E-könyv

Megjelent: 2014. december 30. | Szerző: Varga Csaba

Magyar nyelvű könyvek a Gutenberg Projekt oldalán

„A világ legrégibb digitális könyvtára″ – ezzel a címmel büszkélkedhet az 1971-ben indult közösségi projekt, melynek célja, hogy digitális formátumban megőrizze az elsősorban írott, szöveges kulturális javainkat. A gyűjtemény ma már több mint 47 ezer kötetet tartalmaz, legnagyobb részük angol nyelvű, de számtalan nemzet – így a magyar – eredeti nyelvű dokumentumai is megtalálhatóak a gutenberg.org oldalon. A szervezők, közreműködők gyűjtéssel kapcsolatos kiemelt elvei közé tartoznak az alábbiak:

 • A lehető legszabadabb, platformfüggetlen hozzáférés: ennek köszönhetően az összes tartalom több formátumban (egyszerű szöveg, html, epub, prc) letölthető.
 • Teljes körű könyvészeti adatgyűjtés: minden elérhető információt igyekszenek begyűjteni a felajánlott, begyűjtött kiadványokról (szerző, cím, kategória, jogi státus, nyelv). Így könnyen kereshetünk a digitális könyvtár rendszerében.
 • Csak jogtiszta, közkincsnek minősülő vagy felajánlott tartalmakat gyűjtenek, elkerülendő bármilyen szerzői jogi problémát.

Mikor minősül valamilyen szellemi alkotás közkincsnek?

Mind amellet, hogy a közkincs egy nagyon bonyolult jogi fogalom (következik ez többek között abból, hogy a szellemi alkotások kategóriába rengeteg dolog fér bele, kezdve az iparjogvédelem alá eső szabadalmaktól az emblémákon át a formatervezési mintákig) nagyjából nagyon egyszerűen négy dolog határozhatja meg, hogy a szellemi termék közkincsnek minősül-e:

 1. A szerzője közkincsnek minősíti vagyis lemond mindenféle, a felhasználás után járó esetleges szerzői jogdíjról, így az alkotás bárki számára szabadon hozzáférhetővé válik. Annak „használatárért” (pl. olvasás, hallgatás) díjat nem kell fizetni.
 2. A szerző halálát követő január elseje óta eltelt 70 év. Legutóbb Rejtő Jenő művei váltak így közkincsé, a szerző 1943. január 1-jén hunyt el. 2014. január 1-je óta szinte az összes Rejtő regény, elbeszélés elérhető a MEK-en.
 3. Ismeretlen a szerző. Az alkotó és az esetleg a szerzői jogokra jogosult családtagok ismeretlenek.
 4. Van egy speciális eset amikor a mű alkotóját vagy alkotóit nem védi a szerzői jog, mert a tartalom nem eredeti, nem tekinthető kreatív alkotás folyamataként létrejött terméknek. Például ne próbáljunk meg levédetni egy általunk rajzolt kört vagy négyzetet, mert ez nem a kreativitásunkat, hanem kapzsiságunkat tükrözné csak :). Ide tartoznak még más egyszerű ábrák vagy olyan szövegek és grafikák amik jogszabályokban, szabványokban kerültek rögzítésre (közlekedési táblákon található ábrák).

tabla

Kép forrása: mandolux / iW / CC BY-NC-ND

Hogyan tudunk magyar nyelvű könyveket letölteni a Gutenberg Projekt oldaláról?

gutenberg.org oldal angol nyelvű, de nem nehezebb eligazodni rajta mint bármely más oldalon a világhálón. Nagyon egyszerű kis szájtról van szó (ez ne tévesszen meg senkit, a mögötte lévő adatbázis brutális nagyságú és itt van mind a közel 50 ezer könyv) és a dizájn mintha visszaröpítene minket 2 évtizeddel, de talán nem véletlenül van így. Ha van egy kis felesleges pénzmagunk, ne legyünk restek támogatni az oldalt, de ezt akár más típusú felajánlott segítséggel is lehet (digitalizálás, hangoskönyvek készítése). Az oldal készítőivel ilyen szinten felvenni a kapcsolatot azonban már komoly nyelvtudást igényel. Maradjunk egyelőre a magyar könyvek keresgélésénél :).

Mi összesen 111 magyar nyelvű digitális művet találtunk az oldalon, az alábbiak alapján:

 • Minden könyvnek megvan adva a nyelve, természetesen kereshetünk is rá. Írjuk be a főoldalon a bal felső sarokban található keresőmezőbe pontosan ezt: l.hungarian
 • A találati oldalon máris megjelennek a magyar nyelvű könyvek.
 • Bármelyikre kattintva a újabb két fül érhető el az egyik a „Download”, ezen találjuk különböző formátumokban a letölthető tartalmakat.
 • A „Bibrec” fülön a könyvészeti adatokat érhetjük el.

Jó olvasgatást kívánunk!

Természetesen a MEK-en is megtalálhatóak ezek a művek ott azonban sok nem tölthető le epub vagy prc formátumban. Ezért érdemes néhanapján körülnézni és lefuttatni egy keresést magyar nyelvű könyvekre a Gutenberg Projekt oldalán: ha kerül ki új cím, az biztos, hogy egyszerre több formátumban elérhető lesz.

Ezt olvastad már?

 • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
 • A jövő zenéje – e-könyv bérlés határok nélkül – 1. rész2015. március 17. A jövő zenéje – e-könyv bérlés határok nélkül – 1. rész Korlátlan e-könyv hozzáférési szolgáltatásokról szól az elkövetkezendő két bejegyzés. Már ilyenek is vannak, nem csak zenét hallgathatunk (és filmeket nézhetünk) éjjel-nappal, havi […]
 • Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! :-)2016. június 9. Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! 🙂 Ma indul a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok sok-sok rendezvénnyel, koncerttel és könyvbemutatóval. Meglepően jó programok várják a könyvszeretőket nem csak a fővárosban hanem […]
 • Ez a hét a miénk! – Read an E-book Week2015. március 1. Ez a hét a miénk! – Read an E-book Week Könyves rendezvények kapcsán legalább két országos (Ünnepi Könyvhét, Könyvfesztivál) és egy nemzetközi (Frankfurti könyvvásár) esemény juthat az egyszeri olvasó eszébe, de persze számtalan […]

Címkék: , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑