MiTiŐk

Megjelent: 2014. szeptember 10. | Szerző: Varga Tamás

Az internet és a gyerekek, hogyan álljunk neki?

Olvasd az eszközödön!

A fenti kérdés bizonyára már számos szülőben felmerült, hiszen kis túlzással a mai gyerekek szinte a járással egy időben tanulják meg a számítógép használatát, és 7–8 éves koruktól (vagy akár már fiatalabban is) rendszeres látogatói a világhálónak. Napjaink 10 év alatti gyermekei tudják, hogy az internet egy csodálatos dolog, ami képes akár a legérdekesebb kérdéseikre is választ adni, számos játéklehetőséget biztosít, és kiapadhatatlan forrása a vicces cicás és kutyás videóknak.

Viszont sokszor semmit nem tudnak a vírusokról, az adathalász üzenetekről, az online kalózkodásról. És persze ott van még az online etikett is, a viselkedés a netes közösségekben. Ezt is jobb, ha minél fiatalabb korban elsajátítják csak úgy, mint általában a biztonságos internethasználat alapvető fogásait. A fenti fogalmak és készségek megtanítása – ez az első pillantásra nehéznek tűnő feladat – a szülők dolga.

De tudjuk, hogy már egy egész iparág épült az internetbiztonságra, és az itt dolgozók sok esetben maguk is szülők akika szakmában alkalmazott fogásokat a gyermeknevelésben is sikerrel hasznosítják. Következzen hát néhány tipp a szakértőktől, például a Symatech, a McAffe Labs és a Kaspersky Lab online biztonságtechnikai cégek munkatársaitól.

Már korán kezdik 🙂 (Forrás: Paul Mayne / Foter / CC BY-NC-SA)

1. Kezdjünk el beszélgetni az internetbiztonságról minél fiatalabb korban

Érdemes lehetőleg minél korábban elkezdeni beszélgetni az online biztonságról, lehetőleg már akkor, amikor gyermekünk először kezdi el használni az internetet. Valószínűleg ekkor még szülői felügyelet mellett használják a számítógépet, és ez lehetőséget teremt annak a bemutatására, hogy ez a virtuális világ nagyon hasonló a valódihoz. Egyaránt vannak rajta biztonságos és veszélyes dolgok. Érdemes elmagyarázni azokat az alapvető fogalmakat is, amik a biztonságunkat szolgálják, például a jelszavak használatát, vagy a vírusok fogalmát és az ellenük való védekezés fontosságát. Ahogy idősebbek lesznek, és elkezdik egyedül használni a netet, érdemes szélesíteni a kört. Például ha elkészítik saját Facebook vagy Google profiljukat, segítsünk nekik a megfelelő erősségű jelszavak beállításában (Ehhez segítséget például itt találunk). Ajánlott tisztázni, hogy miért érdemes különböző jelszavakat használni az egyes honlapokon, és hogy mik a lehetséges következményei, ha nem így tesznek.

Rövid útmutató a biztonságos jelszavakhoz:
Egy erős jelszó: Legalább nyolc karakter hosszú. Nem tartalmazza sem a felhasználónevet, sem a valódi nevet, sem a munkahely nevét. Nem tartalmaz teljes szavakat. Az egyes rendszerekhez, szolgáltatásokhoz használt jelszavak lehetőleg jelentősen térjenek el egymástól.
Az erős jelszavak és hozzáférési kódok tartalmaznak legalább egy karaktert a következőekből:
Nagybetűk (A, B, C stb.), kisbetűk (a, b, c stb.), számok (0, 1, 3, 8 stb.) a billentyűzeten található szimbólumok (a billentyűzeten található karakterek nem mindegyike betű vagy szám: ! @ # $ % stb.) és szóközök.
Forrás és további információ: Microsoft

2. Csak felügyelet mellett internetezzenek

Ha gyermekeink rendelkeznek saját, böngészésre alkalmas eszközzel, például táblagéppel, okostelefonnal, akkor eleinte érdemes megfontolni, hogy csak akkor használhassák ezt a funkciót, ha mi is a közelben vagyunk. A különböző készülékeket be lehet állítani, hogy elfelejtsék a beírt wi-fi jelszavakat, így a nebulók csak szülői engedéllyel lehetnek online.

Eleinte fontos lehet a szülői felügyelet. Forrás: barsen / Foter / CC BY-SA

3. Hangsúlyozzuk a bizalom fontosságát

Amikor elmagyaráztuk gyermekeink számára az internet használatának alapvető szabályait és már esetleg egyedül is böngészhetnek, fontos hogy éreztessük velük: ha bármi szokatlan vagy ismeretlen dologgal találkoznak, akkor arról azonnal szólhatnak nekünk, mindenféle büntetés nélkül. Így elkerülhetjük, hogy ha mégis valami probléma történik, akkor az már csak későn, akár a komolyabb károkozás megtörténte után derüljön ki. Gyermekünk meg kell, hogy bízzon bennünk, ezzel sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

4. A legfontosabb szabály: „Ha nem tennéd szemtől-szembe, akkor online se tedd”

Jó, ha már korán megértetjük gyermekünkkel, mint a valódi világban, úgy az interneten is vannak viselkedési szabályok, amiket be kell tartani. Például, ha találkozna egy számára teljesen idegen emberrel, azonnal felmenne hozzá beszélgetni? Sértegetné a barátait és az osztálytársait az iskolában? Vagy akár a nem ismerős gyerekeket? Persze hogy nem. El kell magyarázni nekik, bár nem személyesen beszélgetnek valakivel, hanem képernyőn keresztül, attól még az a személy valódi, és az internet is a való világ része.

5. Óvakodj az ismeretlenektől

Mielőtt elkezdenék használni a világháló közösségi szolgáltatásait, ajánlott elmagyarázni ennek a veszélyeit is, különös tekintettel az adathalász üzenetekre, és az anonim megkeresésekre. Kapnak egy e-mailt egy ismeretlentől? Töröljék ki a megnyitása nélkül. Valaki, akit nem ismernek, a Facebook-on vagy más közösségi oldalon bejelöli őket? Ne fogadják el a megkeresést. És persze soha, de soha ne tegyék nyilvánossá a személyes adataikat (telefonszámot, lakcímet).

Nyilván 100%-os védelem itt sincs: ha valaki feltöri egy ismerősüknek e-mail vagy közösségi fiókját, akkor könnyen beleshetnek egy adathalász hálójába. De ez még akár velünk, felnőttekkel is megtörténhet. Éppen ezért fontos megértetni velük, bármilyen szokatlan című vagy témájú üzenetet kapnak egy ismerősüktől, mutassák azt meg nekünk.


Nem tudhatjuk biztosan, ki van a képernyő másik oldalán… Forrás: dustball / Foter / CC BY-NC

„Ha egyszer leírtál valamit, azt többé már nem törölheted ki”

Az idősebb gyerekeket, tiniket érdemes mindig emlékeztetni, hogy bármit is csinálnak az interneten az bizony örökre ott is marad, és a későbbiekben még kísértheti őket. Sok munkáltató és egyetemi felvételiztető átnézi a jelentkezők közösségi oldalait, érdemes tehát odafigyelni, hogy mit osztanak meg. Akár mi is átnézhetjük gyermekünk közösségi profilját, és rá is kérdezhetünk dolgokra, csak hogy emlékeztessük őket: bármi, amit nyilvánosan megosztanak az minden ismerősük, sőt akár ismeretlenek számára hozzáférhető.

Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, és megtanítjuk gyermekeinknek a benne foglalt szabályokat, akkor jó eséllyel megvédhetjük őket a leggyakoribb online veszedelmektől. Persze azért nem árt, ha rendszeresen ellenőrizzük az általuk használt készülékeket, frissítjük rajta a különböző védelmi szoftvereket és alkalmazásokat. Akár át is nézhetjük a levelezésüket és böngészési előzményeiket, csak hogy biztosra menjünk. 

A legfontosabb: Hagyjuk az utódok számára, hogy felfedezzék a világhálót, hiszen ez egy valóban csodálatos eszköz, de azért mindig figyelmeztessük őket a veszélyeire is.

Forrás: The Guardian

Ezt olvastad már?

  • Kids Place – kiváló gyerekzár Androidra2014. november 20. Kids Place – kiváló gyerekzár Androidra A táblagéppel, okostelefonnal rendelkező szülők jól tudják, hogy gyermekeik kiválóan le tudják foglalni magukat ezekkel az eszközökkel és a lurkók gyakran meg is kaparintják a […]
  • Ízelítő a jövőből? Nyomtatott + e-könyv hibrid szabadalmak a Googletől2016. március 10. Ízelítő a jövőből? Nyomtatott + e-könyv hibrid szabadalmak a Googletől A Google néhány napja két különleges elektronikus-nyomtatott hibrid könyv szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalánál. Az amerikai informatikai vállalat már […]
  • SolarSPELL – a napelemes digitális könyvtár2015. augusztus 7. SolarSPELL – a napelemes digitális könyvtár Az internet és a rajta található tudásanyag már forradalmasították az oktatás világát, hiszen pár gombnyomással, szinte azonnal hozzájuthatunk a minket érdeklő ismeretekhez. A világ […]
  • Kötelező olvasmányok digitális könyvespolca2015. július 2. Kötelező olvasmányok digitális könyvespolca Ki kapott ballagásra okoskütyüt vagy e-könyv-olvasót? Lehet rá feltölteni a kötelezőket innen. Az anyukák és apukák is egyszerűen elkészíthetik a pakkot :-). Megnéztük a NAT-ot (Nemzeti […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑