App-kirakat

Megjelent: 2015. március 4. | Szerző: Varga Tamás

0

A nyugodt alvásért: kék fény szűrők Androidra

A táblagépek és okostelefonok kijelzője által kibocsátott kékes fény megzavarhatja alvási ritmusunkat, arról nem is beszélve, hogy ha hosszú órákon át használjuk őket teljesen fényerőn, akkor szemünk is eléggé elfáradhat. Éppen ezért érdemes este készülékünk háttérvilágítását minimumra állítani, és külső fényforrás mellett olvasni. Sokszor viszont sajnos ez sem elég. Lehet ugyan kapni olyan kijelzővédő fóliát, ami megszűri a kibocsátott kék fényt, ez azonban elég drasztikus megoldás, főleg ha eszközünket nem csak olvasásra, hanem mondjuk videó nézésre, vagy játékra is szeretnénk használni. A legjobb valamilyen applikáció használata, ami módosítja a kijelzőnk színhőmérsékletét, hiszen ez blokkolja a kibocsátott kékes fény nagy részét, és bármikor ki is lehet kapcsolni.

Az utóbbi hetekben több vezető internetes hírportálon jelentek meg cikkek az e-könyv olvasók és tabletek alvászavart okozó hatásával. Ez az általuk kibocsátott kékes fénynek köszönhető, ami csökkenti a szervezet melatonin termelő képességét. Ezek a cikkek sajnos rengeteg téves információt, és túlzást állítanak, kezdve mondjuk azzal, hogy a legtöbb e-könyv olvasó e-ink technológiát használ, és nincs beépített fényforrása (amelyiknek pedig van, az is a kijelzőt világítja meg és nem közvetlenül a kijelzőből jön), egészen odáig, hogy a tanulmány, ami alapján ezek az írások születtek 2010–2011-ben készült, első generációs iPad-ek használatával. Mélyebben nem kívánunk bele menni a témába, ez az index.hu-n nemrég megjelent cikk tökéletesen egyértelműsíti és elmagyarázza a valós tényeket.

Azonban, bár tényleg sok a félreértelmezés és csúsztatás a megjelent írásokban, van bennük némi igazság is. Ha sokat használjuk aktív háttérvilágítással rendelkező készülékünket, akkor ez valóban okozhat alvászavart, és szemünket is fárasztja. Erre a problémára találták ki az olyan alkalmazásokat, amik módosítják a kijelző által kibocsátott fény színhőmérsékletét, megszűrve a káros hullámhosszú kék fényt. Most két ilyen – az előbb linkelt index cikkben is megemlített – applikációt mutatunk be Android operációs rendszert futtató készülékkel rendelkező olvasóinknak.

kekfenyszuroKékfény Szűrő

Az alkalmazás a Play Áruházból tölthető le 2.3-as vagy újabb Android verziót futtató készülékekre, teljesen magyar nyelvű és ingyenes. Bár a beállítási felülete reklámokat tartalmaz, ezek azonban egyáltalán nem zavaróak, hiszen alapesetben itt csak minimális időt fogunk tölteni. Ha mindenképpen reklámmentesen szeretnénk használni, akkor meg is vásárolhatjuk a pro verzióját, ez jelenleg 225 Ft-ba kerül.

Az applikáció parancsikonja az értesítési sávban is megjelenik, így könnyen és gyorsan tudjuk engedélyezni a használatát, nem szükséges külön belépnünk a beállítási felületére. A beállításokról szólva, ezekből ugyan nincsen túl sok, de így is megfelelően használható az alkalmazás. Állíthatunk a szűrő átlátszóságán és a színén is. Szabályozhatjuk, hogy megjelenjen-e az értesítési felületen és a parancsikont is ki-be kapcsolhatjuk. Engedélyezhetjük a szűrő automatikus indulását rendszerindításkor és a címke megjelenítést is opcionális. Nekünk leginkább 60%-os átlátszósággal és a természetes szűrő színnel volt megfelelőek a beállítások, lentebb az ilyen paraméterekkel használt szűrővel és anélkül készült képernyőképeket láthatunk:

Screenshot_2015-03-01-17-08-24Screenshot_2015-03-01-17-08-40
Bekapcsolt szűrővel… és nélküle

Kékfény szűrő: (link)

Pro változat: (link)

twilightTwilight

A Twilight szintén a Google Play Áruházból tölthető le ugyancsak ingyenesen, ráadásul teljesen reklámmentes. Sajnos az alkalmazás csak angol nyelvű, egyelőre nincs honosítva. Létezik belőle pro verzió is, ára azonban kissé borsos, 699 forint. Ennek legnagyobb előnye a kettőnél több beállítási profil elmentésének lehetősége (ezekről később még lesz szó), és az új funkciók is előbb a pro változatban válnak elérhetővé.

Az applikáció lényegesen több beállítási lehetőséggel rendelkezik, mint a Kékfény Szűrő, sokkal jobban személyre szabható. Az alapvetőnek mondható színhőmérséklet, intenzitás (ez gyakorlatilag a szűrő erősségét szabályozza), és fényerő csökkentés mellett beállíthatjuk, hogy bizonyos alkalmazások használatánál kikapcsoljon a szűrő, valamint az értesítési sávban való megjelenítést is változtathatjuk. Megadhatjuk azt is, hogy milyen időintervallumban működjön a modul, a manuális beállítás mellett például választhatjuk, hogy napnyugta és napkelte között legyen aktív, és ezeknek időpontját magától megkeresi az alkalmazás, ha készülékünkön engedélyeztük az automatikus helymeghatározást. A fenti beállításokat különböző profilokba is elmenthetjük, az ingyenes változatban ezekből kettőt adhatunk meg. Az egyik lehet például az utazás közben használatos, a másik pedig mondjuk a lefekvés előtti.

Alább megint csak két képernyőmentést mutatunk, az egyik az alapbeállításokkal használt szűrővel, a másik pedig használata nélkül készült. Mint látható a kijelző enyhén vöröses-narancssárgás színezetet kapott, elvileg ez szűri meg leghatékonyabban a kibocsátott kékfényt, de ezt persze bármikor módosíthatjuk is.

Screenshot_2015-03-02-20-05-42Screenshot_2015-03-02-20-04-10

Twilight: (link)

Pro változat: (link)

A két alkalmazás közül nekünk a Kékfény Szűrő volt a favorit, köszönhetően egyszerű használatának, és magyar nyelvtudásának. Azonban a Twilight alkalmazás profibbnak mondható, ha a profilok használatával sikerül megfelelően beállítani, akkor az igényeinkhez teljesen automatikusan alkalmazkodó applikációt kapunk. Így mindkettőt bátran ajánljuk kipróbálásra olvasóinknak.

Ha valaki sokat olvas táblagépen vagy okostelefonon, akkor melegen ajánljuk valamelyik alkalmazás beszerzését, legfőképpen esti használathoz. Amellett hogy nyugodtabb alvást biztosítanak, még a szemet is kímélik, ráadásul lényegesen kényelmesebb is velük az olvasás.
Fejléckép forrása: ebayink / Foter / CC BY-NC-ND

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑