E-papír

Megjelent: 2014. október 13. | Szerző: Varga Tamás

Valóban eltűnnek az e-könyv olvasók a süllyesztőben?

Olvasd az eszközödön!

Az utóbbi időben egyre több olyan hangot hallani melyek szerint az e-ink kijelzős digitális könyvolvasók ideje végleg lejárt, és helyüket a táblagépek és az okostelefonok fogják átvenni. Érdemesnek láttuk egy kicsit jobban belemélyedni a témába hogy vajon igazak-e ezek a jóslatok.

Az e-könyv kiadás az utóbbi években világszerte jelentős iparággá nőtte ki magát. Magyarországon – a helyi sajátosságoknak (magas áfa, nagyarányú illegális letöltések) köszönhetően – pont kevésbé, de már a nagy múltú itthoni kiadók sem kerülhetik el az ilyen típusú kiadványok megjelentetését. Az utóbbi években pedig több kisebb kifejezetten e-könyv forgalmazásra szakosodott vállalkozás is létre jött kis hazánkban. Mindettől függetlenül a hazai e-könyv kiadás csupán töredéke a hagyományos könyvekének. Bár az eladott e-könyvek száma évről évre ugrásszerűen növekszik (2012-ben a hazánkban összesen eladott e-könyvek értéke alig 20 millió forint körül volt, míg tavaly ez az összeg már átlépte a 80 milliót). A fejlettebb országokban ez a folyamat már sokkal inkább előrehaladott (és tegyük hozzá, le is lassult). 2013-ban az USA-ban például az eladott könyvek több mint 25%-a  elektronikus formátumú volt.

Az e-könyvek olvasásának hagyományos eszközei egészen a legutóbbi időkig a kimondottan az erre a feladatra dedikált e-ink kijelzős olvasók voltak. Ezeket az eszközöket – köszönhetően az alacsony energiafogyasztásuknak, valamint a szemkímélő kijelző-technológiának – tartották a legmegfelelőbbnek hosszabb szövegek olvasására. A fent vázolt előnyöket a számítástechnikai szakemberek mellett az egyszerű könyvbarátok is legtöbbször elismerték, és ennek, no meg a az újfajta forgalmazási stratégiáknak (Amazon, lásd kicsit később) köszönhetően az e-könyvolvasók igencsak elterjedtek. A Forrester Research piackutató vállalat kimutatása szerint 2012-ben csak az USA-ban több mint 25 millió ember rendelkezett ilyen készülékkel. Azonban az előrejelzések szerint ez a szám 2017-re csupán 7 millió lesz, mert a olvasni szerető fogyasztók inkább a multifunkcionális eszközök felé fordulnak.

SONY DSC
Egyre többen használnak táblagépet olvasásra…

Csak egy múló divatról lenne szó?

Egyesek szerint ez a hirtelen váltás „természetes” folyamatnak is tekinthető. Véleményük szerint csak úgy, mint egykoron a PDA-k vagy az Mp3 lejátszók, az e-könyv olvasók is trendinek számítottak, de a technológiai fejlődés túl lépett rajtuk, és helyüket az okostelefonok és tabletek veszik át. Az okostelefon-táblagép hibridek, a phabletek megjelenésével és elterjedésével pedig ez a folyamat még inkább felgyorsulni látszik.

Jelenleg az Amazon vezeti a globális e-könyv piacot. Az USA-ban 75% a részesedésük, míg Nagy-Britanniában 79%.  Az e-könyv olvasó eszközök eladásait szintén ez a cég vezeti, a sikeres marketingnek és árazási stratégiának (2011-ben a cég elkezdte forgalmazni a Kindle eszközök negyedik generációját ami mindössze 79 dollárba került a tengerentúlon) köszönhetően az olvasók előremutatónak tekintették a nyomtatott kiadványokról az elektronikus verzióra való váltást, így a Kindle olvasó sikerrel terjedt el. Viszont az újabb hírek szerint a multifunkciós készülékek egyre jobban kiszorítják a hagyományos e-tintás eszközöket.

Az IDC piackutató cég legújabb adatai szerint 2013 harmadik negyedévében az eladott mobil kütyük 81%-a valamilyen verziójú Android operációs rendszert futtatott. Az Apple iOS-t futtató készülékei 12,9% részesedést értek el. A három nagy nemzetközi e-könyv kiadó az Amazon, a Barnes and Noble, és a Kobo egyre inkább azt tapasztalja, hogy mind több felhasználó tölti le az alkalmazásaikat az eszközére, és inkább ezen olvassa a megvásárolt könyveit mintsem dedikált e-könyv olvasón.

ekonyv_adatbazis2
Az okostelefonon való olvasás nem biztos hogy a legkényelmesebb megoldás…

Forrás: Jonas Tana / Foter / CC BY-NC-ND

Az Amazon már korábban látta a jeleit ennek a trendnek, és megjelentette a Kindle Fire tabletet, ami sikerrel terjedt el a fiatalabb generációk körében. Ezek azok a felhasználók, akik időnként olvasnak is a készülékükön, de leginkább zenehalgatásra, filmnézésre, internetezésre és játékra használják. 2014-ben a cég két új termékvonalat is elindított, a Fire TV-t, és a Fire Phone okostelefont. Ez utóbbi mondjuk egyenlőre igen nagy bukásnak tűnik, az eladásai meg sem közelítették az elvárt számokat.

Az utóbbi években a másik két nagy kiadó, a Barnes and Noble és a Kobo szintén egyre több tabletet adott el, míg az e-könyv olvasó eladásaik csökkentek. A B&N nemrégiben mutatta be az új Samsung Galaxy 4 Nook tabletet, és tovább forgalmazza a Nook Hd készüléket is. Viszont a jelenlegi kínálatukban csupán egy e-könyv olvasójuk van, a tavaly megjelentetett Nook Glowlight. A Kobonak egyenlőre jóval több dedikált e-ink kijelzős olvasója van, a régebbi modellek közül a Kobo Mini, Kobo Touch és a Kobo Glo. A Kobo Aura és a Kobo Aura HD a cég jelenlegi zászlóshajói, valamint október 1-én jelent meg a vízálló Kobo Aura H2O. Mindamellett ennek a cégnek is van sajátmárkás táblagép termékvonala, a Kobo Arc, amihez jelenleg négy készülék is tartozik 7 és 10 hüvelyk közötti képernyő átmérővel.

Egy jó technológia nem tűnhet csak úgy el…

A fenti kimutatásokból úgy tűnhet tehát, hogy az e-könyv olvasók piaca szűkülőben van. De érdemes figyelembe venni más kutatásokat is. A Pew Research Center jelentése szerint ugyan a 2013-as karácsonyi szezon alatt az amerikai felnőtt lakosság körében 42%-ra nőtt a táblagéppel rendelkezők aránya, de emellett a dedikált e-könyv olvasó készülékek is hasonló arányú növekedést könyvelhettek el, 2014 januárjában 32%-os volt az elterjedtségük.

Többek szerint a legnagyobb probléma az e-könyv olvasókkal, hogy a technológiai alapok eléggé változatlanok, és ezért a vásárlók nem éreznek elég nagy ösztönzést az új modellekre való váltásra. Ez viszont csupán részben igaz, az e-ink kijelző technológia alapjai valóban nem változtak, azonban ettől függetlenül ezek az eszközök a több mint 6 évvel ezelőtti megjelenésük óta rengeteg fejlődésen mentek keresztül. Javult a képernyőfelbontás, energiagazdaságosabbá váltak, megjelentek az érintőkijelzős, és a háttérvilágítással rendelkező modellek. Az idei újdonságok közé tartoznak a vízálló modellek és a szövegfelismerő kamerával rendelkező készülékek. Érdemes megemlíteni azt is, hogy ugyan az eladások összességében csökkentek, mégis az új Kindle modell, a Voyage gyakorlatilag pillanatok alatt kifogyott minden üzletben, és az előrendeléseket is csak legkorábban november közepén tudják teljesíteni.

Maga az e-tinta megoldás is tovább fog élni, hiszen a gazdaságos energiafelhasználás rendkívül nagy előnyökkel kecsegtet. Az e-könyv olvasókon kívül több, más  típusú számítástechnikai eszközben is megjelent a technológia. Például a csak a közel 4 hetes üzemidővel rendelkező e-ink kijelzős okostelefon, az Onyx Midia Inkphone, vagy az ilyen típusú megjelenítőt másodlagos képernyőnek használó Yotaphone . De már van olyan laptop prototípus is, amiben szintén építettek kiegészítő e-tintás kijelzőt. Tehát a fejlesztések tovább folytatódnak.

intel-laptop-second-e-ink-screen
Az e-ink technológia sokféleképpen felhasználható…

Forrás: The Digital Reader

Sajnos nem lehet megjósolni, hogy pontosan mi is lesz a dedikált e-könyv olvasók sorsa, de a végleges eltűnésüknek az esélye igen kicsi. Nagy valószínűséggel mindig is lesz igény a csak kimondottan szövegolvasásra alkalmas eszközökre. Bár az okostelefonok és táblagépek több mindenre (játékra, közösségi kapcsolattatás, internetezés és még sorolhatnánk…) használhatóak, a nyugodt, kényelemes, hosszabb ideig tartó olvasásra még mindig az e-tintás eszközök a legideálisabbak.

Forrás: GoodEReader

Fejléckép forrása: Scurzuzu / Foter / CC BY-NC

Ezt olvastad már?

  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
  • E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész2015. február 10. E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész Bár az elektronikus olvasás dedikált eszközei az e-ink kijelzővel rendelkező készülékek, a többség más típusú hardvereket használ. A gyakorlatilag univerzális okostelefonok és táblagépek […]
  • Ezek voltak 2014 e-könyvolvasó újdonságai2015. január 8. Ezek voltak 2014 e-könyvolvasó újdonságai A tavalyi év is mozgalmas volt a nemzetközi e-könyves iparág számára, mind a kiadói, üzleti oldalon (például az Amazon és a Hachette csatározásai vagy a Sonyi kivonulása a piacról), mind […]
  • Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1.2014. november 23. Merítés – az elmúlt hét érdekességei hétfő reggelre – 2014/1. Újonnan induló rovatunkban a hazai és a nemzetközi e-könyves szintér technikai, gazdasági és kulturális fórumainak híreiből és érdekes cikkeiből állítunk össze hétről, hétre […]

Címkék: , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑