E-papír

Megjelent: 2014. december 12. | Szerző: Varga Csaba

E-könyv olvasók a hazai piacról 2. rész – A határ: 30 000 Ft

Olvasd az eszközödön!

Hétvégén Advent harmadik vasárnapja lesz, ezüstvasárnap. Két hét van még karácsonyig, vagyis lehet még egy kicsit gondolkodni az ajándékokon és így talán mi sem késtünk el ezzel a bejegyzéssel. Ígérem az utolsó rész hamarabb fog megjelenni, bár az már tényleg az az árkategória lesz (40 000 Ft felett), amelynél a vásárlást nem szoktuk elkapkodni.

30 000 forintért véleményünk szerint még mindig nem lehet normális táblagépet venni, de ez a cikk az e-könyv olvasókról szól, ezekből pedig ennyiért nagyon-nagyon jó készülékeket lehet venni. Sajnos azonban még itt is szóba kerül a kompromisszum, mielőtt rátérnék a három általunk ajánlott eszközre vegyük sorra gyorsan azokat a paramétereket, amik az alku tárgyát képezhetik:

  • Wi-Fi:
    • Miért jó, ha van wi-fi egység egy e-könyvolvasóban: Például az otthoni Wi-Fi-n keresztül e-könyveinket kényelmesebben át tudjuk másolni az eszközre. Ehhez persze nem elegendő a hardver egység, kell, hogy legyen egy otthoni hálózat, aminek segítségével létrehoztunk megosztott könyvtárakat számítógépünkön és az eszközön futó operációs rendszernek tudnia kell ehhez csatlakozni. A jobb eszközökön futó rendszerekben vannak felhő alapú tárhelyekhez csatlakozó kliensek (Dropbox, GoogleDrive, Skydrive stb.). Ha itt is tárolunk e-könyv fájlokat, akkor ezeket egyszerűen meg tudjuk nyitni az eszközön. Wi-Fi-vel jól használható programok lehetnek még: e-mail kliens, RSS olvasó, e-könyváruház.
    • Mire ne számítsunk: weboldalakat böngészni ezeken az eszközön csak nagy kényelmetlenségek árán lehet. Szinte minden e-könyv olvasón van valamilyen browser telepítve, de ezektől ne várjunk sokat. Az igazi használhatósági gátat itt a kijelző jelenti, melynek frissítési ideje messze elmarad a telefonokban és táblagépekben megszokott LCD képernyőkétől. Értelemszerűen videót sem lehet rajtuk nézni.
    • Mikor nincs Wi-Fi modul egy készülékben: ebben az árkategóriában általában minden eszközben van, kivéve, ha valamilyen más, nem megszokott extra funkcióval szerelték fel a kütyüt (lásd: háttérvilágítás). Minden jó sajnos nem fér bele 30 000 Ft-ba.
  • Háttérvilágítás:
    • Ha sokat utazunk este (mondjuk buszon), vagy valamiért sötétben kell olvasunk (pl. hogy ne zavarja az égve hagyott villany azt, aki mellettünk alszik 🙂 ), akkor ez egy egyértelműen szükséges extra lehet számunkra. Szerencsére már van olyan eszköz a kategóriában, amibe szereltek háttérvilágítást, viszont ha ezt választjuk, a Wi-Fi-ről szinte biztos, hogy le kell mondanunk.

Amit biztosan megkapunk ennyi pénzért:

Érintőképernyő, jobb kontrasztarányú Pearl kijelző, széleskörű formátumtámogatás, gyors működést biztosító, kb. 1 GHz órajelű processzor és nagyobb belső memória. Két, az alábbiakban ajánlott eszközben ráadásul már 1024×768 pixel felbontású, szebb betűrajzot adó kijelző került.

Pocketbook Basic Touch

624basic-touch_grey_en_frontrender

A második részben is a Pocketbook kütyüjével kezdünk, nyíltan szimpatizálva a márkával. Az az igazság, hogy kevés ilyen jó minőségű és ár/értékarányban megfelelő eszközt lehet kapni a piacon. A Basic Touch-ot ajánljuk a legjobban a három, most bemutatásra kerülő modell közül, annak ellenére, hogy műszaki paramétereit tekintve ez a leggyengébb modell. Ennek még a klasszikusnak számító 600*800 pixel felbontású kijelzője van, viszonylag kevés, 256 MB RAM-al. Ennek ellenére a működés sebességén a visszafogott memóriaméret nem érződik, és természetesen érintőképernyős modellről van szó. A belső tárhely 4 GB és ez micro SD kártyával bővíthető. Rengeteg extra alkalmazást találunk rajta és a Pocketbook-tól megszokott nagyon széleskörű formátum támogatás még a Microsoft Word dokumentumokkal is elboldogul. Háttérvilágítás helyett a 30 000 Ft körüli árért Wi-Fi modult kapunk, aminek a segítségével közvetlenül tudunk Dropbox fiókunkhoz csatlakozni, ha van. Két színben, sötétszürkében és fehérben kapható, szóval hölgyeknek és uraknak is egyaránt szép és használható ajándék lehet.

OnyxBoox C65 Storia

storia-produkt2

A kis elegáns :). Sokat volt a kezünkbe a Storia, és nekem a színe nagyon tetszett (csak egy színben kapható, ez a bordó vagyis a burgundi, szerintem egyértelműen uniszex a kinézete). A készüléken mindössze három gomb van, két lapozó az oldalán és egy kicsike menü/vissza gomb alul, a képernyő alatt. Nagyon szép a bekapcsolási animáció, de a vásárlásnál nyilván nem ez lesz a döntő tényező. Ennek a készüléknek az érintőképernyőjénél már megkapjuk az HD felbontást (1024×758 px), természetesen Pearl technológia mellett. A hardverről még tudni érdemes, hogy 512 MB belső memóriával, és bővíthető 4 GB-os tárhellyel van szerelve. A szövegkép nagyon szép az eszközön, de valahogy az operációs rendszer grafikus felhasználói felülete nem az igazi, túl vékony az ikonok rajza, olyan mintha minden kissé halványan jelenne meg a menükben. Ha eljutunk az olvasásig, ott már nincsen semmilyen probléma a szöveg láthatóságával. Extrák: zenelejátszó, itt is Wi-Fi modul van, amivel a Google Drive-ot és a Skydrive-ot tudjuk használni. A formátum támogatása vetekszik a Pocketbook-éval, ez is kezeli az Office dokumentumokat is. Amit még érdemes megemlíteni az az extra erős, 1700 mAh-s akkumulátor. Mivel nincs háttérvilágítása, ezzel igazán hosszú üzemidőt tud garantálni a készülék. Kifutó modellről van szó, de nagyobb online elektronikai áruházakban még lehet kapni 30 ezer Ft körüli áron.

Alcor Codex

large_927

Háttér világításos e-könyvolvasó 30 ezer forintért? A Codex az. Aki elolvasta a cikk elejét, az tudja, miről kell lemondania az ilyen eszközt vásárló olvasónak. Igen, a Wi-Fi-ről. Tehát egy szép, fehér fényben „izzó” (LED) érintőképernyős HD felbontású (1024×758 px), e-ink kijelző lehet a miénk ennyi pénzért. Cserébe le kell mondanunk mindenfajta vezeték nélküli kapcsolatról, marad az USB kábeles összekötés. Az operációs rendszer sajnos nem az igazi, többek között a felhasználói felülettel vannak itt is problémák: néhány funkciót megjelenítő grafikai elem rendkívül vékony vonalakból áll és éppen csak felsejlik a kijelzőn. Mintha elfelejtették volna a szoftver dizájnját a magasabb felbontású képernyőhöz optimalizálni. A sebességével azonban nincsen gond és alapjában véve megszokható a rendszer. Ez a kütyü kevesebb e-könyv és dokumentum formátumot támogat, van viszont zenelejátszó, 4 GB belső tárhely (bővíthető természetesen) és 512 MB RAM (ez biztosítja az operációs rendszer megfelelő működési sebességét). Az 1800 mAH-as bivalyerős akkumulátor itt a LED-es világítás miatt szükséges.

Ha megtetszik az eszközök közöl valamelyik, egy egyszerű google kereséssel azonnal több webáruházban rá tudunk találni. Azért még van idő nézelődni, akinek ennél is több pénze van egy e-könyv olvasóra, várja meg a következő anyagunkat, abban lesz a csúcskategória!

Ezt olvastad már?

Címkék: ,
Vissza az oldal tetejére ↑