Merítés Merítés - 2016/02. hét

Megjelent: 2016. január 17. | Szerző: Varga Tamás

0

15 éves a Wikipédia, e-olvasó látássérülteknek, és e-személyi már itthon is

Olvasd az eszközödön!

Jubilál minden idők legnagyobb online enciklopédiája, átadták az első hazai e-személyi igazolványt, e-könyv olvasó látássérülteknek és e-ink távirányító: az amerikai elektronikai show, a CES nálunk is megkerülhetetlen… idei második merítésünkben is írunk róla.

2001. január 15-én indult útjára a világ egyik leglátogatottabb weboldala, a Wikipédia. Ennek alkalmából jelent meg egy cikk az Origón, amely bemutatja az online enciklopédiát. Az írásból megtudhatjuk, hogy az oldal 290 nyelven érhető el és immáron több mint 35 millió szócikket tartalmaz. Bepillantást nyerhetünk a Wikipédia működésébe is, az önkéntes szerkesztők és szócikk-bővítők munkájába, és megismerhetjük többek között az oldalhoz kapcsolódó alapítványokat is. (link)

Átadták az első elektronikus személyi igazolványt

A Prim Online közölte a  hírt hogy Budapesten átadták az első új típusú elektronikus személyi igazolványt. Az idei évtől igényelhető e-személyi, bár írásos formában tartalmazza a személyi adatainkat is, de emellett egy magas biztonsági fokozatú chip is került bele. Ennek köszönhetően  egyszerre funkcionál személyi igazolványként, TAJ-kártyaként és adóazonosító igazolványként is, ráadásul elektronikus aláírásra is lehet használni. Bevezetésével várhatóan egyszerűsödni és gyorsulni fog a hivatalos ügyek intézése . (link)

Braille e-olvasó a Michigani Egyetemről

A Technokratán jelent meg a hír hogy a Michigani Egyetem kutatói is készítettek egy Braille-írást használó e-könyv-olvasót. A látássérültek számára kifejlesztett készülék természetesen nem e-ink kijelzőt használ, hanem pneumatikus elven működik, sűrített levegő segítségével hozza létre az olvasón a felületről kiemelkedő pontokat, amik a Braille-írás alapját képezik. Bár már voltak hasonló próbálkozások ilyen e-könyv-olvasók létrehozására, de még egyik terv sem jutott túl a prototípus legyártásán, ezért reméljük, hogy a Michigani Egyetem készüléke nagyobb sikerrel jár, és kereskedelmi forgalomba is kerülhet a közeljövőben. (link)

E-ink távirányítót használó TV-box

intuiTV

A Good E-Reader oldalon olvastunk egy e-ink kijelzős távirányítót használó TV konzolról, az IntuiTV-ről. Az idei CES-en bemutatott készülék újabb szép példa az érintőkijelzős e-ink technológia olvasókon kívüli használatára, hiszen segítségével jóval kényelmesebbé válhat a tévénézés. Szemben a hagyományos távirányítókkal, amelyek gyakran kiismerhetetlenül sok  gombot használnak, az IntuiTV megoldása az éppen használt funkcióknak megfelelően változtatja a kezelőfelületét, és akár szövegbevitelre is használható. Ráadásul elem se kell hozzá, elég csupán 2-3 havonta tölteni. (link)

Fejléckép forrása: nojhan via Foter.com / CC BY-SA 

Ezt olvastad már?

Címkék: ,
Vissza az oldal tetejére ↑