E-papír Tolino Shine e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2015. szeptember 16. | Szerző: Varga Tamás

0

Minden jóval felszerelve – Tolino Shine teszt

Az e-könyv-olvasók különleges helyzetben vannak a mobileszközök piacán. Míg okostelefonokat és táblagépeket a többfunkciós alkalmazhatóságuk és multimédiás képességeik alapján vásárolnak a felhasználók, addig e-ink kijelzővel rendelkező készülékeket elsősorban egyetlen dologra keresnek: olvasásra. De természetesen az e-ink kijelző megléte mellett az e-könyv olvasók is rendelkezhetnek különböző kiegészítő funkciókkal. Ilyen extrák leggyakrabban a háttérvilágítás, az érintő kijelző és a wi-fi modul, de ezek megléte nagyban növelheti a készülékek árait. A most bemutatásra kerülő Tolino Shine e-könyv olvasó viszont nagyon is megfizethető áron nyújtja a fentebb említett három extrát.

A Tolino Shine eredetileg 2013 tavaszán jelent meg, de ne tévesszen meg senkit hogy egy két és fél éves eszközről van szó. A hasonló árkategóriába eső, újabb készülékekkel még mindig bátran felveszi a harcot, sőt a háttérvilágításnak és az érintőfelületnek köszönhetően kimondottan vonzó ajánlat is lehet a Shine.  A Tolino egy németországi márka, a készülék gyártója nem más, mint a Deutsche Telekom.  Éppen ezért nem meglepő módon a dobozból kivett Shine is csak németül tud, de egy szoftverfrissítést követően az angol, francia, spanyol, olasz, belga, és holland nyelvek is elérhetővé válnak rajta. Sajnos a magyar nyelv még így sem választható, de valójában idegen nyelvtudás nélkül is kezelhető a készülék. A magyar nyelvű könyveket pedig mindenféle probléma nélkül meg tudja jeleníteni.

Tolino Shine e-könyv-olvasó teszt

Jegyzetek a Tolinoról 1. – Kell egy kis német

A készülék első indításakor német nyelven kommunikál velünk. Ez egyesek számára kissé nehézkessé teheti a használatba vételt, de nem szabad megijedni :-). Wi-fi hálózatra csatlakozva szinte azonnal felajánl egy frissítést az operációs rendszer melynek letöltése és telepítése után már válogathatunk a fentebb felsorolt nyelvek közül. Akinek van „számítógépes angolja”, ezt a világnyelvet beállítva már sokkal könnyedebben elboldogul a Tolinoval.

 

A Tolino Shine kialakítását a praktikus funkcionalitás szópárosítással lehet jellemezni. A hathüvelykes kijelzőt körbeölelő káva felül és kétoldalt 1 cm-es, alul viszont 3,5 cm széles. Ez egyébként egyáltalán nem baj, így sokkal kényelmesebb fogása van a készüléknek. A kijelző eléggé mélyen ül a készülékházban, így viszont legalább hátlappal felfelé is nyugodtan letehetjük az olvasót, az e-ink megjelenítő nem fog összekarcolódni. Az előlap alsó részén egy gomb is helyet kapott, ez –hasonlóan az Apple és Samsung mobileszközökhöz – a visszalépés funkciókat látja el. Ezen kívül még két látható fizikai gombbal rendelkezik az olvasó, a készülékház felső oldalán elhelyezve. A bal oldali egy csúszka, amely a készülék felébresztésére használható, hosszan lenyomva pedig a kikapcsolás, újraindítás, vagy képernyőkép készítése funkciók közül választhatunk. A jobb oldali gomb pedig a háttérvilágítás ki- és bekapcsolására szolgál. A készülék hátoldalán alul egy kipattintható lapot találunk, ez rejti az USB csatlakozót, a micro SD kártya helyét és a reset gombot. A készülékház anyaga selymes tapintású csúszásmentes műanyag, stabilan megmarad a felhasználó kezében.

Tolino Shine e-könyv-olvasó teszt

Tolino Shine e-könyv-olvasó teszt

A specifikációról kicsit részletesebben

 • Méretek és súly: 175 mm × 116 mm × 9,7 mm, 183 gramm. Kissé nagyobb és nehezebb, mint a modernebb (és drágább) e-könyv olvasók, de grammokról van szó ugye, valójában nem érzékelhető ez a többlet a mindennapi használatban.
 • Kijelző: 6 hüvelykes (15,2 cm) 1024 × 758 pixel, 213 dpi felbontású Pearl kijelző többujjas érintés érzékeny funkcióval. E-könyv olvasó körökben ezt már HD kijelzőnek nevezik, és valóban, nagyon szép és kontrasztos képe van a megjelenített szövegnek. Az érintő kijelző gyorsan reagál az utasításokra, pdf fájlok olvasásánál és a beépített böngésző használatánál pedig a többujjas nagyítás funkció is elérhető. A háttérvilágítás kimondottan jól skálázható, és már kb. 30% fényerő használata is bőven elegendő a sötétben olvasáshoz.
 • Akkumulátor: 1500 mAh, a teljesen feltöltött akkumulátor napi 1–2 órányi olvasással, folyamatosan bekapcsolt wi-fi-vel – esténként háttérvilágítással is – 20%-ot merült a két hetes tesztidőszak alatt.
 • Tárhely: 4 GB, ebből kicsit több mint 2 GB érhető el a könyveink számára. Ha ez sem lenne elég akkor maximum 32 GB-os microSD kártyával tovább is bővíthető. Jó pont a tárhely bővíthetősége, így valóban több ezer könyvet tárolhatunk a készüléken
 • Processzor, memória: Egy magos 800 MHz-es processzor, 256 MB RAM. Ez bőven elegendő az összes epub formátumú könyvhöz és a legtöbb pdf fájlhoz is. Gondban csak a böngésző használata közben leszünk mivel a bonyolultabb honlapok megjelenítéséhez ez bizony már kevés.
 • Adatkapcsolat: Beépített wi-fi modul. A jelfogadó képessége megfelelő és stabil, kb. 10 m-re rootertől, 1 emeletnyi magasságból jó vastag betonon keresztül is még jól érzékelte a wi-fi kapcsolatot.
 • Kezelt formátumok: EPUB, PDF és TXT. Ez sajnos nem túl sok, de az is igaz hogy a legtöbb nem Amazonról vásárolt e-könyv epub formátumú. Azért jó lett volna, ha legalább a PRC és MOBI fájlokat is felismerné az olvasó.

Amit hiányoltunk: Egy 3,5 mm-es jack bemenet. Így sajnos a zene és hangoskönyv hallgatásról le kell mondanunk

Belbecs

A Tolino Shine operációs rendszere, mint azt a teszt elején említettük nem tud magyarul. Viszont annyira felhasználóbarát és egyszerű a kezelőfelülete, hogy gyakorlatilag nincs is szükség idegen nyelvismeretre használatához. Felébresztve a készüléket a két részre osztott kezdőképernyő fogad minket, a felső nagyobb részen találhatóak a legutóbb olvasott könyvek, és innen juthatunk el a könyvtárunkba is. A könyvek listájában több szempont szerint is rendezhetünk és válogatásokat is kialakíthatunk, meg persze törölhetjük is az egyes könyveket. A kezdő képernyő alsó részén a Bücher.de e-könyváruházba léphetünk be internetkapcsolat segítségével, itt azonban – mint az sejthető – csak német nyelvű könyveket vásárolhatunk készülékünkre. Ezen kívül a képernyő legfelső részén még két ikont találhatunk, a jobb oldalival kereshetünk a könyveink között, míg a baloldalival a készülék menüjébe juthatunk el.

Tolino Shine e-könyv-olvasó teszt

A menü rendkívül egyszerűen van felépítve gyakorlatilag egy szöveges lista csupán az egész. Itt érhetjük el a szokásos beállításokat, mint például a nyelv, képernyőzár, valamint a wi-fi adatkapcsolat. A készülék nem igazán rendelkezik extra alkalmazásokkal egyedül egy szótár és a böngésző kapott helyett benne. A böngésző felépítése is követi az egyszerű kezelhetőség elvét, azonban – köszönhetően a régi hardvernek – itt már előfordulnak akadások a bonyolultabb honlapok megjelenítésénél.

Tolino Shine e-könyv-olvasó teszt

Az olvasó rész is nagyon felhasználóbarát, a lapozás a képernyő széleire történő érintéssel történik, középre koppintva pedig a beállítások jelennek meg. Itt megtalálhatóak a szokásos optimalizálási lehetőségek (betűméret, könyvjelző és fejezet elérés), valamint itt tudjuk a fényerőt is állítani. PDF fájloknál lehetőség van a szöveg kinyerésére is, ha alkalmas rá a dokumentum, ami nagyban megkönnyíti az olvasást.

Tolino Shine e-könyv-olvasó hirdetés

 

Jegyzetek a Tolinoról 2. – Egy szebb világ ígérete…

Igazság szerint a Tolino Shine (és az egész termékcsalád) egy könyvkiadókból, könyvkereskedőkből és a Telekom anyacégből összeállt konzorcium „gyermeke”. Világra jöttének célja nem volt más mint a Németországban is egyre nagyobb babérokra törő Amazon e-könyves terjeszkedésének megállítása. A készülék funkcionalitását tekintve alá van rendelve annak, hogy ugyanazt a szolgáltatást nyújtsa mint a Kindle eszközök vagyis egyszerű és azonnali tartalomvásárlás a kütyün, az elektronikus könyvek könnyű elérése. A Menü fiókbeállításairól szóló pontjában találhatunk két érdekes dolgot:

Az egyik a Tolino Cloud mely egy komplex e-könyves felhőszolgáltatás, böngészőben futó olvasófelülettel és okostelefonos alkalmazásokkal. Regisztrálunk a Bücher.de oldalán, ugyanazzal a loginnel bejelentkezünk az eszközre és innen máris tudunk feltölteni a felhőbe könyveket, amiket utána a telefonra letöltött klienssel is tudunk olvasni. És ez oda-vissza működik.

Továbbá van még Link Library menüpont aminek segítségével vagy még 20 németországi és nemzetközi e-könyv kereskedő online tárhelye hozzákapcsolható az eszközhöz. Így az ott vásárolt kiadványok és azonnal elérhetőek az eszközön.

Innen Magyarországról csak ámuldozva bámuljuk ezt a fajta professzionális hozzáállást. Bár vannak itthon is rendkívül tőkeerős e-könyves vállalkozások, egy dedikált e-könyv olvasó eszköz forgalomba helyezése és a hozzákapcsolt webáruházak informatikai struktúrájának kiépítése egyrészt valószínűleg meghaladja a rendelkezésre álló erőforrásaikat, másrészt a jelenlegi e-könyves piacunkat nézve ez egy soha meg nem térülő befektetés lenne.

Tolino Shine e-könyv-olvasó teszt

Jó vétel

Bár a Tolino Shine nem egy mai darab, de az ára még így is nagyon jó választássá teheti. Harmincezer forintért wi-fi-vel, érintőkijelzővel és háttérvilágítással ellátott e-könyvolvasót nem igazán lehet kapni a hazai piacon. A kicsit öregecske hardver sem jelent igazából hátrányt, hiszen egy kimondottan olvasásra kifejlesztett e-ink eszközről beszélünk, itt nincs szükség erőművekre a készülékekben. Ha valaki egy olcsó és praktikus, a legfontosabb extrákkal ellátott e-könyv olvasót szeretne magának, akkor bátran ajánljuk neki a Tolino Shine-t.

A Tolino Shine-t tesztelésre a DigiBooktól kaptuk:

Digibook e-könyv kiadó és e-könyv-olvasó forgalmazó

Ezt olvastad már?

 • Olvasói kérdés: Itthon létezik e-könyv kölcsönzési szolgáltatás?2016. február 26. Olvasói kérdés: Itthon létezik e-könyv kölcsönzési szolgáltatás? A We love ebooks Facebook csoportba érkezett egy kérdés: „Tud valaki arról, hogy Magyarországon létezik-e e-könyv kölcsönzés?” Itt próbálunk meg válaszolni, hátha mást is érdekel. […]
 • A könyvszkennerek titkos élete2016. február 23. A könyvszkennerek titkos élete Az alábbi két videóban egy házi készítésű és egy „ipari feldolgozáshoz” gyártott könyvszkenner látható működés közben. Az utóbbi egyik változatából például az Országgyűlésben is használnak […]
 • Megfizethető, tiszta energia – Energy Sistem Slim és Screenlight teszt2015. december 9. Megfizethető, tiszta energia – Energy Sistem Slim és Screenlight teszt Volt egy szavazásunk nemrég, hogy ki milyen cikket olvasna szívesen nálunk az ünnepi időszakban és elég sokan jelölték meg az akciós e-könyv-olvasó készülékeket, mint aktuális témát. Ehhez […]
 • Így szeretünk (e-könyvet is) olvasni2015. november 19. Így szeretünk (e-könyvet is) olvasni Íme, elkészült kutatási jelentésünk a több mint 1200 kitöltött kérdőívből, sok érdekes dolog derült ki a magyar olvasóközönség egy részéről. A hölgyek sokkal, de sokkal nyitottabbak a téma […]

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑