Asztalra

Megjelent: 2015. június 12. | Szerző: Varga Csaba

0

E-könyvet bármiből, bármikor? – online konverterek tesztje

Bár a mai e-könyv-olvasó eszközök már képesek megnyitni kifejezetten nem e-könyves formátumokat is – pl. microsoft word dokumentumok, képek, PDF-ek –, ezeket általában elég elesett módon kezelik: nem biztos, hogy lapozható, olvasható módon sikerül a fájl megjelenítése. És a helyzet az, hogy nem igazán dúskálunk a számítógépre telepíthető konvertáló programokban sem. Egy kezemen meg tudom számolni azokat a szoftvereket, melyek segítségével elfogadható minőségű e-könyvet lehet készíteni az előbb említett formátumokból. Ilyen a Calibre, illetve a korábban már röviden bemutatott és pénzbe kerülő Atlantis Word Processzor.

Persze nem valami mindennapos tevékenységről van szó, de egyszer-kétszer szükségünk lehet – akár saját magunk által alkotott – word formátumú dokumentumra e-könyvként, mert azt kedvenc kütyünkön akarjuk olvasni és magunkkal vinni. Természetesen minél egyszerűbb konverziós módszereket szeretnénk. Talán azt is el lehet mondani, hogy ilyen esetekben, bizonyos olvashatósági kritériumokon túl a minőség másodlagos. Szóval a desktop szoftverek kezelése sem egy nagy ördöngösség, de az Interneten találhatunk olyan online szolgáltatásokat, amik a feltöltött word (vagy akármilyen) fájlból egy kattintással elkészítik az előre megadható formátumú e-könyvet.

Ezekből teszteltünk néhányat, szeretnénk megosztani veletek a tapasztalatokat. A teszteléshez Móricz Zsigmond Árvácska című regényét választottuk, mely a MEK-ről letölthető RTF formátumban és e-könyvként nincs ott fent.

1. Toepub

Kezdjük ott, hogy ezek az oldalak bizony nem a szépségükről híresek, a legtöbb pedig tele van reklámmal (az ingyenes konvertálásért cserébe ezt el kell viselnünk). De ezen kívül egyik oldal sem akart letöltetni velünk semmilyen egyéb reklám vagy kémprogramot. Az elkészült fájlok is hótisztaságúak voltak a vírusirtó szerint.

A nevével ellentétben a toepub.com számtalan e-könyv formátumba tud konvertálni és tényleg nagyon egyszerű a kezelése. Csak válasszuk ki a kívánt formátumot az oldal közepén található gombsor segítségével, aztán használjuk az Upload Files ikont. A feltöltés után azonnal megkezdődik a konverzió, ami 1 percen belül véget is ér (a teszt könyv esetében legalábbis). Az e-könyv ZIP tömörített állományként tölthető le, ami tartalmazza a kiválasztott formátumot. Kipróbáltuk az EPUB és a MOBI konverziót is és meglepően jó eredményeket kaptunk! A fájlokat desktopon (Adobe Digital Editions és Mobipocket Reader) és mobileszközön is megnéztük, például az iBooksban egy iPaden. Szépen tagolt, az eredeti formázásokat megőrző állományokat készített a szolgáltatás.  Hab a tortán: Az EPUB-ban sajnos nem volt, de a MOBI fájlba integrált a rendszer tartalomjegyzéket! Szóval le a kalappal! Gyors, megbízható, kevés reklámot tartalmazó oldal a toepub.

kep_01

2. Go4convert

Ez egy univerzálisabb konverter, ami elsősorban kép és PDF fájlok átalakítására lett fejlesztve, de van egy EPUB konverziós modulja, amivel mindenféle formátumokból (így RTF-ből is) tudunk e-könyvet készíteni (csak EPUB-ot). Egy kicsit lassabb mint az előző oldal, a minőség viszont itt is teljesen vállalható. A kimeneti fájlméret egyébként szintre bitre megegyezett és az e-könyv is nagyon hasonlít a toepub.com-os verzióra. Elképzelhető, hogy a háttérben ugyanaz a „motor” dolgozik. Az elkészült állomány azonnal letöltődik, nem is kell ezt kezdeményeznünk, a folyamat pedig itt is nyomon követhető. Aki megelégszik a – tartalomjegyzék nélküli – EPUB kimenettel, annak ez a szolgáltatás is megfelelő lehet. Link: go4convert.com.

3. DocsPal

A DocsPal a széleskörű formátumtámogatás, a többféle kimenet és legkisebb konvertált fájlméret miatt méltó az említésre. Kissé bonyolultabb a felhasználófelülete, de extra funkcióként el tudjuk küldeni a fájl letöltési linkjét egy tetszőleges e-mail címre. A konvertált állományok a vezérlő űrlap alatt listázódnak (ha több dokumentumot konvertálunk egymás után) és ebben a megfelelőre kattintva töltődik le az e-könyv. Egyebek mellett tud EPUB és MOBI kimenetet is. A fájlok azon kívül, hogy megfelelnek a kívánalmaknak (itt sajnos a MOBI állományba sem került tartalomjegyzék) pár kilobyte-tal kisebbek, mint a többi konverter esetében. Néha ez sem elhanyagolható szempont. Az átalakított e-könyveket itt is többféle eszközön teszteltük, olvasásra teljesen alkalmasak voltak, megőrizték a tagolást a címrendszert, megfelelő volt a karakterkódolás.

4. Zamzar

A zamzar.com szintén egy mindenes konvertáló oldal. Itt a fájl nem tölthető le, a rendszer elküldi egy általunk megadott e-mail címre az elkészült állományt. A szolgáltatás nem tud egyből RTF dokumentumból e-könyvet készíteni, DOCX-ből viszont igen. Ha van Microsoft Word programunk a számítógépen, akkor mi is készíthetünk ilyet az eredetiből, ha nincs akkor először ugyanitt az RTF-ből DOCX-et kell konvertálni. A konvertált fájl azonnal megérkezik. Mi EPUB-ot készítettünk. Sajnos az eredmény elég sok kívánni valót hagyott maga után, például valamiért a hosszabb, összefüggő bekezdéseket feldarabolta 1-2 soros elemekre. Ráadásul az érkezett fáljba belenézve kiderült, hogy a Calibre modulját használja konverzióra a szolgáltatás (valószínűleg egy távoli – virtuális – számítógépen fut a Calibre, oda küldi be a rendszer a feltöltött fájlokat). Így biztosan nem fizetnénk elő a prémium szolgáltatásokra, pedig folyamatosan reklámozza azokat az oldal. E-könyvek konverziójára nem érdemes használni.

Teszteltük ugyan, de a tényleg univerzális online-convert.com oldalt szándékosan hagytuk ki a felsorolásból. Egyrészt szerintünk túl van bonyolítva az oldal, nehézkesen található meg a célformátum. Másrészt annyiféle beállítási lehetőség van az e-könyv kimenet esetében, hogy akkor már inkább tényleg érdemes letölteni és használni a Calibret. Harmadrészt a kimeneti EPUB fomártumban rossz volt a karakterkódolás…

A fenti listában azért legalább két olyan teljesen jól és kényelemesen használható oldal van, amit bátran tudunk ajánlani egy gyors e-könyv konvertáláshoz, mivel online szolgáltatásokról van szó, gyakorlatilag bárhonnan elérhetőek, az elkészült fájlok némi kompromisszummal, de használhatóak.

 

Ezt olvastad már?

  • Word dokumentumból e-könyv egyszerűen – Atlantis Word Processor2015. március 24. Word dokumentumból e-könyv egyszerűen – Atlantis Word Processor A Papírontúl blognak van egy e-könyv adatbázisa ahol többek között a Magyar Elektronikus Könyvtár ingyenes gyűjteményét próbáltuk meg elérhetővé tenni egy egyszerűen használható keresővel. […]
  • E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész2015. február 10. E-könyv-olvasó alkalmazások több platformon – 1. rész Bár az elektronikus olvasás dedikált eszközei az e-ink kijelzővel rendelkező készülékek, a többség más típusú hardvereket használ. A gyakorlatilag univerzális okostelefonok és táblagépek […]
  • Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is2015. február 4. Tanulni még mindig jobb papírból, az USA-ban is Bár a táblagépek és e-könyv olvasók, és úgy általában a számítógépek egyre inkább felváltják a hagyományos könyveket az amerikai általános és középiskolákban, de a főiskolások nagy része […]
  • Ezek voltak 2014 e-könyvolvasó újdonságai2015. január 8. Ezek voltak 2014 e-könyvolvasó újdonságai A tavalyi év is mozgalmas volt a nemzetközi e-könyves iparág számára, mind a kiadói, üzleti oldalon (például az Amazon és a Hachette csatározásai vagy a Sonyi kivonulása a piacról), mind […]

Címkék: , , , , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑