E-könyv Az e-könyv iparág helyzete az Egyesült Államokban 2015-ben

Megjelent: 2016. január 14. | Szerző: Varga Tamás

0

Az e-könyv iparág helyzete az Egyesült Államokban 2015-ben

Magyarországon alapvetően jó évet zárt 2015-ben az e-könyvek és a hozzájuk kapcsolódó dedikált olvasók piaca. Bár pontos adatok nincsenek – a hazai piaci szereplők nem hoztak részletes eladási statisztikákat nyilvánosságra –, de az egyes kiadók és készülékforgalmazók képviselőivel tavaly készült interjúk és kerekasztal beszélgetések alapvetően pozitív hangnemet sugároztak. Sajnos a nagyobb és régebb óta fennálló külföldi piacokon nem volt ilyen jó az elmúlt év, különösen igaz ez az Egyesült Államokra, ahol azok a piaci szereplők – akik közölni szokták az eladási statisztikáikat – mind csökkenő tendenciákról számoltak be.

Az e-könyv olvasó készülékek 2015-ben

Az elmúlt év rendkívül rossz volt a dedikált e-könyv olvasó készülékek eladásainak szempontjából. Az összesített statisztikák szerint csupán 9 millió ilyen eszköz talált gazdára tavaly, szemben a 2014-es 12 milliós eladott darabszámmal. Ez egy év alatt 25%-os csökkenés, ami bizony rendkívül nagy esés, amit az eszközforgalmazók is bizonyára megéreztek. És ha figyelembe vesszük, hogy a 2011-es eladási csúcskor mintegy 20 millió készülék talált gazdára, akkor még szembetűnőbb a visszaesés. Az, hogy ilyen mértékben csökkentek az eszköz-eladások a nemzetközi piacokon, több okra is visszavezethető.

Egyfelől már évek óta nincs új, széles körben elterjedt innováció az e-könyv olvasók piacán. Ha összehasonlítunk egy 2012-ben és egy tavaly kiadott – egyazon árkategóriában lévő – e-könyv-olvasót, akkor igazán nagy különbséget nem találhatunk közöttük. Talán az újabb verziónak kicsit szebb a képe, nagyobb a felbontása (de például belépőszintű készülékek összehasonlításánál még ez sem biztos, hogy igaz), és ennyi. Az olyan extra funkciók, mint az érintőkijelző és a háttérvilágítás már három évvel ezelőtt is elérhető volt. Egyedül a PocketBook próbálkozott olyan fejlesztésekkel, mint például a vízállóság (ezt mondjuk később a nagyobb piaci szereplők átvették), vagy a kamera alkalmazása. A felhasználók szempontjából nincs igazából szükség a régebbi olvasók lecserélésére, mint például az okostelefonok esetében, ahol évről-évre újabb és újabb funkciókat kapnak az eszközök. Ráadásul maga az e-ink kijelző gyártása is már gyakorlatilag egyetlen kézben, az E-ink Holdings tulajdonában van. És mivel itt sincs verseny, ezért nincs is igazi ok a technológia fejlesztésére, illetve árverseny sem alakult ki, minden gyártó egy helyről szerzi be az e-tinta panelt.

A másik nagy ok az okostelefonok és táblagépek elterjedésében keresendő. Ezek a készülékek rendkívül nagy konkurenciát jelentenek a dedikált e-könyv olvasóknak, hiába hogy utóbbiakon jóval kellemesebb élmény az olvasás. A szélesebb funkcionalitásuk, a „mindent az egyben” elv jobb érvényesülése miatt, a legtöbb felhasználó nem kíván még egy készüléket beszerezni az olvasáshoz. Az Egyesült Államokban tavaly a felnőtt népesség 19%-a rendelkezett dedikált e-könyv-olvasóval szemben a 2014-ben mért 32%-hoz. Ezzel párhuzamosan a felhasználók 68% rendelkezett okostelefonnal (ez a szám 2011-ben még csak 35% volt), és 45% pedig valamilyen táblagépet is birtokolt. Az e-könyv olvasási szokások vizsgálatából azt is megtudhatjuk, hogy az ilyen terméket vásárlók 45%-a okostelefonon olvas.

Manapság már sokan olvasnak e-könyvet okostelefonon

Az USA-ban az emberek fele okostelefonon olvas e-könyvet
Kép forrása: garryknight via Foter.com / CC BY

A fenti adatokból az tűnhet ki hogy a dedikált e-könyv olvasók piaca komoly bajban van, de figyelembe kell venni hogy még egy viszonylag fiatal iparágról van szó. Az idei évre több új fejlesztés is várhtó, például az új, kimondottan e-könyv-olvasókba tervezett IMX 7 processzor, vagy a 13.3 hüvelykes képernyővel rendelkező készülékek megjelenése is.  Az, hogy mi lesz az e-tintás eszközök jövője még nem megjósolható, de minden valószínűség szerint fenn fognak maradni, és előbb-utóbb stabilizálódni fognak az eladások.

Az e-könyv piac 2015-ben

A piaci szereplők által nyilvánosságra hozott üzleti jelentések alapján az e-könyv eladások is csökkentek az Egyesült Államokban, bár közel sem olyan mértékben, mint ahogy az a dedikált olvasókészülékek esetében tapasztalható. Négy nagy amerikai kiadó (a Penguin/Random House, a Simon and Schuster, a Harper Collins és a Hachette) is erről számolt be. Megjegyzendő, hogy az elsődlegesen e-könyv forgalmazással foglalkozó társaságok (mint az Amazon vagy a Kobo) nem közöltek ilyen statisztikákat, így az ő esetükben nem lehet tudni hogy hogyan változott a forgalmuk.

A Harper Collins 2015. novemberi negyedéves jelentésében a forgalmuk 20%-át tették ki az e-könyv eladások, 82 millió dollár összegben. Az előző év, ugyanezen időszakában ezek a számok 22% és 89 millió dollár voltak. A Simon and Schuster harmadik negyedéves jelentésében 20,4%-ot tettek ki az e-könyv eladások, szemben az egy évvel korábbi 25,1%-al. A Penguin/Random House és a Hachette szintén átlagban 5%-os csökkenésről számolt be. Az e-könyv eladások esésének a fenti kiadók esetében nagyon egyszerű oka van. Mind a négyen új árazási stratégiát vezettek be, aminek köszönhetően a náluk kapható könyvek ára átlagosan a másfélszeresére nőtt. És ezt a vásárlók nem igazán díjazták.

De emellett az Amerikai Kiadók Egyesülete is az e-könyv eladások csökkenéséről számolt be. A nyár folyamán 7,5%-os volt az ezt megelőző évhez mért csökkenés, míg a decemberi jelentésükben végül 11%-os esésről számoltak be. Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy a néhanapján órási akciókkal operáló Kobo által nyilvánosságra hozott adatok alapján, az áruházban vásárolt e-könyvek közel 60%-át a felhasználók meg sem nyitották, de ehhez azt is hozzá kell tenni, minél drágább volt egy könyv, a vásárló annál nagyobb valószínűséggel olvasta el.

Ezzel együtt viszont az e-könyv kölcsönzés igen magas mértékben nőtt. Az amerikai könyvtárak legnagyobb e-könyv kölcsönzési szolgáltatója, az OverDrive jelentése alapján tavaly több mint 125 millió e-könyvet és 43 millió hangoskönyvet kölcsönöztek ki az ő rendszerüket használva, ez pedig 19%-os növekedés volt a 2014-es adatokhoz képest. Az Egyesült Államokban a könyvtárak 95%-a rendelkezik e-könyv katalógussal, és ezek a 90%-át a OverDrive biztosítja, így ezek az adatok elég jól mutatják hogy az új trend az e-könyv kölcsönzés lesz.

A könyvtárakban nagy mértékben növekedett az e-könyv kölcsönzés

A könyvtárakban nagy mértékben növekedett az e-könyv kölcsönzés
Kép forrása: aguayoki via Foter.com / CC BY-NC-SA

Nagy valószínűség szerint az e-könyv eladások csökkenése és a kölcsönzés bővülése között szoros összefüggés van. A felhasználók inkább hajlandóak kicsit várni, és inkább kikölcsönzik az újonnan megjelent és őket érdeklő könyvet, mintsem hogy megvegyék őket (sokszor ugyanannyiért vagy drágábban mint a nyomtatott változatot).

Forrás: Good E-Reader

Fejléckép forrása: kodomut via Foter.com / CC BY

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑