E-papír A legjobb e-könyv-olvasók karácsonyra

Megjelent: 2016. december 4. | Szerző: Varga Csaba

0

A legjobb e-könyv-olvasók karácsonyra

Kis késéssel de elkészült a cikkünk, úgy gondoljuk, teljes áttekintést tudunk nyújtani a hazai piacról korábbi tapasztalatainkat figyelembe véve. Természetesen az ajánló némileg szubjektív, de igyekeztünk minél több szempontot szerint kiválasztani és az adott kategóriában elérhető legjobb készüléket bemutatni. Ezek az e-könyv-olvasók a legtöbb itthoni webshop és műszaki cikk áruház kínálatában megtalálhatóak, egyszerű Google keresésel rájuk akadhatunk.

Sajnos néhány típus, amit nagyon szerettünk volna ajánlani szinte teljesen eltűnt a hazai piacról (Tolino Shine, a Nookok, az Energy Sistem e-olvasók). Illetve van egy-két márka, ami annyira ismeretlen számunkra, hogy csak a specifikációk alapján tudtok volna beraknia listába, ezért ezekről inkább nem is írtunk (Booken, Prestigio).

Ha valaki nem tud választani a listából, akkor neki az alábbi szempontokat érdemes figyelembe vennie (mi is ezek és az árak alapján csoportosítottunk):

Lényeges szempontok: Kevésbé lényeges, de alapfunkciók:
• Érintőképernyő
• Háttérvilágítás
• Támogatott formátumok
• Kijelző mérete (hány hüvelyk)
• Megbízhatóság
• Szótárak
• Wi-fi
• Háttértár mérete/bővíthetősége
• E-ink panel minősége (felbontás, technológia
• Magyar nyelvű menü
Fontosabb extrák: Egyebek:
• Zene/hangoskönyv lejátszás
• Hírolvasó modul
• Szervizháttér
• E-könyv vásárlás a készüléken

Íme a lista:

Ezek a „legolcsóbb legjobbak” (19–25 ezer Ft)

Hiába jósolta mindenki korábban a filléres e-könyv-olvasókat, 20 ezer forint alatt továbbra is elvétve, akcióban kapható normális e-inkes készülék. Akkor már nyúljunk kicsit mélyebbre a zsebben, és nagyjából 24 ezer forint körüli áron tudunk venni jól működő, háttér-világításos eszközt.

Alcor Myth Led e-könyv-olvasó
Alcor Myth Led (2015. IV. negyedév)

A Myth egy megbízható készülék, és mivel magyar márkáról van szó, a szervizzel sem lehet gondunk. Nem a legújabb modell, közel egy éves, de ebben az alsó kategóriában még mindig az egyik legjobb választás. Ami nincs: érintőképernyő, wi-fi. Ami van: többféle formátum kezelése, a memória bővíthetősége, 1024×758 (HD) Pearl kijelző és ahogy írtuk korábban, háttérvilágítás. Ezt a készüléket teszteltük a sima (háttérvilágítás nélküli) verzióval együtt, ami kicsivel 20 ezer forint alatt kapható. A tesztünk itt olvasható.

Koobe Novelbook HD Shine e-könyv-olvasó
Koobe Novelbook HD Shine (2016 III. negyedév)

A Koobe új üdvöskéje, a Novelbook nem is olyan régen került forgalomba, a Slightbook típust váltotta ebben a kategóriában. Szintén hazai márka, jó szervizzel, elérhetőséggel és az ára is jól van pozicionálva, ez is már 25 ezer forint körül kapható, egyszerűbb társa, háttérvilágítás nélkül még olcsóbb. Gyakorlatilag ugyanazt tudja mint a Myth. A Slightbookokat megnéztük, ezek voltak az első, párban kapható (világítással és anélkül) HD kijelzős alsó kategóriás eszközök, amiket tesztelhettünk. Itt olvashattok az előző generációról.

Tuti régebbi darabok, szinte ingyen (25–30 ezer Ft)

Az e-könyv-olvasó gyártók nagy tragédiája az, hogy az alaptechnológia, az e-ink panel nagyon lassan és nem túl látványosan fejlődik, így nagyon nehéz a piacot mindig valami újjal meglepni és a globális cégeknél (is) kötelező növekedést folyamatosan fenntartani. Ha mobiltelefonokról cikkeznénk, eszünk ágában sem lenne egy közel két éves modellt ajánlani, az e-olvasóknál azonban nagyon más a helyzet.

PocketBook Aqua (640) e-könyv-olvasó
PocketBook Aqua (2014. I. negyedév)

Az Aquat még 2014-ben jelentették be, ebben még egy régebbi 800×600 px-es Pearl e-ink képernyő van, de amúgy kit érdekel :-). Olvasni jól lehet ezen is, és egyéb tulajdonságai és nem utolsósorban jelenlegi ára miatt (már 29 ezer forint körül kapható) melegen ajánlott aktív életet élő, de állandó olvasási lázban szenvedő szeretteinknek 🙂 . Nagyon masszív kis készülék, IP57-es védelemmel (por és vízálló), elnyűhetetlen darab. Ráadásul jól néz ki. Van benne még wi-fi és a formátum kezelése is OK, mi imádjuk az operációs rendszerét, ja igen, érintőképernyős. Ami viszont nincs benne: háttérvilágítás és nem bővíthető a memóriája. Írtunk róla tesztet ahol be is raktuk víz alá jól, itt olvasható.

Kindle Paperwhite 1st gen e-könyv-olvasó
Kindle Paperwhite, 1. gen (2012 III. negyedév)

Elröpült az idő az első Kindle Paperwhite kiadása óta, már közel négy éve történt. Ez egy fullos csúcskészülék volt annak idején, az egyik első háttér-világításos modell. Mindent tud amit kell, érintőképernyős, már HD felbontású, de még Pearl kijelzővel. A belső memóriája átlagos (4GB), de sajna nem bővíthető, illetve egy hátránya van még a Kindleknek, a formátumkezelésük kissé szűkre szabott, több szabvány e-könyv formátumot nem támogatnak (epub, fb). Plusz a magyar nyelvű menüt is felejstük el… Azért került ide, mert 30 ezer forint körül kaphatóak belőle úgynevezett „refurbished” (használt készülékek, melyeket a gyártó újra ellenőrzött és újra csomagolt) változatok, egy garanciával, amit simán be lehet vállalni.

Minden ami kellhet, még elérhető áron (35–45 ezer Ft)

Ebben a kategóriában már olyan készülékek is kaphatóak amelyeknek mind alapfunkcionalitásuk, mind egyéb szolgáltatásaik kielégíthetik az összes felmerülő igényt. Általában a közelmúltban ezek zászlóshajók voltak, a 45 ezer forint fölötti árkategóriában (lásd kicsit később) és még mindig érdemes rájuk beruházni, ha az ár is fontos, de minél kompromisszum-mentesebb e-olvasót akarunk venni. Aztán vannak azért új eszközök is (viszont nem a legújabb technológiákkal) amiket direkt ide pozicionáltak, új külső, egy kis-frissítés itt ott stb. Viszont itt már általában alap a 2 év garancia…

PocketBook Touch Lux3 - Ruby Red edition - e-könyv-olvasó
PocketBook Touch Lux 3 (2015. II. negyedév)

A Touch Lux 3. generációja, Carta HD kijelzős, jobb kontrasztaránnyal 1024×757 képpontos felbontással, van benne wi-fi és ehhez kapcsolódóan értelmes felhőszolgáltatások (Dropbox, SendtoPocketbook), amelyekkel tényleg kényelmesebbé tehetjük a fájlok készülékre küldését. Hírolvasó modul is van benne szabadon szerkeszthető RSS csatornákkal, az operációs rendszer kezelése könnyű, a grafikus felülete szép, jól tud magyarul. Az olvasó szoftverbe integráltak szótárakat melyekhez alapból egy csomó nyelv beállítható és ez is szabadon bővíthető. Nemrég jelent meg ebből az olvasóból egy rubinvörös színű készülékházas változat, a hölgyek imádják :-). Bár a Touch Lux 3 is már több mint egy éve van a piacon, mind hardveresen mind szoftveresen felveszi a versenyt az újabb kiadásokkal. Tavaly írtunk róla tesztet, mi nagyon szerettük.

Kobo Aura 2nd edition e-könyv-olvasó
Kobo Aura Edition 2. (2016. III. negyedév)

Azt konkrétan nem tudjuk, hogy a Kobo Aura 2. kiadása, hogyan sikerült, de nyilván azokra az alapokra építkeztek, mint az elsőnél, így ez az e-könyv-olvasó amit ajánlunk, ha nem számít a pénz (annyira 🙂 ). Ha van mondjuk 45 ezer forintod e-könyv olvasóra, magadnak vagy ajándékba, akkor ezt vedd meg. Miért? Itt a tesztünk, olvasd el, mindent leírunk benne az első generációról (az még 2013-ban jelent meg). Nagyon jól néz ki, nagyon tud, nagyon jövőbemutató illetve trendkövető megoldásokat fejlesztettek az operációs rendszerbe. Nézzük mi van a 2. generációban: Sajna még a régebbi, 1024×768 felbontású Carta kijelzőt kapta, háttérvilágítás, érintőképernyő, memóriabővíthetőség, teljes körű formátumkezelés. Hírolvasáshoz Pocket fiókot tudunk szinkronizálni (ingyenes hírgyűjtő szolgáltatás), a Facebook összeköttetéssel pedig meg tudjuk osztani az éppen olvasott könyvről véleményünket, illetve egy nagyon jó gamification modul van a kütyüben, díjakat nyerhetünk minél többet olvasunk 🙂 . Felhőszolgáltatás gyanánt ott a Kobo mindenféle platformra telepíthető alkalmazása, ennek segítségével szinkronizálni tudjuk e-könyveinket asztali számítógépünk, mobileszközünk és az e-inkes készülék között. Egy gond lehet vele, nem tud magyarul…

A középkategória csúcsai (45–60 ezer Ft)

Elérkeztünk azokhoz a készülékekhez, amelyek jelenleg a legjobbak a piacon, még azért az árért amit egy funkcionális műszaki cikkért talán ki ad az ember. Ezekben a legújabb (vagy majdnem a legújabb) technológiák vannak, világraszóló GUI (grafikus felület)-val, értelmesen használható extra szolgáltatások sokaságával.

Kindle Paperwhite 3nd gen e-könyv-olvasó
Kindle Paperwhite 3. gen (2015 II. negyedév)

Kicsit már feljebb írtunk az első generációs Paperwhiterról. Az utolsó verzió (az újabb készülékek már más típusnevet kaptak: Voyage és Oasis) ezen a néven 1440×1080 px-es felbontású kijelzőtt kapott (az a baj a „HD” elenvezést már előtték az E-ink marketingesei az egyel kisebb felbontású kijelzőre, ez mondjuk legyen „full HD”, bár már ebből is van jobb.). Jelenleg 46 ezer forint körül kapható itthon. Próbáltuk megrendelni, a hozzánk most már ingyen szállító Amazon.de-ről, ahol kb. 36 000 ezer forintnak megfelelő összegért már el lehetne hozni de azt írják Magyarországra ezt nem szállítják, ha valaki a központi oldalról, az Amazon.com-ról rendeli, nem fogja olcsóbban megúszni, mintha itthon venni. Természetesen jár vele az összes Amazon szolgáltatás (felhő, e-könyv küldése e-mailben, azonnali és kényelmes e-könyv vásárlás stb.). A formátum kezelése még mindig valamivel szűkre szabottabb, mint más készülékeké, és ez sem tud magyarul.

Kobo Aura H2O e-könyv-olvasó
Kobo Aura H2O (2016. II. negyedév)

Ha tényleg nem számít a pénzt, na jó, ezt már írtuk 🙂 … Szóval ez az egyik csúcs Kobo, „full HD” kijelzővel, ami icipicit nagyobb, mint a szokásos (6,8 hüvelykes, 1430×1080 px), IP67-es védelem (por és ütésálló, és simán kibírja víz alatt kb. fél óráig). Aktív életet is élő embertársainkra gondolhatunk lehetséges célcsoportként. Ez még az a készülékméret ami simán elfér a kisebb táskákban is (de kb. 2 centivel nagyobb a „sima” Kobo Auránál, mondjuk az az egyik legkisebb készülék a piacon), súlyra valamivel nehezebb a szokásosnál (233 gramm, azért vannak már jóval könnyebb olvasók is, ha valakinél ez szempont, az Aura 2 Edition, 40 grammal könnyebb). De nyilván a készülékház masszívabb a szokásosnál a védelem miatt. Minden egyéb ami kellhet, ugyanúgy megvan: érintésérzékeny, és háttérvilágításos az e-ink panel + e memória bővíthető SD kártyával, itt olvasható egy teszt róla (nem mi voltunk). 57 ezer forinttól kapható.

6 inch felett (60 ezer Ft felett)

A PDF kezelésről eddig nem volt szó, mert csak 6 hüvelykes e-inkes készülékeket mutattunk be. Bár általában mindegyik tudja valamilyen szinten kezelni a PDF-eket, és már az összes eszköz bírja a PDF reflow funkciót ami újratördeli ezeket a fix tükörméretes fájlokat (igaz általában nagyon bénán), de egy bonyolultabb szerkezetű (ismeretterjesztő, szakkönyv vagy tankönyv, ábrákkal, táblázatokkal, képletekkel), B5-ös  méretű (ez a mérete a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható adott témájú kiadványnak) PDF-nek kell a nagy kijelző méret. A 8 hüvelykes készülékek már alkalmasak ezek olvasható, kényelmes megjelenítésére (nem kell állandóan nagyítani, forgatni az oldalakat). A digitális képregények is ettől a kijelzőmérettől lapozgathatók normálisan az e-inken.

Két hátrányuk van: az áruk és szállíthatóságuk (súly és készülékméret). Aztán persze vannak még nagyobb 10 hüvelykes „rajztáblák”, ezekről már nem írtunk, aki ilyet akar az úgyis megnézi előtte jól a kínálatot maga és szinte biztos, hogy speciális felhasználáshoz kellenek.

PocketBook InkPad2 e-könyv-olvasó
PocketBook InkPad 2 (2016. III. negyedév)

A piacon egyik legolcsóbban kapható 8 hüvelykes eszköz az InkPad második generációja, hatvanegy-két ezer forinttól már kapható és nemrég került be a kínálatba. A kijelző felbontása nevezhető HD-nak (1600×1200 képpont), Perl típusú, természetesen érintésérzékeny és még háttérvilágítás is van. Az első verziótól leginkább abban különbözik, hogy az e-ink kapott még egy extra, tükröződésmentes bevonatot. Minden PocketBook szolgáltatás (felhők, RSS olvasó, játékok) elérhető rajta plusz hangkimenete is van. Írnánk, hogy a felolvasómodul az egyik legkirályabb dolog ami benne van, de sajnos nem tud magyarul (egyelőre), pedig régi Pocketbookban még benne volt a magyar nyelv és a hangfájl, aki viszont intenzíven tanul angolul vagy már nagyon penge benne annak ez miatt a funkció miatt is érdemes elgondolkodni rajta. Nem egy könnyű darab, több mint 300 gramm.

 

Kobo Aura One e-könyv-olvasó
Kobo Aura ONE (2016 III. negyedév)

A ONE ára már egyértelműen a luxuskategória, 80 ezer forint alatt nem kapható. 7,9 hüvelykes képernyőt, brutális felbontást (1872×1404 px) és IP8X védelmet kapunk érte (2 méterig vízálló, akár 1 órán keresztül is bírja a csap alatt, de nem ütés és por álló). Olyan extra szolgáltatások vannak még az eszközben, mint a fény és napszak érzékelővel ellátott háttérvilágítás rendszer (a fényerő automatikusan változik a környezeti viszonyoknak megfelelően, illetve a színhőmérséklet alkalmazkodik az esti órákhoz). A belső tárhelye is exra nagy: 8GB, de természetesen bővíthető. Méreteihez képest súlya nem is olyan vészes, 230 gramm. A Kobonál korábban felsorolt összes szolgáltatás megtalálható benne. Sajna ez sem tud magyarul (már akinek fontos).

Nos, hát ez volt az a 10 készülék amit bátran ajánlunk megvételre pénztárcánk vastagságától függően. Kényelmes vásárláshoz ajánlunk a webshopokat, de aki kézbe akarja venni valamelyiket az a nagyobb elektronikai áruházakban biztosan megtalálja ezeket. Jól vásárlást kívánunk! Kellemes Karácsony ügyében még jelentkezünk! 🙂

Ezt olvastad már?

  • Egy kis hazai – Alcor Myth e-könyv-olvasó teszt2015. december 29. Egy kis hazai – Alcor Myth e-könyv-olvasó teszt Az Alcor új e-könyv-olvasó készüléke még éppen megérkezett év végére, hogy karácsonyra a fa alá tudjon kerülni. Aki ilyet kapott már biztos jól „megnyomkodta” és feltöltötte könyvekkel. […]
  • E-könyv-olvasó – a legjobb karácsonyi ajándék! (X)2018. december 4. E-könyv-olvasó – a legjobb karácsonyi ajándék! (X) Vajon mi lehet a legjobb karácsonyi ajándék? Hát persze, hogy e-könyv-olvasó! 🙂 Az alábbiakban szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a PocketBook írását, a cikkben sok-sok jó tanács van a […]
  • Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt2018. augusztus 3. Túl a csúcson – PocketBook InkPad 3 e-könyv-olvasó teszt Végre megkaptuk tesztelésre a PocketBook legnagyobb (7,8 hüvelykes kijelzővel ellátott), legerősebb – a Touch HD 2 felmagasztalása után meg kell, hogy kövessük magunkat – és legjobb […]
  • Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt2017. március 9. Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt Nemrég került a kezünkbe az egyik legkísérletezőbb e-könyv-olvasó gyártó új zászlóshajója, mely még 2016. szeptemberében „csücsült fel” a középkategóriás készülékek palettájának tetejére, […]

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑