App-kirakat

Megjelent: 2015. február 10. | Szerző: Varga Csaba

1

E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész

Olvasd az eszközödön!

Bár az elektronikus olvasás dedikált eszközei az e-ink kijelzővel rendelkező készülékek, a többség más típusú hardvereket használ. A gyakorlatilag univerzális okostelefonok és táblagépek mellett sokan feleslegesnek tartják egy második vagy harmadik eszköz beszerzését, még akkor is, ha manapság már igen jó áron kaphatóak. Az ideális természetesen az lenne, ha maga az e-könyv-olvasó rendelkezne azokkal a funkciókkal amikkel mondjuk egy táblagép, de sajnos az e-tinta bizonyos paraméterekben messze le van még maradva a többi kijelzőtípustól.

Az okostelefonon vagy tableten való olvasáshoz egy erre alkalmas applikációt kell, hogy találjunk. A régebbi kütyühasználók tudják, akik pedig mostanában kezdtek ilyen eszközöket használni azoknak írjuk, akár hiszik, akár nem, 2–3 évvel ezelőtt, ha normális e-könyv-olvasó alkalmazást szerettünk volna használni, bizony sokszor gondban voltunk.  Nem igazán voltak jó, minden igényt kielégítő szoftverek, sőt az elérhető appok még gyakran az elvárható alapfunkciókat sem tartalmazták. Manapság már szerencsére teljesen más a helyzet, sok megfelelő minőségű ingyenes alkalmazás van és még több, a végletekig személyre szabható, mindenféle extrákkal ellátott (felolvasó modul, beépített szótár stb.) fizetős kínálat. A kifejezett az operációs rendszerekhez készített alkalmazások (Apple iBooks, Google Play Books) is egészen használhatóak már.

Nagyjából 1 évvel ezelőtt kezdtek elterjedni az úgynevezett keresztplatformos megoldások, amikor gyakorlatilag ugyanazt az alkalmazást lehetett használni több típusú eszközön: iPaden, Androidos táblagépen, Windows telefonon vagy PC és akár Macintosh számítógépeken. Itt is voltak úttörők, természetesen a piacvezető cégek (Amazon, Kobo, Apple, Google) vezették be ezt a fajta – nevezhetjük szolgáltatásnak is – megoldást először. A felhasználók egyszerre több platformon való elérése meglehetősen költséges dolog és veszélyes „játék”. Minden típusú eszközön meg kell próbálni ugyanazt a kiváló minőséget kialakítani, különben tele lesz a szoftver alkalmazás-áruházi oldala egy csillagos, felháborodott értékelésekkel. Mindennek ellenére nemzetközi és hazai szinten is rendkívül kellemes mennyiségű alkalmazáskínálat alakult ki, ma már szinte nincs olyan magyarországi, e-könyv áruházat üzemeltető vállalkozás, aki ne rendelkezne ezzel a fajta szolgáltatással (nyilván a nagyobb tőkével rendelkező cégekről van szó jelen esetben).

Összeállításunk első részében a hazai kiadású, több platformon is elérhető e-könyvolvasó alkalmazásokról írtunk röviden:

bookline350Bookline Reader

A Bookline (Libri-Shopline Nyrt.) Magyarország talán legnagyobb online könyvesboltja, most már jó nagy e-könyves kínálattal is.  De nem ezért, hanem azért vettük előre a cég alkalmazását, mert az a mostani gyűjtemény legfrissebb darabja. Pár napja került csak be az alkalmazás áruházakba. Egyelőre a két legnépszerűbb platformon érhető el és még vannak gyermekbetegségei: bár van például hivatalos iPad alkalmazás, az egyelőre nem igazán egy készülék-optimalizált verzió, inkább csak az iPhoneos változat „felnagyításának″ tűnik. Cserébe viszont a telefon jóval kisebb képernyőjén tökéletesen működik, illetve a régebbi készülékeken is megfelelő sebességgel fut. És szép. Ízlésesen elhelyezett, megfelelő gombok, egyszerű de jól működő animációk, külön dicséretet érdemelnek az áttekinthető és jól használható testreszabási és olvasást kiegészítő funkciók (betűméret és margó csökkentése, növelése; keresés, könyvjelző hozzáadása). Az androidos verzióval sem volt semmi bajunk, leszámítva az iPaden is tapasztalt, a készülék méretét kevésbé követő reszponzivitást. Androidon talán még gyorsabb volt az alkalmazás mint iOS-en, azért ez is egy ritka dolog. Mindent összevetve ez egy telefonokon jól használható alkalmazás. Egy kis reklám: nem tudjuk meddig lesz így, de aki most letölti, az ingyen olvashatja benne Papp Diána: Téli fagyi című kötetét. Vásárolni nem lehet az alkalmazásban, a Bookline-on megvett e-könyveket lehet letölteni (miután bejelentkeztünk az internetes áruházban regisztrált felhasználónkkal), illetve bármilyen epub típusú dokumentumot meg tud nyitni – bár mindegyik alkalmazás áruházban ezt írják, egyelőre iPaden nem tudtunk elérni, hogy külső fájlokat olvassunk az appban, várjuk a frissítést.
Platformok: iOS, Android.
Elérhetőség: bookline.hu/reader

txtr350‘txtr

A hazai piac másik nagy szereplője, a Magyar Telekom által üzemeltetett e-könyváruházhoz kapcsolódó olvasó szolgáltatást néztük meg másodszorra. És itt találtuk az egyik legnagyobb „lefedettséget“ :-). Szinte minden létező (na jó, számba vehető) operációs rendszerre van alkalmazásuk. Nem csoda, egyrészt igazán nagy tőkebefektetőről van szó, másrészt a fejlesztés szállítója a német azonos nevű (txtr gmbh) cég, aki nem régen még egy e-inkes e-könyv-olvasó eszközzel is piacra lépett (a Beagle, sajnos több oknál fogva sem volt egy népszerű kütyü, pedig eszméletlen jól nézett ki, de a koncepció amivel működtetni kellett volna a felhasználóknak, egyszerűen vállalhatatlan). No, de nézzük meg mit kapunk a pénzünkért (természetesen mindegyik alkalmazás ingyenesen érhető el). Kissé régimódi a dizájn, de minden szükséges funkciót könnyedén megtaláltunk (testreszabás, könyvjelző, keresés). Kevésbé szembetűnőbb, de itt is meg kell említeni az elnagyoltságot: a táblagépes változatoknál kicsit jobban megtervezhetnék a menük, ikonok elhelyezését, ami telefonon tökéletesen kézre áll, az a sokkal nagyobb kijelzőn, üres helyeket, „fapadosságot” eredményez. A sebességgel itt sincs semmi gond. Az epubok és a pdf fájlok megnyitása gond nélkül lehetséges a mobil platformokon, sajnos az asztali változatokról ez nem mondható el, azokkal csak az áruházban vásárolt könyveket lehet olvasni. A txtr-ben van egy jelenleg itthon kuriózumnak számító szolgáltatás – és sajnos úgy tűnik ez is csak egyelőre az iOS verzióban érhető el –, Feed a neve és tulajdonképpen egy közösségi olvasási modul. Az éppen olvasott, a már olvasott vagy terveink között szereplő könyvről tudunk információkat megosztani más felhasználókkal és mi is látjuk más olvasók kiadványokról írt véleményeit. Igen érdekes és színvonalasan megoldott szolgáltatásról van szó, ha ez össze lenne kapcsolva egy direkt vásárlási lehetőséggel, maga lenne a tökély. Sajnos az alkalmazásokon belül, üzleti okok miatt itt sem tudunk könyveket venni*.  A lényeg: a fűzöld (txtr) és a rózsaszín (Telekom) jelen esetben egészen jól passzol egymáshoz, a txtr.hu-ról vásárolt e-könyveket tényleg mindenhol egyszerűen el tudjuk érni ebben a rendszerben. A mobil eszközökön pedig egészen jó kis, ingyenes e-könyvolvasóként is használhatóak az appok.
Platformok: iOS, Android, Windows 8, Windows PC, OSX
Elérhetőség: hu.txtr.com/devices

* Minden alkalmazás áruház üzemeltető – az Apple-ről és és Google-ról van szó – a fizetős appok vagy az appokon belüli tartalomvásárlások után 30% jutalékot kér. Ilyen feltételek mellett nem éri meg lehetővé tenni az alkalmazáson belüli e-könyv vásárlást, hiszen a disztribútor az eladott e-könyvek eladási árából ugyanúgy csak bizonyos összegű jutalékra tehet szert a kiadótól.

wk350Wolters Kluwer Olvasó

Ha e-könyv-olvasó alkalmazás, akkor szigorúan zöld színű ikont kell tervezni hozzá. Legalábbis a mostani összeállítás harmadik szereplője alapján akár ez is megállapítható. Valami logika azért van a dologban, az elektronikus olvasás környezetkímélő tevékenység, hiszen minden egyes e-könyvvel – mely egy papírkönyvet helyettesít – fákat mentünk meg. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, eme bejegyzésünkben hosszabban foglalkozunk a témával. A Wolters Kluwer Kft. többek között jogi és gazdasági szakkönyvek megjelentetésével foglalkozik. Ilyen témában e-könyveket, több mint 4 éve publikálnak, van tehát szakértelem, amihez megfelelő nemzetközi háttér társul. A keresztplatformos megoldás logikus lépés volt számukra is. Három operációs rendszeren vannak jelen és az alkalmazások mind a funkciókat mind a dizájnt tekintve leginkább szakkönyvek mindennapi és kényelmes használatához vannak kialakítva. Az egyszerűbb felületekhez szokott szemnek, elsőre talán soknak tűnik a keresőben található 4 különböző kategória szerinti szűrési lehetőség vagy a tartalomjegyzék 5 altípusa, ezek a modulok mind-mind a több szinten strukturált szakanyagok könnyebb kezelhetősége miatt kerültek beépítésre. Ugyanúgy, mint az egyelőre az iOS verzióban elérhető duális nézet funkció, amikor párhuzamosan két kiadvány használható egymás mellett. A könyvjelzők oldalak helyet bekezdésekhez rendelhetőek, egyszerre akár 5 féle színnel is tudunk előre meghatározható szövegelemet kijelölni, mely a pontos hivatkozással együtt másolható a vágólapra és illeszthető be más dokumentumokba. Aki szakdolgozatot ír és több elektronikus forrása van, annak nagyon jól jöhet az alkalmazás. Ha van iPad-je, egyszerre 2 anyagot is tud használni a gyorsabb munkához. Szintén az iOS verzióban tudunk megnyitni tetszőleges pdf és epub dokumentumokat, sajnos a másik mobilos változatba és a desktop szoftverbe ez a funkció még nem került beépítésre, azokban csak a kiadótól vásárolt e-könyveket lehet olvasni. A dizájn kicsit konzervatív, a sebesség viszont ennél az alkalmazásnál is teljesen jó. Igazi extra a pdf típusú anyagok kiterjesztett kezelése: Ugyanúgy lehet keresni, kijelölni a pdf fájlokban is, mint az epubokban, akár több féle színnel jelölhetünk ki előre meghatározott vagy tetszőleges mennyiségű szövegeket, illetve oldalszámra is tudunk gyorsan navigálni. A Wolters Kluwer Olvasó nem egy hétköznapi e-könyv-olvasó alkalmazás, azonban lehetnek olyan helyzetek (munka, tanulás) amikor kifejezetten előnyös lehet, ha fel van telepítve az eszközeinkre.
Platformok: iOS, Android, Windows PC
Elérhetőség: complex.hu/wkolvaso/

Összeállításunk 1. részébe ennyi fért bele, hamarosan folytatjuk, a nemzetközi alkalmazásokról fogunk írni.

Ezt olvastad már?

  • Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1.2014. november 23. Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1. Újonnan induló rovatunkban a hazai és a nemzetközi e-könyves szintér technikai, gazdasági és kulturális fórumainak híreiből és érdekes cikkeiből állítunk össze hétről, hétre […]
  • Ezek voltak 2014 e-könyvolvasó újdonságai2015. január 8. Ezek voltak 2014 e-könyvolvasó újdonságai A tavalyi év is mozgalmas volt a nemzetközi e-könyves iparág számára, mind a kiadói, üzleti oldalon (például az Amazon és a Hachette csatározásai vagy a Sonyi kivonulása a piacról), mind […]
  • Ez volt az első táblagép2014. november 26. Ez volt az első táblagép Nem az Apple iPad volt az első táblagép, nem is valami egyéb Microsoft termék. A koncepció már 1972-ben létezett: Kép forrása: Wikipedia A Dynabook nevű „őseszközről” bővebben […]
  • Aldiko – e-könyv olvasó alkalmazás androidra2014. december 2. Aldiko – e-könyv olvasó alkalmazás androidra Itt a blogon is többször volt már róla szó, hogy egyre többen olvasnak okostelefonon és táblagépen, dedikált e-könyv olvasó helyett. Ehhez számos alkalmazást érhetünk el mind iOS-ra, mind […]

Címkék: , , , , , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑