E-könyv

Megjelent: 2015. március 17. | Szerző: Varga Csaba

A jövő zenéje – e-könyv bérlés határok nélkül – 1. rész

Korlátlan e-könyv hozzáférési szolgáltatásokról szól az elkövetkezendő két bejegyzés. Már ilyenek is vannak, nem csak zenét hallgathatunk (és filmeket nézhetünk) éjjel-nappal, havi előfizetési díj fejében, hanem olvashatunk is :-). Egy kis történelem az első részben.

A digitális szerzői tartalmak evolúciójának meghatározó mérföldköve volt az internet elterjedése. Az egész változás talán a zenékkel kapcsolatosan szemléltethető a legjobban, de a filmek – a másik igen populáris kategória – világhálón keresztüli „fogyasztásának″ története is jó példa arra, hogyan tudta megváltoztatni alapjaiban ezen kulturális termékek köré épült gazdasági rendszereket a net. A kereskedelmi szereplők igazából csak pár éve tértek magukhoz abból a sokkból amit a fájlcserélők megjelenése és az általuk elindított gazdasági katasztrófa okozott.

A 2000-es évek eleje

Voltak csavarok a dologban: az mp3 formátumot, ami lehetővé tette, hogy a zenei fájlok hatékonyan tömörítve, kis méretben utazzanak a hálózaton egy tudományos intézet hozta létre. Aztán jött a Napster az első fájlcserélő és „mindenki” kedvenc metál bandája sorra perelte be a felhasználókat (egyetemeket, hallgatókat, magát a Napstert stb.).

metallica

Biznisz metál – Metallica
Kép forrása: New York Daily News

Az Apple – akik akkoriban éppen az életben maradásért küzdöttek – közben piacra dobta az első iPod készüléket, ami váratlanul komoly siker lett a piacon (az egyik első mp3 lejátszóról van szó)…

Az első sikeres üzleti modellek

iTunes. Mi ezt itthon annyira nem érezzük, de az USA-ban mindmáig az egyik legnépszerűbb internetes zeneáruházat hozta létre az Apple, akik rájöttek, hogy az iPod-hoz adott tartalommal több pénzt tudnak keresni, mint magával az eszközzel. Semmi mást nem csináltak csak a zenekiadókat és az előadókat újra összekötötték a hallgatókkal egy nagyon felhasználóbarát csatornán keresztül. Az üzleti modell egyik lényeges pontja, hogy nem csak egész albumokat, hanem egyes számokat is lehet vásárolni.

Térjünk itt át egy kicsit az e-könyvekre: ha jól megnézzük, adott a párhuzam: iPod/iTunes = Kindle/Amazon.com. Az Amazon a fent említett, igen jól működő modell e-könyves változatát hozta létre a 2000-es évek második felében. Kifejlesztettek egy nagyon jó e-könyv-olvasó készüléket, megvásároltak egy kis francia céget (Mobipocket) és az általuk létrehozott e-könyv formátumot. Ezt valamelyest átalakították és másolásvédelemmel látták el (a mobiból lett az azw formátum), majd leszerződtek néhány jó nevű amerikai könyvkiadóval. Az eladások akkor ugrottak meg igazán, amikor hirtelen órásit csökkentettek a Kindle készülék árán. Sok millióan vásárolták meg a készüléket, melyen 1–2 gombnyomással lehetett tartalmat beszerezni.

kindle2

Az 1. generációs Kindle – ma már tényleg történelem
Kép forrása: MaximumPC

Második és harmadik generációs tartalomszolgáltatók

Rengeteg kisebb nagyobb lokális és nemzetközi vállalkozás kezdte el az iTunes modelljét másolni. Hol kisebb, hol nagyobb sikerrel vagy pedig teljes üzleti buktával. Magyarországon is voltak próbálkozások, ezek  sajnos szinte már kivétel nélkül megszűntek. A hazai piac egyszerűen túl kicsit, ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen működtetni online zenei áruházakat. A kulcs az egészben a tartalom mennyisége, illetve, az hogy mennyire kényelmes fizetési és használati opciókat tud kínálni a rendszer. Nem mellékes az sem, hogy milyen a lakosság „torrentezési hajlandósága”… Általában a körülmények összejátszása (alacsony – netes vásárlása alkalmas – bankkártya penetráció, jól működő, hatalmas kínálattal rendelkező warez és torrent oldalak, nem megfelelő minőségű kínálat) vezetett mindig ahhoz, hogy bezártak az online boltok.

Az internetes rádióállomásokból aztán elkezdett kinőni egy újfajta modell, az úgynevezett stream szolgáltatás. A félig illegálisan működő kész lejátszási listákat kínáló, csak zenét sugárzó online rádióadók rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek már az indulásuk elején. Később kiderült, hogy a felhasználók hajlandóak azért fizetni, hogy saját lejátszási listákat hozhassanak létre a nekik automatikusan lejátszott dalokból. Ha elég sok zeneszám van a szájton és elég sokan használják azt, akkor az egy-egy dal lejátszásért a jogtulajdonosoknak (zenekiadók, előadók, zeneszerzők) fizetett szerzői jogdíjak mellett is nyereségesen (nem is kevés nyereséggel) üzemeltethető egy ilyen szolgáltatás. A fejlesztők és a zeneszámok birtoklói elkezdtek megállapodni. És el is jutottunk a Last.fm-től a Groovesharkon át a napjainkban oly népszerű zenetárakig – Spotify, Deezer. Úgy tűnik ugyanez a modell működik a filmek, sorozatok esetében is. Ma már a korábbi modellek kitalálói is őket másolják (Sony, Apple).

Spotify1

A Spotify alapítói
Kép forrása: The next web

Digitális szöveges tartalmakat is lehet ebben a formában a nagyérdeműnek felkínálni, nem csak lehet, érdemes is. A következő részben írunk azokról a nemzetközi e-könyv szolgáltatókról akik hasonló modelleket működtetnek.

Fejléckép forrása: Fast Company

Ezt olvastad már?

  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
  • Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! :-)2016. június 9. Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! 🙂 Ma indul a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok sok-sok rendezvénnyel, koncerttel és könyvbemutatóval. Meglepően jó programok várják a könyvszeretőket nem csak a fővárosban hanem […]
  • Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál2016. április 21. Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál Ma délután három órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál (helyszín: MILLENÁRIS 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.). A díszvendég a norvég Jostien […]
  • Beharangozók és egy kis helyreigazítás2015. szeptember 3. Beharangozók és egy kis helyreigazítás Rövid hírekben közöljük veletek, milyen anyagok várhatóak nálunk hamarosan, és fontos fülest is kaptunk a Kobo Slightbook HD Shine Edition olvasó kezeléséhez! Eszköztesztek Jön, jön, jön […]

Címkék: , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑