E-könyv Szent Katalin-kolostor

Megjelent: 2016. augusztus 2. | Szerző: Varga Tamás

0

Digitális értékmentés a Sínai-hegy lábánál

Olvasd az eszközödön!

Az egyiptomi Szent Katalin kolostorban számos felbecsülhetetlen értékű kézirat található, amelyeket az utóbbi években elkezdtek digitalizálni.

Az Egyiptomban, a Sínai-félszigeten, a Sínai-hegy lábánál lévő Szent Katalin Kolostorban van a világ egyik legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára, és a Vatikán után itt található meg a legtöbb korai keresztény kézirat. Magát a kolostort a 6. században alapították, de már a 4. századtól kezdve állt egy kápolna helyén. A hagyomány szerint itt látta meg Mózes az égő csipkebokrot, így már korán zarándokhellyé vált a keresztény hívők körében.

A kolostorban számos felbecsülhetetlen értékű, ritka vagy teljesen egyedi kézirat található, amelyek nagyrészt szírus (amely az Arámi nyelv egy keleti dialektusa) és arab nyelven íródtak a IV. és XVII. század között. Ezek a rendkívüli dokumentumok sok különböző témakört érintenek, kezdve a történelemtől a filozófián át egészen az orvostudományi és spirituális írásokig. Olyan ritkaságok is megtalálhatóak közöttük, mint például Arisztidész Apológiájának szírus fordítása (az eredeti görög nyelvű írás elveszett a századok során), vagy az Evangéliumok szintén szírus nyelvű 5. századi másolata. Érdemes megjegyezni azt is, hogy itt találták meg az eddig ismert legkorábbi, IV. században írt teljes szövegű Bibliát, amely kalandos úton végül a British Museum könyvtárában kötött ki.

De sok dokumentum még ezeknél is érdekesebb és – kulturális és történelmi szempontból – értékesebb írást is rejthet. A középkorban, különösen a korai időszakban ugyanis az írásra felhasználható pergamen igen ritka és így drága volt, ezért az itt élő szerzetesek gyakran letörölték az eredetileg rajtuk található írást, és újra felhasználták őket. A későbbi korokban aztán – gyakran a véletlennek köszönhetően – felfedezték az eredeti feliratot is. Így találták meg például Arkhimédész elveszettnek hitt munkáinak másolatát egy XIII. századra datált „egyszerű” imakönyv lapjain.

Anthologia (circa 1777)
Egy kötet a könyvtár gyűjteményéből. Forrás: tericee via flickr

A Kolostorban található műveket már a 90-es években elkezdték egy meglehetősen egyszerű módszerrel lefényképezni a szerzetesek, akik aztán 2008-ban megkeresték Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárát, hogy egy gyorsabb és modernebb megoldást találjanak a feladatra. Az ő segítségükkel aztán megindulhatott a kötetek teljeskörű digitalizálása, ami kisebb nagyobb intenzitással jelenleg is tart attól függően, hogy éppen mennyi pénz áll rendelkezésre a munkára.

A legújabb fejlemények azonban szerencsére újabb lökést adhatnak a projektnek. Idén nyáron a Kaliforniai Egyetem Könyvtára egy nagyobb összeget kapott az Ahmanson Alapítványtól, melyet 1100, a kolostorban található kézirat teljes digitalizálásra fognak fordítani. Az elkészült dokumentumokat az egyetem online is elérhetővé fogja tenni, így gyakorlatilag bárki megtekintheti majd ezeket a jövőben.

A munka persze még így is viszonylag lassan halad, hiszen nem elég digitalizálni az egyes lapokat, még meg is kell őket vizsgálni különböző vegyi és digitális leképező eljárásokkal, hogy nem tartalmaznak-e még egyéb feliratokat a szemmel látható tartományokon túl. Ráadásul a jelenlegi, meglehetősen instabil közel-keleti helyzet miatt az odautazás sem teljesen veszélytelen. De talán ezért is most még fontosabb hogy folytatódjon a feladat, hiszen az eljárás segítségével ha magukat az eredeti kéziratokat nem is, de a digitális másolatukat meg lehet őrizni az utókornak.

Ha a forma el is vész, a tartalom megmarad.

Forrás: Good E-Reader és Washington Post
Fejléckép forrása: Wikipédia

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑