E-könyv

Megjelent: 2015. május 14. | Szerző: Varga Csaba

0

Újabb fejlemények az e-könyvek uniós adózásában

Újabb állomásához ért az e-könyvek és egyéb digitális tartalomszolgáltatások adózásnak szabályozása körüli vita. És nagyon úgy tűnik, hogy az adóterhek csökkentését követelők állnak győzelemre.

Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról, hogy idén év elején több súlyos csapás is érte a nemzetközi digitális tartalomszolgáltató cégeket, köztük az e-könyvek értékesítéssel foglalkozóakat is.

Először is január 1-től életbe lépett az a jogszabály módosítás, amely kimondta, hogy a digitális tartalmak után nem az árusító cég európai központját befogadó állam, hanem a vásárlás helyszínéül szolgáló ország szabályozása szerint kell adózni. Így sok fogyasztónak megdrágították a különböző alkalmazásboltokban és webes e-könyv áruházakban való vásárlást, hiszen az ilyen szolgáltatásokkal foglalkozó cégek jellemzően olyan EU-s tagállamokat (például az Amazon Luxemburgot) választottak székhelyül ahol jóval alacsonyabb volt az áfa.

pic_1Kép forrása: bidnessetc.com

Másodszor március elején az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott az e-könyvek adózásának ügyében amelyben elmarasztalták Luxemburgot és Franciaországot mivel ezek az államok az elektronikus formátumra is a nyomtatott könyvekre vonatkozó alacsonyabb áfa kulcsot alkalmazták. Az ítélet indoklása kissé abszurd módon az volt hogy az e-könyvek jogi szempontból nem könyveknek hanem „elektronikusan támogatott szolgáltatásoknak” minősülnek és ezekre nem vonatkozhat a kedvezményes áfa.

A fenti döntésekre válaszul több EU-s tagállam (köztük Németország és Franciaország, Európa „erős emberei”) kulturális miniszterei hivatalos nyilatkozatot tettek közzé, amiben kiálltak az e-könyvek alacsonyabb adóterhei mellett, és ezzel párhuzamosan elindult egy kampány is a digitális könyvek diszkriminációja ellen.

A fenti eseményeknek most úgy tűnik meg lett a hatása. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédet tartott a Német Hírlapkiadók Egyesületének május 6-i gyűlésén, amelyben kifejtette, hogy az áfának technológia semlegesnek kell lennie ezért 2016 első felében a bizottság elé benyújtásra fog kerülni egy jogszabály módosítás, ami lehetővé fogja tenni hogy a digitális újságok és könyvek ugyanolyan mértékű áfa kulcs alá essenek mint nyomtatott társaik.

Emellett az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogyan csökkenthetnék a digitális tartalmak helyi adózása miatt fellépett jelentős adminisztrációs terheket, amik a közepes, nagyobb szolgáltatókat egyaránt érintik, és a nemzetközi digitális tartalomszolgáltatással foglalkozó kis cégek és start-up vállalkozások működését pedig szinte lehetetlenné teszik.

A fent említett fejlemények mindenképpen pozitívak, csak egy nagyon nagy baj van velük: Ismerve az EU bürokráciájának működését, még hosszú évekbe fog telni, mire a tervezetek uniós direktívaként megjelennek és jogerőre emelkednek. Addig sajnos marad a fejetlenség és a drága e-könyv.

Ráadásul jelenleg is folyik az eljárás Málta és Olaszország ellen, mivel ez a két tagállam még tavaly év végén önhatalmúlag csökkentette az e-könyvek áfáját. Szóval a dolgok jelenlegi állása szerint egyfelől tervbe van véve a digitális tartalmak adójának csökkentése, másfelől még viszont folynak a kötelezettségszegési eljárások, pont emiatt. Egyelőre úgy tűnik, hogy jó nagy káosz van az ügyben.

Forrás: Reuters/This is Money/ Ink, Bits, & Pixels

Fejléckép forrása: ec.europa.eu

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑