E-könyv Csökkenő e-könyv eladások az USA-ban: árnyaltabb a kép

Megjelent: 2016. február 4. | Szerző: Varga Tamás

0

Csökkenő e-könyv eladások az USA-ban: árnyaltabb a kép

A tavalyi év végén több amerikai sajtóorgánum – köztük olyan nagy nevek is mint például a New York Times – is arról számolt be, hogy az e-könyv eladások meredeken estek a kontinensnyi országban 2015-ben. Erről mi is írtunk, azonban néhány online folyóirat információi szerint a kép sokkal árnyaltabb mint az elsőre tűnik.

A csökkenő e-könyv eladásokról szóló hírek alapját az Amerikai Kiadók Egyesülete által kiadott információk szolgáltatták, amik összességében 11%-os visszaesést mutattak az e-könyv eladásokban tavaly év végéig. Felmerül a kérdés hogy az egész e-könyv iparág ilyen nehéz helyzetben van, vagy pedig csupán az adatokat szolgáltató szervezet tagjai? A nagy amerikai kiadók (a Penguin/Random House, a Simon and Schuster, a Harper Collins és a Hachette), akik tagjai az Amerikai Kiadók Egyesületének (továbbiakban AKK), mind emeltek az e-könyveik árain, átlagosan másfélszeresére drágítva őket. Nem lehetséges hogy az eladások esése is ennek köszönhető?

Tudni kell hogy az AKK-nak 1200 kisebb-nagyobb kiadó a tagja, és ezeknek a legtöbbje csak nyomtatott könyv kiadásával foglalkozik. A nagyok is egyaránt publikálnak digitális és nyomtatott kiadványokat, és szinte mindegyiknél az utóbbiak a fontosabbak. Ezeknek a „vegyes” kiadóknak egyáltalán nem érdeke hogy alacsonyak legyenek az e-könyvek árai (hogy versenyezni tudjanak az Amazonnal), olyannyira nem, hogy még  az Apple-el is szövetségre léptek az árak mesterségesen magasan tartására, aminek egy jó kis bírósági per lett az eredménye.

Az Author Earnings nevű weboldal  által készített felmérések alapján az a kép rajzolódik ki hogy míg a nagy kiadók e-könyv eladásai esetek, de ezzel együtt a kisebb, gyakran csak digitális kiadványokkal foglalkozó kiadók forgalma viszont folyamatosan nőtt. A szerzői kiadásban megjelent – gyakran még ISBN számmal sem rendelkező – e-könyveknek szintén nőttek az eladásai. És ott van még az Amazon, a világ legnagyobb e-könyv kiadója is. Bár ők nem hoznak nyilvánosságra statisztikákat, de a részvényárfolyamuk alapján nem úgy tűnik hogy gondban lennének.

Ezen felmérések és nézőpont szerint egész amerikai e-könyv piac összességében többé-kevésbé stabil maradt tavaly, esetleg 1%-os növekedés is volt. Ez persze nem túl nagy, de messze van az ottani sajtó egy része által propagált „meredek eséstől”. Azonban ez a stagnálás nem csak az e-könyvekre jellemző, az USA teljes könyvkiadásának (nyomtatott és digitális kiadványt is beleértve)  növekedése elmaradt az előzetesen várttól.

Egyesek szerint az e-könyveknél elmúlt az újdonság varázsa, és az emberek szép lassan visszaállnak a nyomtatott kiadványokra. Mások szerint utóbbiak a nyomtatott sajtó sorsára jutnak, ami súlyos csapásokat kapott az utóbbi években. De az is lehet hogy be fog állni egy egyensúlyi helyzet a digitális és hagyományos könyvek között. Azt hogy mit hoz a jövő, persze még nem lehet tudni.

Forrás: Fortune
Fejléckép forrása: tribehut via Foter.com / CC BY-SA

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑