Elolvastuk

Megjelent: 2015. június 17. | Szerző: Varga Tamás

0

Blake Crouch: A pokol kapujában – A Wayward Pines Trilógia második kötete

Elkészült az első e-könyvbemutatónk! Mostantól műkritikákkal is rendszeresen fogunk jelentkezni. Reméljük senki nem számít akadémikusi magasságokra :-), az egyszeri, de gyakorlott olvasó szemével írunk majd a címekről. Miben más ez mintha a papír formátumról írnánk? Reméljük semmiben, hiszen ez a lényeg, az élmény ugyanaz. Azonban mi e-könyvet olvasunk és e-könyvről írunk, tehát az itt bemutatásra kerülő művek biztosan kaphatóak elektronikus formátumban, legtöbbször kedvezményes kuponkóddal is kedveskedik a forgalmazó akinél megjelenik a górcső alá vett kiadvány. 

Wayaward Pines: a világtól több értelemben is elzárt városka. Frissen kinevezett seriffje problémák egész sorával néz szembe, Ethan Burke minden meggyőződése és jóérzése ellenére vállalta el ezt a posztot, mert ismeri a város végső titkát, és tudja, hogy bármennyire is szeretnék az itt lakók (vagy talán inkább itt raboskodók…), már soha többé nem térhetnek vissza előző életükhöz. Ezért, bár gyűlöli, de engedelmeskedik a város, árnyakban megbúvó igazi urának, és tevékenyen támogatja annak az amerikai kisvárosi létet végletekig kiforgató, megfigyelésen és elnyomáson alapuló, perverz „ideális települését”. És ha ez nem lenne elég, akkor még ott van a különös gyilkossági eset is, amiben nyomoz, és amelynek áldozata egy fiatal nő…

A Wayward Pines Trilógia második részét rendhagyó módon az első kötet kihagyásával olvastam el, egyfajta kísérletként. Igazából három dologra voltam kíváncsi: Először is, hogy az előzmények ismerete nélkül is élvezhető-e a mű, másodszor, hogy meghozza-e a kedvet a befejező rész elolvasására, végül pedig az első kérdés vajon a trilógiát kezdő kötetre is vonatkozik-e?  A válasz mindhárom kérdésre határozott igen.

A regény kellemes keveréke a krimi, thriller, és sci-fi műfajoknak, bár a hangsúly egyértelműen az első kettőn van. A történet fő szála a gyilkosok utáni nyomozást követi, amiben szép lassan megismerjük Wayward Pines lakóinak életét, ezt a pokoli soha véget nem érő színjátékot. És persze jó krimikhez méltóan a tettesek sem azok, akik a leggyanúsabbnak látszanak. A konfliktusok fő forrását Burke seriff és a várost a háttérből uraló Pilcher kapcsolata adja, akinek a főszereplő a körülmények miatt többé-kevésbé engedelmeskedik, de ezt cseppet sem meggyőződésből teszi.

A mellékszálak a városon kívüli világba kalauzolnak mind térben mind időben. Ezekben fellebben a fátyol több szereplő múltjáról, és a városka alapításának körülményeiről. Emellett egy felderítő szemével fedezhetjük fel a vadont is, és közelebbről megismerkedhetünk annak életveszélyes lakóival, akik – mint a történet folyamán kiderül – sokkal nagyobb kockázatot jelentenek, mint azt a szereplők először gondolták.

cover

Blake Crouch profi író, mesterien használja a feszültségkeltés eszközeit a regény teljes hosszában, egy percre sem ül el a történet. De bepillantást nyerünk a részletekbe is, szinte minden szereplőnek van valami kisebb-nagyobb titka, amiknek egy részére fény is derül, és amik valószínűleg jókora konfliktusokat fognak okozni a folytatásban. Az ember szinte falja a lapokat olvasás közben, köszönhetően a lebilincselő és izgalmas sztorinak, és persze az igen jól sikerült fordításnak. Az ember le sem akarja tenni az e-könyvolvasót, mert egyre csak fokozódnak az izgalmak. Így amikor az utolsó fejezet végére érünk, akkor még nagyobbat üt a befejezés, ami igencsak megdöbbentő…

Azt kell írnom, hogy ilyen pofátlan cliffhangerrel, mint amivel ez a regény végződik, írásban még nem nagyon találkoztam. Inkább illene valami televíziós sorozat évadzárójához, talán nem véletlen hogy ilyen is készült a történetből. Egy rosszabbul megírt könyv esetében valószínűleg cifra káromkodások kíséretében töröltem volna a készülékemről, így viszont csak kissé mérges vagyok. És persze el akarom olvasni a folytatást. Lehetőleg most azonnal.

Összegzésképpen, azoknak, akik szeretik a jól megírt krimiket (és esetleg nem idegen tőlük a poszt-apokaliptikus sci-fi sem) mindenképpen érdemes egy próbát tenni a történettel. És hogy bővebben válaszoljak az írásom elején feltett kérdésekre: Az előzmények ismerete nem feltétlenül szükséges a történet élvezetes olvasásához, a fontosabb dolgok megértéséhez kapunk visszautalásokat, de valószínűleg bizonyos elemeket jobb megvilágításba helyezhet az első kötet olvasása. Köszönhetően a regény lezárásának, a trilógia záró darabja szinte ordít a befejezés elolvasása után, ez a tetőpont számomra éppen hogy csak megbocsátható.  És végül, nekem személy szerint a regény meghozta a kedvet az előzmények megismerésére. Profi, nem túl hosszú, de izgalmas mű, amit élvezet volt kiolvasni.

boritoAz e-könyvet a dibook.hu biztosította a számunkra.

ITT 15% kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a könyvet, ha a „papirontul” kuponkódot használjátok.

 

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑