E-papír

Megjelent: 2015. január 8. | Szerző: Papírontúl

Ezek voltak 2014 e-könyvolvasó újdonságai

Olvasd az eszközödön!

A tavalyi év is mozgalmas volt a nemzetközi e-könyves iparág számára, mind a kiadói, üzleti oldalon (például az Amazon és a Hachette csatározásai vagy a Sonyi kivonulása a piacról), mind az eszközök szempontjából. Mostani cikkünkben a nagyobb nemzetközi piaci szereplők tavaly megjelent készülékeit, és a kisebb gyártóknál tapasztalható trendekről írtunk.

Az Amazon újdonságai

kindle_touchkindle_voyageA legnagyobb játékos a piacon, az Amazon két készüléket is kiadott tavaly. Az első a Kindle Basic Touch a cég olcsóbb modelljének frissített változata. Háttérvilágítást sajnos nem kapott a készülék ezért az éjszakai olvasás sajnos csak külső fényforrás mellett lehetséges. Az ára 79 dollár, átszámítva közel húszezer forint (de persze itthonra ennyiért nem igazán beszerezhető).

A másik, érdekesebb (és jóval drágább) modell a Voyage, ami több újítást is tartalmaz. Például, ez az első e-könyvolvasó, ami rendelkezik fényérzékelővel, és ennek köszönhetően automatikus fényerő szabályozással. Az olvasó külalakja is inkább hasonlít egy táblagépre (bár a kijelző azért természetesen egy nagyon jó minőségű e-ink technológián alapul), például a kijelző is egy szintben van a kerettel, nincsen besüllyesztve, mint a legtöbb e-könyvolvasó esetében. A lapozás is érdekesen megoldott, készülék keretének széleit kell megérinteni hozzá. Azaz nincsenek gombok és nem is a kijelzőt kell használni (bár természetesen az is érintés érzékeny), ráadásul a kütyü egy enyhe rezgéssel is jelzi a művelet sikerességét. Az ára is ezeknek a beépített igazi újdonságoknak megfeleleően magas, nagyjából 200 dollárt kell fizetni érte (ha valaki az amazon.comnon vásárolja meg – ez egy vám- és áfamentes díjszabás).

A Barnes & Noble és a Kobo 

glowlightaura_h2oA B&N egy majdhogynem teljesen átlagos e-könyvolvasót adott ki, a NOOK Glowlight-ot. Egyetlen különlegessége hogy a készülékházon egy gumírozott felület fut körbe, ami készülék védelmét szolgálja leejtés esetén. Azonban több vásárló is panaszkodott rá hogy ez a gumis felület nem túl kényelemes, és bár elvileg levehető, de ekkor viszont az olvasó belső alkatrészeit nem védi semmi oldalról.

A Kobo viszont egy igazán hasznos opcióval felszerelt eszközt dobott piacra. Az Aura H2O a világ első vízálló e-könyvolvasója, 5 méteres vízmélységig, és akár 50 percen keresztül is ellenáll a behatásoknak. Így a felhasználó nyugodtan kiviheti magával a szabadba, például a strandra, és természetesen az eső sem árt a készüléknek. Az érintőkijelző és háttérvilágítás természetesen erről a modellről sem maradhatott le. Az ára 180 dollár körül mozog, azaz a készülék valamivel olcsóbb, mint a Kindle Voyage.

A Sony lépései

digital_paperA Sony idei döntéseire a kettőség jellemző. Egyfelől a cég befejezte a hagyományos e-könyvolvasók gyártását, és bezárta a nemzetközi könyvesboltját, azaz látszólag teljesen kivonult a piacról. Másfelől viszont megjelentették a Digital Paper-t ami egy rendkívül érdekes készülék. A kijelzője e-ink és jóval nagyobb, mint egy átlagos olvasóé, 13,3 hüvelykes, ráadásul a mellékelt stylussal rajzolhatunk és jegyzetelhetünk is rá. Tisztán látszik, hogy ezt az eszköz inkább üzleti célokra tervezték, jegyzetek, tervrajzok, és vázlatok készítésére, de professzionális PDF olvasónak is tökéletes a nagy képernyőnek köszönhetően. Az ára viszont meglehetősen borsos, 1000 dollárt kell fizetni érte. „Sima” e-könyvolvasónak megvenni ezt az eszközt, az igazán fanatikusok kiváltsága.

Egyéb érdekességek

A kisebb piaci szereplők készülékeinél két újdonság volt tavaly megfigyelhető. Az egyik, hogy több, az átlagosnál nagyobb kijelzős e-könyvolvasót is kiadtak. A hagyományosan 6-7 hüvelykes olvasók mellett megjelentek a 8 hüvelykes és még nagyobb képernyővel rendelkező készülékek is. Bár ezek nem hordozhatóak olyan könnyen, mint kisebb társaik, de a PDF formátumú dokumentumok olvasására sokkal jobban használhatóak.

A másik, és talán fontosabb újdonság az Android operációs rendszert futtató e-könyv olvasók megjelenése. Ez a technológia tavaly ugyan még eléggé gyerekcipőben járt, csupán néhány alkalmazás volt rájuk elérhető a Google Play Store-ból, de az elkövetkező években valószínűleg egyre több, és egyre jobb minőségű applikációk megjelenésére számíthatunk. Ez lehet az a kitörési pont ahol a kisebb cégek megszorongathatják a nagyobb játékosokat az iparágban, hiszen egy többfunkciós, korlátozottan akár táblagépként használható e-ink kijelzős olvasó letarolhatná a piacot.

Mint a fentiekben is olvasható tavaly is számos érdekes – bár annyira nagyon nem innovatív (mint például a Kindle Paperwhite 2013-ban) – e-könyvolvasó jelent meg, így azok a hangok, akik szerint a hagyományos e-ink kijelzővel rendelkező készülékeknek leáldozott nincs teljesen igazuk. Bár vannak jelek, hogy egyre többen pártolnak át az okostelefonokon és táblagépeken való olvasásra, de azért még így is rengeteg innovációs lehetőség van ebben a technológiában is. Arról nem is beszélve, hogy hosszabbtávú olvasásra még mindig az e-ink a legjobb…

Forrás: GoodEReader
Fejléckép forrása: bfishadow / Foter / CC BY

Ezt olvastad már?

Címkék: , , , , , ,




Vissza az oldal tetejére ↑