App-kirakat App-kirakat 2. – Mindenkinek jár egy újság - Flipboard bemutató

Megjelent: 2015. szeptember 23. | Szerző: Varga Csaba

0

App-kirakat 2. – Mindenkinek jár egy újság

Tartalomfogyasztással kapcsolatos alkalmazásokat és szolgáltatásokat bemutató sorozatunk második részében – az előző cikk végén található szavazás eredménye alapján – most a Flipboard nevű hírgyűjtőt mutatjuk be. Ez gyakorlatilag egy archiváló és hírolvasó szolgáltatás, de tudását és arculatát tekintve teljesen új lehetőségeket kínál az online tartalmak tematizálására. „Teljesen új”… egyébként egy jó öt éves megoldásról van szó melyet a fejlesztők a változó fogyasztói és piaci igényeknek megfelelően folyamatosan alakítgattak. Mára sok modul kikerült belőle és a hangsúly egy intelligens, a felhasználó szokásait figyelembe vevő, közösségi funkciókkal rendelkező megoldás felé terelődött. Egy dolog lényegében alig változott, a dizájn.

Mielőtt rátérnénk a Flipboard tényleges bemutatására induljunk el kicsit messzebbről és nézzük meg, hogyan változtak meg gyökeresen a hírfogyasztási szokásaink az elmúlt pár évben. Tudjuk hogy a nyomtatott napi és heti lapok, magazinok már egy évtizede egyre nagyobb és nagyobb bajban vannak. 2–3 évvel ezelőtt még azt írtuk volna, hogy az internetes hírportálok vették át a napi tájékoztatásban a fő szerepet. De manapság az első vonalba már a közösségi hálózatok kerültek, pontosabb a Facebook (legalábbis Magyarországon mindenképpen). Értsük ezt úgy, hogy nagyon sokan már az üzenő falon az ismerősök által megosztott linkeken keresztül jutnak el az egyes portálokra, vagy maga az online újság Facebook profiloldalának megosztásából. Tehát amelyik hírportál nem aktív a Facebookon az internethasználók nagy részéhez ma már sokkal kevesebb eséllyel jut el. Például a Cink.hu című, egyébként igen népszerű blog veszte konkrétan az lett, hogy a Facebook folyamatosan csökkentette a kereskedelmi profilok (Facebook oldalak) ingyenes elérését az azt kedvelők üzenőfalán, a Cink pedig nem volt hajlandó fizetni a Zuckerberg fiatalúr cégének azért, hogy megosztásai eljussanak a felhasználókhoz. Látogatottságuk rohamosan csökkenni kezdett, végül az oldal befektetője egyszerűen kiállt a blog mögül és megszüntette annak finanszírozását.

Aztán itt vannak még azok az infokommunikációs eszközök amik megint csak alapjaiban kezdik megváltoztatni mindennapjainkat. A telefont manapság már legkevésbé telefonálásra használjuk. Levelezünk rajta, ügyeket intézünk, chatelünk és persze sokak számára ez az eszköz lett az új napilap, mindig ott van a zsebünkben csak elindítjuk kedvenc hírportálunk alkalmazását és máris olvassuk a percről perce jövő híreket. A táblagép dettó, van aki már tévézésre is azt használja.

A Flipboard aranykora az okostelefonok és táblagépek elterjedésével jött el és addig tartott amíg a Facebook végül a hírek felett is átvette a hatalmat. 2013-ban még olyan cikkeket olvashattunk mindenfelé a szolgáltatásról, hogy alapjaiban forradalmasítja majd a hírfogyasztási szokásainkat. Ez nem jött be, de a ettől még ez egy nagyon egyedi és innovatív rendszer. Ha valaki szeretne magának egy saját magazint amiben kedve szerint vannak összeválogatva az egyes írások – egy szép, intuitív felhasználói felületen – és amely maximálisan alkalmazkodik az éppen használt eszközhöz, annak a Flipboard kell.

Pillérek

A cikkek összeállításához és megjelenítéséhez alapvetően négy modull áll a rendelkezésünkre:

1. Flipboard.com

A központi weboldal egyrészt a magazinok webes megjelenítésre szolgált. Másrészt pedig itt (is) tudunk regisztrálni, magazinokat létrehozni, fényképet felölteni a profilunkhoz. Illetve a már korábban említett közösségi funkciókat is itt érhetjük el: tudunk más felhasználók által létrehozott újságokat követni, azokon belül – úgyanúgy, mint az egyéb közösségi hálókban – az egyes cikkek „lájkolhatók”. De itt látjuk, hogy az általunk létrehozott magazint hányan követik és hányan kedvelték az ide begyűjtött cikkeket. Az ilyen jellegű eseményekről (például valaki elkezdte követni egyik magazinunkat) értesítőket is küld a rendszer, melyeket csengő ikont használva listázhatunk. A Flipboard mindazonáltal tartalomajánló rendszerként is funkcionál, sajnos amerikai fejlesztés révén, leginkább a tengerentúl online sajtójában megjelent anyagokból készít számunkra válogatást, amit érdeklődési körünknek megfelelően személyre szabhatunk. A Cover Stories a legfontosabb cikkek gyűjtőoldala az Explore menüben a rendszer mindenféle témák szerint kínál követésre oldalakat. A Followingban pedig az általunk követett témák és magazinok között böngészhetünk.

Az egyik legfontosabb eszköz itt azonban a bal felső sarokban (a csengő mellett) található kereső. A nagyító ikonra kattintva nyílik a szövegdoboz, ide írhatjuk be, pontosan milyen témában keresünk Flipboardos tartalmakat. Ez a felhasználók neveiben és az általuk létrehozott magazinok címeiben és leírásaiban keres. A könyv szóra keresve például számtalan felhasználó és néhány cikkgyűjteményt kapunk eredményül. A felhasználók listájában láthatjuk, hogy az általuk életre hívott (publikus) gyűjtemények számát.

App-kirakat 2. - Mindenkinek jár egy újság - Flipboard bemutató

A „könyv” kifejezés találati listája

2. Böngésző kiegészítő és egy speciális könyvjelző

Ezek ahhoz kellenek, hogy a profilunkban létrehozott magazinba vagy magazinokba cikkeket helyezhessünk el. Van egy Chrome kiegészítő, telepítése után jobb felül jelenik meg a Flipboard ikon a böngészőben, miután behívtuk a kiválasztott szájton lévő tartalmat, erre kattintva egy felugró ablakban kiválaszthatjuk, hogy melyik magazinba szeretnénk az elhelyezni. Így tudunk szépen mindenféle cikket összegyűjteni melyek aztán láthatóak lesznek személyes, illetve másoknak szóló online gyűjteményünkben. A speciális könyvjelzőt minden böngészőben tudjuk használni ha az ikont az instrukcióknak megfelelően a könyvjelzősávba húzzuk.

App-kirakat 2. - Mindenkinek jár egy újság - Flipboard bemutató

A Flipit könyvjelző ikon és a Chrome kiegészítő

3. Mobilalkalmazások

A Flipboard mindhárom népszerű mobiloperációs rendszerre (iOS, Android, Windows) kifejlesztette a klienst. Flipboard felhasználói felülete és funkciógazdasága ezekben érvényesül igazán. A szolgáltatás névjegye az az egyedi animáció, amelyet az egyes oldalak közötti lapozást kíséri. Extrák amiket csak az alkalmazások tudnak:

  • Hozzá tudunk adni a rendszerhez más közösségi profilokat (Facebook, Twitter, Tumblr, Instagram, stb.) és az itt látható tartalmak is magazinszerűen jelennek meg.
  • Az adott cikkeket egyszerűen meg tudjuk osztani, e-mailben elküldeni.
  • Hozzászólni csak itt tudunk az egyes tartalmakhoz.
  • Be tudunk állítani mindenféle értesítőt ami a telefon rendszerében jelenik meg, például, ha új cikk érkezik az általunk követett magazinba.
  • „Később olvasom szolgáltatást (Instapaper, Pocket, Readability) is csak itt tudunk beállítani, ezekről bővebben a sorozat előző cikkében írtunk.
  • Van offline mód is, tehát internet kapcsolat nélkül is tudunk olvasni egyes, megjelölt anyagokat.

Egyébiránt minden van ami a weboldalon: keresés, saját értesítők, ajánlott hírek, topikok. Tartalmakat innen is tudunk felvenni a saját magazinunkba, de csak azokat amik az appon belül jelennek meg. Tehát hírgyűjtésen kívül minden másra inkább a mobilos alkalmazásokat érdemes használni.

App-kirakat 2. - Mindenkinek jár egy újság - Flipboard bemutató

Így néz ki a Papírontúl twitter profilja a Flipboardban. Követjük a Gödöllői Könyvtárat:)

Bárkinek megmutathatjuk, mit olvasunk szívesen

Az általunk készített magazin(ok), ha úgy állítjuk be, teljesen publikusan, a Flipboard rendszerében nem regisztrált felhasználók számára is elérhetőek a weben. Ehhez is ad eszközöket a szolgáltatás. Minden magazinnak egyedi URL-je van, ezt megosztva például a Facebookon bárki olvashatja kedvenc cikkeinket. Ha van már weboldalunk és szeretnénk egy widgettel reklámozni hírcsokrunkat, akkor ezen az oldalon találunk mindenféle megoldást.

Példának okáért íme egy a Papírontúl cikkeiből és más e-könyves szájtok tartalmaiból összeállított válogatás:

View my Flipboard Magazine.

Reméljük felkeltettük érdeklődést a Flipboard iránt, érdemes kipróbálni és használni amíg még működik. Csillaga a cikk elején említett változások miatt letűnőben van. Személy szerint nem örülünk annak, hogy az emberek a közösségi oldalakon, sokszor ellenőrizetlen forrásokból származó megosztásokból próbálnak tájékozódni. Manapság roppant nagy szükség lenne a független (vagy legalábbis annak tűnő) és lelkiismeretes sajtó kapuőrire és pont ők szorulnak egyre inkább háttérbe.  Egyébiránt ez a szolgáltatás kiváló lehetőség arra, hogy valaki egy adott témában összegyűjtse a különböző véleményeket tükröző tartalmakat és azt megossza barátai, ismerősei számára…

A Flipboard alkalmazások az alábbi linkekről érhetőek el iOS és Android telefonokra:

 

A sorozat következő részében olyan alkalmazásokat mutatunk be melyek a lineáris olvasáson túlra vezetnek. Ezek könyvek, melyeknek az olvasó a főszereplője.  😎

Ezt olvastad már?
Vissza az oldal tetejére ↑