E-könyv Az utóbbi évek legnagyobb e-könyves kutatását hozta össze a Bookline

Megjelent: 2016. március 26. | Szerző: Varga Csaba

0

Az utóbbi évek legnagyobb e-könyves kutatását hozta össze a Bookline

A Bookline tavalyi évben zajlott e-könyves/könyves kutatásában végül több mint 7000-en vettek részt. Minden szakportál és blog leközölte az eredményeket, így mi sem maradhatunk ki, pláne, hogy egy szép infógrafikával is megajándékoztak minket.

Utazás közben, telefonon

Vagyis  a kitöltők nagy része (60%) így nyilatkozott: utazás közben, okostelefonon olvas – főleg a fiatalabb generációk. Ez nem feltétlenül e-könyvolvasást, hanem hír és egyéb szöveges tartalom fogyasztását jelenti, mivel a többség viszont a könyvolvasásra továbbra is az esti, alvás előtti órákat tartja a legalkalmasabbnak.

Kevésbé jó hír, hogy a kitöltők majdnem fele ténylegesen az okostelefonját használja e-könyvolvasásra (38%), ami pedig köztudott, hogy hosszabb távon nagyon nem jó dolog – szemünk egészsége szempontjából.

További negatívnak értékelhető eredmény, hogy szintén a válaszadók közel a fele (40% – kb. 2800 fő) viszonylag kevés időt fordít napi szinten olvasásra, mindössze 0,5–1 órát.

Pozitív e-könyves attitűdök

A válaszadók mindössze 9%-át hagyta egyértelműen hidegen az e-könyv formátum, a többség szívesen olvas digitális környezetben is. A formátum melletti voks, akkor igazán egyértelmű ha az e-könyv jóval olcsóbb mint a nyomtatott (legalább féláron van). Sokan elismerték az egyértelmű előnyöket is (azonnal hozzájuthatunk a digitális szöveghez, nem foglal helyet, több eszközön olvasható egyszerre). A válaszadók majdnem fele (47%) e-könyv-olvasót is használ, 17%-uk pedig asztali gépen olvas.

Szintén a teljes minta közel fele rendszeres e-könyvolvasó, de azok közül szintén sokan érdeklődnek az e-könyvek iránt, akiknek még egyáltalán nem volt alkalmuk digitális formátumban olvasni egy (egész) művet. Legalább a válaszadók felét leginkább az inspirálná még a digitális fogyasztás felé, ha olyan kiadványokat tudnának így beszerezni, amik nem jelentek meg nyomtatásban vagy már nem kaphatók (már az antikvár piacokon sem elérhetőek).

Nem kérték ingyen a kérdőívet:)

Azért nem kis tétje volt a kitöltésnek, bárki aki elég időt fordított a kérdőívre a Bookline Readerben ingyen hozzáfért D. Tóth Kriszta Jöttem, hadd lássalak című könyvéhez. Szerintünk a mai napig ez a hazai vállalkozások által fejlesztett e-könyv-olvasó alkalmazások közül a legjobb, de még a nemzetközi szintéren is megállja helyét. Bár kifejezetten a Booklineon vásárolt e-könyvek olvasásához fejlesztették, importálási funkciójának köszönhetően a máshonnan származó ePubok fájlokat szintén lehet benne olvasni (csak legyen rajta az adott eszközön a fájl 🙂 ). Ezekre a rendszerekre elérhető:

bookline reader
Price: Free
‎bookline reader
Price: Free

És itt van a gyönyörű infografika:

Bookline kutatás - e-könyv, infografika, eredmények

 

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑