelenik meg következő tesztünk, mely egy itthon kevésbé ismert márka az Energy Sistem belépő szintű eszközeiről készült. A márkanév egy 1989-es alapítású elektronikai szórakoztató eszközök fejlesztésével foglalkozó spanyol céget takar.

Nem csak maga a vállalat fiatal, hanem az általuk képviselt filozófia is a fiatalos lendületről szól, mind megjelenésükben mind a kommunikációban trendkövetőek (érdemes például megnézni a cég honlapját: https://www.energysistem.com/). A most bemutatásra kerülő készülékek is ezt hozzáállást tükrözik, ennek ellenére nem csak fiataloknak ajánljuk ezeket az e-olvasókat, sőt. De nézzük, mit tudnak…

Alapok

Két eszközről lesz most szó, az Energy Sistem Slim és az Energy Sistem Screenlight modellekről, amik igazából csak abban különböznek egymástól, hogy az egyikben van háttérvilágítás (amint a nevéből is kiderül ez a Screenlight típus). Alap modellek, pearl e-ink kijelzővel, 800×600 képpontos felbontással, ez nem érintésérzékeny, tehát a funkciók elérésében csak a gombokra hagyatkozhatunk. Adatkapcsolatra csak USB porton keresztül van lehetőség, ez így nem igazán figyelemreméltó, négy dolog miatt mégis kiemelkednek a mezőnyből:

  • Fizikai jellemzők és dizájn (bár utóbbi nyilván elég szubjektív kategória)
  • 8 GB-os háttértár, ez kétszerese a konkurens modelleknél megszokottnak
  • Az árkategóriában garanciában is dupláz a forgalmazó, 2 év jótállást ad a típusokra.
  • Véleményünk szerint ide tartozik az operációs rendszer és annak kezelhetősége, nagyon jól a készülékekre van szabva.

A Slim modell ára jelenleg 21 500 Ft. Ennél kicsivel olcsóbban vannak készülékek amik hasonló tudásúak, itt van ahol feleannyi tárhelyet, de HD kijelzőt kapunk. A Screenlight a háttér-világításos eszközök között a második legolcsóbb típus 28 900 Ft-os árával. Mérlegelni kell, kinek mi a fontos és a nagy kínálatnak hála érdemes figyelembe venni, most már olyan tulajdonságokat is mint az ergonómia vagy a felhasználóbarát működés. Ezekben jeleskednek még a Energy Sistemek.

Karcsúságok

Eleve az eddigi egyik legvékonyabb készülékházat foghattunk a kezünkbe (7,6 mm), ehhez még hozzá jött a kissé nyújtott kialakítás (viszonylag vékony peremek a kijelző körül), szóval érzésre is kecsesek a kütyük, semmiféle tokban nem szeretné berakni az ember, hanem úgy ahogy van mehet a táskába. Bár szélessége magassága szokványosnak mondható mégis az az érzésünk volt, hogy szinte semmi helyet nem foglalnak el a többi dolog között mondjuk egy munkába járós táskában (néha megtalálni is nehéz volt 🙂 ). A Screenlight háza valamivel vastagabb (8,1 mm – a fotókon is látható, sötétszürke készülékház), de ez sem éri el egy átlag e-könyv-olvasókét (például a Pocketbook Basic és Touch Lux modellek is 8,3 mm-esek, no de nem akarunk amúgy felhasználói élmény szempontjából már teljesen lényegtelen „számkaratét” csinálni itt)

Energy Sistem Slim és Screenligh e-könyv-olvasó teszt - két készülék együtt

A sötétebb szürke készülék a Screenlight, látható, hogy ez kicsivel vastagabb is mint a másik
(nagyításhoz kattints a képre)

Ami még örvendetes volt számunkra, hogy más gyártók testvérmodelléitől eltérően az Energy Sistem tényleg odafigyelt arra, hogy megfelelően kezelhető legyen az extra funkció. A háttérvilágítás vezérlése külön gombot kapott a Screenlighton. Négy funkció gomb van mindegyik változaton. A Slimen balról jobbra haladva: betűméret, forgatás, helyi menü, vissza gomb. Screenlight: betűméret, világítás, helyi menü, vissza gomb. Középen pedig a négy ágú joystick, a főképernyőn való navigáláshoz illetve olvasás közben  a lapozáshoz.

Energy Sistem Slim és Screenligh e-könyv-olvasó teszt - gombok

A kezelő gombok, kissé érdekes perspektívából 🙂 de a lényeg látható, a Slim és Screenlight esetében is a funkcióknak megfelelő a kiosztás 
(nagyításhoz kattints a képre)

Mivel a funkciógombok felülete vékonyabb az átlagnál, kicsivel erőteljesebb nyomást igényel a használatuk, ez azonban hamar megszokható, mint a kicsinek tűnő joystick használata is. A kezelhetőséget azért nem áldozták fel a dizájn oltárán. Fülhallgató bemenetet ne keressünk, audio fájlokat nem játszik le a készülék, az USB gomb és a memória bővítésére használható MicroSD kártya foglalat a szokásos módon a készülékek alján kapott helyet, itt van a ki-be kapcsoló gomb is.

[sam_ad id=”20″ codes=”true”]

Korhatár nélküli kezelhetőség

Ha az operációs rendszerek egyszerűségét és kezelhetőségét díjazná egy e-könyv-olvasókat vizsgáló bizottság, ezek a készülékek biztosan dobogós helyen végeznének. Egyelőre a magyar nyelvű kezelőfelület sajnos nem elérhető (a gyártó ígérete szerint hamarosan érkezik egy frissítés ami tartalmazni fogja a magyar nyelvet is), ennek ellenére annyira jól megoldották a különböző menük és funkciók elérését, hogy az idegen nyelvekben kevésbé jártasak is könnyű szerrel elboldogulnak az OS-el. A főképernyőn a szokásos módon ikonok jelzik az egyes fő funkciókat (könyvtár, képnézegető, fájlkezelő, beállítások és keresés), melyek között a joystickkel tudunk navigálni. Ez felett van az utoljára az eszközre másolt könyvek listája borítóképpel, egy szekcióval feljebb pedig az éppen olvasott mű borítója látható.

A könyvtár modul a szokásosnak mondható, a könyvek listáját több szempont alapján tudjuk rendezni (szerző, könyvcím, fájlnév), van borítós és lista nézet is, az egyes oldalak között a joystick jobbra-balra nyomásával tudunk lapozni.

Energy Sistem Slim és Screenligh e-könyv-olvasó teszt - könyvtár modul

A könyvtár (nagyításhoz kattints a képre)

A beállítások menüben a könyvjelzőinket menedzselhetjük, beállíthatjuk az automatikus kikapcsolás illetve innen is vezérelhetjük a fényerőt. A készülékinformációk, dátum idő, nyelv és a gyári beállítások visszaállítása található még itt. Az említett funkciókban és elérésükben még átlagosnak mondható a rendszer, az igazán könnyű és egyszerű kezelhetőséggel az olvasási képernyőn találkozhatunk.

A funkciók gombok tulajdonképpen az olvasási képernyőn használhatóak igazán jól. Egy gombnyomás az elérhető betűméretek listája, szintén a joystickkel navigálva le-fel könnyen kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő méretet.  Helyi menüt a másik funkciógombbal érjük el: könyvjelzők, tartalomjegyzék, oldalra ugrás, keresés, margók, forgatás, automatikus lapozás. Ha jobbra nyomjuk a joysticket a menü második oldalán találjuk az e-ink képernyő frissítési módját, hozzáadhatjuk a könyvet a kedvencekhez, illetve további metaadat információkat találhatunk az olvasott könyvről.

Energy Sistem Slim és Screenligh e-könyv-olvasó teszt - betűméret

Egyszerűen állítható betűméret (nagyításhoz kattints a képre)

Vissza gombbal kiléphetünk az olvasásból a főképernyőre, balról a második gomb, ugye eszközönként változik, vagy a világítást tudjuk ki-be kapcsolni – hosszan nyomva tartva tudjuk állítani a háttérvilágítás intenzitását – vagy a képernyőt tudjuk elforgatni. Ez utóbbi leginkább PDF dokumentumok kezelésénél fontos. Nem találtunk betűtípus választási lehetőséget ez mondjuk kissé fájó pont. Az epub fájlok általában rendelkeznek saját betűtípussal, illetve a PDF-ekben is ugye fix a betűkép, mobi fájlok esetében viszont így egy darab betűtípus áll a rendelkezésre az összes könyv olvasásához. Jó kérdés, hogy kinek mennyire fontos szempont az ilyen mértékű személyre-szabhatóság.

Az operációs rendszer egyszerűsége és könnyű kezelhetősége miatt ajánlott a készülék akár 9–99 éves korig vagy akár még ifjabb és idősebb olvasók számára is, minimális angol nyelv tudás kell csak az eszközök használatához (jelenleg, aztán hamarosan érkezik a magyar nyelvű frissítés). Ezek a készülék pontosan arra jók ami a nevük is e-könyv-olvasásra. Az áruk miatt úgy gondoljuk lehetnek akár egy másodlagos eszköz az okostelefon vagy táblagép mellett (legyen fontos a szem kímélése hosszan tartó olvasásnál!), bár a háttérvilágításos Screenlight ára már erősen súrolja ezt a határt.

Apró figyelmességek

Az Energy Sistem nagy gondot fordít az eszközök csomagolására is, nagyon tetszett nekünk a doboz amiben a készülékek érkeztek, illetve az is amit és ahogy ezekben találtunk. A törlőkendő egy kis plusz ami bármikor jól jöhet , a külön fakkok és dobozok pedig nagyon elegánsak. A következő képek önmagukért beszélnek, de előtte következzen a cég jelmondatának kissé nyers magyar fordítása: „Technológia szívvel…”

Energy Sistem Slim és Screenligh e-könyv-olvasó teszt - csomagolás

Energy Sistem csomagolás (nagyításhoz kattints a képre)

Energy Sistem Slim és Screenligh e-könyv-olvasó teszt - kiegészítők

Apró figyelmesség a törlőkendő (nagyításhoz kattints a képre)

Ezt olvastad már?

  • Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt2017. március 9. Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt Nemrég került a kezünkbe az egyik legkísérletezőbb e-könyv-olvasó gyártó új zászlóshajója, mely még 2016. szeptemberében „csücsült fel” a középkategóriás készülékek palettájának tetejére, […]
  • Nem víziszonyos – PocketBook Aqua e-könyv-olvasó teszt2015. október 21. Nem víziszonyos – PocketBook Aqua e-könyv-olvasó teszt Strandon vagy fürdés közben olvasni veszélyes üzem, legyen szó bár nyomtatott vagy digitális könyvről. Elég egy rossz mozdulat, és búcsút is vehetünk drágán megvásárol könyvünktől, vagy […]
  • Beharangozók és egy kis helyreigazítás2015. szeptember 3. Beharangozók és egy kis helyreigazítás Rövid hírekben közöljük veletek, milyen anyagok várhatóak nálunk hamarosan, és fontos fülest is kaptunk a Kobo Slightbook HD Shine Edition olvasó kezeléséhez! Eszköztesztek Jön, jön, jön […]
  • Vissza a jövőbe – Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt2015. szeptember 2. Vissza a jövőbe – Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt A készülék-újdonságok mellett szívesen veszünk a kezünkbe kuriózumnak számító kütyüket is, amelyek valamilyen egyedi funkcióval emelkednek ki a piaci kínálatból. A most bemutatásra kerülő […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑