E-könyv Csökkenő e-könyv eladások az USA-ban: árnyaltabb a kép

Megjelent: 2016. február 4. | Szerző: Varga Tamás

1

Csökkenő e-könyv eladások az USA-ban: árnyaltabb a kép

Olvasd az eszközödön!

A tavalyi év végén több amerikai sajtóorgánum – köztük olyan nagy nevek is mint például a New York Times – is arról számolt be, hogy az e-könyv eladások meredeken estek a kontinensnyi országban 2015-ben. Erről mi is írtunk, azonban néhány online folyóirat információi szerint a kép sokkal árnyaltabb mint az elsőre tűnik.

A csökkenő e-könyv eladásokról szóló hírek alapját az Amerikai Kiadók Egyesülete által kiadott információk szolgáltatták, amik összességében 11%-os visszaesést mutattak az e-könyv eladásokban tavaly év végéig. Felmerül a kérdés hogy az egész e-könyv iparág ilyen nehéz helyzetben van, vagy pedig csupán az adatokat szolgáltató szervezet tagjai? A nagy amerikai kiadók (a Penguin/Random House, a Simon and Schuster, a Harper Collins és a Hachette), akik tagjai az Amerikai Kiadók Egyesületének (továbbiakban AKK), mind emeltek az e-könyveik árain, átlagosan másfélszeresére drágítva őket. Nem lehetséges hogy az eladások esése is ennek köszönhető?

Tudni kell hogy az AKK-nak 1200 kisebb-nagyobb kiadó a tagja, és ezeknek a legtöbbje csak nyomtatott könyv kiadásával foglalkozik. A nagyok is egyaránt publikálnak digitális és nyomtatott kiadványokat, és szinte mindegyiknél az utóbbiak a fontosabbak. Ezeknek a „vegyes” kiadóknak egyáltalán nem érdeke hogy alacsonyak legyenek az e-könyvek árai (hogy versenyezni tudjanak az Amazonnal), olyannyira nem, hogy még  az Apple-el is szövetségre léptek az árak mesterségesen magasan tartására, aminek egy jó kis bírósági per lett az eredménye.

Az Author Earnings nevű weboldal  által készített felmérések alapján az a kép rajzolódik ki hogy míg a nagy kiadók e-könyv eladásai esetek, de ezzel együtt a kisebb, gyakran csak digitális kiadványokkal foglalkozó kiadók forgalma viszont folyamatosan nőtt. A szerzői kiadásban megjelent – gyakran még ISBN számmal sem rendelkező – e-könyveknek szintén nőttek az eladásai. És ott van még az Amazon, a világ legnagyobb e-könyv kiadója is. Bár ők nem hoznak nyilvánosságra statisztikákat, de a részvényárfolyamuk alapján nem úgy tűnik hogy gondban lennének.

Ezen felmérések és nézőpont szerint egész amerikai e-könyv piac összességében többé-kevésbé stabil maradt tavaly, esetleg 1%-os növekedés is volt. Ez persze nem túl nagy, de messze van az ottani sajtó egy része által propagált „meredek eséstől”. Azonban ez a stagnálás nem csak az e-könyvekre jellemző, az USA teljes könyvkiadásának (nyomtatott és digitális kiadványt is beleértve)  növekedése elmaradt az előzetesen várttól.

Egyesek szerint az e-könyveknél elmúlt az újdonság varázsa, és az emberek szép lassan visszaállnak a nyomtatott kiadványokra. Mások szerint utóbbiak a nyomtatott sajtó sorsára jutnak, ami súlyos csapásokat kapott az utóbbi években. De az is lehet hogy be fog állni egy egyensúlyi helyzet a digitális és hagyományos könyvek között. Azt hogy mit hoz a jövő, persze még nem lehet tudni.

Forrás: Fortune
Fejléckép forrása: tribehut via Foter.com / CC BY-SA

Ezt olvastad már?

 • Az e-könyv iparág helyzete az Egyesült Államokban 2015-ben2016. január 14. Az e-könyv iparág helyzete az Egyesült Államokban 2015-ben Magyarországon alapvetően jó évet zárt 2015-ben az e-könyvek és a hozzájuk kapcsolódó dedikált olvasók piaca. Bár pontos adatok nincsenek – a hazai piaci szereplők nem hoztak részletes […]
 • Áttekintés kontinensünk e-könyvpiacának tavalyi évi alakulásáról2016. január 27. Áttekintés kontinensünk e-könyvpiacának tavalyi évi alakulásáról Korábbi cikkünkben az Amerikai Egyesült Államok tavalyi évével foglalkoztunk e-könyves szempontból. Mostani írásunkban kicsit közelebbi vizekre eveztünk, és megnéztük, hogyan teljesített […]
 • Táblagépek az éttermekben2014. december 11. Táblagépek az éttermekben Az Egyesült Államokban egyre több étterem vezeti be a táblagépek kölcsönzését a vendégek számára, nem csak a digitális menük bemutatására, hanem szórakozási, olvasási, számlafizetési […]
 • Így szeretünk (e-könyvet is) olvasni2015. november 19. Így szeretünk (e-könyvet is) olvasni Íme, elkészült kutatási jelentésünk a több mint 1200 kitöltött kérdőívből, sok érdekes dolog derült ki a magyar olvasóközönség egy részéről. A hölgyek sokkal, de sokkal nyitottabbak a téma […]

Címkék: , , ,
 • Moór Dávid

  Szerintem az lesz amit írtál a cikk végén, hogy be fog állni egy egészséges egyensúly. Nagyon szeretek olvasni papíron és e-inken. Hozzáteszem – mert sokan csak azért vesznek e-olvasót, mert akkor “ingyé” vannak a könyvek – , hogy legálisan vásárolt könyveket.

  Szerintem, mint egyszerű ÁtlagJani kifejezetten javult a magyar e-könyves piac a változatosság és árak szempontjából. Olcsóbb az e változat a papírhoz képest. Valamit az olyan nagyszerű kiadók mint az Agave vagy a Fumax egy-két héttel a könyvek boltba kerülése után, már adják is ki az elektronikus változatot. A papír szagának képzelt hiányán kívül pedig tele van előnyökkel a formátum amit már csillióan megírtak helyettem, úgyhogy ezen előnyök képzeletbeni ctrl+c ctrl+v után térjünk rá miért is jó dolog a kézbe fogható könyv.

  Vegyük például a Robokalipszis c. regényt. Gyönyörű nyomdai-tipográfiai munka. Elég csak mellé rakni egy korabeni páholy könyvet és látjuk, hogy van különbség papír és papír, nyomdai és nyomdai munka között. A boritók minőségéről ne is beszéljünk. Ilyen az amikor öröm kézbe venni egy könyvet. Ezt azért egy kindle és tsa nem nyújtja. A másik ugye az e-ink kijelző korlátoltsága. Betűk terén kimaxolták a lehetőségeket, de képek grafikonok, illusztrációk megjelenítése ugye korlátozott. Egy mesekönyvet bajos így a gyermekek kezébe adni, nem is beszélve a fotó és képzőművészeti albumokról.

  Külön megemlíteném J.J. Abrams – Doug Dorst S. c kiadványát amely fizikai formájában egyszerűen gyönyörű, és ezúton is hatalmas kalapemelgetés a magyar kiadónak és nyomdának. Érdekes, hogy elektronikusan is nagyszerűen élvezhető a könyv a maga millió mellékletével, de csak tableten. E-olvasókon lehetetlen élvezni a műbe rejtett képeslapokat, térképeket, újságkivágásokat.
  Illetve tegnap röppent fel a hír a google első interaktív könyveiről, ami szintén elektronikus, de e-inken nem prezentálható.

  A tankönyvek tartalmai sem fognak még átköltözni készülékekre, lévén több tízezer könyvből bajosan bukkan fel akkora hibaszázalék mint a bármely kütyünek – jelen esetben olvasónak – adott szériájában.

  A lényeg, olvasni jó, a formátum mindegy, csak járjunk könyvtárba mert a a könyvtárad az oázisod.

Vissza az oldal tetejére ↑