E-könyv

Megjelent: 2014. november 4. | Szerző: Papírontúl

Böngésző alapú e-könyv olvasás:a lehetséges jövő?

Az elmúlt néhány évben az okostelefonok és táblagépek eladásai jóval megelőzték az e-könyvolvasókét. Sok esetben a potenciális olvasónak csak mobiltelefonja van, és nem rendelkezik dedikált e-ink kijelzős készülékkel. Számos kiadó és terjesztő erre a helyzetre úgy reagált, hogy minden mobiloperációs rendszerre külön alkalmazást készített a kiadványaik eléréséhez. Azonban minden egyes ilyen applikáció külön fejlesztő csapatot igényel, akik karbantartják és frissítik őket. Ráadásul az alkalmazások az adott eszköz operációs rendszeréhez tartozó alkalmazás áruházban publikálhatóak csak, amelyet minden esetben az OS (Google/Android) vagy az eszköz gyártója (Apple) menedzsel és az ügyfelek adataihoz, alkalmazáson belüli tevékenységéhez csak korlátozott hozzáférést biztosítanak. De létezik egy másik lehetőség is az e-könyvek a terjesztéséhez és hozzáférhetővé tételéhez: a böngésző.

A platformfüggő, és külön letöltendő alkalmazásokkal ellentétben az internet szinte minden mobil készülékkel vagy PC-vel rendelkező olvasó számára elérhető, csak egy böngészőre van szükség. Ezzel minden okostelefon, táblagép, és asztali operációs rendszer rendelkezik. Az ilyen felületen elérhető könyvek sokkal szélesebb rétegekhez juthatnak el, mint a különböző platformokra fejlesztett alkalmazásokban. Ráadásul számos kiadó egyre inkább igyekszik közvetlenül elérni az olvasókat, ezért számukra különösen jó lehetőséget biztosítanak a közvetlenül weben olvasható e-könyvek.

A böngésző alapú elektronikus könyvkiadás és -terjesztés egy kissé nagyobb ellenőrzési lehetőséget ad a kiadók kezébe az írások felett: végül is, ha a kiadó saját oldalán olvassák a könyvet, akkor közvetlenül a kiadó felületén is vették meg, neki fizettek és nem valamelyik viszonteladónak. Már így is több vállalkozás időt és energiát nem kímélve saját webáruházat indított, hiszen hosszú távon mindenképpen megéri számukra a közvetlen terjesztés. A böngésző alapú olvasás ezt a lehetőséget terjesztheti ki, de azt is meg kell említeni, hogy ez a módszer természetesen új kihívások elé állítja a kiadókat.

8709720022_0e7d34eafd_o

Bárhonnan, bármilyen eszközön elérhető e-könyvek, csak internet kell…
Kép forrása:  John Loo / Foter / CC BY

Miért pont a web?

Ha valakinek az a munkája hogy e-könyveket állít elő, megkérdezheti, hogy miért fektessen be többletmunkát és -időt egy böngészőre optimalizált változat elkészítésébe, amikor már így is számos kiadási felületre kell koncentrálnia. Ez egy teljesen jogos felvetés, amit csak úgy lehet megválaszolni, ha figyelembe vesszük a formátum előnyeit és hátrányait is.

Íme, néhány pozitívum a weben elérhető kiadványokkal kapcsolatban:

 • Minden, böngészővel rendelkező eszközön hozzáférhetőek.
 • Keresőoptimalizálással a leendő ügyfelek sokkal könnyebben megtalálhatják a kiadványt (és rajta keresztül a kiadót) a Googleon (vagy más online keresőmotorban).
 • Jobb dizájn lehetőségek (ez ugyan nem feltétlen előny, aki ismeri a különböző böngészők eltérő működését és a rengeteg eszköztípus különböző méretű kijelzőit, tisztában van vele, hogy a lehetőségek itt is korlátozottak, de a reszponzív dizájn beható ismerete megoldást jelenthet).
 • Közvetlen és teljes körű felhasználói viselkedés analitika (mit olvasott, mennyi ideig, mit vett meg, mi az amibe csak belelapozott stb.).

Van néhány nagyobb akadály, amit viszont meg kell oldani:

 • Az olvasási/felhasználói felület és élmény kialakítása.
 • Gyakorlati szempontok (offline használat, könyvjelzők stb.) figyelembe vétele.
 • Újfajta terjesztési felület létrehozása.
 • Az olvasóközönség bevonzása.

Szerencsére a fenti kihívások egyike sem megoldhatatlan és számos kiadó már jelenleg is alkalmaz olyan rendszereket, amiket továbbfejlesztve az említett problémák könnyedén áthidalhatóak.

A folyamat: Hogyan tegyük böngészőbaráttá az e-könyvünket?

A következő nyilvánvaló kérdés a böngésző alapú e-könyvek kiadásának kapcsán a következő: „Akkor hogyan is csináljam?” A legkönnyebb – és egyben a legproblematikusabb – módszer egyszerűen az ePub konténerállományok kicsomagolása és tárolása egy web szerveren. Azonban számos oka van annak, hogy talán nem ez a legjobb megoldás sem a kiadók, sem az olvasók számára.

ePub – majdnem szó szerint a Wikipédáiból –: Az ePub (amely az Electronic Publication angol kifejezés rövidítése) egy ingyenesen hozzáférhető, nyílt forráskódú elektronikus könyv szabvány, melyet az IDPF (International Digital Publishing Forum, magyarul a Nemzetközi Digitális Kiadói Fórum) hozott létre.

 • Az ePub-ban íródott fájlok kiterjesztése: .epub.
 • Az ePub szabvány olyan technológiával készült, hogy a megjelenítendő szöveget az adott e-könyv olvasó képernyőbeállításaira optimalizálja. Ezzel az eljárással gyakorlatilag bármilyen olvasó eszközzel, illetve programmal megjeleníthető az adott szöveg. A szövegek tárolására XHTML, HTML, illetve a DTBook nevű állományokat használja.
 • Jelenlegi verziója már képes az általános szövegek mellett képek és hangok megjelenítésére is. A kiadók védelmére választható lehetőségként a programba került a digitalis másolásvédelmi eljárások támogatása is.

Forrás és bővebben: Wikipédia

Csak pár dolog, amik problémaként jelentkeznek, ha csak egyszerű ePub fájlokat rakunk fel a netre:

 • Bár az ePub belsejében valóban csupa-csupa böngésző alapú technológiára szabott állomány van, ezek mégis egy speciális „böngésző” (v.ö. e-könyvolvasó szoftver) általi megjelenítésre vannak optimalizálva. Így egy „mezei” internetes kereső (Firefox, Google Chrome, Internet Explorer) csúnyán (margók, oldaltörések, térközök nélkül) és sokszor olvashatatlanul jeleníti meg a szövegeket.
 • Az e-könyv szövegében való navigálást elősegítő járulékos állományokat (tartalomjegyzék, fájlisták) sem tudják a böngészők megjeleníteni, az egyes részek, fejezetek közötti navigáció nem megoldott.
 • Több kiadvány rendszerezett, kereshető és vizuálisan megfelelő élményt nyújtó bemutatását sem tudja egy egyszerű fájl, illetve könyvtárstruktúra helyettesíteni.
 • A weboldalunkat működtető tartalomkezelő rendszer (CMS) vajon alkalmas-e az ePub konténerben lévő állományok bármilyen szintű feldolgozására? Ha nem, inkább hanyagoljuk annak használatát az online e-könyvolvasó rendszerünk kialakításánál. Vagy keressünk kiegészítőt,  de ha ilyen nem létezik a jelenlegi motorhoz, másik CMS-re lesz szükségünk!

A fenti problémák elkerüléséhez azonban számos jó ötletet kaphatunk blogok és weblapok által használt eszközökből. Ahelyett hogy feltöltenénk az e-könyvet egy szerverre, mind a kiadók mind az olvasók sokkal jobban járnak, ha valamilyen speciális online szoftveren keresztül jutnak hozzá, sokkal fogyaszthatóbb formában. Az olyan, kifejezetten kiadványpublikálásra alkalmas CMS-ek, mint például a PressBooks vagy a Creatavist lehetővé teszik a kiadók és fejlesztők számára, hogy a tartalmakat egy helyen kezeljék, és akár több féle formátumú kiadványt állíthassanak elő belőlük.

Forrás: Digital Book World

Ezt olvastad már?

 • Táblától tábláig :-)2015. április 17. Táblától tábláig 🙂 Forrás: pinterest.com
 • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
 • Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! :-)2016. június 9. Vigyétek a gyerekeket, vegyetek e-könyveket! 🙂 Ma indul a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok sok-sok rendezvénnyel, koncerttel és könyvbemutatóval. Meglepően jó programok várják a könyvszeretőket nem csak a fővárosban hanem […]
 • Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál2016. április 21. Ma indul a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál Ma délután három órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a 23. Nemzetközi Könyvfesztivál (helyszín: MILLENÁRIS 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.). A díszvendég a norvég Jostien […]

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑