MiTiŐk

Megjelent: 2015. július 17. | Szerző: Varga Tamás

1

Hogyan olvassunk e-könyvet a nyáron? – tippek, tanácsok

Olvasd az eszközödön!

Itt a nyár, a kikapcsolódás és a pihenés időszaka, ilyenkor sokan töltik a szabadságukat vízpart közelében, strandon. Ezeken a helyeken pedig az egyik legjobb kikapcsolódás – persze a fürdőzés, vízi sportok és homokvárépítés mellett – az olvasás. Ha pedig e-könyvet szeretnénk olvasni miközben ropogósra sülünk a napon, akkor bizony nem csak azt kell eldöntenünk hogy mit olvassunk, hanem azt is, hogy mivel és hogyan. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani olvasóinknak, néhány tipp segítségével.

Tabletet vagy e-könyv-olvasót?

Bár a táblagépek (és ide most nyugodtan vehetjük az okostelefonokat is) nagyobb felbontású és színes kijelzővel vannak felszerelve, ráadásul sokkal bővebb funkcionalitással is rendelkeznek mint az e-könyv-olvasók, mégsem javasoljuk őket a strandra. Ennek két nyomós oka is van.

Az egyik hogy ezek a kütyük tükröződő kristályüveg kijelzővel rendelkeznek, amin a szabadban szinte semmi nem látszik. Esetleg árnyékban, a napernyő alatt valamennyire láthatóak a betűk, de a hosszabb távú olvasás még így is kényelmetlen lesz. Ezzel szemben az e-ink kijelzős dedikált olvasók – mivel itt nincs tükröződés a megjelenítő felületen – teljesen jól láthatóak még a verőfényes napsütésben is.

A táblagép kijelzője tükröződik, az e-könyv-olvasóé nem

A másik ok az energiafelhasználás. A táblagépek sokkal gyorsabban le fognak merülni, mivel az állandóan bekapcsolt kijelző nagyon le tudja szívni a készülék akksiját, plusz a forróság sem igazán tesz jót az üzemidőnek. Eszköze válogatja, de még a legenergiatakarékosabb készülék is le fog merülni 5–6 óra folyamatos használat után. Az e-könyvolvasók viszont csak lapozáskor fogyasztanak energiát, így sokkal tovább is bírják a használatot. Akár a teljes nyaralás alatt sem kell foglalkoznunk a töltésükkel.

Ha a fentiek ellenére mégis táblagépen tudunk csak e-könyvet olvasni a strandon, akkor íme néhány jó tanács:

  1. Vegyük fel maximumra a fényerőt az eszközön. Ez valamennyire növeli a kijelző olvashatóságát, így viszont sajnos sokkal hamarabb le is fog merülni a kütyü.
  2. Tegyünk rá tükröződésmentes fóliát. Ez ugyan csökkenti valamennyire a tükröződést, viszont kissé opálossá teszi a kijelzőt, ami sokakat zavarhat. Itt egy viszonylag régi, de nem elavult videó hogy milyen lesz a készülék képe a felhelyezése után: (link)
  3. Válasszunk jól személyre szabható alkalmazást az olvasáshoz. Egy megfelelően beállított applikáció sokat segíthet az olvashatóságon. Mi az általunk is tesztelt Moon+ Reader-t ajánljuk. Itt a szokásos betűméret növelésen kívül növelhetjük a szavak és betűk közötti távolságot, sőt akár félkövér betűtípust is megadhatunk a teljes szövegnek, ami nagyban növeli az olvashatóságot. Esetleg kipróbálhatjuk az éjszaki módot is (ilyenkor a háttér fekete lesz a betűk pedig fehérek), van akinél ez is beválik.

Víz, por, fagyi

CNO-PRP-e-readingHa egy nyomtatott könyv megázik a parton vagy a medence mellett (ami bizony igen könnyen előfordulhat nyaralás közben), esetleg véletlenül leesszük, leöntjük, akkor ugyan kicsit foltos, viharvert lesz, de még olvasható. Legrosszabb esetben is – ha teljesen olvashatatlan lesz vagy szétszakad – csak pár ezer forintot bukunk. Ha azonban az olvasásra használt eszközünkkel (amik egy-két kivételtől eltekintve nem tengerészek, illetve bevetésre váró kommandósok szórakoztatására vannak direkt fejlesztve) történik mindez, akkor bizony a kis „baleset” jóval többe kerülhet. Érdemes tehát kedvenc kütyünk megfelelő védelméről is gondoskodni. Rengeteg féle különböző vízálló tok kapható, az egy–két ezer forintostól kezdve egészen a tízezer forint feletti árig, de ha nem akarunk sokat költeni védelemre, akkor érdemes kipróbálni egy teljesen hétköznapi simítózáras tasakot. Ez nyilván nem sokat segít, ha belejtjük készülékünket a Balatonba vagy az Adriába, de a vízcseppek, a por és homok, esetleg kisebb eső ellen megfelelő védelmet nyújthat. Érintőkijelzős készülékeknél érdemes kipróbálni, hogy a kütyü a tasakon keresztül is érzékeli-e az érintésünket.

Reméljük, hogy cikkünkkel segítséget tudtunk nyújtani a nyári olvasáshoz, és minden kedves olvasónknak élményekben gazdag nyaralást és kellemes pihenést kívánunk!

Képek forrása:
navyreading.dodlive.mil
thejaan / Foter / CC BY

Ezt olvastad már?
Vissza az oldal tetejére ↑