E-papír Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2017. március 9. | Szerző: Varga Csaba

0

Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt

Csinosabb, gyorsabb és okosabb – PocketBook Touch HD teszt Varga Csaba

Új zászlóshajó biztos alapokon

Ár/érték arány
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok
Extrák

Összegzés: Kísérletezgetés helyett a jól bevált alapokat fejlesztették tovább. Frissített, de a régi arculatot követő dizájn és minőségibb anyagok. Gyönyörű új Carta HD kijelző, kétszeres belső tárhely és apró kényelmi változtatások jellemezik az új PocketBook üdvöskét!

4.7

Összegzés:


Nemrég került a kezünkbe az egyik legkísérletezőbb e-könyv-olvasó gyártó új zászlóshajója, mely még 2016. szeptemberében „csücsült fel” a középkategóriás készülékek palettájának tetejére, minőségben, tudásban és árban egyaránt. A sokszor kérdéses hasznosságú extrák helyett a PocketBook Touch HD tradicionálisabb funkciókban lépett most előre, legalább 2 lépést.

 A Touch HD (modellszám: 631) a Touch Lux modellt hivatott majd leváltani, melynek már harmadik generációja (modellszám: 626+) is több mint 2 éves. Nézzük először csak röviden, aztán jobban kifejtve, milyen hardveres és fizikai tulajdonságokban lett jobb az új változat:

 • 1072×1448 px-es, 300 ppi felbontású Carta HD e-ink kijelző.
 • 8 GB belső tárhely.
 • Audio jack kimenet, fülhallgató csatlakozási lehetőség (MP3 lejátszási lehetőség és felolvasó modul).
 • Kisebb és kompaktabb készülékház, valamivel könnyebb is az elődöknél, mindössze 180 g.
 • Jobb minőségű burkolat, csúszásgátlós hátlap, elegáns matt fekete szín. Sokkal uniszexebb és elegánsabb, mint a Lux modellek.

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - elólap

Nekünk nagyon tetszik ez a matt fekete szín… (nagyításhoz katt a képre)

Klasszikus forma egy kis finomítással

A Touch HD készülékháza egy nagyon jól sikerült facelift. Néhány kísérleti prémium modell esetében (Sense és Ultra típusok) a PocketBook eltért a még 2014-ben díjat nyert Touch Lux formától, de legutóbb nem bízott véletlenre semmit. Csak apró eltérések vannak, amik viszont használhatóbbá és szebbé teszik a készüléket: A kijelző körüli keret egy árnyalatnyival vékonyabb (1–1 mm körbe), a hátlap pedig most teljesen sima lett (nincs benne a korábbi „szintkülönbség”), viszont az alsó fele pöttyözött (lásd fotók), amitől csúszásmentesen és kényelmesebben simul az ember kezébe a készülék. A burkolat anyaga is megváltozott, mind az előlap, mind a hátlap puhább tapintású, de egyszersmind szilárdabbnak érződik.

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - hátlap

Kényelmes és csúszásmentes a hátlap (nagyításhoz katt a képre)

A Touch HD jelenleg csak egy színben kapható, matt feketében. Nekünk nagyon tetszik, kissé férfiasabbnak egyszersmind komolyabbnak érezzük, mint az elődöket. Egy hátránya talán van ennek a „csupafekete” dizájnnak, a navigációs és menügombokon lévő jelölések sokkal kevésbé láthatóak (főleg rosszabb fényviszonyok mellett), amíg meg nem tanuljuk melyik mit jelent, hajlamos néha mellényúlni az ember. Hozzá kell tennünk, a gombok funkciói teljesen testre szabhatóak, így a rajtuk lévő jelzés feltételes (csak addig értelmezhető, amíg le nem cseréljük az adott gomb funkcióját). A bekapcsoló gomb színtelen és halványzölden világít, amíg üzemel a készülék, szóval ez könnyen megtalálható. A gomb LED-világítása szintén ki-be kapcsolható a Beállításokban.

Még egy pár szót a számokról: a készülék papíron közel 1mm-el „vastagabb” mint az elődmodell, ez a gyakorlatban azonban nem érzékelhető, viszont a 20 gramm könnyítés sem igazán…

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - hátlap

Memóriakártya bővítési lehetőség és fülhallgató bemenet (van mp3 lejátszó és felolvasó modul is!)

Nagyobb, gyorsabb, fényesebb…

Nézzük a vasat! Ahogy korábban írtuk, komolyabb előrelépés a kijelző és a belső memória esetében történt. A gyártó által írt adat a valóságban mindig kevesebb tényleges szabad helyet jelent, jelen esetben a 8GB-ból, 6,8 GB áll a felhasználó rendelkezésére. Úgy gondoljuk, ez több mint elég,  2 MB-os e-könyv fájlmérettel számolva is majdnem 3500 kiadványt tudunk tárolni a készüléken. Ez még akkor is megfelelő, ha zenehallgatásra is használjuk a kütyüt, de aki többet akar, természetesen microSD kártyával bővítheti a memóriát (32 GB-ig).

A processzor és az alkalmazás memória maradt a régi (1 Ghz és 512 MB), mégis mintha gyorsabban és gördülékenyebb működne az rendszer. A wi-fi hálózatokat is gyorsabban találta meg a készülék, gépeléskor a reakció idő pedig megközelíti egy komolyabb táblagépét.  Úgy gondoljuk mindez a nagyon jól optimalizált szoftvernek köszönhető, de erről majd kicsit később. A szokásos tétovázást egyedül a nagyobb fájlok megnyitásánál tapasztaltuk. Egy 6,8 MB méretű ePub és egy 13 MB méretű PDF kb. 20 másodperc alatt nyílt meg olvasásra, ezek extrém méretű fájlok, egy átlagos 1 MB-os ePub és egy 1,2 MB-s PDF 1-2 sec-en belül megnyílik.

A PocketBook Touch HD megkapta a jelenleg elérhető legjobb kontrasztarányú és felbontású e-ink panelt. Carta HD kijelző van az összes újabb felső-középkategóriás (Kobo Glog HD, Kobo H2O, Kindle Paperwhite 3. gen, Tolino Shine 2 HD) és csúcskészülékben (Kindle Voyage, Kindle Oasis, Kobo Aura One) is. A pesszimisták mindig azt mondják, hogy az e-ink technológiából nem lehet többet kihozni, de aztán mindig jelennek meg nagyobb kontrasztarányú, jobb felbontású és gyorsabb frissítésű panelek. A Carta HD gyönyörű és bár még ez is csak 16 szürkeárnyalatot tud, a fekete-fehér fotók már teljesen élethűen jelennek meg rajta (a készülék képnézegető moduljában találunk is pár fotót ennek szemléltetésére 🙂 ). Senkinek nem mondjuk, hogy cserélje le a Touch Lux 3 készülékét (ebben az 1024×768-os Carta van), de a korábbi modellek 800×600-as Pearl kijelzőjével összehasonlítva már tényleg ég és föld a különbség (lásd fotók). Sokkal élesebb a betűk rajza és sokkal fehérebb a háttér. A 300 képpont per hüvelyk felbontású Carta kijelzőből a háttérvilágítás még többet tud kihozni és az új PocketBook ebben a funkcióban is élen jár.

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - kijelzők összehasonlítása

Azonos beállítással készült képek. Bal oldalon egy első generációs PocketBook Touch készülék kijelzője, jobb oldalon a Touch HD Carta e-inkje, látványos a különbség (nagyításhoz katt a képre)

A specifikáció nem tér ki arra, hogy a készülék pontosan milyen háttérvilágítás technológiát használ és van-e bármi eltérés a régebbi modellben használt megoldástól, mindenestre határozottan jobbnak és egyenletesebbnek érezzük a fényt a Lux típusénál. A színhőmérséklet viszont hidegebbnek tűnik, kicsit kékesebb a fénye a Touch HD-nak. A fényerő kényelmesen és gyorsan szabályozható, akár olvasás közben is, mindez menüből is elérhető vagy a menü gomb hosszan tartó lenyomásával kapcsolható ki a világítás. Automatikus szabályozó (mint a Sensbe típusban volt) azonban nincs a készülékben.

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - a kijelzők fénye

A kijelző fénye kissé hidegebb, mint a korábbi modelleknél (nagyításhoz katt a képre)

Ez a szoftver még mindig nagyon jó

Az eszközön futó operációs bár érdemben nem változott az elődhöz képest, néhány apró újítást azért tartalmaz. Ezt a legújabb verziót 5.16-os számmal, egyelőre csak a Touch HD olvasókra adta ki a gyártó, a többi készülékre még az 5.14-es változat érhető el. Nagy dizájn és UX változtatás az OS 5-ik verziójában volt, vagyis minden 2014 után kiadott eszközön ez az alapvetően újragondolt, szép és jól kezelhető rendszer fut, melyről bővebben a Touch Lux 3 tesztünkben már írtunk. Ehhez képest nézzük meg most, hogy milyen változtatásokat tartalmaz a Touch HD-n lévő változat:

 • Kezdjünk gyorsan egy kissé érthetetlen fájdalom ponttal: az olvasó modulban (az e-könyv megnyitása után) azt vettük észre, hogy az ePub fájlokba egyébként beágyazott fontokat nem használja az alkalmazás. Ezeket minden esetben felülírja a választható betűtípusok közül az alap változatra (16 különböző betű közül tudunk egyébként választani, ez bárkinek elég lehet). Talán a gyorsabb beolvasás vagy stabilabb betöltés miatt, minden estre, ha volt is az e-könyvünknek egyedibb, a betűtípus által meghatározott tipográfiája, az most elveszik. Ez egyáltalán nem nagy dolog, az ePub fájlok 80%-ban (pont a kis fájlméret eléréséhez) nem használnak beágyazott betűt. Így működik az Apple iBooks olvasó applikációja is egyébként…

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - a olvasó nézet

Kicsit átalakított helyi menü és nini, ott egy Google keresés ikon 🙂

 • Cserébe viszont kaptunk pár új beállítási lehetőséget, szintén az olvasó modulban: a sorköz, és a margó beállítási lehetőség mellett, egyszerűen ki be kapcsolhatjuk az automatikus elválasztást (melynek nyelvét képes felismerni a szoftver az ePuban elhelyezett metaadatokból), illetve be tudunk állítani úgynevezett teljes képernyős módot, ahol az állapotsor (dátum, akkutöltöttség, fényerő beállítás) és még az oldalszám megjelenítése is ki/be kapcsolható.

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - a olvasó nézet

Kicsit kibővítették a formázási lehetőségeket

 • Új típusú közösségi-hálózat funkciók! – A PocketBooknak van egy hazánkban sajnos kevéssé ismert, kifejezetten az olvasók számára létrehozott közösségi szolgáltatása a ReadRate. Ez olyasmi mint a moly.hu. A jó benne pedig az, ha regisztrálunk akkor az eszközről is be lehet jelentkezni. Amennyiben facebook, twitter vagy google (és van még számtalan más kapcsolódási lehetőség) fiókunkat használtuk a loginhoz, akkor ezekben a közösségi hálókban az olvasott könyvben kijelölt idézetet könnyedén meg tudjuk osztani, közvetlenül az eszközről.
 • Egy igen jó új funkciót találtunk, szintén az olvasó modulban: egy adott szón hosszan tartva az ujjunkat a megjelenő helyi menübe a kijelölés, jegyzet, szótár, megosztás funkciók mellett helyett kapott egy közvetlen Google keresési lehetőség is. Ha az olvasott kifejezést nem ismerjük, azonnal rá tudunk keresni az interneten (már ha fel vagyunk valamilyen wi-fi hálózatra csatlakozva).

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - megosztási lehetőségek

Idézet megosztása könnyen és egyszerűen

 • A Touch HD-ban visszatért a korábban szinte minden eszközben, aztán csak a prémium típusokban elérhető felolvasó funkció. Ezt is könyvolvasás közben tudjuk elérni, a felolvasás nyelve pedig a beállításokban cserélhető. Sajnos a megoldás új változatához még nem adtak ki magyar nyelvi fájlt, a régi állományok pedig nem kompatibilisek. Aki szereti használni ezt a funkciót, annak még kicsit várni kell, de nemsokára magyarul is tud majd beszélni a készülék.
 • PocketBook extra szolgáltatásairól a Sense típusról szóló cikkünkben írunk bővebben. A DropBox szinkronázió, a Send-to-Pocketbook, a PocketBook Cloud és a ReadRate fiókok mind beállíthatóak. Szintén elérhető az összes korábbi kiegészítő szoftver is: RSS olvasó, játékok, számológép, böngésző, könyváruház, képnézegető. És mivel van audio kimenet, kaptunk egy zenelejátszó alkalmazást is.
 • Sebesség: a Pockebook OS 5. eddigi leggyorsabb változata fut a Touch HD-n. Nagyon gyorsan reagál az interakciókra: Kényelmes használni a billentyűzetet, a menük, felugró ablakok megjelenése akadásmentes, gördülékeny. Az olvasás közbeni lapozás képernyőfrissítése is kiváló. Annak ellenére, hogy a processzor még a régi és a RAM-on sem változtattak, a készülék használata sokkal kényelmesebb lett, az e-ink eszközöknél megszokott várakozási idők szinte teljesen eltűntek. Úgy gondoljuk a kütyü működési sebessége felveszi a versenyt egy jobb táblagépével. Persze az e-ink technológia még mindig kereteket szab ennek, videókat lejátszani továbbra sem tudunk egy e-könyv-olvasón, és az internetes böngészés sem az igazi.

PocketBook Touch HD e-könyv-olvasó teszt - főmenü

A szokásos extrák, játékok, modulok a főmenüben…

Összegzés és az árak összehasonlítása

A PocketBook Touch HD egy jól összerakott, a mai elvárásoknak megfelelő technológiákkal rendelkező készülék. A gyártó most inkább biztosra ment és a korábban már bevált funkciókat fejlesztette tovább, mindenféle kísérletezgetés helyett. A burkolaton történt kisebb változtatások, a hardver elemek bővítése, újabbakra cserélése mind-mind egy óvatosabb, de megbízhatóbb fejlődési irány mutatnak. Az operációs rendszer minden eddiginél jobban optimalizált és mi úgy látjuk, hogy a hozzáadott újdonságoknak van értelmük. A rendszer stabilitásával sem volt semmi gond a teszt alatt fagyást, újraindulást nem tapasztaltunk. Mind a főmodulok (könyvtár, szinkronizáció, olvasónézet), mind a kiegészítő rendszerek jól és gyorsan működtek (játékok, extrák). Más kérdés, hogy a PocketBook szolgáltatások még mindig nehézkesen érhetőek el Magyarországról (ReadRate, PocketBook Cloud, e-könyv áruház), csak némi trükközéssel tudjuk a közösségi funkciókat és a PB felhőmegoldásokat igénybe venni, ez sokat levon a használati értékükből. Reméljük hamarosan lokalizálják ezeket és akkor a kényelmi szolgáltatásokban is leelőzi a konkurenciát a gyártó.

A Touch HD nem egy olcsó készülék, az ára 47 ezer forinttól indul, nevesebb webáruházakban (ahol biztosan rendben van a garancia és a szervizkapcsolat) inkább 50 ezer forint körüli áron kapható. Ám a helyzet az, hogy ezekkel a tulajdonságokkal a piacon legolcsóbb készülék a Touch HD:

 • Az Amazon Kindle Paperwhite III. generációja (ami egy 2015-ös modell) szintén kapható már 47 ezer forint körül, ugyanezzel a kijelzővel van szerelve, de csak 4 GB háttértára van.
 • A Kobo Aura H2O 58 000 ezer forint alatt nem kapható, igaz ez vízálló, és egy kicsivel nagyobb a kijelzője (6,8 hüvelyk), de szintén csak 4 GB háttértárral rendelkezik.
 • A Tolino Vision 3 HD, ha éppen kapható, az is legalább 48–50 ezer forintba kerül, szintén 4 GB belső tárhellyel.
 • A Kobo Glo HD már nem kapható, a többi 300 ppi-s Carta HD-s készülék pedig másik árligában versenyez: Kindle Voyage, Kindle Osasis, Kobo Aura One, mind mind több 10 ezer forinttal többe kerülnek (ha nem kétszer ennyibe).

Elmondható tehát, hogy a PocketBook Touch HD kategóriáját tekintve a legjobb ár/érték arányú e-könyv-olvasó jelenleg a piacon. Aki a legújabb és legjobb minőségű e-ink kijelzőt szeretné magának, egy megbízható készülékbe szerelve, némi extrával és kényelmi szolgáltatásokkal, kötöttségektől mentesen (legalább 20 féle fájlformátum kezelése, wi-fi, Dropbox szinkronizáció, mi kell még? 🙂 ) annak bátran ajánljuk a készüléket!

Címkék: , , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑