E-papír Pocketbook Aqua e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2015. október 21. | Szerző: Papírontúl

0

Nem víziszonyos – PocketBook Aqua e-könyv-olvasó teszt

Strandon vagy fürdés közben olvasni veszélyes üzem, legyen szó bár nyomtatott vagy digitális könyvről. Elég egy rossz mozdulat, és búcsút is vehetünk drágán megvásárol könyvünktől, vagy még drágábban vett kütyünktől. De nem is kell víz közelében lennünk, elég csak az utóbbi hetek/napok esős időjárására gondolni. Egy hirtelen jött zápor – ami felkészületlenül ér minket – szintén tönkre teheti kedvenc kötetünket. Arról nem is beszélve, hogy esős időben elfelejthetjük a buszmegállóban (és esetenként magán a buszon is) való olvasást. Ha nem is történik semmi baleset, az állandó odafigyelés, az olvasni valóra vigyázás igencsak ronthatja az olvasás élményét. Ha szeretnénk nyugodtan élvezni újonnan vásárolt olvasmányunkat a kádban, akkor nem árt valamilyen vízálló megoldást találni a problémára.

Mivel nyomtatott könyvből nem nagyon van ilyesmi (de azért nem arról van szó, hogy ne lennének próbálkozások), főleg nem magyar nyelven, érdemes valamilyen digitális eszköz után nézni. Egyre több okostelefon és táblagép van ellátva vízálló funkciókkal, de ezek egyrészt meglehetősen borsos árúak, másrészt pedig a rajtuk való olvasás sem az igazi. Szerencsére már e-könyv-olvasók is rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, és ezeknek az első képviselője a most bemutatásra kerülő Pocketbook Aqua.

Pocketbook Aqua e-könyv-olvasó teszt

Pocketbook Aqua e-könyv-olvasó teszt

Gyors, de hatásos vízállósági teszt 🙂

Külcsín

Az Aqua fehér és sötétkék színekben kapható, nálunk az utóbbi járt tesztelésen. Ez az árnyalat elég jól áll a masszívan összerakott műanyag készülékháznak, nem a megszokott – és kissé unalmas- fekete, mégis elegáns és komoly megjelenést kölcsönöz neki. Az előlapot természetesen a 6 hüvelykes Pearl e-ink kapacitív érintőkijelző uralja, ami háttérvilágítást azonban sajnos nem kapott. Ezt egy fekete színű körülbebül 2 mm széles gumi tapintású keret öleli körbe (ez a víz és por álló szigetelés) ami, az alsó részen  a programozható gombsorban folytatódik (a dizájn a PocketBook Ultrára hasonlít leginkább). Végül jön a műanyag burkolat kerete, ez pontosan 10 mm-es, a kütyüt még így sem érezni túl nagynak és egy kézben kényelmesen fogható.

A kezelőgombok megléte elsőre feleslegesnek tűnhet egy érintőkijelzős készüléken, azonban mivel egy vizes kézzel is használható eszközről beszélünk – és így elég nehézkes kezelni a képernyőt – ezért inkább örvendetes hogy rendelkezésre állnak. Ezeknek funkciói alapesetben balról jobbra haladva Kezdőlap, Vissza, Előre és Menü. A gombok a szokásosnál határozottabb nyomást igényelnek, ez eleinte kissé fura, de hamar ráállnak az ujjaink (az extra védelem miatt ezek is bevonásra a kerültek víz- és porálló réteggel, ezért kell a nagyobb erőbehatás). A funkciókat a készülék beállításai között megváltoztathatjuk, a számunkra legtöbbször használt modulok azonnali elérésére (például könyvjelző hozzáadása, szótár, jegyzet stb.). A hátlap fekete színt kapott, az alsó részén egy kis bemélyedés segíti a stabil és kényelmes tartást. Az olvasó oldalai közül egyedül alul találunk még két dolgot, ezek egyike a ki/bekapcsoló gomb (ezt is a szokásosnál erősebben kell nyomni, hogy történjen valami, a dupla gombnyomásra pedig tudunk egyedi funkciót beállítani), a másik pedig egy záró fedél alatt található micro USB csatlakozó ezen keresztül lehet tölteni és számítógéphez csatlakoztatni a készüléket.

Pocketbook Aqua e-könyv-olvasó teszt

Az Aqua alulról, vízesen

Technikai specifikáció

 • Méretek és súly: 114,6 х 174,4 х 9 mm, 170 g. Kellőképpen kompakt készülék és az extra védelem/burkolat ellenére az egyik legkönnyebb e-könyv olvasóvá teszi a piacon.
 • Kijelző: E-ink Pearl kapacitív érintőkijelző. Felbontása 600×800 képpont, azaz 162 dpi.
  Ez már kicsit elavult, idén már nem került piacra ilyen kijelzővel rendelkező eszköz, de hozzá kell tenni az Aqua 2014 márciusában jelent meg, akkoriba a sima Pearl kijelző még megszokott volt. Egyébként az e-könyvek és pdf fájlok olvasására ez is elegendő. Az egyszerűbb technológia előnyei: a készülék teljesítménye jobb a megszokottnál, mivel a kijelző „meghajtására” kevesebb erőforrás kell, jó gyors. Böngészés és olvasás közben sem találkoztunk megakadásokkal. Az érintő funkció pontossága és sebessége tökéletes, semmiféle problémát nem tapasztaltunk a használatában.
 • Mint ahogy az előbbiekben írtuk, nincs háttérvilágítás. Ez már kicsit fájóbb pont, pláne, ha a mai konkurensekkel hasonlítjuk össze az eszközt. Az Aqua cserébe viszont jóval olcsóbb, mint a többi IP védelemmel ellátott e-könyv-olvasó.
 • A vízállóságról: A PocketBook Aqua hivatalosan IP57-es védettségi besorolással rendelkezik, ami pontosan ezt jelenti:
  Első szám, 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
  Második szám, 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
  Tehát por elenni védelemben a közepes besorolást, a víz elleniben viszont majdnem megkapta a legmagasabbat. A kádba/medencébe nyugodtan bele lehet ejteni, esőben, hóban simán használható.
  Akkumulátor: 1300 mAh. Ez kissé kisebb a szokásos 1500-as értéknél, azonban mivel nincs háttérvilágítás ezért nem is merül le olyan gyorsan. A gyártó adatai szerint egy feltöltés 8000 lapozásra elegendő, de a folyamatosan bekapcsolt wi-fi azért hamarabb lemeríti a készüléket.
 • Tárhely: 4 GB, ebből nagyjából 2,5-2,8 érhető el a dokumentumainknak.  SD kártya bővítési lehetőség nincs – van viszont dedikált Dropbox felhő tárhely kliens  (egyébként a több mint 2500 MB szerintünk bőven elegendő, pláne, hogy e-könyv fájlokon kívül ezen a készüléken mást tárolni nem érdemes)
 • Nincs  fülhallgató bemenet, hangoskönyv és zenehallgatásra sajnos nincs lehetőség, felolvasó modul sincs így.
 • Processzor, memória: 1 Ghz-es processzor, 256 MB RAM. Ez a specifikáció még az idei évben is egy standardnak számít az e-könyv olvasóknál, teljesen elegendő a készülék összes funkciójának ellátására. Esetleg a tényleg nagyon nagy pdf fájlok megakaszthatják a készüléket, de ezek még egy táblagépnek is problémát okozhatnak.
 • Adatkapcsolat: Wi-fi modul. Jelfogadó képessége megfelelő, 10 méterre és egy emeletnyire a routertől még éppen érzékelte a jelet.
 • Kezelt formátumok: EPUB, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI). Gyakorlatilag felismeri az összes ismert és ismeretlenebb e-könyv formátumot, ez a PocketBook készülékeinek egyik nagy erőssége, nincs szükség konvertáló szoftverekre. Emellett a JPEG, BMP, PNG, TIFF képfájlokat is megnézhetjük rajta (ha akarjuk).

Pocketbook Aqua e-könyv-olvasó teszt

A gombok személyre szabására nagyon jó lehetőségek vannak

Belbecs

A készüléken a Pocketbook OS egy korábbi változata fut. Ez lényegében a megjelenésben tér el a például az Ultrán vagy a Touch Lux 3-on futó rendszertől, a kisebb felbontású kijelző követeli meg a régebbi típusú grafikát az összes funkció elérhető amit a hardver nem korlátoz (a háttérvilágítás beállítási lehetőségek és a zenelejátszás, felolvasó modul kezelés hiányzik). A kezdőképernyőn a legutóbbi események (hozzáadott és olvasott könyvek) vannak, innen érhetjük el a könyvtárunkat és a készülék menüjét is az alul található nyíl ikon segítségével. A könyvtárban többféle megjelenítési és listázási lehetőség is van és természetesen kereshetünk is könyveink között. A menüben a szokásos beállítási lehetőségek mellett megnézhetjük a könyvekhez adott jegyzeteinket, és a kedvencnek jelölt olvasmányainkat is. Jó pont hogy az Aqua rendelkezik szótár funkcióval is rengetegféle szótárat tudunk itt elérni.

Pocketbook Aqua e-könyv-olvasó teszt

Szótárak listája

A másik jó dolog hogy elég sok előretelepített alkalmazást is találunk az eszközön, a PocketBook hagyományosan elkényezteti a felhasználókat ilyen téren. A szokásosnak mondható naptár, számológép és böngésző mellett több játék is van, például sakk vagy sudoku, és van két extra dolog is, amik mindenképpen említést érdemelnek. Az egyik a Dropbox kliens, aminek a segítségével a felhőben tárolt könyveinket egyszerűen letölthetjük az olvasóra, a másik pedig a Send-to-PocketBook szolgáltatás, ami pedig olvasmányaink másik eszközre való küldésére szolgál (ez lehet akár egy Androidos vagy Apple tablet/telefon. A készülékről egy érintéssel elérhető a Bookland nevű e-könyváruház aminek most már van magyar nyelvű felülete és vannak rajta magyar tartalmak is. Az árakat amerikai dollárban látjuk, amiktől kissé kikerekedett a szemünk, de sok ingyenesen letölthető e-könyvet is találhatunk, amik miatt érdemes regisztrálni, minden szükséges lépés könnyedén elvégezhető az eszközön. A nemzetközi ReadRate szolgáltatáshoz kapcsolódó kliens is helyet kap manapság minden PocketBook kütyüben, sajnos nálunk nem igazán jött divatba ez a közösségi háló, moly.hu van helyette.

Pocketbook Aqua e-könyv-olvasó teszt

Alkalmazások…

Az e-könyv olvasó rész természetesen hozza a PocketBook készülékeknél megszokott személyre szabási lehetőségeket (margó, sortáv, betűméret, betűtípus stb.), sőt betűtípusból például kiemelkedően nagy a választék. A szövegben való navigálás történhet mind az érintőkijelző, mind a fizikai gombok használatával, és mint ahogy fentebb említettük, a készülék beállításai között megadhatjuk azt is, hogy mit csináljanak az egyes gombok.  A PDF fájlok is megfelelően jelenítődnek meg. a görgetési sebesség is elfogadható, és a szöveg újratördelése egészen jól működik. Persze, az irreálisan nagy dokumentumok meg tudják akasztani az olvasót.

Pocketbook Aqua e-könyv-olvasó teszt

Az olvasó nézet funkciói

A Pocketbook Aqua ára jelenleg nagyjából 40 ezer forint körül mozog. A világ első vízálló védelemmel  ellátott eszközéről van szó, ez a védelem nyilván nem mindenkinek fontos, de aki sokat olvas a szabadban, tömegközlekedési eszközön vagy túrázáskor – tehát sokszor extrém körülmények között, annak mindenképpen megfontolandó ajánlat. Jelenleg még két ilyen eszköz van a piacon a Kobo Aura H2O ami kb. 75 ezer forintért kapható és  a Tolino Visions 3 HD ami itthon még nem is, és biztos, hogy 60 ezer Ft alatt nem nagyon lehet majd beszerezni (a kinti ára 159 euro). Ezek ugyan minden más jóval is fel vannak szerelve (háttérvilágítás, Carta kijelző), de az áruk is jóval magasabb. Az Aquanál egyedül a háttérvilágítás hiánya a fájó, cserébe ez most a legjobb áron kapható vízálló e-olvasó.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑