E-papír Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2015. szeptember 2. | Szerző: Varga Csaba

0

Vissza a jövőbe – Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

A készülék-újdonságok mellett szívesen veszünk a kezünkbe kuriózumnak számító kütyüket is, amelyek valamilyen egyedi funkcióval emelkednek ki a piaci kínálatból. A most bemutatásra kerülő készülék már több mint 2 éve a piacon van, ami a formatervét, funkcióit és úgymond egész megjelenését tekintve megdöbbentő. Kicsit olyan érzés volt használni mintha Marty Mcfly önbefűzős cipőjét próbálhattuk volna fel a Vissza jövőbe sci-fi triológia második részében. Egyszerűen nem akartuk elhinni, hogy már 2013-ban létezhetett ilyen e-könyv-olvasó. 

Csak 2 gomb van!

Ennél még a legújabb okostelefonokban is több szokott lenni. Az egyik a ki/be kapcsoló csúszka a másikkal pedig a háttérvilágítást tudjuk szabályozni. Ennyi (na jó, van egy rejtett, a szokásos gémkapoccsal használható reset gomb is). A készülékház alján a microUSB csatlakozó és a microSD kártya foglalat kapott helyett. A ház egybe van öntve, műanyag, kicsit erős élekkel, de egyáltalán nem kényelmetlen fogással. Még egy kisebb kéz is simán átéri a készüléket, amely a többi olvasóhoz képest feltűnően kicsi: két oldalt kb. 7 mm-es alul és felül pedig nagyjából 1–1 cm-es keret fogja közre a 6 hüvelykes kijelzőt. A készülékház háta pedig maga a gyönyörűség. Karbon mintázatú felület ami két oldalt nagyon kicsi szögben meg van törve, ez trapéz alakot formáz és még egy nem is túl diszkrét, de nagyon jól kinéző „embléma-relief” is helyett kapott rajta. A Kobo szerint mindez csak a lehető legkönnyebb fogást és a csúszásmentes kézben tartást hivatott segíteni…a Ferrarik is a minél kisebb légellenállás miatt néznek úgy ki ahogy :-).

Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

A készülékház háta nagyon szép

Specifikáljunk kicsit

  • Méretek: 150×114×8,1 mm (az új Kindle Paperwhite: 169×117×9,1 mm)
  • Súly: 174 gramm (szintén az új Kindle Paperwhite: 205 gramm)
  • Processzor, tárhely: 1 Ghz-es proci, 4 GB belső tárhely 32 GB-ig bővíthető microSD kártyával
  • Kijelző: 1024×758 px felbontással, pearl típus, háttérvilágítással, kapacitív, multitouch értintőképernyő
  • Akkumulátor: 1500 mAh, a félig feltöltött akkumulátor, internetezéssel, olvasással, sok nyomkodással, folyamatosan működő háttérvilágítással, simán kibírta a 2 hetes tesztidőszakot
  • Formátumtámogatás: EPUB, Adobe DRM EPUB PDF és MOBI – JPEG, GIF, PNG és TIFF – TXT, HTML, XHTML és RTF – Támogatott képregény formátumok: CBZ, CBR
  • Operációs rendszer által támogatott nyelvek: angol, francia, német, spanyol, holland, olasz, brazil, portugál, japán (tehát a készülék nem tud magyarul)

Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

A készülék alján bújik meg a reset gomb 

Még mindig fénylő aura

A kijelző nem a legújabb darab, de több, a jelenleg középkategóriában kapható készülékével felveszi a versenyt. A háttérvilágítás nagyon szép, ráadásul egy gombnyomással kikapcsolható. A szabályozó mindig könnyen elérhető és akár olvasás közben is tudjuk állítani a képernyőn történő dupla ujjas fel vagy lehúzással. A fénye nagyon kulturált, érdekes, hogy teljesen kikapcsolni, csak az erre szolgáló gombbal lehet, a menüből kb. 1%-ig lehet csökkenteni, de bekapcsolva marad (alvó módban persze automatikusan kikapcsol). Szóval a 2013-ban világújdonságnak számító háttérvilágítás a mai elvárásokkal is felveszi a versenyt, de nyilván a kijelző a  jelenleg forgalomban lévő Carta HD-s készülékekhez képest már el van maradva. Ez a kütyü nem tévesztendő össze a kicsit hamarabb forgalomba került (és már nem is kapható) Kobo Aura HD-val, aminek jobb felbontású kijelzője (1440 × 1080 px), cserébe nagyobb súlya és jóval magasabb ára volt.

Elképesztően jó operációs rendszer

Látszólag egyszerű, azonban masszív és jól beállítható szoftver dolgozik az eszközben. Az első bekapcsolásnál furcsa volt a felület által használt dőlt betűtípus, azonban hamar hozzászoktunk, gyakorlatilag ez a dőlt talpas antikva az OS védjegye. Nem véletlenül kérkedik a Kobo azzal, hogy milyen szépen tudja megjeleníteni a kijelző az elvékonyodó betűszárakat. Az operációs rendszer reagálása egy kicsit – tényleg csak egy árnyalatnyival – lassabb a megszokottól (persze ez elég relatív, jelenlegi mércénk a 2015-ös Pocketbook Touch Lux 3). A kezdőképernyőn minden szokásos információ megtalálható, a Kobo webshopja egy érintéssel elérhető, működő internet kapcsolat esetén ugyanolyan könnyű beszerezni e-könyveket mint egy Kindlen. A beállítások menü egyszerű, átlátható csak a fontos opciókra koncentrál.

Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

Kulturált főképernyő, minden szükséges információval és opcióval

Online életmód

Az Accounts (fiókok) menüben 3 típus állítható be: A Kobo webshop (ezt lehet gmail fiókkal használni) egy Pocket account és a Facebook kapcsolat. Ha valaki használja, a Pocket szolgáltatásnak nagyon fog örülni. A netről korábban lementett cikkeink a bekapcsolás után azonnal olvashatóak, minden e-inkes olvasóba kéne egy ilyen opció. A Pocketről egy hamarosan megjelenő cikkünkben részletesebben be fogunk számolni. A Facebook fiókbeállítás lényegéről egy kicsit lentebb írunk.

Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

A Pocket szolgáltatással szinkronizált internetes cikkek azonnal olvashatóak a készüléken

Kissé eldugott unaloműzők

Számtalan eszköz operációs rendszere kedveskedik a felhasználóknak mindenféle, az e-ink képernyőn is jól használható játékkal. Először azt hittük a Kobo nem foglalkozik ilyen sallangokkal, de aztán megtaláltuk a Sudokut, a rajztáblát és a böngészőt a Settings/Beta features menüpontjában. Szóval ha valaki beleun az olvasásba, lehet pakolgatni a számokat.

„Sportolási” lehetőségek

A főoldali Extras menüből elérhető Reading Stats-ban pontosan nyomon tudjuk követni olvasási teljesítményünket, akár egy adott időszakra akár az aktuális könyvre lebontva. Látható, hogy hány órát töltöttünk eddig olvasással, ez alatt az idő alatt hány könyvet/az adott könyvből hány oldalt olvastunk el. Még azt is megmutatja nekünk az eszköz, hogy egy óra vagy egy perc alatt hány oldalt olvasunk el, mennyit lapozunk. Aki fejleszteni akarja az olvasási sebességét, annak az Aura egy ideális eszköz lehet, persze azért ne menjen a dolog az élmény kárára.

Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

95%-nál már szinte velünk „hajrázik” a statisztikai modul 🙂

Egy készülék amely díjaz minket

Szintén az Extras menüpontból elérhető az Awards közösségi modul. Nos, ide fontos a Facebook kapcsolat. A Kobo figyelve az olvasási teljesítményünket, különböző díjjakkal jutalmaz minket, amiket aztán megoszthatunk a Facebookon, barátainkkal, ismerőseinkkel. A mai „kérkedős” korszakban (kinek nem inge ne vegye magára) itt az alkalom, hogy ne csak egzisztenciális állapotunkról vagy anyagi javainkról, hanem szellemi teljesítményünkről is tanúbizonyságot tegyünk, Facebook kapcsolati hálónk vagy akár az egész világ előtt.

Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

Díjaim 🙂

Az olvasófelület

A lényeg majdnem kimaradt. A készülék eléggé egyedi olvasófelülettel és epub megjelenítő modullal rendelkezik. A beolvasott fájlokból elég sok beállítást felül ír a rendszer, cserébe a végletekig személyre szabhatjuk digitális könyvünk kinézetét. Beállítható a betűtípus, annak vastagsága 100%-osan és természetesen a mérete is. Továbbá a sorköz, a zárás és a margók. Olvasás közben még számtalan opció érhető el, meggoszthatjuk az éppen olvasott szöveget a Facebookon, elérhetőek a szótárak, a keresés és az annotációk.

Kobo Aura e-könyv-olvasó teszt

Teljesen személyre szabható olvasófelület

Kéne

Még így kétévesen is nyerő. Annak ellenére, hogy nem is annyira olcsó, 46 ezer forint körüli áron kapható. Viszont a Kobo egy csúcsminőségű készüléket alkotott, amely több szempontból is megelőzte korát és még jelenleg is tud nyújtani olyan újdonságokat (online és közösségi hálózati kapcsolatok), amelyek a piac többi készülékében nem találhatóak meg.

A Kobo Aurát tesztelésre a DigiBooktól kaptuk:

Digibook e-könyv kiadó és e-könyv-olvasó forgalmazó

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑