MiTiŐk Az élet felhős oldala - online tárhelyek összehasonlítása

Megjelent: 2016. július 8. | Szerző: Varga Csaba

0

Az élet felhős oldala – online tárhelyek összehasonlítása

Lassan a hordozható adattárolók ideje végleg lejár… A kezdetben CD-re majd DVD-re kiírt és így magunkkal cipelt e-könyvek, zenék és filmek korszakát hamar felváltotta a „pendriveozás” vagy vettünk magunknak egy nagy kapacitású, de elérhető árú USB-s merevlemezt. A 2010-es évek elejére, ahogy a lakosság számára is elérhetővé váltak a nagy sebességű internetvonalak, a felhő alapú számítástechnika az otthonokba is beköltözött.

Manapság a mobilhálózatoknak hála akár zsebünkben cipelhetjük teljes médiatárunk, elektronikus könyvtárunkkal együtt. Ez persze nem teljesen igaz, de a felhőtárhely szolgáltatók által fejlesztett mobilos kliensek segítségével az oda feltöltött tartalmakat bármikor elérhetjük okostelefonunkról is, és a kiválasztott fájlokat vagy akár teljes könyvtárakat tudunk szinkronizálni. Sőt egyre több e-könyv-olvasó szoftverébe integrálnak valamilyen felhőszolgáltatáshoz kapcsolódó alkalmazást, pl. a Pocketbook eszközökben Dropbox kliens van.

Több szolgáltató versenyez az egyszeri felhasználó kegyeiért, akik a viszonylag kicsi ingyenes tárhely mellett fizetős opcióként egész merevlemeznyi kapacitást kínálnak. Az ide feltöltött fájlok szinte bármilyen eszközről elérhetőek. A feltöltés kiindulópontja általában az otthoni, asztali számítógép vagy a laptop, amelyre minden esetben szinkronizáljuk a teljes felhőben elhelyezni kívánt fájlrendszert, majd a kiválasztott eszközre lementjük az olvasni/hallgatni/nézni kívánt tartalmat. Illetve ma már oda jutottunk, hogy a telefonunkkal készített média (fotó vagy videó) kívánságunk szerint automatikusan feltöltődik a felhőbe. Szóval bárhonnan elérhetővé vált bármi, ennek csak a pénztárcánk szab határt, mert ugye mind a mobilinternet előfizetésben garantált havi adatforgalom, mind a felhőszolgáltató által nyújtott kapacitás véges, ezeket azonban extra összegért bármikor megnövelhetjük.

Összeszedtük az itthonról is könnyen elérhető négy legnépszerűbb felhőtárhely szolgáltató által kínált megoldásokat és ki is értékeltük őket mindenféle szempontok alapján. Az értékelés természetesen némileg szubjektív, de azért igyekeztünk olyan mennyiségi és minőségi elemeket figyelembe venni amelyek a legtöbb felhasználó számára előnyös tulajdonságokat jelentenek. Kizárólag az otthoni felhasználásra figyeltünk az üzleti funkciókkal, vállalati megoldásokkal nem foglalkoztunk. Például az árak összehasonlításánál az tekintettük a legjobb szolgáltatónak, amelyik az elérhető legkisebb előfizetési egységékért kínálja a legtöbbet tárhelyet, nem csak simán az előfizetés ára/tárolható adatmennyiség opciót néztük.

A pontozás

Elég egyszerűen csináltuk: négy vizsgált tárhely, 1-től 4-ig terjedő pontozás, az kapta a legtöbb pontot, amelyik az adott vizsgált szempont alapján a legjobbat nyújtja.

  • Üzleti opciónak tekintettük ezért nem vettük figyelembe az alábbiakat: fájlok titkosítása, webhosting szolgáltatások, tárolható fájlméret limit (ez manapság már annyira nagy – általában 10 GB vagy feletti méretű fájlokat is lehet tárolni szinte mindegyik felhőben –, hogy az otthoni felhasználó egyszerűen nem fogja elérni a limitet – kivéve ha Blue-ray filmeket akar feltölteni 🙂 ).
  • Nem foglalkoztunk az ingyenes bővíthetőséggel sem, ilyen lehetőség egy szolgáltatónál a Dropboxnál van, írunk róla pár szót azért.
  • Egy esetben (fájlok biztonsági mentése és visszaállítása) három tárhely ugyanolyan szintű szolgáltatást nyújtott, ezért mind 4 pontot kaptak.

Az összesítő táblázat előtt jöjjön egy rövid bemutató a vizsgált szolgáltatókról.

Google Drive (18 pont)

A Google Drive böngészőből elérhető felülete

A Goolge Drive böngészőből elérhető felülete

A Drive indulását 2012 áprilisában jelentette be a Google, a négy vizsgált tárhely közül ez a legfiatalabb szolgáltatás. Mindazonáltal ez kapta a legtöbb pontot és nyilván nem véletlenül. A kereső óriás felhő alapú megoldásai nem csak népszerűségben, hanem a ténylegesen elérhető funkcionalitásban is élen járnak a piacon. A Drive mondhatni már hab volt a tortán a Gmail, az online irodai programok (Docs, Sheets, Forms stb.) és az egyéb szolgáltatások (Photos, Calendar) mellett. Az ökoszisztéma egyes alkalmazásai nagyon jól együttműködnek egymással, a Drive pedig a mindezt összefogó fájlkezelő szolgáltatás, de ezentúl is teljes mértékben tud integrálódni felhasználó számítógépéhez vagy hordozható eszközeihez. A Driveot nem csak egyedi felhasználók millió hanem sok ezer vállalat is igénybe veszi a felhő alapú munkafolyamatok kialakításánál. Nagyon jók a megosztási funkciói, mindez persze annak köszönhető, hogy az internetező emberek többségének már van Google fiókja, amelyet valamilyen rendszerhez használ (Gmail). A más alkalmazások integrálhatóságában és a fájlmozgásokról szóló értesítésekben (ez például akkor lehet fontos, ha valakivel megosztunk egy mappát és szeretnénk tudni, hogy az illető miket másol oda fel vagy töröl onnan) ugyan elmarad a Dropboxtól, de az ingyenes tárméret és a legkisebb előfizetési egységért elérhető tárhely miatt abszolút első  helyezett  lett (nálunk).

Dropbox (15 pont)

Dropbox online

Online fájlkezelés a Dropboxban

Második helyen végzett az egyik legrégebbi szolgáltatás a Dropbox. 2008-ban indult és sikere azóta is töretlen, felhasználói tábora 100 milliós nagyságrendű. Nálunk is első helyezett lett volna, de túl kicsi az ingyenesen elérhető tárméret és a legkisebb havidíjért igényelhető csomag már több mint 3000 forintba kerül, igaz ezért egyből 1 terrabájt helyet kapunk. Nem értjük, hogy miért nem tudnak kijönni egy kisebb és olcsóbb lehetőséggel, sok felhasználónak elég lenne egy 100 gigabájtos tárterület pár száz forintos havi előfizetési díjért. Talán az üzleti koncepció miatt van ez így, a Dropbox ugyanis ingyenesen bővíthető: meghívókat tudunk küldeni a rendszerből és, ha valamelyik ismerősünket sikerül rávennünk, hogy regisztráljon, azért kapunk 500 MB-nyi extra helyet. Aztán vannak még egyéb bővítési lehetőségek is, ha hozzákapcsoljuk  a Facebook fiókunkat a tárhelyünkhöz, azért extra 100 MB-ot kapunk.

Sőt – és ez egy zseniálisan „gonosz” marketing fogás 🙂 – a Dropbox együttműködik más vállalatokkal is: például ha aktiváljuk a Dropbox klienst egy újonnan vásárolt Samsung mobileszközön, kapunk 2 évre 50 GB ingyen tárterületet… (Amit persze szépen meg is töltünk a lejáratig, majd ott állunk tehetetlenül több ezer feltöltött fényképpel is videóval az utolsó hónapban, hogy most mi legyen. Ugye vagy előfizetünk az 1 TB-os csomagra vagy lementünk mindent, de akkor fuccs a sok-sok emlék online elérésének. Vagy „költözünk” :-). Aki lakott valaha albérletben, az ismeri az érzést.)

De nézzük a Dropbox tényleg hihetetlenül jó funkcióit: fotók automatikus mentése (ilyet mondjuk a Google Drive is tud) mobileszközről a felhőbe. Képernyőképek automatikus mentése. Az asztali géphez csatlakoztatott fényképezőgépet, kamerát is felismeri a kliens és felajánlja a felhőbe való mentést. Minden fájl és mappamozgásról értesítést kapunk (ha szeretnénk). Az okostelefonos kliensek rengeteg fájltípust felismernek (tudunk zenét hallgatni, videót nézni, pdf-et vagy egyéb irodai fájlformátumot olvasni az applikáción belül), sőt a legújabb verzióba már a mobileszköz kameráját használó szövegdigitalizálási megoldás is került. És még sorolhatnánk, mindezeket azért tartottuk fontosnak kiemelni, mert a Dropbox egyébként nem rendelkezik olyan szintű alkalmazás-univerzummal, mint a Drive vagy a OneDrive. Egy szem gyerekként a  felhasználói igényeket maximálisan figyelembe véve, folyamatosan fejlődik, ha lesz egy olcsóbb csomag benne, megnyerheti a következő tesztet :-).

OneDrive (13 pont)

A OneDrive online felülete

Minden egy helyen a Microsoft OneDriveban

Harmadik helyen végzett a szintén régebbi múlttal rendelkező – már 2007-től elérhető volt SkyDrive néven – Microsoft megoldás. Annak ellenére, hogy  a Windows még mindig a világ legnépszerűbb asztali számítógépes operációs rendszere ezt az előnyüket nem tudták kihasználni és a felhő alapú rendszerek kifejlesztésében kicsit megint lemaradtak a versenytársaktól. A kínált szolgáltatásokban simán felveszi a versenyt a Google Driveval, de az üzleti modell nem annyira szabad, kevesebb az ingyenesen elérhető tárhely (ezt legutóbb idén év elején csökkentették 15-ről 5 GB-ra) és a felhőhöz kapcsolódó online alkalmazások is csak előfizetéses konstrukcióban használhatóak. Hiába tudunk például word dokumentumot szerkeszteni ma már online is az Office365 szolgáltatás keretében, ha ugyanezt a Google ingyenes nyújta a Dokumentumok webes felületen. A kisvállalkozások és nagyvállalatok számára is jó alternatíva lehet a OneDrive, de az otthoni felhasználóknak sokszor túl drága a havi 2100 forintért használható teljes ökoszisztéma, ezért mondjuk megkapjuk a teljes online irodai rendszert és a telepíthető alkalmazásokat is, plusz 1 terrabájt felhőtárat. Ha a legkisebb elérhető fizetős tárhelyet nézzük, akkor pontosan a felét kínálja a Microsoft mint a Google. A kapcsolt szolgáltatásokban és az értesítési felületben is jobb a Google megoldása. A mobilalkalmazások esetlegesen épülnek be az adott OS-be, a teljes integráció csak a Windowson működik. Azonban aki a Microsoft termékekre esküszik és elég neki pár száz forintért a nem kevés 50 GB-nyi hely, annak jó választás lehet a OneDrive.

Box (11 pont)

A Box cloud storage online felülete

A Box felülete egy böngészőben

A teszt elején ígéretesnek indult az elsősorban az USA-ban népszerű Box szolgáltatás, azonban hamar kiderült, hogy ők leginkább a vállalati ügyfelekre koncentrálnak. A kommunikációban is az egyéb üzleti megoldásokkal való együttműködés van kiemelve, népszerű munkaszervezési és projektmenedzsment eszközökhöz, vállalatirányítási szoftverekhez kínálnak magas fokú integrációt. Az egyszeri felhasználó számára az ingyenesen elérhető 10GB tárhely vonzó lehet, azonban számos olyan opcióért itt már fizetni kell, ami a többi rendszerben még ingyenes, ilyen például a fájlok biztonsági mentése. Az ingyenes feltöltési fájlméret is limitálva van 250 MB-ban, hosszabb videók tárolására nem tudjuk használni a Boxot. A kliensszoftverek egyáltalán nem integrálódnak az operációs rendszerekbe, a feltöltést/letöltést „kézzel” kell vezérelnünk, vagyis nincs automatikus szinkronizáció.

Összehasonlító táblázat

Íme az általunk összeállított, több tulajdonságot tartalmazó táblázat és a pontszámok. Mint említettük vannak benne szubjektív részek, de igyekeztünk az egyes funkciók összehasonlításánál is tényszerű ítéletre törekedni:

Felhő szolgáltatás neve Dropbox Google Drive Microsoft Onedrive Box
Ingyenes tárméret 2 GB 15 GB 5GB 10GB
Pontszám 1 4 2 3
Legolcsóbb elérhető tárhely ára és mérete 3100 Ft*/hó/1 TB 570 Ft**/hó/100 GB 540 Ft/hó/50 GB 2480 Ft*/hó/100GB
Pontszám 2 4 3 1
Extra szolgáltatások értéke Magas fokú integráció az adott eszközzel. Magas fokú integráció bizonyos szoftverekkel. Fájlformátumok azonosítása. Automatikus mentések felajánlása (képernyőkép, felismeri a csatlakoztatott adathordozót stb.). Tárhely ingyenes bővíthetősége akciókkal, más cégekkel együttműködve. Nagyon jól együttműködik más Google alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, része a Google felhő alapú  komplex megoldásának. Nagyon jól együttműködik az adott eszközzel. Az Androidos eszközökön szintén jól integrálódik. Nagyon jól együttműködik más Microsoft programokkal és szolgáltatásokkal, beleértve a Windows operációs rendszereket. Leginkább üzleti felhasználóknak nyújt szolgáltatásokat.
Pontszám 4 3 2 2
Felhasználóbarát felület és működés Egyszerű telepítés, kezelhetőség, mélyen beépül az adott OS-ben, közvetlen elérhetőség a fájlkezelőkből. Egyszerű publikus fájl megosztás, kiváló értesítési rendszer. Jól szabályozott mapparendszer a különböző típusú tartalmaknak (fényképek, képernyőképek, publikus mappa, alkalmazások mappái) Egyszerű felhasználóhatóság és kezelhetőség, mélyen beépül az adott OS-be. Könnyű publikus fájlmegosztás. Jó értesítési rendszer. Nagyon jól együttműködik a Windowsal és az Office programokkal, de ezen kívül minden mást szinte csak az online felületen lehet csinálni (megosztás, fájlok ellenőrzése) Sok típusú kliens van, de nincs igazi integráció az OS-hez, nincsenek helyi mappák, az alkalmazás amivel a felhőbe helyezzük a fájlokat mindig előtérbe kell hozni. Nincs értesítési rendszer.
Pontszám 4 3 2 1
Biztonsági mentés, fájlok élettartama, visszaállítása A fájlok egyes verziói visszaállíthatók, megtekinthetőek az online felületen. Akár több hónappal visszamenőleg is. A fájlok egyes verziói visszaállíthatók, megtekinthetőek az online felületen. Akár több hónappal visszamenőleg is. A fájlok egyes verziói visszaállíthatók, megtekinthetőek az online felületen. Akár több hónappal visszamenőleg is. Az ingyenes verzióban nincs ilyen lehetőség.
Pontszám 4 4 4 1
Közös használat/megosztás Fájlok egyszerű megosztása bárki számára, egyedi linkkel. Mappák megosztása Dropbox felhasználók számára. Fájlok egyszerű megosztása bárki számára egyedi linkkel. Mappák megosztása bármilyen másik google fiókkal (Gmail cím) A közvetlen megosztás csak más Windows fiókkal rendelkező felhasználók számára lehetséges. Fájlok egyszerű megosztása bárki számára egyedi linkkel.
Pontszám 3 4 1 3
Összpontszám 15 18 13 11

* 310 forintos euró árfolyammal számoltunk.
** 285 forintos dollár árfolyammal számoltunk.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑