E-könyv

Megjelent: 2015. január 21. | Szerző: Varga Tamás

A digitális magazinok is indulhatnak a Pulitzer-díjért

A legrangosabb újságírói elismerés az Egyesült Államokban a Pulitzer-díj, amit 1917 óta adnak át az arra érdemeseknek. Nem mellesleg egy magyar születésű újságíró, Pulitzer József alapította. Eddig csak az amerikai nyomtatott újságok indulhattak az elismerésért, de most a díjat odaítélő bizottság – hallgatva az új idők szavára – enyhített a feltételeken, és már digitális kiadványok számára is engedélyezte a jelölést.

A múltban kizárólag a nyomtatott amerikai napi- és hetilapok indulhattak a díj bármely kategóriájában. Azonban az elmúlt években egyre több olvasó a digitális kiadványokat részesítette előnyben, leginkább annak köszönhetően, hogy ezekhez sokkal könnyebb hozzáférni mint nyomtatott társaikhoz. A dedikált Android és iOS alkalmazások segítségével szinte bárhol és bármikor hozzáférhetnek kedvenc lapjaik elektronikus kiadásaihoz, így a döntés, hogy szélesítik a részvevők körét, teljesen adta magát.

„Számos megbeszélés, és megfontolás után fogadtuk el ezeket a változásokat annak a kísérletező kedvnek a szellemében, ami az újságírás örökérvényű értékeihez való elkötelezettségünkben gyökerezik.” Jelentette ki Mike Pride, a Pulitzer Bizottság egyik tagja. „Úgy döntöttünk, hogy az oknyomozó újságírás fejlődésére fókuszálunk, a hétköznapi életben játszott fontossága, és a jelentős irodalmi érdemei miatt.”

A Bizottság, bár szélesítette a versenyt, de azt is megállapította, hogy minden induló kiadványnak az Egyesült Államokból kell erednie és „elsősorban az eredeti hírekre és a jelen eseményeire kell koncentrálnia” valamint „messzemenőkig ragaszkodnia kell az újságírói alapelvekhez”.

Biztosan állítható hogy ez a döntés jelentős változásokat fog hozni a digitális újságírásban, és számos új jelentkező lesz a díjért. Ennek köszönhetően nagy valószínűséggel a jelentkezés határideje is korábbi lesz, hogy a bíráknak elég ideje legyen a beküldött anyagok átnézésére. Mike Pride szerint akár még a bizottság létszámát is növelhetik emiatt.

Ez a döntés egy újabb fontos lépés a digitális kiadványok elismerésében, hiszen már a legrangosabb szakmai díjért is a nyomtatott társaikkal egyenrangúként indulhatnak. Ez újabb lökést adhat elterjedésüknek nem csak az USA-ban, hanem világszerte.

Forrás: GoodEReader

Fejléckép forrása: Bonnier R&D / Foter / CC BY-NC-SA

Ezt olvastad már?

  • Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál2016. április 21. Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál Ma délután három órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál (helyszín: MILLENÁRIS 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.). A díszvendég a norvég Jostien […]
  • Stream szolgáltatók és hangoskönyvek2015. május 22. Stream szolgáltatók és hangoskönyvek Ezen rövid bejegyzésünk akár a Read in English Now cikkünk kiegészítője is lehetne, mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a stream zene szolgáltatóknál  hangoskönyveket is […]
  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
  • Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1.2014. november 23. Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1. Újonnan induló rovatunkban a hazai és a nemzetközi e-könyves szintér technikai, gazdasági és kulturális fórumainak híreiből és érdekes cikkeiből állítunk össze hétről, hétre […]

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑