Merítés Növekvő hazai könyvpiac és magyar találmány a strandlopások ellen

Megjelent: 2016. március 6. | Szerző: Varga Tamás

0

Magyar találmány a strandlopások ellen, indult az E-könyv Olvasás Hete

Idén március 6. és 12. között van az E-könyv Olvasás Hete, tavaly nőtt a hazai könyvpiac forgalma, kiterjesztett valóság gyerekeknek, nagy kijelzős e-könyv-olvasó Lengyelországból, és magyar találmány a strandlopások ellen.

Read An E-book Week – E-könyv Olvasás Hete itthon is

Az előző évekhez képest sokkal csendesebben, de idén is elindult az E-könyv Olvasás Hete. Régebben divat volt, hogy a bestseller címek közül akár többet ingyenessé tettek a kiadók és forgalmazók ezen alkalommal, így népszerűsítve az elektronikus olvasást. Az idei évben alig-alig csatlakoztak itthon (és egyébként a nagyvilágban sem túl sokan) a kezdeményezéshez, a mai napig ezeket az akciókat találtuk:

  • E-könyv.hu – Több mint 100 cím 25%-os kedvezménnyel kapható, leginkább az Édesvíz Kiadó kínálatában.
  • Adamobooks – Egészen komoly, 40–60%-os kedvezménnyel érhető el mintegy 1400 cím, 100 művet pedig ingyenes letölthetővé tettek a webáruházban. Érdemes átböngészni a kínálatot.
  • UPDATE – A Bookline és akciózik, több 100 könyvet ígérnek 25%-os kedvezménnyel

Figyeljük azért az e-könyv áruházak weboldalait, hátha indítanak villámakciókat, illetve készülünk a héten egy bejegyzéssel mely jelenleg ezekről az oldalakról letölthető ingyenes kínálattal foglalkozik. Aki nemzetközi szinten szeretné nyomon követni az akciókat annak a Read an E-book Week facebook oldalát érdemes követni, idén a Smashwords self-publishing kiadó állt a kezdeményezés élére, naponta más-más címet tesznek ingyenessé (angol nyelvű kiadványok).

Nők napja alkalmából sokkal érdekesebb akciók futnak mostanság, ezeket is listázzuk kedden egy külön bejegyzésben:)

Több mint három százalékkal nőtt tavaly a könyvpiac forgalma 2014-hez képest

A Webrádió honlapján olvastunk a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének az MTI részére eljuttatott közleményéről, amely a 2015-ös üzleti év könyveladási eredményeiről számol be. Az MKKE által közölt adatok szerint a teljes hazai könyvpiac forgalma a tavalyi évben 52,7 milliárd forint volt, és ennek csupán 1,68%-át, 771 millió forintot tettek ki az elektronikus és hangoskönyvek. A statisztikák 163 cég forgalmi adatai alapján készültek. (link)

Kiterjesztett valósággal válhatnak kreatívabbá a gyerekek

Az Sg.hu portálon jelent meg egy írás, amely a kiterjesztett valóság technológia gyermekek számára történő alkalmazásának lehetőségeiről szól. Olyan applikációkról olvashatunk például benne, amelyek a kicsik rajzait egy táblagép vagy okostelefon segítségével háromdimenziós animációként képesek megjeleníteni.  A hamarosan megrendezésre kerülő idei CeBIT expón bemutatásra kerülő alkalmazások fejlesztői szerint a megfelelően alkalmazott VR technológia jótékony hatással lehet a gyerekek kreativitására. (link)

Új 8 hüvelykes e-könyv-olvasó Lengyelországból

A The Digital Reader oldala közölt egy cikket a lengyelországi Arta Tech vállalat új e-könyv-olvasójáról, az InkBook 8-ról. Az e-könyv-olvasók között nagynak számító, 8 hüvelykes 1024×768 felbotású érintőkijelzővel valamint háttérvilágítással rendelkező készülék Android operációs rendszert futtat, és 512 RAM mellett 8 GB háttértárral rendelkezik. Legnagyobb riválisa a pontosan ugyanekkora méretű és szinte teljesen ugyanilyen specifikációval rendelkező Icarus Illumina XL, azonban az InkBook 8 jóval kevesebbe, 650 zloty-ba (átszámítva nagyjából 47 ezer forintba) kerül. (link)

Magyar találmány a strandlopások ellen

A Kütyü Magazinon olvastunk egy hazai startup érdekes fejlesztéséről, a Beachegg-ről. A tojás alakú tárgy valójában egy számos biztonsági elektronikával felszerelt hordozható széf, amibe értékeinket helyezhetjük. Az eszközben mozgásérzékelő szenzorok, SIM kártya, és GPS vevő is helyet kapott, így ha illetéktelenek mozdítják meg akkor ezt riasztással jelzi, és ha ennek ellenére mégis eltulajdonítják, akkor lokalizációs adatok és a GPS segítségével pontosan nyomon lehet követni a tartózkodási helyét. A fejlesztők elsősorban hotel és strand üzemeltető vállalkozások számára ajánlják a készüléket, akiktől a vendégek kiegészítő szolgáltatásként vehetné bérbe a Beachegg-et. (link)

Fejléckép forrása: Beachegg

Ezt olvastad már?

Címkék: ,
Vissza az oldal tetejére ↑