E-könyv

Megjelent: 2014. október 28. | Szerző: Papírontúl

40 ingyenes e-könyv a digitális fotózásról

Az interneten gyakorlatilag minden témában találhatunk legális forrásból származó ingyenes e-könyveket. Ilyen téma például a digitális fotózás, ami egy egyre jobban kedvelt hobbi (nem mellesleg divatos szakma). Mi most összegyűjtöttünk nektek néhány, a műfajjal foglalkozó angol nyelvű e-könyvet, amik között a téma iránt csak érdeklődők, és a tapasztalt fotósok egyaránt találhatnak érdekes olvasmányokat.

A könyveket elsősorban DSLR fényképezőgéppel rendelkező olvasóknak ajánljuk, de a „point and click” gépek tulajdonosai, és akár a mobiltelefonnal fotózók is találhatnak hasznos olvasmányokat közöttük. A gyűjtemény rendkívül széles témakört ölel fel, kezdve a gyakorlati és elméleti tanácsoktól, a megfelelő szellemi felkészülés fogásain keresztül egészen az üzleti és jogi tippekig.

  • DSLR: Digitális tükörreflexes fényképezőgép. A hagyományos filmes fényképezőgépek és a digitális technológiák előnyeit ötvöző eszközkategória. Akinek van ilyen gépe, azt tudja, hogy a DSLR-el készíthető képek minősége messze meghaladja az összes többi kategóriában szereplő eszközzel készült fotókét. Ha ilyen gépet tervezel venni akkor érdemes ezt a blogot olvasgatni
  • Point and click: vagy Point and shoot = „Csak célzol és lősz” a kompakt kisgépek alternatív elnevezései. Ezek azok a fényképezőgépek, amelyek még a hipermarketekben is kaphatóak, az ember megveszi, rak bele elemet, esetleg egy memóriakártyát és máris fotózhat. Használatukhoz nem szükséges nagy tudás, a masinák funkciói eléggé korlátozottak, de pár trükkel készíthetőek velük érdekes és extrán szép képek.

 

Csak pár kiragadott példa:

field-guide_national-geographic National Geographic: Ultimate Field Guide to Photography: Ez az alig 23 oldalas kézikönyv elsősorban a kezdő fotósoknak jelenthet komoly segítséget. Részletesen ismerteti a fotózás alapjait, mint például a kamera beállításnak mikéntjét, a különböző lencsék felhasználási lehetőségeit, vagy perspektíva fogalmát. Mindent részletesen leír, ábrákkal segítve a megértést. Szóval kezdőknek ideális olvasmány.
insights-from-beyond-the-lens Robert Rodriguez Jr: Insights from Beyond the Lens: Ez az e-könyv a természetfotózás rejtelmeibe avatja be az olvasót. Számos hasznos tanácsot olvashatunk benne, a felszerelés megválasztásáról vagy a különböző természeti jelenségek (például a köd, a naplemente, vagy akár a jég) fotózásának módjáról. Mindezek mellet leírást kapunk még a mentális felkészülésről, valamint a szerző be is mutatja néhány képét, és hogy hogyan is fotózta ezeket.
11-ways-to-improve-your-photography-150x150 David duChemin:Craft and Vision I–II: Ez a két könyv több hivatásos fotográfus gyakorlati tanácsait tartalmazza. Mind kezdő mind tapasztalt fotósok találhatnak bennük érdekes cikkeket, amiket képes példákkal is illusztrálnak a szerzők.
the-textbook-of-digital-photography150 Dennis P. Curtin: The Textbook Of Digital Photography: Ez az e-book gyakorlatilag a digitális fotózás tankönyve. Kitér ennek a művészeti ágnak a történetére, és az elméleti és gyakorlati tudnivalókra egyaránt. Megfogalmazása szakszerű és magyarázó, és a számos grafikon és ábra is az olvasó megértését segíti. Kezdő fotósoknak melegen ajánlott olvasmány.

Forrás: Lifehacker – Innen letöltheted az összes – mintegy 40 kötet – e-könyvet!

 

 

Ezt olvastad már?

Címkék: , , ,
Vissza az oldal tetejére ↑