E-papír YotaPhone2 teszt - Duplán jó - az e-ink kijelzős telefon

Megjelent: 2015. december 4. | Szerző: Papírontúl

0

YotaPhone 2 teszt – duplán jó

A YotaPhone a világon egyedülállóként egy olyan duplakijelzős okostelefon, aminek hátlapi megjelenítője e-ink. Ezért szerettük volna mindenképpen kipróbálni és nemrég a Digi-Book Magyarország jóvoltából alaposan megnéztük magunknak.

Okostelefon tesztet még nem közöltünk oldalunkon, de most megtört a jég, mivel egy igen különleges készüléket kaptunk tesztelésre: az e-ink kijelzővel is ellátott YotaPhone 2-t.

A Yota egy oroszországi cég, első telefonjuk még 2013 novemberében jelent meg, ez volt a most bemutatásra kerülő készülék első generációja. Már az első YotaPhone is a különleges, hátlapi e-ink kijelzővel hívta fel magára figyelmet, azonban mind a formaterv, mind a másodlagos megjelenítő kihasználtsága messze volt a tökéletestől. Azonban egyediségének hála nagyon sikeres volt, így kétség sem fért hozzá hogy lesz folytatás, ez lett a 2014 decemberében kiadott YotaPhone 2, ami az előd számos hibáját kiküszöbölte. Az ára azonban jócskán felkúszott.

Míg az előd induló ára 499 euró volt 2013-ban (kb. 150 ezer forint) addig a második generáció induló ára már 780 euro volt (kb. 240 ezer forint), jelenleg 620–630 euro körül kapható (190–200 ezer forint). És ezek nemzetközi árak, aki itthon vagy itthonról akar vásárolni YotaPhone 2-őt az kb. 230 forintért tud hozzájutni (ha szeretne garanciát is a készülékre). De vajon tényleg ennyivel jobb az újabb modell és megér-e ennyit egyáltalán ez az okostelefon? Többek között erre is kerestük a választ tesztünk első részében.

Külcsín

Exkluzív. Leginkább ez a kifejezés juthat az eszünkbe, ha megpillantjuk a YotaPhone 2 matt fekete, mágnessel záródó dobozát. Ezt széthajtogatva férünk hozzá tartalmához, amik szép sorban külön kis fakkokban vannak rendezve. Már ez a megoldás is igen egyedi és kényelmes, nem a szokásos „mindent bepakolunk a telefon alá” módszert alkalmazták a csomagolás kialakításánál. Kiegészítőkből a felsőkategóriás készülékeknél megszokottakat mellékelték a telefonhoz: kiváló minőségű „fülbedugós” fülhallgatót 5 (!) pár tartalék gumiharanggal, adatkábelt és töltőt (amin – ha hálózatba dugjuk – a YotaPhone felirat világít), használati utasítást és végül egy kis kapszulát, ami a SIM-tálca kiszedő tűt rejti. Ezek dobozkák „ölelik körbe” a telefont.

YotaPhone2 teszt - Duplán jó - az e-ink kijelzős telefon - doboz

Exkluzív csomagolás (Kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

A YotaPhone 2 megjelenésére az elegáns a legjobb szó, a készülékház kerete (erős műanyagból készült) alsó és felső oldalai szépen íveltek, a készülék a dupla kijelző ellenére is kimondottan vékony, a dizájnerek rendkívül jó munkát végeztek a tervezésénél. A telefon ugyan 5 hüvelykes előlapi kijelzővel rendelkezik, de ennek ellenére az egyik legkompaktabb készülék ebben a méretkategóriában, könnyedén lehet egy kézzel is kezelni. Az elsődleges kijelző természetesen Full HD (1920×1080 pixel) felbontású és AMOLED technológiát használ. A megjelenített képre így nem lehet panasz, szép és kontrasztos, a színek is élénkek, a betekintési szög kiváló, és a fényerő is kellőképpen erős. Ráadásképpen Gorilla Glass 3 borítást kapott, így a karcoktól sem kell féltenünk. De ezek a dolgok egy ilyen árú készüléknél természetesen el is várhatóak.

Az Android operációs rendszer fő vezérlő gombjai a kijelző alsó részéből kérnek helyet, nem különálló érintőgombok, ennek és a rendkívül vékony oldalsó káváknak is köszönhető a kompakt méret. Alul és felül már szélesebb hely van a kijelző körül, de még ez is kisebb, mint amit sok más okostelefonon láthatunk. Az előlap felső részén található a 2 megapixeles kamera videó telefonáláshoz és a szokásos szenzorok. A nem megbontható, unibody készülékház bal oldala teljesen üres, jobb oldalra pedig a bekapcsoló és hangerő kezelő gombok kerültek. Utóbbi különlegessége hogy egyben ez rejti a SIM-tálcát is, az itt található apró lyukba kell a mellékelt tűt bedugni az eléréséhez. A YotaPhone 2 nano-SIM-et fogad el, ez azért még manapság is unikális méret, aki ilyet vásárol, készüljön fel, hogy a micro-SIMjét cserélni kell (kivéve ha iPhoneról váltana J ). A készülék felső oldalán egy 3,5 mm-es jack bemenet van, míg alura kerültek a dupla hangszórók és a micro USB bemenet.

A hátlapon találjuk a 8 megapixeles fő kamerát led villanóval, valamint a telefon fő attrakcióját, a 4,7 hüvelykes teljes érintőfunkcionalitással felvértezett e-ink másodlagos kijelzőt. Felbontása 540 × 960 pixel, 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes, és hasonlóan az elsődleges megjelenítőhöz, ez is Gorilla Glass 3 borítással rendelkezik. Háttérvilágítása ugyan nincs, de arra ott van az előlapi kijelző, a használt technológiának köszönhetően pedig a legverőfényesebb napsütésben is olvasható. Kialakításának különlegessége, hogy teljesen egy síkban van a hátlap többi részével és a tapintása is ugyanolyan, ha nem tudnánk, hogy ez is egy képernyő akkor akár valami különleges mintának is nézhetnénk a rajta található képeket. Egyéb iránt az egyik legszebb és leggyorsabb e-ink megjelenítő, amihez eddig szerencsénk volt, ez a felbontás egy ekkora kijelzőre bőven megállja a helyét, a megjelenített szövegek és képek kis túlzással tűélesek. Használatáról a későbbiekben részletesen írunk.

YotaPhone2 teszt - Duplán jó - az e-ink kijelzős telefon - hátlap

Íme a hátlapba „olvadó” e-ink kijelző  (Kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

Belbecs

A teszt elején már említettük hogy a YoaPhone 2 nagyjából 1 évvel ezelőtt jelent meg.  Ennek megfelelően ugyan nem a jelenleg elérhető legmodernebb a hardveres felszereltsége, viszont a prémium kivitelezésnek köszönhetően mégis még mindig igen imponáló erőforrásokkal büszkélkedhet. A használt chipset 2014 egyik legerőssebbje volt, 2,4 Ghz-es Snapdragon 801, Adreno 330-as GPU-val, a RAM 2GB, a tárhely 32GB, ebből kicsit több mint 25GB szabad, a többit az operációs rendszer foglalja el. A tárhely ugyan microSD kártyával sajnos nem bővíthető, viszont átlagos felhasználásra még így is bőven elegendő. Az dobozból kivett készülék 4.4.3-as verziójú Android operációs rendszert futtatott, de ez egyből frissíthető is 5.0-ra. Egyébiránt a készítők nem módosítottak az alap Android felületen, csak néhány extra alkalmazást találunk a telefonon, cserébe viszont nincs is leterhelve egyedi felhasználói felülettel.

Az itt leírtak mind jól hangzanak, de hogyan is teljesít a készülék a mindennapok során? Nos, kiválóan. A rendszersebesség gyors, megakadásokkal egyáltalán nem találkoztunk a tesztidőszak alatt, a böngésző és a különböző alkalmazások szélsebesen nyílnak meg. Van 4G mobilinternet, a wi-fi az e-könyv-olvasóknál használt teszten (10m-e a routertől több válaszfalon keresztül) kiválóan szerepelt, a hangszórók is megfelelően működtek. Az akkumulátor 2500 mAh teljesítményű ez az előlapi kijelző, és a mobiladatforgalom igénybevételétől függően nagyjából másfél két napra elegendő. Ha csak az előlapi kijelzőt használjuk. Az e-ink megjelenítő használatával ez az idő jócskán kitolható.

[sam id=”6″ codes=”true”]

 

A fényképezési és mozgóképfelvétel képességek viszont sajnos csak átlagosnak mondhatóak, főleg, ha a jelenlegi piacot vesszük alapul az összehasonlításhoz. Ebben az árkategóriában már bőven találunk sokkal jobban kamerával ellátott készülékeket is. Normál körülmények között, napsütésben még egész jók a képek, de a beltéri és felhős időben lőtt fotók sajnos már eléggé elmosódottak, az éjszakai fotóknál pedig még rosszabb a helyzet. Átlagos felhasználásra mindenesetre elmegy a kamera, de egyértelműen nem ez a YotaPhone 2 fő erőssége.

Ejtsünk pár szót az extra alkalmazásokról is, van pár hasznos ami minden A brandes, csúcskészülékben ott van. Ezek a „márkázott” applikációk: YotaFit (sportoláshoz), YoteReader (e-könyv-olvasó, lesz még róla szó a teszt második részében), YotaRSS (hírolvasó), Yotagram (márkázott Telegram kliens, ez egy üzenetküldő alkalmazás, mint a Viber vagy a WhatsApp) és a YotaNotes (jegyzetelő). Megemlítenénk az Aeroflot légitársaság jegyfoglaló programját is, amivel nyílván a „helyi” (orosz) vásárlóknak kedveskedik a cég. Az előbb felsorolt szoftverek (a YoteReader kivételével) viszont inkább a hagyományos kijelzőre szánt extrák voltak, a YotaPhone 2-n találunk még egy sor olyan alkalmazást is, amit kimondottan a hátlapi e-ink kijelzőhöz készítettek.

YotaPhone2 teszt - Duplán jó - az e-ink kijelzős telefon - alkalmazások

Az alkalmazások mappája  (Kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

A másodlagos kijelző

Mint fentebb már írtuk, a hátlapi e-ink kijelző a legjobbak közé tartozik a maga nemében. Azt sajnos nem tudjuk, hogy pontosan melyik e-ink típus van beépítve (valószínűleg Pearl), viszont ennél gyorsabb képfrissítéssel rendelkező e-tinta megjelenítővel még nem igen találkoztunk. És hogy miért is jó hogy ilyen is van a telefonunkon? Például sokkal kevesebb energiát fogyaszt mint az előlapi kijelző. Ugye az e-ink csak akkor vesz fel áramot, ha megváltozik valami a képernyőn, de még ilyenkor is kisebb a fogyasztása mint a hagyományos LCD paneloknak. Az e-ink vezérléséhez szorosan kapcsolódik a YotaEnergy nevű alkalmazás melynek segítségével megadhatjuk, hogy mikor váltson át a készülék csak a hátlapi kijelző használatára ezzel párhuzamosan több nem feltétlenül szükséges funkció kikapcsolható bizonyos töltöttségi szint alatt, és akár korlátozhatjuk a processzor teljesítményét is. Ezzel még 10%-os energián is akár napokig működhet a telefon. Hogy pontosan meddig, az a teszt második részéből kiderül, amikor valós körülmények, napi használatban merítettük az akkumulátort.

YotaPhone2 teszt - Duplán jó - az e-ink kijelzős telefon - tükrözött előlapi képernyő

Az előlapi színes kijelzőt egy az egyben „tükrözni” lehet az e-ink panelre (Kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

Alapesetben mindenféle hasznos információkat jeleníthetünk meg az e-ink kijelzőn, például különféle értesítéseket (e-mail, nem fogadott hívások, üzenetek stb.), időt és időjárást, töltöttségi szintet, és még sok egyebet is. Mindezt a YotaHub alkalmazásból tudjuk beállítani, itt tudjuk rendezni a hátlapi kijelzőt különféle widgetek segítségével, és még a megjelenített lapok számát is variálhatjuk. Ezen kívül vannak kimondottan e-inkre optimalizált játékok is: Sakk, Sudoku, Dáma, 2048. És természetesen az e-könyv olvasó sem maradhatott ki.  A YotaReaderről is a teszt második részében írunk bővebben.

SONY DSC

A YotaHubal maximálisan személyre szabható az e-ink panel (Kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

Mivel a készüléken van Play Store így könnyedén fel tudjuk telepíteni bármelyik Androidos e-könyv-olvasó alkalmazást, amit aztán nyugodtan használhatunk is az e-ink kijelzőn (ezek ugyan nincsenek erre optimalizálva). Ugyanis az előlapi kijelzőn a home gombot hosszan lenyomva át tudjuk küldeni a képernyő tartalmát a hátsó e-inkre, amin az érintőfunkciónak köszönhetően ugyanúgy tudunk navigálni, mint az elsődleges megjelenítőn. A gyors képernyőfrissítésnek köszönhetően rendkívül hatékonyan tudjuk használni ezt a funkciót, a böngésző és a szöveges alapú applikációk (mint amilyenek az RSS és e-könyv-olvasók, szövegszerkesztők és táblázatkezelők) mind szinte ugyanúgy működnek mint a színes kijelzőn. Persze csodát nem érdemes várni, a mozgóképlejátszás a különböző grafikus játékok továbbra sem erre a képernyőre valók. Összességében úgy éreztük, hogy a készítők a lehető legtöbbet kihozták az e-ink kijelzőből, szervesen integrálták az alap Android rendszerbe, és valóban hasznos kiegészítő funkciókra használható.

YotaPhone2 teszt - Duplán jó - az e-ink kijelzős telefon

(Kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

Szumma szummárum

A YotaPhone 2 jelenleg hivatalos magyarországi garanciával 230 ezer forint körüli összegbe kerül. Ez rendkívül sok pénz, ennyibe csak a legújabb csúcskategóriás készülékek szoktak kerülni, viszont ez a telefon már lassan egy éves. Ha csak az alap hardveres képességeket nézzük, akkor bizony igencsak túl van árazva ez a telefon. De figyelembe kell venni, hogy a másodlagos megjelenítő miatt  gyakorlatilag nincs még egy hasonló készülék a piacon, és így már más megvilágításba kerülhet a YotaPhone 2. Akik valami igazi különlegességet szeretne, olyan készüléket, ami ritka, egyedi, és biztosan nem jön vele szemben az utcán annak érdemes megfontolnia a YotaPhone 2 beszerzését egy Samsung vagy Apple eszköz helyett. Az e-tinta kijelző funkcionálisan is olyan hasznos pluszt ad ami teljesen egyedülálló az egész mobiltelefonos univerzumban.

SOYotaPhone2 teszt - Duplán jó - az e-ink kijelzős telefon - nem fogadott hívás jelzése az e-ink panelen

(Kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

Folytatás következik napokon belül!

A készüléket partnerünk, a DIGI-Book  Magyarország biztosította számunkra.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑