E-könyv

Megjelent: 2015. február 4. | Szerző: Varga Tamás

Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is

Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része még mindig a hagyományos tanulási módszereket részesíti előnyben. Egy új közvélemény kutatás szerint – ami 100 felsőoktatási intézmény 1200 hallgatóját érintette – az derül ki, hogy az Egyesült Államok egyetemistái és főiskolásai még mindig inkább hagyományos könyvekből tanulnak, mint digitális eszközökből.

the-devices-college-students-prefer-for-schoolwork-print-laptop-tablet_chartbuilder_HUN

Ha összeadjuk az összes digitális eszközt (beleértve az asztali számítógépeket, okostelefonokat, és egyéb a táblázatban nem szereplő kütyüket), akkor ugyan megelőzik a nyomtatott könyveket, de a kutatási jelentéseken, az órarendeken és egyéb feladatütemezéseken kívül a tanulók még mindig sokkal inkább a papíralapú dokumentumokat kedvelik az egyéb lehetőségek helyett. A kutatások anyagai esetében ez teljesen érthető, hiszen számos amerikai egyetem és főiskola már bedigitalizálta a teljes dokumentum-gyűjteményét, ráadásul az internet segítségével sokkal könnyebb ezt a feladatot online elvégezni, mint a könyvtárakat bújni.

01

A kütyük azért az órákról már nem hiányozhanak 🙂
Kép forrása: pjohnkeane / Foter / CC BY-SA

Egyes vélemények szerint ez azért van így, mert a hallgatók sokkal jobban tudnak fókuszálni a hagyományos könyvekből való tanulásnál az anyagra, kevesebb a zavaró tényező (ugye a nyomtatott könyvek olvasásánál nem lehet egy kattintással a facebook-ra felmenni vagy filmet nézni inkább). De lehetséges az is hogy a mostani főiskolás generációnak még nincsen igazi tapasztalata a táblagépeken és e-könyveken való tanulással kapcsolatban, hiszen ezek csak az utóbbi időben terjedtek el igazán. Az első állításnak ad igazat Jordan Schugar professzor, aki a West Chester Egyetemen tanít. Megfigyelte, hogy azok a diákok, akik e-könyv olvasóból vagy táblagépből tanultak kevésbé teljesítettek jól a témát kikérdező teszteken, mint azok akik nyomtatott könyveket használtak.

Persze ahogy fejlődnek a különböző eszközök, úgy közelit az olvasási élmény a papíron való befogadás szintjénhez és az ezeken való könnyebb jegyzetelés, és kijelölési lehetőségek miatt valószínűleg egyre több főiskolai hallgató fogja őket használni. Egyébiránt a mostani amerikai általános és középiskolás generáció pedig már szinte kijelzővel a kezében nő fel…

Forrás: qz.com
Fejléckép forrása: college.library / Foter / CC BY

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑