E-könyv Voynich

Megjelent: 2016. április 21. | Szerző: Varga Tamás

0

Három különleges könyv PDF formátumban

Olvasd az eszközödön!

A könyvek nagy részét azért vesszük kézbe, hogy elolvassuk őket. Azonban némelyik kötet esetében ez nem lehetséges: vagy mert szerzőjük eleve úgy írta meg, hogy senki ne érthesse meg a benne foglaltakat, vagy mert már nem maradt senki, aki el tudná olvasni őket. De ettől még lehetnek tanulságosak és szórakoztatóak az ilyen írások, ha megfelelő szemmel nézzük őket. Most három ilyen könyvet szeretnénk bemutatni olvasóinknak, amelyeket teljesen ingyen és legálisan letölthetnek PDF formátumban a HolyBooks.com oldalról.

A Voynich-kézirat

A Voynich-kézirat az egyik leghíresebb engima-könyv, amely a mai napig őrzi titkát. A legújabb kutatások szerint a XV. század első felében írták, szerzője ismeretlen. Az írásjelek melyekkel íródott egyetlen ismert nyelv karakterkészletére sem hasonlítanak, tartalmára csupán a benne található rajzok alapján lehet tippelni. Kalandos története során többen próbálkoztak a megfejtésével – köztük a második világháború veterán kódfejtői is, de a későbbi években még szuperszámítógép segítségét is igénybe vették –, sikertelenül. A feltételezések szerint a kézirat a korabeli tudományok és áltudományok ismereteit gyűjti össze, valamiféle misztikus világkép bemutatására. A mű nagyjából hat különálló részre bontható, melyek a képek alapján egy-egy tudománytant – például biológia, herbalizmus, kozmológia – mutatnak be. Az eredeti kézirat számos kézben megfordult, jelenleg a New Haven-i Yale Egyetem tulajdonában van. (link)

Voynich_01

A Borbonicus-kódex

A Borbonicus-kódex nevű tekercs egyike a kevés máig fennmaradt eredeti azték nyelvű írásoknak. A XVI. század elején íródott, a feltételezések szerint alig pár évvel a spanyolok érkezése és az Azték Birodalom pusztulása előtt. Az azték nyelv hieroglif – képírásos – írásrendszert használt, így ez a mű is rendkívül színes és számos részletekben gazdag képet tartalmaz, de a későbbiekben (néhány teória szerint keletkezésekor) spanyol nyelvű feliratokkal is kiegészítették. A tekercs tartalma három főbb részre osztható: az első egy jós kalendárium, melyet a papság használt. A második az Aztékok történetét írja le a civilizáció által használt naptár 52 éves nagy kör elnevezésű ciklusaiban. A harmadik pedig a papság által használt rituálékat és ceremóniákat ismerteti. (link)

Borbonicus

A Codex Seraphinianus

A Seraphinianus-kódex jóval újabb keletkezésű az előbbi két műnél, és alkotóját is pontosan ismerjük: 1976 és 1978 között írta (és rajzolta) Luigi Serafini olasz művész. Témáját tekintve talán művészeti albumnak lehetne nevezni, de emellett bőven tartalmaz szöveges részeket, amik egy nem ismert – valószínűleg kitalált – nyelven íródtak. A könyvben található képek egy fantasztikus, kissé bizarrnak nevezhető világ növényeit, állatait és az ott élő emberek mindennapjait mutatják be. A szerző állítása szerint azt az élményt akarta megismertetni olvasóival, amit egy olvasni nem tudó gyermek érez egy könyv kézbevételekor. Az erősebb képzelőerővel megáldottak szerint viszont Serafini egy másik dimenzióban látottakat örökítette meg. (link)

Seraphinianus

A HolyBooks.com oldalán még számos egyéb vallási és ezoterikus témájú könyv között lehet válogatni. Nagy részük angol nyelvű, de a régebbi kötetek és tekercsek között szép számmal vannak latinul, és más kevésbé ismert nyelveken írtak is.

Ezt olvastad már?

Címkék: , ,
Vissza az oldal tetejére ↑