E-papír Energy Sistem Pro+: spanyolviasz

Megjelent: 2016. március 1. | Szerző: Varga Tamás

0

Energy Sistem Pro Plus: spanyolviasz – e-könyv-olvasó teszt

Energy Sistem Pro Plus: spanyolviasz – e-könyv-olvasó teszt Varga Tamás

Határokat feszegető...

Ár/érték arány
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok
Extrák

Összegzés: A készüléken futó Android OS meglehetősen nagy szabadságot ad a felhasználónak, a Google Play Storeból alkalmazásokat is telepíthetünk rá. Ez a tulajdonsága mindenképpen kiemeli a mezőnyből a ES Pro+-t. Ebből kiindulva az ára nem is olyan vészes, mivel akár bizonyos táblagép vagy okostelefon funkciókat is kiválthatunk vele, de azért ne feledjük, ez egy e-ink kijelzős kütyü...

4.5


Bár a legtöbb e-tinta könyv olvasót kimondottan csak e-könyvek olvasására készítenek, de minden évben akadnak kivételek, amik jóval szélesebb körű felhasználhatóságot próbálnak lehetővé tenni a felhasználóknak. Az Energy Sistem Pro+ is utóbbiak táborát erősíti, Android operációs rendszert futtat és van rá Google Play Store is, amivel pedig csaknem egy táblagépes funkcionalitást lehet elérni. Legalábbis ez lenne a terv, de lássuk, hogyan is sikerült ezt megvalósítani a gyakorlatban.

A spanyolországi Energy Sistem cégnek  már teszteltük a belépő kategóriás e-könyv olvasóit. Most pedig a felső közép kategóriába pozícionált, mindenféle jóval felszerelt készülékük, a Pro+ járt nálunk és jól meg is néztük mit is tud. A készülék külsőre csaknem teljesen megegyezik az Icarus Illumnia 2 HD e-könyv olvasóval, hiszen mindkettőnek a kínai Boyue T62 (a Pro+ esetében a T62+) adta az alapját. Hardveresen és szoftveresen viszont már vannak különbségek, igaz mindkét készüléken az Android teljesít szolgálatot.

Csomagolás és külcsín

Az Energy Sistem Pro+ csomagolására a fiatalos praktikum jellemző. A hárs-zöld színben pompázó doboz előlapján a készülék képe és jellemzői láthatók, hátul pedig egy bővebb leírást olvashatunk róla különböző nyelveken. A doboz nyitását nagyon okosan oldotta meg a gyártó, más cégek is igazán alkalmazhatnák: Mindenféle hajtogatás, forgatás nélkül egyszerűen kihúzzuk a belső részt  a borításból, így hozzá is férünk a készülékhez,  melyet egy fekete selyemszalagot meghúzva tudunk kiemelni a keretből. Itt az e-könyv olvasó alatt két kis dobozt találunk, a kisebbikben van az USB kábel töltéshez és adatátvitelhez, míg a nagyobbikban a készülék leírása mellett mindenféle promóciós anyagokat és harsány színekben pompázó matricákat találunk. És van még egy hasznos kis extra: egy nagyon jó minőségű törlőkendő, ami hasznunkra is lehet, hiszen az Energy Sistem Pro+ érintőkijelzős, ezzel pedig könnyedén le tudjuk takarítani az ujjlenyomatokat róla.

Energy Sistem Pro+ e-könyv-olvasó teszt

Kicsomagolás után…

Maga az Energy Sistem Pro+ a hathüvelykes kijelzővel rendelkező e-könyv olvasók népes táborát gyarapítja. Az egész készülékház formájára a lekerekített ívek jellemzőek, sehol egy markáns vonal vagy sarok. Színe matt fekete, anyaga kissé gumírozott hatást keltő műanyag, ennek köszönhetően egyáltalán nem csúszós a fogása, stabilan kézben marad. Ráadásul ez az anyag jól ellenáll az ujjlenyomatoknak és a különböző szennyeződéseknek is, így takarítani sem nagyon kell a házat. A kijelzőt körbeölelő kávák 1 cm vastagságúak az alsó kivételével, ez utóbbi egy jó fél centiméterrel vastagabb. Az előlapon a kijelző mellett két oldalt még gombokat is találunk, ezekből kettőnek a funkciója mindkét oldalon megegyezik: Az előre- és hátralapozás érhető el velük, így jobb- és balkezesek egyaránt tudnak rajta egy kézzel olvasni, ez pedig igen csak jól jöhet, mondjuk egy zsúfolt buszon, ahol egyik kezünkkel mindig kapaszkodni kell. A lapozók felett bal oldalt egy képernyőfrissítésre szolgáló gombot (e-ink technológiai specialitás, ezzel tudjuk az esetlegesen „beragadt” képernyőképet frissíteni), míg jobb oldalt egy visszalépés gombot találunk. A hátlapon csupán némi feliratot és az Energy Sistem aszimmetrikus szívre hajazó logóját találjuk. Ezen kívül a mindenféle egyéb csatlakozási lehetőségek és gombok a készülékház alsó részére kerültek, így az oldalak üresek, ami megint csak az egykezes használatot könnyíti meg. Alul találjuk a Micro SD kártya helyét, az USB bemenetet, a bekapcsoló gombot, valamint egy jack csatlakozót. Így máris nyilvánvalóvá válik, hogy fülhallgatóval zenét és hangoskönyvet is lehet hallgatni ezen a kütyün.

Energy Sistem Pro+ e-könyv-olvasó teszt - alulról

MicroSD kártya bővítőhely és fülhallgató kimenet…

Összességében rendkívül elégedettek voltunk az Energy Sistem Pro+ külsejével. Semmi extra sallang, látszik, hogy szigorúan csak a gyakorlatiasság és kényelem játszott szerepet a tervezésénél. Az pedig külön dicséretet érdemel, hogy ugyan maga a készülék is érintőkijelzős, de ennek ellenére rendelkezik fizikai lapozó gombokkal, ráadásul ezek kialakításánál egyaránt gondoltak a jobb- és balkezesekre.

[sam_ad id=”26″ codes=”true”]

Technikai jellemzők

Méretek és súly: 160 x 122 x 10 mm, 220 g. Egy kézben könnyedén megtartható készülék, habár érezhetően súlyosabb, mint a többi hasonló méretű e-könyv-olvasó. Ez egyeseknek hátrányt jelenthet, de azért természetesen nem zavaróan nehéz.

Kijelző: 6 hüvelykes, 1024 × 758 pixel felbontású Carta e-ink kijelző, háttérvilágítással és érintő funkcionalitással, amely maximum kétujjas érintést érzékel. A Carta a jelenlegi legjobb, kereskedelmi forgalomban is elérhető e-tinta kijelző technológia, ezzel a felbontással párosítva szép, éles kontrasztos képet ad az Energy Sistem Pro+, olvasásra, böngészésre tökéletesen megfelel. A háttérvilágítás meglepően erős, nekünk már nagyjából 25–30%-os érték is tökéletesen elegendő volt a sötétben való olvasáshoz. Az érintésérzékelés is teljesen jól működik, persze nem kell az okostelefonoknál megszokott érzékenységet várni tőle, de ha a szokásosnál kissé határozottabban nyomjuk a kijelzőt, akkor nincs vele probléma.

Akkumulátor: 2800 mAh teljesítményű, ami bizony elég nagy, csaknem a duplája az e-könyv-olvasókban általánosnak mondhatónak, valószínűleg emiatt nehezebb is a készülék a megszokottnál. És szükség is van erre mivel az Android operációs rendszer sajnos nem túl energiatakarékos, a gyártó által megadott 8 hét működési idő átlagos használattal sajnos nem érhető el. Napi 1,5–2 óra olvasással, némi böngészéssel, és a háttérvilágítás nagyrészt mellőzésével 2 hetes használati időt azért simán bír a készülék. Ha azonban a wifi és a világítás folyamatosan megy, sokat böngészünk és sok „energiazabáló” alkalmazást telepítünk, akkor bizony már napok múlva töltőre kell dugnunk.

Tárhely: alapból 8 GB, ebből 2,5-öt elkér az operációs rendszer, de a maradék még így is bőven elegendő lehet. Persze a bővíteni is tudjuk, microSD kártya segítségével, amiből maximum 32 GB-osat ismer fel a készülék.

Processzor, memória: kétmagos Cortex A9 1.0GHz-es porcesszor, 512 GB RAM memóriával. Ez a specifikáció pár évvel ezelőtt még egy táblagépnek is a becsületére vált volna, és alapvetően teljesen elegendő is a készüléknek. Dupla ekkora memória azért még jobb lett volna, a multifunkcionális lehetőségek miatt. Ha 2–3 alkalmazásnál többet nyitunk meg akkor ezeket már sajnos kénytelen újratölteni a készülék.

Adatkapcsolat: wi-fi modul. A szokásos teszten (kb. 10 méterre és egy emeletnyire a routertől) még éppen érzékelte a jelet, de azért néha-néha már eldobta és újra keresnie kellett a hálózatot.

Kezelt formátumok: Gyakorlatilag mindegyik. 🙂 Amit nem nem ismer fel natívan a készülék, ahhoz bármikor lehet letölteni alkalmazást a Play Store-ból. Ráadásul mivel van fülhallgató csatlakozási lehetőség, az MP3 zene és hangoskönyv hallgatási lehetőség sem marad ki a repertoárból.

Belbecs

Az Energy Sistem Pro+ legfontosabb szoftveres tulajdonsága hogy Android OS-t használ, ebből is a 4.2.2.-es verziót, azaz fantázia nevén a Jelly Bean-t. Ez különbözteti meg a leginkább a készüléket a többi e-könyv-olvasótól, hiszen a gyárilag elérhető Google fiókba való bejelentkezést követően hamarosan letöltődik a Google Play Áruház, innen pedig sok ezer applikációt érhetünk el készülékünkre, ami így gyakorlatilag egy e-ink kijelzős tabletként funkcionálhat. Különböző e-könyv- és képregényolvasók, naptáralkalmazások, szövegszerkesztők és jegyzetkészítők, zenelejátszók, mind-mind letölthetőek – és el is futnak – az Energy Sistem Pro+-on. A 5,5 GB elérhető háttértárnak köszönhetően pedig elég sok hely is a rendelkezésünkre áll. Természetesen figyelembe kell venni az e-ink megjelenítő korlátait, a sok animációval operáló alkalmazások nem fognak túl jól mutatni rajta, de végül is akár még játékokat is lehet rá telepíteni. Persze nem Asphalt 8 szintű dolgokra kell gondolni, de nekünk egy Gameboy Advance emulátort mindenféle probléma nélkül sikerült működésre bírnunk rajta, igaz nem volt túl szép és a gyakori frissítés miatt villogott a kijelző az alkalmazás tesztelésekor. Nem erre való még az e-ink…

Energy Sistem Pro+ e-könyv-olvasó teszt - gameboy

Vígan fut a Super Mario 3…

Maga a rendszer nem gyári Android, elég sok változtatáson esett át az e-ink megjelenítőn való minél kényelmesebb használathoz. A kezdőképernyőn a legutóbb olvasott és hozzáadott könyvek listája foglalja el a legtöbb helyet, ez alatt helyezkednek el a különböző funkció ikonok: Könyvek, Fájlkezelő, Alkalmazások, Beállítások és Böngésző. Ezek alatt találjuk a Kezdőképernyő és Vissza érintőgombokat és itt tudjuk kezelni a háttérvilágítás fényerejét is. Az akkumulátor töltöttségét jelző ikon és az óra található még itt, valamint elérhetjük az Androidból már jól ismert értesítési sávot és a gyors beállításokat is.

SONY DSC

Így néz ki az induló képernyő

A Könyvek és a Fájlkezelő menü gyakorlatilag egy az egyben megegyezik, egyetlen különbség, hogy míg az előbbi az ebook mappára, addig utóbbi a készülék gyökérkönyvtárára mutat. Mindkettőben megadhatjuk a rendezés szempontjait, szerkeszthetünk, másolhatunk és kivághatunk mappákat, és természetesen kereshetünk is bennük. Ez ideális lehet nagy könyvgyűjteménnyel rendelkezőknek, akik szeretik író, műfaj vagy egyéb szempontok szerint kategorizálva csoportosítani a könyveiket.

Az Alkalmazásokon belül találjuk a telepített applikációinkat, ezekből alapesetben nincs túl sok, azért szótár, galéria, e-mail kliens, jegyzettömb és zenelejátszó alkalmazások már alapból megtalálható a készüléken. De ez nem is nagy hátrány, mivel már fentebb említettük, van Google Play Áruház, innen pedig azt töltünk le, amit csak szeretnénk.

Energy Sistem Pro+ e-könyv-olvasó teszt - Google Play Store

Tötlthetünk le alkalmazásokat, bármit!

A Beállítások menüben az Android operációs rendszerből már megszokott lehetőségek érhetőek el. Új felhasználóknak kicsit nehézkes lehet navigálni a rengeteg menüpont között, nem túl egyszerű elérni a különböző beállításokat, de aki már használt ilyen rendszerű okostelefont, az azért el fog vele boldogulni.

A gyári Böngésző kimondottan jól látja el feladatát, egészen gyors, a kétujjas nagyítás is tökéletesen működik. Lehetőség van könyvjelzők mentésére, oldalak megosztására, és még el is menthetjük a megnyitott oldalakat offline olvasásra is. Összességében egy e-ink eszköz böngészőjétől ennél többet nem is várhatunk, de ha nem tetszik, akkor simán letölthetjük a Chrome-ot vagy az Opera-t.

Energy Sistem Pro+ e-könyv-olvasó teszt - böngésző

Internetezni is lehet vele, azért csak óvatosan…

A készüléken megtalálható beépített e-könyv olvasó alapvetően jól látja el a feladatát. Számos betűtípus és méret közül választhatunk, megadhatjuk a sorok közti távolság és a margó méretét, valamint a képernyőforgatás lehetősége is elérhető. A keresés, a fejezetek közötti ugrás, a könyvjelző lehetőségek, mind elérhetőek a szokásos módon, a fényerőt is tudjuk szabályozni. Amit kicsit hiányoltunk az az éjszakai mód (azaz amikor a színek invertálódnak, a háttér lesz fekete és a betűk fehérek), de mivel van háttérvilágítás, azért ez nem olyan nagy baj. Ha pedig többre vágyunk bármikor letölthetjük a Moon+ Reader-t vagy az Aldiko-t.

Végszó

A tesztben sem titkoltuk, mennyire tetszett nekünk az Energy Sistem Pro+. Az Android nyújtotta szabadság kiemeli a többi e-könyv-olvasó közül: sokkal több mindenre használható, mint a csak olvasásra kihegyezett társai. Ez azonban az árán is meglátszik: hazánkban jelenleg 42 900 forintért kapható. Cserébe viszont egy jó kijelzővel és decens hardverrel felszerelt „mindenes” e-ink készüléket kapunk a pénzünkért. Itthon legnagyobb ellenfele a rá sokban hasonlító Icarus Illumina 2 HD, ez nagyjából egy árban is van vele. Kétszer nagyobb RAM-al (1GB) viszont fele akkor tárhellyel (4GB) és akkumulátorral (1500mhA) rendelkezik, mint tesztünk tárgya és a kijelzője is régebbi, Pearl típusú. Igazából nehéz a döntés, de mi úgy látjuk, hogy e-könyv-olvasóknál a hosszabb üzemidő, a nagyobb tárhely és szebb kijelző fontosabb lehet, mint a több futási memória, igaz ez a prioritás több hónapos masszív használatnál, teljesen „belakott” készülékek esetében még változhat.

Mindenesetre az Energy Sistem Pro+ nekünk nem okozott csalódást, jól és átgondoltan összerakott, széleskörűen felhasználható, a kéthetes tesztidőszak alatt jól megállta a helyét.

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑