E-papír Koobe Slightbook HD

Megjelent: 2015. augusztus 13. | Szerző: Varga Csaba

0

Tesókat a tesóknak – Koobe Slightbook HD és HD Shine Edition teszt

Ha iskolás lennék biztosan szeretnék magamnak egy Koobe Slightbook HD-t. Ha a táskában ott lapulna a háttérvilágítás nélküli változat nagyon örülnék, de a Shine Edition maga lenne a csúcs. Visszaemlékezve, a kamaszkoromban olvasott könyvek legalább felét villanyoltás után, az ablakom mellett lévő utcai lámpa fényénél fejeztem be. Szerintem ebből lett a 0,75 „dioptriányi” rövidlátásom. Szóval ilyenkor bánom, hogy nem mostanában vagyok tinédzser. Anyuméknak sem állt volna égnek a haja, ha valamelyik Slightbookot kértem volna sulikezdésre, a Koobe árban is visszautasíthatatlan ajánlatot kínál a jelenlegi piacon.

Ikertesók

A magyar márka új alsó kategóriás modelljei a Slightbook HD és Slightbook HD Shine Edition, mint két tojás, tulajdonképpen csak abban különböznek, hogy az egyikben van háttérvilágítás a másikban meg nincs. Ennek megfelelően az egyik drágább pontosan 4000 ezer forinttal, de még így is jóval 30 ezer Ft alatt van mindkettő kiskereskedelmi bruttó ára. Ez alapvetően meghatározta a teszt során a hozzáállásomat, egy olcsóbb eszköznek nem szabad rossznak lennie, de nem is fogunk olyan elvárásokat támasztani felé mint mondjuk egy 35–40 ezres kütyü iránt. A Koobe új üdvöskéi maradéktalanul megfelelnek ennek a hozzáállásnak. A szokásos kompromisszumokat meg kell kötni, van néhány kissé idegesítő funkció ami felett szemethunyva kapunk egy kiváló kijelzővel ellátott, jó operációs rendszerrel szerelt e-könyv-olvasót. A Shine Edition típus választása pedig egy pontosan kalkulálható kényelmi és egészségügyi befektetés :-).

Koobe Slightbook HD

Nézzük mi van itt hardver tekintetében:

 • Szép, kontrasztos Pearl HD kijelző, 1024×568 pixeles felbontással
 • 4 GB belső memória ami bővíthető microSD kártyával
 • Egy nem túl erős, de az operációs rendszerhez teljesen megfelelő 600 Mhz-es processzor
 • 3,5 mm-es audio jack, ennek megfelelően zenelejátszó és még szövegfelolvasó is van (sajnos itthon csak korlátokkal használható, erről majd kicsit később)
 • 1500 mAH-as akkumulátor, teljesen elég pár ezer lapozáshoz és a háttérvilágításhoz
 • A készülékház matt fekete csúszásmentes nem túl puha műanyagból van. Nagyon jól összerakott masszív kis kütyük ezek.
 • Gombok: Pontosan illeszkednek, nem lógnak, nem állnak ki túlságosan a készülékházból. A négy irányú navigációs panelen kívül, külön gombot kapott a helyi menü, a visszalépés, a főképernyő elérése és képernyőfrissítés funkciója is. Ezek piktogramjai egyértelműek, a kezelés könnyen megszokható, a készülék oldalain természetesen megvannak a lapozó gombok, akár a bal vagy a jobb oldalon is tudunk előre és hátra is lapozni.
 • A Shine Editionban van a háttérvilágítás ami erőteljes és egyenletes fénnyel világítja meg a kijelzőt.

És ami nincs:

 • Nincs érintőkijelző.
 • Wi-fi modult sem kapott a készülék, csak a melléklet USB kábel segítségével lehet rá könyveket és zenéket feltölteni.

Kicsit drágább árnál a fájó pont természetesen az érintőkijelző hiánya lenne, más kérdés viszont, hogy én így biztosan kihagynám az OS-ből azokat minialkalmazásokat amikkel érintőkijelző hiányában csak szívatja magát a felhasználó. Ilyen a Jegyzettömb és határeset számomra a szótár, bár oda még egy két rövid szót bepötyög valahogy az ember a funkciógombok segítségével.

Koobe Slightbook HD

Jó kis szoftver ez

Alapvetően nagyon jó operációs rendszere van az eszköznek. Ezt a Shine Edition esetében kell – sajnos pont a lényegi funkció, a háttérvilágítás vezérlésénél – idézőjelbe rakni, ugyanis úgy eldugták az ennek be és kikapcsoláshoz szükséges beállítást, hogy szó szerint először alig találtuk meg. Reméljük ezt egy szoftverfrissítéssel hamarosan majd orvosolják. Az még hagyján az olvasó nézetben nem elérhető a háttérvilágítás vezérlése, dehogy még a beállítások menüben sem egyértelmű, hogyan lehet ezt elérni, az már kicsit problémásabb. Tehát az ember(gyerek :-)) este, az olvasás megkezdése előtt bekapcsolja, kikapcsolni mondjuk nem kell, az alvó mód nagyon jól beállítható és azzal együtt a háttérvilágítás is lekapcsol, de ha reggel folytatjuk újra be kell lépni három  – vagy ha éppen olvastunk akkor négy – menübe (Főképernyőn -> Beállítások -> még egy Beállítások (??) menü -> Light Settings -> és akkor itt tudjuk ki-be kapcsolni, itt állítható a fényerő is).

Koobe Slightbook HD

De ezt leszámítva minden más funkció könnyen elérhető, az a kissé furcsa helyzet állt elő, hogy a háttérvilágítás nélküli változat bizonyos szempontból jobban használható :-). A főképernyőről szokás szerint mindent elérünk: az utoljára olvasott könyveket, a könyvtárat, zenetárat, fájlkezelőt, szótárat és a beállításokat is. És a helyzet, hogy az OS dizájnja szép. Szépek az ikonok, megfelelő vastagságú, jól olvasható az alattuk lévő szöveg (ennek betűtípusa egyébként állítható). A könyvtár nézetben lehet akár több szintű mappastruktúrát létrehozni, van keresés és többféle rendezési szempont is. Minden elérhető a helyi menü gombbal, a funkciók közül válogatni pedig a navigációs panellel lehet.

 

Frissítés: a háttérvilágítás egyszerűen ki/be kapcsolható

A teszt során mi nem jöttünk rá, de fülest kaptunk! 🙂 Ha hosszabban nyomva tartjuk a „frissítés” gombot a háttérvilágítás ki vagy be kapcsol (állapottól függően), szóval nem feltétlenül kell olyan mélyre menni a menürendszerben a kezeléshez!

 

Olvasónézet: a két szokásos olvasószoftver állítható be, az Adobe Digital Editions vagy az FB reader, mindegyik számtalan beállítási lehetőséget kínál, amit a helyi menü gomb megnyomásával érhetünk el. Tudunk keresni, betűtípust, margót stb állítani. Akár a zenelejátszót is tudjuk vezérelni és itt érhető el a TextToSpeech vagyis a szövegfelolvasó modul, ennek használatához is kell egy fülhallgató. Nagyon megörültem amikor megláttam ezt a funkciót, sajnos annak már kevésbé, hogy csak két nyelvet tud, angolul vagy kínaiul. Magyar nyelvű kiadványokhoz tehát ez a funkció nem használható, pedig itt is jók a  személyre szabási lehetőségek. Aki angolul olvas és tanul annak viszont ez jól jöhet. A navigációs panel „OK” (középen)  gombját hosszabban nyomva jönnek elő a kijelölési és a szótárazási lehetőségek.

SONY DSC

9-től 99 éves korig bárkinek

A típusoknak vannak gyermekbetegségei, amit szoftveresen simán lehet orvosolni. Ha a Koobe kiad egy szoftverfrissítést, amivel könnyebben vezérelhető a háttérvilágítás, bekerül a felolvasó modulba és a szótárakhoz a magyar nyelvű támogatás, akkor megkapjuk az alsó kategóriás készülékek csúcsát – ezek egyébként kezdenek eltűnni, példa erre ez a készüléktípus is, ami az érintőképernyőt leszámítva (az előbb említett javításokkal) simán felveszi a verseny egy középkategóriás 35–40 ezer forintba kerülő eszközzel. Az biztos, hogy tudomásunk szerint ez ma a piacon legolcsóbban kapható háttérvilágítással rendelkező e-könyv-olvasó (26 990 Ft-ba kerül a Koobe oldalán). A háttérvilágítás nélküli típus ára már nem annyira kedvező (22 990 Ft), de a Pearl HD kijelző miatt ár/érték arányban az is kiváló. Mindenesetre bátran ajánljuk akár már kisiskolásoknak. A táskában elfér és éjszaka villanyoltás után is használható 🙂

A készülékeket a teszthez a Koobe Magyarország Kft.-től kaptuk.

 

 

Ezt olvastad már?

 • Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt2018. augusztus 3. Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt Végre megkaptuk tesztelésre a PocketBook legnagyobb (7,8 hüvelykes kijelzővel ellátott), legerősebb – a Touch HD 2 felmagasztalása után meg kell, hogy kövessük magunkat – és legjobb […]
 • Beharangozók és egy kis helyreigazítás2015. szeptember 3. Beharangozók és egy kis helyreigazítás Rövid hírekben közöljük veletek, milyen anyagok várhatóak nálunk hamarosan, és fontos fülest is kaptunk a Kobo Slightbook HD Shine Edition olvasó kezeléséhez! Eszköztesztek Jön, jön, jön […]
 • Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt2017. március 9. Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt Nemrég került a kezünkbe az egyik legkísérletezőbb e-könyv-olvasó gyártó új zászlóshajója, mely még 2016. szeptemberében „csücsült fel” a középkategóriás készülékek palettájának tetejére, […]
 • Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! :-)2016. június 9. Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! 🙂 Ma indul a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok sok-sok rendezvénnyel, koncerttel és könyvbemutatóval. Meglepően jó programok várják a könyvszeretőket nem csak a fővárosban hanem […]

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑