E-könyv

Megjelent: 2015. január 22. | Szerző: Varga Tamás

A digitális képregények hazája persze, hogy Japán

Olvasd az eszközödön!

Egy tavaly megjelent tanulmány szerint a szigetországban eladott digitális könyvek 80%-a manga (japán képregény). Az olvasók nyomtatott kiadványok helyett inkább valamilyen hordozható eszközön olvassák kedvenc képregényeiket.

Nem nehéz belátni ennek az előnyeit. A digitális mangákból egy könnyű, vékony eszközön rengeteg kötetnyit lehet tárolni és egyszerűen hordozhatóak, nem kell egy táskányi nehéz könyvet magával cipelni az olvasónak. És mivel Japánban gyakorlatilag már egy teljes generáció nőtt fel mobiltelefonnal a kezében, így akár azt is mondhatjuk, hogy számukra már egyszerűbb a digitális kiadványok olvasása, mint a hagyományos könyveké.

Az e-manga piac a szigetországban majdnem 20%-os növekedést könyvelhetett el 2013 áprilisa és 2014 márciusa között. A piac teljes értéke 65 milliárd jen, ami nagyjából 143 milliárd forintnak felel meg. Az ország teljes e-könyv forgalmának értéke 85 milliárd jen.

Természetesen az országban a rendes, csak szöveget tartalmazó elektronikus kiadványok is népszerűbbek lettek.  A figyelem az e-könyvek felé fordult, különösen a klasszikus szépirodalmi kiadványok felé. Az e-könyv eladások várhatóan növekedni fognak az elkövetkező években, remélhetőleg a digitális mangák népszerűsége csak gyorsítani fogja ezt a folyamatot. Ahogy egyre többen ilyen formában veszik meg a kedvenc képregényüket, úgy egyre több olvasó fog érdeklődni a digitális olvasás iránt is.

A fentiek természetesen nem azt jelentik, hogy a nyomtatott manga eladások csökkennének. Számos olvasó még mindig jobban kedveli a kézzel megfogható könyveket, és kedvenc képregényének a polcokra szép sorban felsorakoztatott köteteinek látványát. Viszont a digitális mangák már épp olyan nagy népszerűségnek örvendenek, mint nyomtatott társaik. Sokan mindkét formában megveszik kedvencüket, az e-kiadványt olvasásra, a nyomtatottat gyűjtési célra.

Akármilyen eszközönön is olvassuk, a mangák már elfoglalták helyüket a digitális forradalom színterén.
http://papirontul.hu/a-digitalis-kepregenyek-hazaja-persze-hogy-japan/
Forrás: GoodEReader
Fejléckép forrása: youtube.com

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑