E-könyv

Megjelent: 2015. március 19. | Szerző: Varga Csaba

A jövő zenéje – e-könyv bérlés határok nélkül – 2. rész

Olvasd az eszközödön!

Előző bejegyzésünk folyatása következik. Bemutatunk három nemzetközi szolgáltatót, akik e-könyvek és más digitális kiadványok időszaki olvasását teszik lehetővé, előfizetési díj fejében. Megnézzük a kínálatot, hogy mennyire népszerű az adott vállalkozás, hogyan működik és mennyibe kerül.

A korábbi bejegyzésben egy rövid áttekintést eszközöltünk a digitális tartalmak internetes hozzáférésének történetéről. Ez jellemzően a zenékről és a videókról szólt, de azért tettünk említést az e-könyvekről is. A cikket olvasva talán úgy tűnik, hogy az előfizetési jellegű e-könyv szolgáltatás egészen új keletű, csak pár éves dolog, pedig ez nem igaz. Gyakorlatilag az első online zeneáruházakkal egy időben már léteztek olyan szájtok, ahol digitális kiadványokat lehetett olvasni, letölteni havi vagy éves díj fejében.

safariSafari Books

safaribooksonline.com

Az egyik legpatinásabb szolgáltató, jelenleg az O’Reilly Media nemzetközi szakkönyvkiadó és forgalmazó tulajdonában van. 2001-ben alapították, kínálatában a kezdetektől leginkább szakmai tartalmak és azon belül is informatikával vagy ahhoz kapcsolódó szakmákkal (programozás, programtervezés, szoftver- és webdizájn, informatikai ergonómia stb.) foglalkozó kiadványok vannak. A jellemzően angol nyelvű művek kiváló minőségűek, ellenőrzött forrásból származnak, a szöveges anyagok mellett videók (tutorialok, videótanfolyamok) és hangoskönyvek is találhatóak az adatbázisban. A speciális és minőségi tartalomnak megfelelően az egyik legdrágább szolgáltatás, 39 USD-be kerül egy hónap, 400 USD-be egy év, és ez még csak 1 felhasználós előfizetés. Az árban viszont korlátlan hozzáférés van, céges előfizetőknek extra szolgáltatások járnak (a vállalkozáshoz szabott oktató videók készítése, vállalati weboldalba integrálhatóság, továbbforgalmazási lehetőség stb.). Van 10 nap kipróbálási idő, korlátozott funkciókkal.

 

ScribdScribd

scribd.com

A 2007-ben indult oldal eredetileg közösségi dokumentummegosztóként szolgált. Ezt a funkcióját részben ma is őrzi, mely számos probléma forrása. Például a hazai kiadók munkatársai sokszor azért látogatnak el a szájtra, hogy az általuk birtokolt és a felhasználók által engedély nélkül feltöltött e-könyveket, kiadványokat leszedessék. A Scridb mentségére váljon, ez általában 1 napon belül megtörténik, de még így is, a több millió megosztott tartalom közül rengeteg származik ilyen jellegű, illegális forrásból. Ettől függetlenül a kezdetben ingyenes szolgáltatás manapság is vígan funkciónál, igaz most már fizetős. Pár hónappal ezelőtt, még lehetett belépés nélkül böngészni az oldalon, most már legalább egy ingyenes regisztráció kell hozzá (tehát az oldal nyomon követi a kereséseket). A Scribden havi 9 dollárért már számos magyar nyelvű, illetve hazai megjelenésű tartalom között tudunk böngészni, tehát a magyar szerzők, kiadók és e-könyv disztribútorok is elkezdték használni a szolgáltatást. A kiadók közül a Fapadoskönyv (iPubs), a Publio és a XXI. Század Kiadó biztosan képviselteti magát.

Tényleg több millió anyag van feltöltve, ezek közül azonban nagyon sok személyes/közösségi jellegű tartalom. Az oldal keresője azonban nagyon jó, lehet formátumra, kategóriára és nyelvre szűrni. Vannak itt is hangos könyvek (amik nyelvére sajnos nem lehet szűrni). Magyar nyelvű e-könyvből 1302 található az oldalon. A regisztráció és a keresés ingyenes, a havi díjról korábban írtunk, a próbaidőszak 1  hónap.

 

oyster1Oyster

oysterbooks.com

Nos, őket már hivatalosan is e-book streaming service-nek hívják, vagyis a kommunikációban magukat a videó és zene előfizetési szolgáltatásokhoz hasonlítják. Több mint egymillió e-könyv található az adatbázisukban. A Oyster a könyves és e-könyves világban az egyik legelfogadottabb szolgáltató, számos nagy amerikai kiadóval van szerződése, kapcsolatban áll rengeteg egyetemi és nagy közkönyvtárral, a szolgáltatás arculatát egyfajta fiatalos elegancia határozza meg ez mind a kommunikációban, mind az oldal dizájnjában érezhető. Kínálatát tekintve egyértelmű az angolszász területeket dominálnak, de azért vannak fent magyar nyelvű anyagok is. Ezek forrása valószínűsíthetően a Smahswords nevű nemzetközi szerzői kiadást segítő portál, mert azokkal az ott fentlévő e-könyvekkel találkoztunk az Oysteren. Az előfizetési díj havi 9,95 dollár. A próbaidőszak 14 nap. Itt is legyen ingyen böngészni, a kereső szolgáltatás azonban nyomában sem ér a Scribdének.

 

Ilyen jellegű hazai szolgáltatásról sajnos nincsen tudomásunk, de nagyon várjuk, hogy valaki elindítsa itthon is az e-könyv bérlési szolgáltatást. Sajnos úgy látjuk, a kereskedelmi forgalomban lévő aktuális címszám túl kicsit ahhoz, hogy egy bérlési modellt valaki egymagában nyereségesen tudjon üzemeltetni, de ha több kiadó vagy disztribútor összefog, akkor a költségek megosztásával és egy hosszabb távú megtérülésben gondolkodó üzleti tervvel sikeresen piacra vihető a magyarországi időszaki hozzáférést biztosító e-könyvtár.

Ezt olvastad már?
Vissza az oldal tetejére ↑