E-könyv

Megjelent: 2015. június 25. | Szerző: Varga Tamás

0

E-könyv bérlés az Amazonon

Olvasd az eszközödön!

Az e-könyvek egyre nagyobb arányú elterjedésével egyre több külföldi forgalmazó biztosít a normál vásárláson kívül bérlési lehetőséget is, természetesen előfizetési díjért cserébe. Ez az előfizetési díj általában magasabb, mint egy könyv ára, viszont a sokat olvasóknak jobban megérheti igénybe venni, mintha adott esetben külön-külön vásárolná meg az e-könyveket, annál is inkább, hiszen ezek – ellentétben nyomtatott társaikkal – általában nem adhatóak el újra.

Bár Magyarországon még ugyan nincs lehetőség fizetős e-könyv kölcsönzési szolgáltatásokat igénybe vételére, de ami késik az nem múlik, így talán érdemes egy kicsit megnézni, hogyan is működik a leghíresebb nemzetközi piaci szereplő, az Amazon előfizetési rendszere.

Az Amazon rögtön két módot is kínál e-könyvek bérlésre. Az egyik a Kindle Unlimited nevű fix havidíjas előfizetési szolgáltatás, a másik pedig az Amazon Prime tagoknak nyújtott ingyenes e-könyv kölcsönzési lehetőség.

Kindle Unlimited

A Kindle Unlimited előfizetési díja havonta 9,99 dollár (jelenlegi árfolyamon nagyjából 2780 Ft). Ezért az összegért több mint 800 ezer e-könyvhöz, és közel 10 ezer hangoskönyvhöz férhetnek hozzá a felhasználók. A Kindle alkalmazásnak köszönhetően szinte bármilyen okoseszközről vagy számítógépről hozzáférhetünk a kínálathoz, nem szükséges hozzá az Amazon valamelyik sajátmárkás készülékével rendelkeznünk.

A szolgáltatás működése sokban hasonlít a hagyományos könyvtárak kölcsönzési rendszeréhez.  A felhasználó egyszerre maximum 10 e-könyvet vagy hangoskönyvet vehet ki, viszont nincs kölcsönzési idő, a művek addig lehetnek nála, ameddig csak akarja (amíg persze él az előfizetése). Ahogy cikkünk elején is említettük azoknak érheti meg használni a szolgáltatást, akik egy hónap alatt több könyvet is elolvasnak, hiszen már akár havi két kötet „elfogyasztásával” is bőven visszahozza az árát.

Amazon Prime

Az Amazon Prime a cég  prémium tagsági szolgáltatása. Az éves tagdíj 99 dollár (kb. 28 000 Ft), és a tagság legnagyobb előnye hogy az amerikai felhasználók a webáruházban vásárolt termékekre ingyenes 2 napos házhoz-szállítási kedvezményt kapnak. Emellett több bónusz szolgáltatás is a rendelkezésükre áll. Például hozzáférést szereznek így több ezer mozifilmhez és sorozathoz, zene letöltési lehetőség van, ingyenes felhő alapú tárhely jár a Prime csomaghoz, és nem utolsó sorban e-könyv kölcsönzési lehetőség.

prime

Kép forrása: MarkGregory007 / Foter / CC BY-NC-SA

A Prime a Kindle Owners’ Lending Libary (szabadfordításban Kindle Tulajdonosok Kölcsönzési Könyvtára) keretében kínál e-könyveket kölcsönzésre tagjainak.  A hozzáférhető művek gyűjteménye itt is elég nagy, több mint félmillió, de sok az átfedés a Kindle Unlimited kínálatával. Ráadásul két nagy korlátozás is van használatában. Az egyik hogy rendelkezni kell az Amazon valamelyik Kindle készülékével, más márkájú eszközzel nem vehető igénybe a szolgáltatás. A másik nagy limit, hogy havonta csak egy e-könyvet lehet kikölcsönözni, igaz a hónap lejártával is nálunk maradhat a könyv, viszont ekkor nem lesz lehetőségünk másikat kivenni.

Látható tehát hogy a Prime inkább csak kedvcsináló, és a többet olvasókat a cég igyekszik inkább a Kindle Unlimited felé terelni. A vállalat üzletpolitikájának megfelelően ideális esetben a felhasználó mindkettőre előfizet. Bár a letölthető könyvek száma mindkét szolgáltatás esetében igen magas, de az igazán ütős, új címek még nem hozzáférhetőek rajtuk és ráadásul sok, régebbi kiadvány jogtulajdonosa sem járult hozzá hogy műve bekerüljön a kínálatba.

Forrás: The eBook Reader Blog

Ezt olvastad már?

  • Kindle vagy nem Kindle, ez itt a kérdés2014. december 17. Kindle vagy nem Kindle, ez itt a kérdés Az „E-könyv olvasók a hazai piacról...″ című bejegyzéssorozatunk utolsó része előtt mindenképpen szerettük volna pár szót írni az Amazon eszközeiről. Aki valamilyen szinten foglalkozott […]
  • Megjelent az új Kindle!2016. április 13. Megjelent az új Kindle! Előrendelhetővé vált az Amazon legújabb e-könyv-olvasója, a Kindle Oasis. Az új eszköz érdekes kialakítást és igen erős árazást kapott. A tegnapi napon az Amazon hivatalosan is […]
  • Ilyen is van: Képernyőkép készítése Kindlen2014. október 13. Ilyen is van: Képernyőkép készítése Kindlen A Kindle e-könyv olvasó több olyan dologra is képes, ami nincs leírva a használati útmutatójában. Ezeknek az ügyes kis trükköknek egyike a képernyőkép készítésének lehetősége, amit az […]
  • Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/4.2015. január 26. Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2015/4. Hétfői hírcsokrunkban egyebek mellett egy gomb méretű számítógépről, a használt e-könyvek árusításának jogi helyzetéről és a frissen bejelentett Windows 10 operációs rendszerről szóló […]

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑