E-könyv euro_ebook_fejlec

Megjelent: 2016. január 27. | Szerző: Varga Tamás

0

Áttekintés kontinensünk e-könyvpiacának tavalyi évi alakulásáról

Korábbi cikkünkben az Amerikai Egyesült Államok tavalyi évével foglalkoztunk e-könyves szempontból. Mostani írásunkban kicsit közelebbi vizekre eveztünk, és megnéztük, hogyan teljesített néhány európai ország e-könyv piaca 2015-ben.

Németországban egy tavaly őszi felmérés alapján az emberek 25%-a olvasott e-könyvet napi rendszerességgel, de ez a szám a fiatalabb korosztály – a 20–30 évesek – körében 30% volt, ami kisebb növekedés a 2014-es évhez. Az olvasásra használt eszközök tekintetében a notebookok vezettek, a megkérdezettek 41%-a ezeket használta. A hordozható számítógépeket az okostelefonok követték 38%-os részesedéssel, a maradékon osztoztak az egyéb készülékek, köztük az e-könyv-olvasók is. Ehhez kapcsolódó adat, hogy míg tavaly nagyjából 25,6 millió okostelefont és 7,7 millió táblagépet adtak el az országban, addig e-könyv-olvasóból csupán 600 ezer kelt el.

Angliában, a legnagyobb európai e-könyv piacon az összes eladott könyv 30%-át tették ki a digitális kiadványok. Ezeknek 95%-a egyetlen forrásból, az Amazon Kindle boltjából származik, ez pedig az angol kiadókra és disztribútorokra nincs túl jó hatással, valószínűleg még több szereplő fog kivonulni a helyi piacról. Franciaországról jelenleg csak 2014-es adatok vannak, ezek alapján a helyi e-könyv piac növekedésben van. 2014-ben az e-könyvek a teljes piac 6,4%-át tették ki, ez a szám a megelőző évben még csak 4,1% volt. Olaszországban a kutatások szerint a teljes népesség 8,2%-a olvasott valamilyen digitális kiadványt az elmúlt  negyedévben.

Lengyelországban szintén feltörekvőben vannak az e-könyvek. 2013-ban a teljes piac 28%-át tették ki, az azóta eltelt két évben pedig további 1–2 százalékos növekedés volt. Ami igazán visszafogja a digitális kiadványok elterjedését, az a helyi adószabályozás, hiszen hasonlóan a magyarországi viszonyokhoz, a nyomtatott könyvekre 5% az áfa (2011 előtt ráadásul ez a szám nulla volt), míg az e-könyvekre 23%. A lengyel törvényalkotás már lépéseket tett ennek a nem túl versenybarát állapotnak a megváltoztatására.

Oroszországban az év elején volt egy 1600 főt érintő online felmérés a médiafogyasztási szokásokról. A megkérdezettek 44%-a, jellemzően a fiatalabbak olvastak már e-könyvet, ami 31%-os növekedés a 3 évvel ezelőtti adatokhoz képest. Ez igen kiugró eredmény, de a valós számok bizonyára nem ilyen jók. Hiszen az ország teljes lakosságához képest a felmérésben rendkívül kevesen vettek részt, ráadásul Oroszországban igen elterjedt a digitális kalózkodás is. A legális úton beszerzett e-könyvek számáról pedig nincs adat.

Összességében kijelenthetjük, hogy az USA-val és Kanadával ellentétben a legtöbb európai e-könyv piac viszonylag jó évet zárt. Bár a növekedés a megelőző évekhez képest kicsit lelassult, de a legtöbb kiadó és terjesztő még mindig pozitív mérleget zárt a digitális kiadás területén 2015-ben.

 Forrás: Good E-Reader

Fejléckép forrása: lib-girl via Foter.com / CC BY-SA

Ezt olvastad már?

  • Az e-könyv iparág helyzete az Egyesült Államokban 2015-ben2016. január 14. Az e-könyv iparág helyzete az Egyesült Államokban 2015-ben Magyarországon alapvetően jó évet zárt 2015-ben az e-könyvek és a hozzájuk kapcsolódó dedikált olvasók piaca. Bár pontos adatok nincsenek – a hazai piaci szereplők nem hoztak részletes […]
  • Csökkenő e-könyv eladások az USA-ban: árnyaltabb a kép2016. február 4. Csökkenő e-könyv eladások az USA-ban: árnyaltabb a kép A tavalyi év végén több amerikai sajtóorgánum – köztük olyan nagy nevek is mint például a New York Times – is arról számolt be, hogy az e-könyv eladások meredeken estek a kontinensnyi […]
  • PocketBook Color: a következő generáció2020. november 5. PocketBook Color: a következő generáció Bevezető Az idei év eddig az e-könyv-olvasók piacán alapvetően két dologról szólt: Egyrészt több olyan, hatalmas, 10 hüvelyk vagy afeletti képátlójú e-tintás készülék jelent meg a […]
  • Az ingyenes olvasás kalauza – támogass egy projektet!2018. december 9. Az ingyenes olvasás kalauza – támogass egy projektet! Szeretnénk felhívni figyelmeteket Dr. Kerekes Pál egyetemi docens új közösségi finanszírozású projektjére. Egy kis befektetéssel szinte kimeríthetetlen digitális szövegforrásra tehettek […]

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑