Merítés graphene

Megjelent: 2016. május 8. | Szerző: Varga Tamás

0

Grafén alapú e-papír és regényeket olvasó mesterséges intelligencia

Olvasd az eszközödön!

Grafén alapú e-papír Kínából, romantikus könyveket olvas a Google MI-ja, indul az e-egészségügyi rendszer, és ötletes Raspberry Pi projektek.

Romantikus könyveket olvas a Google mesterséges intelligenciája

A Google 2865 különböző romantikus regényt olvastatott el az általa készített mesterséges intelligenciával – olvasható a Technokrata cikkében. A cél az volt, hogy fejlesszék az MI szövegértésének képességét. A projekt folyamán a program még rövidebb mondatokat is tudott írni az elolvasott regények alapján, és össze tudta hasonlítani a regények szövegével saját munkáit. A kísérlet eredményei több területen is hasznosíthatóak lehetnek, például a Google kereső intelligensebbé válhat, de akár a Gmail levelezőkliens is képes lehet arra, hogy egyszerűbb üzenetekre automatikus válaszoljon. (link)

Grafén alapú e-papír kijelzőt készítettek

A geek.com oldalon jelent meg a hír hogy teljesen új típusú e-papírt sikerült alkotnia a kínai Guangzhou Technologies cégnek. Az új megjelenítő alapját grafén adja, amely egy rendkívül könnyű, de kiemelkedően ellenálló anyag, így akár hajlékony kijelzővel rendelkező e-könyv-olvasók is készíthetőek vele. Ráadásul a gyártó szerint sokkal kontrasztosabb képet ad az ilyen technológiájú megjelenítő mint az eddigi e-papír megoldások, és még olcsóbb is ezeknél. A Guangzhou Technologies ígéretei szerint a grafén e-papír egy éven belül gyártásba kerül, így kis szerencsével akár már jövőre megjelenhetnek az első ilyen kijelzővel felszerelt készülékek. (link)

Hamarosan indul az elektronikus egészségügyi rendszer

Az Origón olvastuk, hogy hamarosan bevezetésre kerül Magyarországon az elektronikus egészségügyi rendszer, melynek keretében bárhol és bármikor hozzáférhetnek a betegek különböző egészségügyi dokumentumaihoz az illetékesek, akár maga a páciens is. A rendszer kiemelkedő szigorúsággal fogja kezelni a személyes adatokat, és az állampolgárok akár meg is tilthatják, hogy ezeket központilag kezeljék és tartsák nyilván. A projekt jelenleg tesztelés alatt van, 2016 végétől már élesben fog működni a rendszer, és jövőre pedig már minden egészségügyi intézménynek kötelezően használnia kell majd.  (link)

Őrült és ötletes Raspberry Pi projektek

Az IT Cafén jelent meg egy hosszabb lélegzetvételű írás a Rapsberry Pi-ről, a világ talán legismertebb otthoni felhasználásra illetve oktatási célokra szánt moduláris mikroszámítógépéről. A „csináld magad” (rövidítve angolul DIY) mozgalom keretében számos különleges eszközt készítettek a segítségével a lelkes felhasználók, ezekből mutatnak be néhányat az írásban.  Van köztük „felokosított” játéktelefon, kézikonzol retro játékoknak, és az egyik alkotó egy Kindle 3 e-könyv-olvasót párosított a Rapsberry Pi-vel. A cél eredetileg az volt, hogy a Kindle e-ink megjelenítőjét lehessen használni a mikroszámítógép kijelzőjének, ez azonban nem sikerült maradéktalanul. Mindenesetre az ötlet érdekes, hiszen az e-tinta jóval szemkímélőbb mint a hagyományos LCD megjelenítők, igaz, a lassú képernyőfrissítés sok esetben problémát jelenthet. (link)

Fejléckép forrása: dullhunk via Foter.com / CC BY

Ezt olvastad már?

Címkék: ,
Vissza az oldal tetejére ↑