App-kirakat App-kirakat 1. – „Később olvasom” szolgáltatások kedvenc cikkeinkhez

Megjelent: 2016. szeptember 7. | Szerző: Varga Csaba

0

App-kirakat 1. – „Később olvasom” szolgáltatások kedvenc cikkeinkhez

Cikk frissítve! – Új sorozatot indítunk melyben heti rendszerességgel szeretnénk olyan okostelefon és táblagép alkalmazásokat bemutatni, amik szorosan kapcsolódnak a digitális és online szövegek „fogyasztásához”. Lehet, hogy néha messzebbre is kalandozunk majd, mert most már annyi – elvileg az életünket megkönnyítő – applikáció készült a zsebünkbe vagy táskákban lévő kütyükre, hogy érdemes a legjobbakból válogatást készíteni.

Az első részben az úgynevezett „Később olvasom” szolgáltatásokból és ezekhez kapcsolódó alkalmazásokból választottuk ki a szerintünk három legjobbat.

Kérésünk: ha tetszett az írás és még olvasnál hasonló alkalmazásokról, szavazz a cikk alján, hogy miről szóljon a sorozat következő része! Ezzel sokat segítesz nekünk!

 

A napi digitális tartalomfogyasztás közben rengeteg számunkra érdekes anyaggal találkozhatunk, sokkal többel mint amennyit a rendelkezésünkre álló szűkös időben meg tudunk nézni/el tudunk olvasni. Ezeknek a linkjeit jobb esetben a böngészőnk kedvencek opciójában eltároljuk, rosszabb esetben végül hamar elvesznek a sok, néhány másodpercre meglátogatott oldal között. Pár nap múlva aztán fel dereng valami, milyen jó lett volna, ha félre tudjuk rakni azt az érdekes cikket… Pedig bizony félre tudjuk rakni, gyakorlatilag lementhetőek az oldalak egy erre alkalmas szolgáltatással, a szöveg és a képek mindenképpen.

Pocket

A korábban „Read it later” (szó szerint: Ezt később olvasom) néven, először egyszerű Mozilla Firefox böngésző kiegészítőként létező majd magát komplex szolgáltatássá kinövő rendszer kapott 2013-ban teljesen új köntöst Pocket néven. Jelenleg több mint 14 millió felhasználója van szerte az interneten és már túl van az 1 milliárd lementett oldalon. Mondhatni a legnépszerűbb „Később olvasom” szolgáltatásról van szó. Nem véletlenül egyébként, funkcióit, dizájnját és technikai támogatást tekintve ez a legjobb is.

Így működik:getpocket.com oldalon egyszerű regisztrációt követően (akár gmail fiókkal is be tudunk lépni, ez tényleg szinte azonnali) tárul elénk a szép és villámgyorsan működő felület. Itt fogjuk majd látni a mindenféle más helyekről (alkalmazásokból, böngészőkből) a fiókunkba lementett cikkeket. Ezek között kereshetünk, jelölhetünk kedvencnek anyagokat és fel is címkézhetjük őket. A szolgáltatás felismeri, hogy mely lementett cikkekben van nem szöveges formátumú tartalom (videó vagy csak egy kép van az adott url-en – például egy infografika), ezeket külön listázhatjuk. A már olvasott anyagokat sem muszáj törölni, az adott szövegnél egy pipa ikont használva archív állapotba rakhatjuk. Az olvasó felülete (nyissunk meg egy a Pocketbe küldött tartalmat) letisztult és jól személyre szabható. Van két fajta betűtípus (talpas és groteszk), a betű méretet és a háttér színét (sötét, szépia, fehér) is tudjuk állítani. Ha még él az eredeti helyen a szöveg, el is látogathatunk a forrás weboldalra.

De hogyan lehet ide webhely-tartalmat menteni? A Pocket több mint 1500 helyre van integrálva, ez azt jelenti, hogy ennyi alkalmazásból, szoftverből tudjuk egy kattintással/érintéssel átküldeni az olvasott tartalmat. Nézzük csak a legnépszerűbbeket:

  • Az összes böngésző rendelkezik ilyen beépülő modullal. A Firefox például  már eleve tartalmazza a szolgáltatást telepítéskor a Chromehoz pedig kiegészítő-áruházában (Chrome internetes áruház) elérhető.
  • A legtöbb RSS hírolvasóba is be van ágyazva a cikk-küldési lehetőség. Feedly, Pulse, Flipboard, Google Reader, Newsifiy…ezekből mind küldhetünk olvasnivalót a Pocketbe.
  • Ha a Facebookot mobilról használjuk itt egy leírás, hogyan tudjuk átküldeni az ott megosztott cikkeket tartalmakat a szolgáltatásba. Twiterről akár a weboldalon, vagy a csirip klienseken keresztül is azonnal tudunk beküldeni linkeket.
  • Beállíthatunk egy vagy akár  több e-mail címet is Pocket weboldalán és ezekre aztán akárhonnan küldhetünk e-mailben linkeket.

Milyen eszközökön lehet használni? Van kliens alkalmazás Mac számítógépekre, Androidos és Apple kütyükre, egy külső fejlesztő által készített alkalmazás Windows Phonera is elérhető. A Kobo márkájú e-könyv-olvasókba is integrálva van a szolgáltatás, akinek ilyen eszköze van, beállíthatja rajta fiókját és úgy olvashatja a cikkeket mint az e-könyveket. Itt van egy tesztünk az egyik Kobo e-olvasóról. Windowos asztatli számítógépeken, laptopokon meg használjuk böngészőnkön keresztül a getpocket.com oldalt.

A Pocket szolgáltatásnak vannak prémium, előfizetésért elérhető funkciói is de minek? 🙂 A viccet félretéve az alábbi opciókat havi díj fejében tudjuk használni: cikkek teljes körű lementése és exportálása, kiterjesztett keresési lehetőségek (keresés url-ben, dátum vagy relevancia szerint) a keresési előzmények tárolása stb.

A két legnépszerűbb mobilos platformra innen le lehet tölteni a klienseket:

Readability

Frissítés: A Readability 2016. szeptember 30-án befejezi a működését, így sajnos az itt elmentett cikkek ezt követően nem lesznek elérhetőek. Érdemes az eddig a kigyűjtött cikkeket exportálni és átvinni egy másik szolgáltatásba, az Instapaper például képes beolvasni a Readability export listáját, igaz a címék még így is elvesznek a cikkekről.

Talán a második legjobb szolgáltatás, hasonló minőségű mint az előbbiekben tárgyalt, de a mobilos kliensek kevésbé használhatóak. Viszont – bár ez ízlés kérdése is – szebb a felülete, elegánsabb és patinásabb. A cikkekről kevesebb információ található a listában és először csak a címeket és linket menti le, a „később olvasom” opciót külön be kell kapcsolni az adott cím melletti kis ikont használva. Az olvasó nézet egyel több betűtípust és egyel kevesebb háttérszín beállítást kínál. A működési elve teljesen megegyezik a Pocketéval: böngésző beépülő modulokon vagy a jóval kevesebb alkalmazásba integrált küldési opción keresztül tudunk cikkeket beküldeni az olvasó-tárhelyünkre.

Közösségi opciókkal is rendelkezik. Ez úgy működik, hogy ajánlott státusszal láthatunk el különböző lementett anyagokat és ha valaki követ minket akkor ezeket látni fogja. Követőket kereshetünk, de ajánl is a rendszer illetve vannak saját tartalomajánlatai is, az általunk lementett anyagokból megpróbálja kitalálni, hogy mi érdekelhet minket és ilyen témákban dob fel cikkeket.

Itt is van kedvencek és archiválás (az olvasott cikkek tárolásához) opció, keresési és címkézési lehetőségek is. Ami kis plusz a Pockethez képest, hogy a kigyűjtött cikkek listája (Csak a lista, tehát nem az egész tartalom!) exportálható, egy nem túl felhasználóbarát formátumban (JSON fájlban), ezzel páran azért tudnak mit kezdeni.

Webcím: www.readability.com

Android és iOS platformokra itt érhetőek el az alkamazások:

Instapaper

A nagy öreg. Ez volt az első szolgáltatás ami megjelent natív alkalmazással az okos eszközökre. A paradigmaváltó iPhone legkorábbi változata 2007-ben debütált, az Instapaper egy évre rá már elérhető volt az Appstoreban, akkor még fizetősen. 2011-ben már több mint két millióan használták, de ekkor kiadták a konkurens szolgáltatók is applikációikat, ráadásul ingyenesen, így népszerűsége rohamosan csökkenni kezdett. Ma már ez a szolgáltatás is teljesen díjmentes, persze van prémium változata, havi előfizetési díjért.

Alapvető dolgokban ez is ugyanazt nyújtja mint az előbbieken bemutatott konkurensek. Vannak natív alkalmazások a mobilplatformokra és kiegészítők a böngészőkhöz. Ugyanúgy integrálva van néhány népszerű hírolvasóba és kapunk a regisztrációkor egyedi e-mail címet ahova küldhetjük későbbi elolvasásra szánt cikkeinket. Ezek aztán megjelennek a webfelületen vagy az alkalmazásokban.

Miben más? Négy darab olyan opciója van amiben többet nyújt mint a többiek.

  1. A listában lévő cikkek leírása szerkeszthető, bármikor át tudjuk írni a cikkhez tartozó rövid leírást, amire csak szeretnénk, így emlékeztetve később magunkat arra, miért gyűjtöttük ki a vonatkozott anyagot.
  2. Jegyzetelhetünk a cikkekhez olvasó nézetben. Jelöljünk ki egy részt amihez hozzá akarunk fűzni valamit és a felugró kis ikonok segítségével egy választott színt adhatunk a kijelöléshez és/vagy írhatunk hozzá egy külön ablakban bármit. Ingyenesen használva az Instapapert havi 5 ilyen jegyzetelési lehetőségünk van. Ezt a korlátot prémium előfizetéssel tudjuk feloldani.
  3. Mappákat hozhatunk létre a rendszerben és ezekbe átmozgathatjuk az adott tartalmat. Ez szerintem jobb megoldás mint a címkézés.
  4. Speed read – ennek az opciónak a használata, „egészségessége” kissé vitatott. Lényege, hogy a cikk szavait a képernyő közepén jó nagy betűtípussal, egyesével, egymás után megadott sebességes pörgeti a modul. Egyszerre mindig csak egy szót látunk, de ezek elvileg gyorsabban jelennek meg egymás után, mint ahogy a folyó szövegben olvassuk el őket. No, félre sete-suta magyarázással, tessék kipróbálni :-).

Az Instapaper natív alkalmazásai az alábbi linkekről elérhetőek a megfelelő mobil rendszerre:

Instapaper
Price: Free
‎Instapaper
Price: Free+

Tehát szerintünk ezek a „Később olvasom” szolgáltatások a legjobbak. Az egyik szép, a másik jól integrált egy csomó alkalmazásba, a harmadik pedig extra funkciókat kínál. Ha még nem használ valaki ilyesmi rendszert, itt az alkalom kipróbálni őket. Persze számtalan van még ezeken kívül. Akinek esetleg van ötlete, másikat használt, kommentben várjuk a linkjét vagy írjon nekünk. Előre is köszönjük!

[socialpoll id=”2293945″]

Ezt olvastad már?
Vissza az oldal tetejére ↑