E-könyv Az utóbbi évek legnagyobb e-könyves kutatását hozta össze a Bookline

Megjelent: 2016. március 26. | Szerző: Varga Csaba

0

Az utóbbi évek legnagyobb e-könyves kutatását hozta össze a Bookline

Olvasd az eszközödön!

A Bookline tavalyi évben zajlott e-könyves/könyves kutatásában végül több mint 7000-en vettek részt. Minden szakportál és blog leközölte az eredményeket, így mi sem maradhatunk ki, pláne, hogy egy szép infógrafikával is megajándékoztak minket.

Utazás közben, telefonon

Vagyis  a kitöltők nagy része (60%) így nyilatkozott: utazás közben, okostelefonon olvas – főleg a fiatalabb generációk. Ez nem feltétlenül e-könyvolvasást, hanem hír és egyéb szöveges tartalom fogyasztását jelenti, mivel a többség viszont a könyvolvasásra továbbra is az esti, alvás előtti órákat tartja a legalkalmasabbnak.

Kevésbé jó hír, hogy a kitöltők majdnem fele ténylegesen az okostelefonját használja e-könyvolvasásra (38%), ami pedig köztudott, hogy hosszabb távon nagyon nem jó dolog – szemünk egészsége szempontjából.

További negatívnak értékelhető eredmény, hogy szintén a válaszadók közel a fele (40% – kb. 2800 fő) viszonylag kevés időt fordít napi szinten olvasásra, mindössze 0,5–1 órát.

Pozitív e-könyves attitűdök

A válaszadók mindössze 9%-át hagyta egyértelműen hidegen az e-könyv formátum, a többség szívesen olvas digitális környezetben is. A formátum melletti voks, akkor igazán egyértelmű ha az e-könyv jóval olcsóbb mint a nyomtatott (legalább féláron van). Sokan elismerték az egyértelmű előnyöket is (azonnal hozzájuthatunk a digitális szöveghez, nem foglal helyet, több eszközön olvasható egyszerre). A válaszadók majdnem fele (47%) e-könyv-olvasót is használ, 17%-uk pedig asztali gépen olvas.

Szintén a teljes minta közel fele rendszeres e-könyvolvasó, de azok közül szintén sokan érdeklődnek az e-könyvek iránt, akiknek még egyáltalán nem volt alkalmuk digitális formátumban olvasni egy (egész) művet. Legalább a válaszadók felét leginkább az inspirálná még a digitális fogyasztás felé, ha olyan kiadványokat tudnának így beszerezni, amik nem jelentek meg nyomtatásban vagy már nem kaphatók (már az antikvár piacokon sem elérhetőek).

Nem kérték ingyen a kérdőívet:)

Azért nem kis tétje volt a kitöltésnek, bárki aki elég időt fordított a kérdőívre a Bookline Readerben ingyen hozzáfért D. Tóth Kriszta Jöttem, hadd lássalak című könyvéhez. Szerintünk a mai napig ez a hazai vállalkozások által fejlesztett e-könyv-olvasó alkalmazások közül a legjobb, de még a nemzetközi szintéren is megállja helyét. Bár kifejezetten a Booklineon vásárolt e-könyvek olvasásához fejlesztették, importálási funkciójának köszönhetően a máshonnan származó ePubok fájlokat szintén lehet benne olvasni (csak legyen rajta az adott eszközön a fájl 🙂 ). Ezekre a rendszerekre elérhető:

bookline reader
Price: Free
‎bookline reader
Price: Free

És itt van a gyönyörű infografika:

Bookline kutatás - e-könyv, infografika, eredmények

 

Ezt olvastad már?

  • Szókincsünket javítja, ha kedvtelésből is olvasunk2014. november 18. Szókincsünket javítja, ha kedvtelésből is olvasunk Az olvasás jótékony hatásairól már eddig is számos kutatás született. Az is tudott, hogy akik gyerekkorukban sokat olvasnak, műveltebb és érdeklődőbb felnőttek lesznek, nyitottabbak az új […]
  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
  • Best of 2015 a Papírontúlon – népszerű e-könyvek, e-olvasók2016. január 3. Best of 2015 a Papírontúlon – népszerű e-könyvek, e-olvasók Boldog Új Évet Kívánunk Minden Kedves Olvasónknak! Nem hagyjuk idén sem abba, jönnek majd az új e-könyv listák, újabb készüléktesztek, sőt készülünk pályázatokkal és nyereményjátékokkal […]
  • Így szeretünk (e-könyvet is) olvasni2015. november 19. Így szeretünk (e-könyvet is) olvasni Íme, elkészült kutatási jelentésünk a több mint 1200 kitöltött kérdőívből, sok érdekes dolog derült ki a magyar olvasóközönség egy részéről. A hölgyek sokkal, de sokkal nyitottabbak a téma […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑