App-kirakat

Megjelent: 2015. január 29. | Szerző: Varga Tamás

0

Moon+ Reader – személyre szabott olvasás Androidon

Olvasd az eszközödön!

Az e-könyvek népszerűsége lassan, de biztosan növekszik az olvasók körében. Egyre többen és többen állnak át a nyomtatott könyvek olvasásáról a digitális kiadványokra. Nagy előnye ennek a formátumnak a hordozhatóság, hiszen már egy aprócska eszközön is több kötetnyi könyvet vihetünk magunkkal és olvashatunk. A legjobb olvasási élményt a dedikált, e-ink kijelzős e-könyv olvasók nyújtják, de ha nem akarunk egy ilyenbe beruházni, vagy egy újabb kütyüt magunkkal cipelni, akkor akár az okostelefonunkon is olvashatunk. Ebben nyújt segítséget a most bemutatásra kerülő Moon+ Reader alkalmazás.

A Moon+ Reader 2.2-es verziótól felfelé bármilyen Android rendszert futtató táblagépre és okostelefonra telepíthető, azaz gyakorlatilag az összes, a Google operációs rendszerével rendelkező készüléken működik. Létezik belőle ingyenes és fizetős – pro – verzió is, de e-könyvek olvasására az előbbi is teljesen használható. Rendkívül széles formátumtámogatással rendelkezik, megbirkózik többek között az epub, mobi és egyszerű txt fájlokkal, de akár tömörített rar és zip állományokat vagy html dokumentumokat is olvashatunk a segítségével. A honlapunkon korábban bemutatott Aldiko alkalmazáshoz képest egy nagy előnye van, ez pedig a tökéletes személyre szabhatósága. Üdvözlendő továbbá, hogy ez az applikáció teljesen lokalizált, tud magyarul!

Az ingyenes verzió sajnos nem reklámmentes, de szerencsére a hirdetések nem túl tolakodók. A polc opció megnyitásával az alkalmazás automatikusan megpróbálja beimportálni a készüléken található könyveinket, ha ez sikertelen lenne, akkor több lehetőségünk is van a saját e-könyvtár létrehozására. Mivel rendelkezik beépített fájlkeresővel, ezért nyugodtan böngészhetünk az eszközön vagy esetleg a memóriakártyán, és egyszerűen kiválaszthatjuk a mappát, ahonnan importálni kívánunk. De lehetőségünk van az internetes digitális könyvtárakban is böngészni, bár itt elsősorban angol könyvek vannak. Megtalálható viszont a Project Guttenberg, ahol már van magyar nyelvű tartalom is. Calibre szerverrel rendelkező fanatikusok (aki tudja, érti, aki érti, tudja :-)) akár onnan is tudnak könyveket bemásolni.

Screenshot_2015-01-28-19-05-59
Így néz ki a könyvespolc…

Amikor először nyitunk meg egy dokumentumot az applikációban, akkor számos lapozási mód közül választhatunk Így pontosan beállíthatjuk a nekünk legkényelmesebbet, de ezt természetesen későbbiekben módosíthatjuk. Ha a készülékünk nem rendelkezik hardveres menü gombbal akkor a képernyő közepére koppintva tudjuk elővarázsolni a menüt, és a bal felső sarokban érhetjük el a beállításokat. Itt tudjuk a megjelenést és az irányítást is módosítani.

Screenshot_2015-01-28-19-06-56A Megjelenés menüben teljesen személyre szabhatjuk az olvasmányunkat, a szokásosnak mondható betűméret, típus, szín változtatásán kívül beállíthatjuk a hátteret, és a margókat is. De módosíthatjuk akár a sortávolságot, bekezdésközt, és a szavak térközét, vagy megadhatunk lapozási animációt is. Az Irányítás menüpontban beállíthatjuk, hogyan kívánunk lapozni, például a képernyő különböző részeinek megérintésével, vagy a hangerőgombokkal, vagy akár a dedikált kamera gombbal, ha rendelkezik ilyennel készülékünk. Megadhatjuk, hogy mit csináljon hosszú érintésre az alkalmazás, és azt is, hogy mennyi idő számít ekkor „hosszúnak”.

A továbbiakban is számos lehetőség van, a teljesség igénye nélkül pár példa: Beállíthatjuk, hogy teljes képernyős legyen az alkalmazásunk. Bekapcsolhatjuk a kijelző ébrentartását. Auto görgetést is megadhatunk. Vagy kérhetjük, hogy figyelmeztessen, ha túl hosszú ideje olvasunk, és persze itt is megmondhatjuk hogy mi számít túl hosszúnak. Több előre beállított téma közül is kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt, és ezek között találunk éjszakai olvasásra is használhatóakat. Természetesen módosíthatjuk a fényerőt is, és például azt is beállíthatjuk, hogy ujjunkat a kijelző bal szélén végighúzva tehessük ezt meg. Rengeteg opció van az éppen olvasott könyv megosztására is. Röviden szólva a lehetőségeink száma szinte végtelen, azt és úgy állítunk be amit csak akarunk. Ebben rejlik az applikáció legnagyobb ereje.

Összegzésképpen kijelenthetjük, hogy az egyik legrészletesebben személyre szabható e-könyv olvasó alkalmazás a Moon+ Reader. Talán éppen ez a sokrétűség a legnagyobb hátránya is, hiszen az olvasó szinte elveszik a beállítási lehetőségek tömegében. De ha egyszer sikerül kiismerni magunkat rajta, akkor egy kiváló – Android eszközökre talán a legjobb – olvasó alkalmazást tudhatunk a magunkénak.

A Moon+ Reader ingyenes változata az alábbi linkéről elérhető:

googleplay_logo

Ezt olvastad már?

  • Word dokumentumból e-könyv egyszerűen – Atlantis Word Processor2015. március 24. Word dokumentumból e-könyv egyszerűen – Atlantis Word Processor A Papírontúl blognak van egy e-könyv adatbázisa ahol többek között a Magyar Elektronikus Könyvtár ingyenes gyűjteményét próbáltuk meg elérhetővé tenni egy egyszerűen használható keresővel. […]
  • E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész2015. február 10. E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész Bár az elektronikus olvasás dedikált eszközei az e-ink kijelzővel rendelkező készülékek, a többség más típusú hardvereket használ. A gyakorlatilag univerzális okostelefonok és táblagépek […]
  • Aldiko – e-könyv olvasó alkalmazás androidra2014. december 2. Aldiko – e-könyv olvasó alkalmazás androidra Itt a blogon is többször volt már róla szó, hogy egyre többen olvasnak okostelefonon és táblagépen, dedikált e-könyv olvasó helyett. Ehhez számos alkalmazást érhetünk el mind iOS-ra, mind […]
  • A legjobb e-könyv-olvasók karácsonyra2016. december 4. A legjobb e-könyv-olvasók karácsonyra Kis késéssel de elkészült a cikkünk, úgy gondoljuk, teljes áttekintést tudunk nyújtani a hazai piacról korábbi tapasztalatainkat figyelembe véve. Természetesen az ajánló némileg […]

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑