Mobilapp

Megjelent: 2015. április 16. | Szerző: Varga Tamás

0

BOOKR Kids – Mese gyűjtemény kicsiknek és nagy(obbak)nak

Folytatva keddi cikkünk témáját, most egy újabb gyerekeknek szóló alkalmazást mutatunk be nektek, ezúttal azonban Androidot futtató készülékekre. Nemrégiben jelent meg a Google Play Áruházban a BOOKR Könyvesbolt új alkalmazása, a BOOKR Kids mesegyűjtemény, amit részletes tesztelésnek vetettünk alá.

A BOOKR Kids alkalmazás egyelőre csak androidos készülékekre érhető el, de a fejlesztők ígérete szerint május 1-től már az Apple készülékeire is letölthető lesz.  Az előbbi változat futtatásához minimum 4.4-es Android operációs rendszer szükséges, ennél régebbi verziójú készülékkel rendelkezőknek sajnos le kell mondani a használatáról.

Az applikációból jelenleg 41 magyar és 3 angol nyelvű mesekönyv érhető el. Ezeknek letöltése nem ingyenes, a használatuk előfizetéses formában működik, de az alkalmazás rendelkezik ingyenes tartalommal is (ez jelenleg 1 könyvre korlátozódik), ki tudjuk próbálni mielőtt pénzt áldoznánk rá. Az egy hónapos hozzáférésért 991 Ft-t kell fizetnünk. Elsőre soknak tűnhet, de nem csak egyszerű e-könyvtárról van szó. Kicsit lejjebb leírjuk pontosan mit kapunk a pénzünkért, amiből kiderülhet ár-érték arányban sokkal jobban megéri, mint a hasonló, csak egy történetet tartalmazó interaktív mese-alkalmazások vásárlása (figyelembe véve, hogy ezeket általában mennyi idő alatt unja meg a gyerkőc). Ráadásul az elérhető könyvek száma folyamatosan bővül.

Maga a fizetés lebonyolítása a Google Play-en keresztül történik, így nem kell harmadik félnek megadnunk a bankkártya adatainkat. (Ha továbbra is drágálljuk kicsit az összeget és attól félünk, hogy itt valaki nagyon meg fog gazdagodni, gondoljunk még arra, hogy a Google minden egyes tranzakció után 30% jutalékot von le a fejlesztőtől.)

Screenshot_2015-04-15-20-37-50

Az alkalmazás elindítása után regisztrálnunk kell, egy e-mail címet és jelszót kell megadnunk, ezeket használva tudunk majd előfizetni a szolgáltatásra. Opcionálisan nevet is beírhatunk, ez fog megjelenni az alkalmazásban így érdemes a gyerkőc nevét megadni, aki majd használni fogja.  A regisztrációt követően egy szépen megrajzolt, gyerekszobát ábrázoló kezdőképernyőre jutunk. Itt mindenféle aranyos animációk is vannak, a polcon lévő baba integet, a kisautó lámpája be-bekapcsol. Nagyon aranyosan van megcsinálva az egész kezelőfelület.

A mesetár feliratú dobozra bökve jutunk el az elérhető könyvek listájához. Mint fentebb már említettük, ez jelenleg nagyjából 40 mesét tartalmaz, külföldi és magyar írók művei egyaránt megtalálhatóak benne. A teljesség igénye nélkül pár kiragadott példa: Benedek Elek Világszép Nádszál kisasszonya, Kipling Dzsungel Könyve, Fekete Istvántól a Vuk is elérhető, de megemlíthetjük a Kis Herceget vagy a Három nyúl meséjét is. Lehetőség van a lista szűkítésére: kategóriára (mint például állatmesék, népmesék stb.), ajánlott életkorra és nyelvre is szűrhetünk.

Ha letöltöttük a kiválasztott könyveket, akkor azok a saját könyvespolcunkra kerülnek. Amikor megnyitunk egy mesét, akkor elindul az alkalmazás olvasó része. Itt az automatikus lapozás, teljes képernyős nézet beállításait tudjuk megadni, valamint  a hagyományos olvasás mellett hangoskönyvként is meghallgathatjuk a történeteket. A hanganyagok rendkívül igényesen vannak elkészítve, érezni, hogy profi előadóművészek olvassák fel a könyveket, a mesemondók között olyan hírességeket találunk, mint Básti Juli, Dörner György vagy Reviczky Gábor.  A mesék gazdagon illusztráltak, ráadásul a képek animáltak is, így a fiatal olvasók vizuálisan is követhetik a történetet. Némelyik mesekönyvben kifestőt is találunk, ezek is jó mókát jelentenek a gyerkőcöknek, persze nem kell túl nagy funkcionalitást várni, de a célnak tökéletesen megfelel.

Screenshot_2015-04-15-20-39-02

Az alkalmazás használata közben találtunk egy hibát is. Néhány történetnél – leginkább a sok szöveget tartalmazóknál – a felirat egy része lecsúszik a képernyőről, nem látható. Ez a probléma elképzelhető, hogy készülékoptimalizálással kapcsolatos, a hiba csak wide-screenes készüléküken jelentkezhet, mi egy hét hüvelykes Nexus táblagépet használtunk a teszteléshez. Más arányokkal rendelkező képernyővel szerelt eszközöknél valószínűleg nem fordul elő. Szerencsére a probléma a hangoskönyv részt nem érinti, a felolvasás a szöveg eltűnése ellenére folyamatos. Remélhetőleg a fejlesztők hamarosan javítani fogják ezt a hibát.

Összességében kijelenthetjük, hogy elég jól sikerült a BOOKR Kids. Mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele. Számos klasszikus magyar és külföldi mesét és történetet találhatunk benne már most is, az illusztrációk követik a nyomtatott kiadványokét, és animáltak is. A hangoskönyv funkcionalitás pedig kiválóan működik. Frissítések eddig nagyjából hetente érkeztek rá, ezek az új történeteken kívül hibajavításokat is tartalmaznak, látszik, hogy a készítők foglalkoznak az alkalmazással.

bookr_icon
A BOOKR Kids letöltése: (link)

Ezt olvastad már?

  • Ízelítő a jövőből? Nyomtatott + e-könyv hibrid szabadalmak a Googletől2016. március 10. Ízelítő a jövőből? Nyomtatott + e-könyv hibrid szabadalmak a Googletől A Google néhány napja két különleges elektronikus-nyomtatott hibrid könyv szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalánál. Az amerikai informatikai vállalat már […]
  • Laci és az oroszlán2015. április 14. Laci és az oroszlán Többször elhatároztuk már, hogy gyerekeknek szóló tartalmakkal is foglalkozunk majd, de valahogy nagyon nehezen akar összejönni a dolog. Pedig már megnyertünk magunknak egy külső […]
  • Kids Place – kiváló gyerekzár Androidra2014. november 20. Kids Place – kiváló gyerekzár Androidra A táblagéppel, okostelefonnal rendelkező szülők jól tudják, hogy gyermekeik kiválóan le tudják foglalni magukat ezekkel az eszközökkel és a lurkók gyakran meg is kaparintják a […]
  • HomeTube – Gyerekbarát kezdőképernyő Androidra2014. szeptember 27. HomeTube – Gyerekbarát kezdőképernyő Androidra A Youtube videók nézése gyermekeink számára remek szórakozási lehetőséget nyújthat, pláne ha ezt egy táblagépen tehetik meg. Sok szülő azonban (gyakran jó okkal) nem szívesen hagyja, hogy […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑