Asztalra

Megjelent: 2015. április 3. | Szerző: Varga Csaba

E-könyvek a monitoron – olvasó szoftverek asztali számítógépekre

A digitális irodalom fogyasztásához ugyan nem a legmegfelelőbb eszköz az asztali számítógép vagy a laptop, néhány esetben elkerülhetetlen, néha meg jól jön, ha meg tudjuk nyitni az e-könyv fájlokat ezeken a masinákon is. Például a legtöbb hazai online e-könyv áruház sajnos csak nagyobb méretű monitoron jelenik meg tökéletesen és vásárlás előtt az ingyenesen letölthető betekintő állományokat nem érdemes átküldeni az olvasónkra. Vagy ha dolgozathoz, munkához használjuk a kiadványt és jegyzetelnünk, idézeteket kell gyűjtetnünk, ezeket még mindig PC-n a legkényelmesebb elvégezni. Következzen néhány Windows PC-re és/vagy Apple számítógépekre telepíthető e-könyv-olvasó szoftver (mind ingyenes):

 

adeAdobe Digital Editions

Sokat szidják és nem régiben komoly botrányt okozott, de még mindig az egyik legjobb és legnépszerűbb e-könyv-olvasó szoftver. Ráadásul keresztplatformos, van Windowsra és OSX-re is, folyamatosan fejlesztik és támogatják. A publikus változata jelenleg a 3.0-ás verziónál jár, mindent tud amit kell: jegyzetelés, könyvjelző, betűméret állíthatóság, virtuális könyvespolc több féle rendezhetőséggel és jó kereső. Két formátumot kezel: epub és pdf. Sajnos a felülete magyar nyelvre nem lokalizált, de a telepítése és kezelése nagyon egyszerű. Ha valaki nem túl paranoid (lásd a hivatkozott cikket), akkor talán ez a legjobb választás PC-re. Egyébként most már szinte minden platformra elérhető rendszerré nőtte ki magát (Androidra és iOS eszközökre is telepíthető az alkalmazás áruházakból) és az Adobe kemény másolásvédelmi rendszerével megjelentett e-könyvkehez elengedhetetlen a használata. Egy-két, ilyen DRM-el üzemelő e-könyv áruházba belefuthatunk manapság is, annak ellenére, hogy a megoldás folyamatosan kellemetlenségeket okoz a felhasználóknak.

Letöltés oldal

 

fbreaderFB Reader

Az abszolút fapad, de szinte mindenevő olvasó. Az FB Reader „motor″ nyílt forráskódú, fejlesztők számára is ingyenesen használható, ezért alternatív megoldásként nagyon elterjedt. Olcsóbb és drágább e-könyv-olvasó eszközökre is szinte mindig telepítve van. Ha valamilyen e-könyv fájlt a kütyü az elsődleges alkalmazással nem tud megnyitni, ezzel biztosan menni fog. Általában ki tudjuk választani az olvasón, hogy a fájlok ebben a programban nyíljanak meg. Nem nagyon van olyan formátum amit ne tudna kezelni (mobi, prc, epub, rtf, djuv, html stb.), viszont ne számítsunk szépen formázott szövegekre vagy extra funkciókra (keresés például nincs). Minden platformra telepíthető, úgy tudjuk a szoftver le van fordítva magyar nyelvre is.

Letöltési oldal

 

calibreCalibre

A Calibre is rendelkezik olvasó modullal, korábban olyan volt mintha az FB Reader motorját használná, de az újabb verziókban már egy egészen komoly kis programocska felel az e-könyvek megnyitásáért. Minden szükséges funkció elérhető a keresőtől a könyvjelzőig. Ez a szoftver elsősorban az e-könyveink rendszerezéséhez lett kitalálva ennek ellenére, ha nem szeretünk sokféle programot használni, akkor a Calibreben is tudunk olvasni. Nagy előnye még, hogy ebben is, szinte az összes létező formátum megnyitható. A modul dizájnja, a gombok elhelyezése kinézete, viszont hagy némi kívánni valót maga után. A Calibre is tud magyarul.

Letöltési oldal

 

mozilla-firefoxchromeOlvassunk a böngészőkben! – beépülő modulok

Egyes esetekben a böngészőket is tudjuk használni e-könyv olvasáshoz. A Chromehoz és a Firexfoxhoz is telepíthető olyan kiterjesztés, aminek telepítése után az képessé válik valamilyen e-könyv fájl megnyitására. Jellegükből adódóan ezek platformfüggetlenek és további pozitívum, hogy így a kiadványok használata nem igényli további programok telepítését. Viszont általában csak egy formátumot kezelnek.

EPUBReader Firefoxhoz

A nevében is benne van, ez a kiegészítő epub fájlokat tud kezelni. Ha a telepítés után kézzel hozzárendeljük az operációs rendszerben az epub fájlok megnyitásához a Firefoxot, akkor a böngésző képes lesz megjeleníteni azokat. Vagy húzzuk be a fájlt egy üres böngészőablakba, így is működik. Tartalomjegyzék, betűméret változtatás és könyvjelző funkció is van, a formázások megjelenítése is egészen jó. A megnyitott könyveket tudjuk olvasni internetkapcsolat nélkül is.

Letöltési oldal

 

MagicScroll eBook reader Chromehoz

Az egyik legnépszerűbb e-könyv-olvasó kiterjesztés Chrome böngészőkhöz. Félig online, félig offline megoldás, ez is működik offline módban, de a könyvünket feltölthetjük egy felhőbe is, amit bárhol elérhetünk egy másik számítógépen is amin van telepítve Chrome (meg a MagicScroll). Teljeskörű olvasási funkcionalitással bír ez a kiegészítő is.

Letöltési oldal

 

Megpróbáltuk a legnépszerűbbeket összeszedni, de ezeken kívül számtalan megoldás létezik még hordozható és asztali PC-re egyaránt. Érdemes körülnézni a hazai és nemzetközi e-könyváruházak oldalain is, mert nem egy cégnek van saját fejlesztésű megoldása, ahol ráadásul tudunk vásárolni.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑