E-papír

Megjelent: 2015. július 3. | Szerző: Varga Tamás

0

Onyx BOOX M96 Universe – A nagyképű olvasó

Nemrégiben egy különleges e-könyvolvasó járt nálunk, az ilyen készülékek között szokatlannak számító 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkező és Android operációs rendszert futtató Onyx Boox M96 Universe. Megnéztük, hogy milyen olvasási élményt nyújt ilyen nagy képernyővel rendelkező eszköz, miben más használni, mik az előnyei és hátrányai.

Külcsín

Az Onyx BOOX M96 Universe legfeltűnőbb jellegzetessége az előlapján található, kicsivel több mint 24 cm(!) átlójú,  1200×825 felbontású Pearl technológiájú e-ink kijelző. Bár a felbontás a nyers számok alapján alacsonynak tűnhet, a mindennapi használat során ez egyáltalán nem feltűnő, szép és kontrasztos a képe, a megjelenített szöveg kimondottan jól olvasható.

A kijelző részben érintésérzékeny, csak a készülékhez mellékelt stylussal használható a funkció. Ez egyszerre pozitívum és negatívum is. Előbbi azért, mert így könnyebb jegyzetelni rá, a kezünk nem fog „belezavarni” a leírtakba, ha meg akarjuk pihentetni kicsit a képernyőn, vagy csak véletlenül hozzáérünk. Utóbbi pedig azért, mert nyilván egy teljes funkcionalitással bíró érintőkijlezővel sokkal kényelmesebb lenne navigálni a készüléken. Végső soron az érintőceruza használata is megszokható, ráadásul a képernyő érzékenysége és pontossága is meglehetősen jó, a tesztelés alatt nem igazán fordult elő hogy a készülék ne reagált volna a stylus első érintésére. Negatívum viszont hogy nincs tok a stylus számára a készüléken, és mivel elég pici eszközről van szó, ezért nagyon könnyű ennek elvesztése, jó lett volna, ha a tervezők gondoltak volna erre, és lenne egy biztos hely ahova a stylus-t tehetnénk, ha éppen nem használjuk. Az olvasó sajnos nem kapott háttérvilágítást, így a külső fényforrás nélkül az éjszakai olvasásról sajnos le kell mondanunk. A háttérvilágítás hiánya azért is fájó pont, mivel ahogy fentebb is írtuk, maga a kijelző szép és olvasható képet ad.

Az előlap két oldalán elhelyezve találjuk meg a főbb vezérlőgombokat. Jobb oldalt a menü, visszalépés, valamint az előre- ás hátralapozást, míg baloldalon egy négy irányba mozgatható és nyomásérzékeny gombot. Ez a „mini-joystick” nagyban megkönnyíti a készülék használatát, segítségével egészen jól lehet navigálni az egyes menüpontok között, olvasás közben pedig el tudja látni az előre-hátralapozás, valamint a kicsinyítés-nagyítás funkciókat is.

Onyx Boox M96 Universe – teszt

A további kezelőszervek  a készülékház alján kaptak helyet. Itt találjuk a hangerőszabályzót, a bekapcsoló gombot, valamint a fülhallgató bemenet és a mini usb csatlakozót is. Egy hagyományos „nagy” SD kártyaolvasó is be lett építve, ami kissé szokatlan választás a belső memória bővítéséhez, hiszen eléggé elavult technológiáról van szó. Ez a zsúfoltság sajnos nem igazán kedvez a készülék kezelhetőségének, talán jobb lett volna, ha a tervezők legalább néhány dolgot a készülék oldalaira raktak volna. A fentieken kívül a hátoldalon található még egy hangszóró is, ennek hangereje többé-kevésbe megfelelő, de nyilván nem kell hangfal minőségre gondolni, elsősorban szövegfelolvasásra lehet használni.

Maga a készülékház végső soron kellőképpen masszív, súlya valamivel több, mint fél kilogramm. Ez a súly és méret nem igazán kedvez a tömegközlekedés közbeni használatnak, nem ez a kütyü lesz az amit a buszon állva két megálló között előkapunk a táskából hogy olvassunk kicsit. De, mint azt a teszt további részében látni fogjuk, nem is ez volt a cél a megalkotásánál.

Belbecs

Hardveres tulajdonságok tekintetében a készülék megfelelően felszerelt. Kétmagos 1 Ghz-es processzorral, fél giga RAM-al (ami ugyan táblagépeknél már igen kevés, e-könyvolvasóknál viszont kiemelkedőnek számít) és 4GB belső tárhellyel rendelkezik. Utóbbi, ahogy fentebb is írtuk, akár egy normál méretű SD kártyával is bővíthető, így azért elég sok hely lesz a könyveink számára. Természetesen van wi-fi adatkapcsolat is, ennek jelfogadó képessége átlagosnak mondható. Az akkumulátor üzemideje – amit valószínűleg a hatalmas kijelző energiaigénye okoz – kevesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is nagyjából két hétig bírja kikapcsolt wi-fivel  feltöltés nélkül. A wi-fit bekapcsolva és állandóan hálózaton tartva az eszközt ez az idő drasztikusan, napokra lecsökken (ezt viszont valószínűleg az alternatív operációs rendszer, okostelefonoknál már megszokott „energiazabálása” okozza).

Szoftveres oldalról nézve a kütyü legfontosabb tulajdonsága az Android OS futtatása. Már a dobozából kivéve megtaláljuk rajta a Google Play Áruház applikációt. Ennek köszönhetően rengeteg alkalmazást érhetünk el rá, igaz figyelembe kell venni, hogy ezek legtöbbje nem e-ink kijelzős készülékre optimalizált, így lehetnek problémák a használatukban. Az Android e-könyv olvasókon való használatról bővebben az Icarus Illumina 2 HD tesztünkben olvashattok.

Onyx Boox M96 Universe – teszt

Mi az Aldiko és a Moon+ Reader e-könyv olvasó alkalmazásokat próbáltuk ki rajta (bemutatóink róluk itt és itt), valamint az eKönyv Magyarország saját alkalmazását, mindhármat viszonylag jól lehetet használni az érintőceruza segítségével. De a készülékbe beépített e-könyv olvasó szoftver is teljesen jól működik, és széles beállítási lehetőségekkel bír. És ezzel elérkeztünk a készülék leghatékonyabb funkciójához: a PDF fájlok olvasásához.

Onyx Boox M96 Universe – teszt

Az Onyx BOOX M96 Universe beépített PDF olvasója egészen nagyszerűen látja el a feladatát. Több, rengeteg képpel és ábrával tarkított fájlt is kipróbáltunk rajta. Igaz, a betöltés némelyik esetében eltartott egy darabig, de amikor ez megtörtént akkor már folyamatos volt az oldalak beolvasása. Az ilyen fájlok olvasása még egy iPad-en vagy más felsőkategóriás táblagépen is kényelmetlen, azonban az M96 szoftvere olyan extrákkal is rendelkezik, amik nagyban növelik az olvasási élményt. Az egyik ilyen például a szöveg kinyerése és újratördelése. Pár mozdulattal eltakaríthatjuk a képeket a képernyőről, csak a szöveget megtartva, és a szövegtördelés, a reflow is kivállóan működik. A több hasábos szövegből gond nélkül csinál sima, könnyen olvasható oldalakat az olvasó, vagy éppen kijelölhetjük hogy csak egy adott szövegdoboz tartalma jelenjen meg a képernyőn, és természetesen a betűméret is állítható. Emellett elérhető a betűvastagság növelése is – függetlenül a betűtípustól – ami megint csak nagyban megkönnyíti az olvasást. Egyértelműen ez a funkció készülék legnagyobb erőssége.

Onyx Boox M96 Universe – teszt

A másik, amire nagyon jól használható, az a képregények olvasása. Igaz itt szintén figyelmbe kel venni, hogy egy fekete-fehér e-ink készülékről van szó, de például a jellemzően szintén fekete-fehér mangákat kivállóan lehet olvasni rajta, annál is inkább mivel a 9,7 hüvelykes kijelző pont megfelelő méret a számukra. Nagyobb formátumú képregényekhez még mindig kicsi lehet ez a kijelző, de egy megfelelő – a zoomolást jól kezelő – alkalmazás feltelepítésével ez a probléma könnyedén orvosolható.

Onyx Boox M96 Universe – teszt

A fentieken kívül amit még érdemes kiemelni az az egész jó jegyzetelő alkalmazás, és a felolvasó funkció. Utóbbi sajnos magyar nyelven nem elérhető, mi angolul próbáltuk ki, megfelelően érthető és kellemes hangja van. Persze van böngésző, naptár számológép és még jó pár egyéb előretelepített alkalmazás is, de ezeknél találhatunk jobbat is a Play Áruházban.

Végszó

A készülék ára jelenleg 100–110 ezer forint körül van, ami meglehetősen drága egy e-könyv olvasóért, de figyelembe kel venni, hogy egy speciális eszközről van szó. Az Az Onyx BOOX M96 Universe ugyanis nem mindenkinek való. Aki utazás közben csak „sima” EPUB és MOBI fájlokat akar olvasni, az jobban jár egy kisebb és olcsóbb készülékkel. Aki viszont kimondottan PDF fájlok vagy képregények olvasására keres készüléket, vonzza az Android rendszer nyitottsága, esetleg kicsinek találja a hagyományos e-könyv olvasók kijelzőjét annak érdemes megfontolni a beszerzését.

Ez a bemutatónk a szokásosnál hosszabbra sikerült, de maga a tesztelt készülék sem egy szokásos e-könyv olvasó. Összességében furcsaságai, speciális, nem mindig felhasználó barátnak tűnő tulajdonságai ellenére elégedettek voltunk vele, és ha ezeket egy későbbi verzióban javítják (mint például a háttérvilágítás vagy a magyar nyelvű felolvasó hiányát), akkor akár a felső kategóriás  e-könyv olvasók királya is válhat belőle.

Az Onyx BOOX M96 Universe e-könyv olvasót a Koobe Magyarország biztosította számunkra

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑