E-papír

Megjelent: 2014. november 28. | Szerző: Varga Csaba

E-könyv olvasók a hazai piacról 1. rész – A határ: 20 000 Ft

Olvasd az eszközödön!

Közeleg a karácsony, a család és írjuk csak le, az igazán drága ajándékok ünnepe (tudjuk, hogy nem ez a lényeg, de jó adni és jó kapni). Más oldalakon pár ajánló cikk már megjelent a napokban az e-könyv olvasókról. Mi sem szeretnénk kimaradni, de egy kicsit más nézőpontból próbáljuk megközelíteni a dolgot. Árkategóriákat állítottunk fel, hogy mindenki tudjon válogatni – már ha szeretne ilyen kütyüt egyáltalán, ajándékozni vagy venni magának – aszerint, hogy mennyit tud vagy mennyit akar költeni. Egy három részes sorozatban szeretnénk nektek bemutatni a hazai képviselettel is rendelkező eszközforgalmazó cégek kínálatában kapható e-könyvolvasókat. A lista korántsem lesz teljes, de törekedtünk arra, hogy a külcsín és belbecs szempontjából felsoroljuk a legjobb készülékeket. Két fő szempont volt, az ár/érték arány és a használhatóság.  Vágjunk is bele az első részbe, ebben a 20 000 Ft körül kapható kütyüket mutatjuk be:

Pocketbook Mini

Már 17 900 Ft-tól kapható az átlagosnál kisebb, csak 5 hüvelykes e-ink képernyővel szerelt, nagyon cuki kis kütyü. Ez tényleg semmi másra nem jó, csak e-könyvolvasásra. Nincs érintőképernyő, nincs háttérvilágítás szinte az abszolút fapad, de az egyik legelegánsabb és legjobb anyagminőségű (annak ellenére, hogy a teljes burkolat műanyag) kivitelben. Van viszont wi-fi kapcsolat az e-könyvek vezeték nélküli átviteléhez és egy előre telepített alkalmazás segítségével RSS hírcsatornákat is tudunk olvasni a kütyün. Kapunk még 4 Gb háttértárat, ami legalább 1000 e-könyv tárolását teszi lehetővé, tudomásunk szerint azonban memóriakártyával nem bővíthető, de tényleg elfér egy ingzsebben. Nem ajánljuk azonban férfiaknak, a forma és a méret miatt tökéletes ajándék hölgyeknekJ. A Pocketbook azon kevés gyártó közé tartozik, aki az operációs rendszer fejlesztésébe is legalább annyi energiát fektet, mint a csúcsminőségű eszközök kialakításába. A világ egyik legjobb és leginnovatívabb e-könyvolvasó gyártójáról van szó. Az egyszerű és gyors kezelhetőség mellé kiváló formátumtámogatás és személyre szabhatóság párosul.

Aki szeretne ilyet magának vagy ajándékba venni, sietnie kell, még sok helyen kapható (csak keress rá a neten), de a modell már kifutott. Ezért is ilyen olcsó.

Alcor Bloom

A hazai Alcor márka egyik 2014 év végi újdonsága, még csak egy két helyen kapható és az ára valamelyest még túllépi a 20 000 Ft-ot (21 355 Ft), de ez a karácsonyi akciókban biztos, hogy csökkeni fog. Jelen esetben is egy elég egyszerű készülékről van szó, de ebben az árkategóriában ne is várjunk mást. Továbbra sincs még érintőképernyő (se háttérvilágítás), csak fizikai lapozó és navigációs gombok. Cserébe egy vékonyka, 9 mm vastag olvasót kapunk, a szokásos 6 hüvelykes e-ink kijelzővel, fehér színben, virágmintás hátlappal (khmm…uraim, egy újabb lehetséges ajándék szeretett ellentéteinknek.:)). Sajnos a Bloomnál csak kábeles adatátvitelre van lehetőség, viszont a tárhely bővíthető (micro SD kártya) a 4 GB belső memória mellé. Szintén egy széleskörű formátumtámogatással rendelkező, jól beállítható operációs rendszert kapunk az eszközön. Sajnos nem volt alkalmunk még kipróbálni így a működés stabilitásáról (fagyások, kikapcsolás) semmilyen információnk sincs. Más típusú Alcor masináknál (táblagépek) viszont megbízható működésről és kiváló, a hazai sajátmárkás eszközök között kirívóan jó anyagminőségről és összeszerelésről számolhatunk be.

Koobe Slimbook HD

Ez az eszköz nem fért volna bele ebbe a kategóriába, ha nem lenne kifutó termék, de így az ára egyes internetes áruházakban felülről súrolja a 20 ezer forintos határt (22 900 Ft). Az előző két eszközhöz képest egy kiemelkedő tulajdonsága viszont van, ez pedig a kijelző minősége: Pearl márkájú e-ink képernyőt kapott, ami jóval nagyobb kontraszttal bír, mint a Vizplex gyártmányok – amilyenekkel az előző két típus rendelkezik – ráadásul a felbontása 1024×768 pixel, a tradicionális 6 hüvelykes átmérő mellett (az e-inkek esetében ez már a HD kategóriába esik). Az olvasási élmény tényleg sokkal jobb ezen a kijelzőn. A többi a szokásos, se érintőképernyő, se háttérvilágítás. A fizikai lapozó és funkciógombok a képernyő alatt, illetve a két oldalon kaptak helyet (lapozás). Viszonylag jól kezelhető, stabil operációs rendszer fut a masinán, nincs túlbonyolítva. A készülék dizájnja meglehetősen konzervatív, ez már egy igazi férfias darab, tehát ennek megvásárlását már ajánljuk hölgyeknek is: természetesen karácsonyi ajándéknak párjuk vagy egyéb férfi rokon, barát számára:). A Koobe eszközeivel még a sorozat többi részében is fogunk találkozni, a hazai e-könyvolvasó és táblagép piac egy kicsi, de kiváló szereplőjéről van szó.

Úgy gondoljuk, hogy ebbe az árkategóriába nem fér több olyan eszköz, amit szerintünk fenntartások nélkül meg lehet vásárolni, de ha van javaslatotok azt nyugodtan írjátok meg nekünk.

Ezt olvastad már?

Címkék: ,
Vissza az oldal tetejére ↑