Eszközelő inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

Megjelent: 2017. december 13. | Szerző: Varga Csaba

0

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt – egy elegáns középvezető Lengyelországból

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt – egy elegáns középvezető Lengyelországból Varga Csaba

Ízig-vérig felső-középkategória

Ár/érték arány
Extrák
Használhatóság
Operációs rendszer
Olvasó felület
Újdonságok

Összegzés: Szép dizájn, erős processzor és akkumulátor. Az ebben a kategóriában alap háttérvilágítás, érintőkijelző és wi-fi mellé, 8 GB tárhely és bluetooth is van a Primeban.

4.7

Összegzés


Majd félévnyi hallgatás után in medias res jelleggel rögtön egy újabb készülékteszttel jelentkezünk, mely egyenesen Lengyelországból érkezett hozzánk. A gyártó Arta Tech cég egy másik termékéhez e sorok írójának korábban már volt szerencséje, egy okosórát próbálhatott ki, ami a piacon kuriózumként e-ink kijelzővel van ellátva, a neve inkWatch Trivia. A vállalkozás tehát igen komoly tapasztalatokkal rendelkezik e-papír technológiát használó készülékek fejlesztésében, az e-könyv-olvasó portfólió inkBook márkanéven fut. Első eszközüket, az Onyxet 2015-ben jelentették meg. Az inkBook Prime amiről tesztünk szól idén év elején került piacra.

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

Nem túl vastag, nem túl nagy, nem túl kocka 🙂 (nagyításhoz katt a képre)

Bevezető 

A Prime az Arta Tech e-könyv-olvasó termékvonalának zászlóshajója, a felsőközép kategóriában versenyez mind hardveres mind szoftveres paramétereit tekintve. Ráadásként néhány különleges funkcióval és egyedi extra szolgáltatással van ellátva. A gyártó merészet húzott a módosított Android OS-el, minden szkeptikus gondolat ellenére meg kellett, hogy állapítsuk, jól sikerült a rendszer testreszabása, az akkumulátorral való összehangolás is kiváló, a kütyü nem merül le napok alatt, mint az más Google féle operációs rendszert használó eszközöknél tapasztalható. No, de először nézzük a külcsínt.

A legszebb rokonoktól örökölt (dizájn)

A szépséges és egyszerű – egy francia (hosszúkás) papírméretű könyvre hasonlító – doboz tetejét felemelve igen szép és minőségi készülékház tárul elénk, mely az átlagosnál valamivel kisebb, két eszköz jut róla eszünkben, mikor ránézünk. A méret és a műanyag tapintása alapján a Pocketbook Sense köszön vissza, a formát és a hátlapot tekintve pedig a Kobo készülékek, azok közül is leginkább az Aura sejlik fel, felül kissé szögletesebb, az alsó rész jobban ívelt. A hasonlóságoktól eltekintve egy teljesen egyedi dizájnnal van dolgunk.

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

A csomagolás is nagyon szép (nagyításhoz katt a képre)

Körülbelül egy centivel azért hosszabb mint a Sense, köszönhetően a magasabb alsó peremnek melyen egy – az Androidos eszközökön megszokott – Back gomb kapott helyett. Ezzel bárhonnan könnyedén vissza lehet jutni a az előző menübe/képernyőre. Két oldalt középen a vékony lapozó gombok vannak, egymás alatt mindkét oldalon két-két darab, tehát bármelyik ujjunkat használva tudunk előre-hátra lapozni. Meg persze az érintésérzékeny kijelző jobb és baloldalát is használhatjuk…

A be- és kikapcsoló gomb a hátlapon kapott helyett, ilyet még nem nagyon láttunk. A bal fölső sarokban van, véletlenül megnyomni nem lehet, de ebből a kialakításból kifolyólag csak egyedi tok lesz jó a készülékhez. Egyébként a hátsó burkolat nagyon szép, egy elegáns vékony mélyedés szeli ketté, mely a gombtól indul, négy darab kis íves törés is van a felületen, amik egy fa lombkoronájára emlékeztetnek (minket :-)).

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

Íme a hátlap (nagyításhoz katt a képre)

Rejtett tartalékok (hardver)

Mint a bevezetőben említettük az olvasón egy speciális, testreszabott Android operációs rendszer fut, erről még kicsit később bővebben szó lesz. Itt, a hardveres részben annyit jegyeznénk meg, hogy a készülék „meghajtását” azért az OS-nek megfelelőre tervezték, az e-könyv-olvasókban szokatlanul erős, 1,6 Ghz-es, négymagos processzort kapott, bár a RAM-ot nem növelték ehhez mérten, az a szokásos 512 MB maradt.

A készülék viszont villámgyors lett, valószínűleg az extrém erős processzornak és a jól optimalizált rendszernek köszönhetően! Talán a leggyorsabb készülék, amit eddig láttunk. Az egyes alkalmazások indítása szinte várakozás nélküli, hihetetlen sebességgel nyitja meg az e-könyveket. Ehhez a teszthez egy jó nagy, 6MB-os epub fájlt használtunk először, amit, kb. 3 másodperc alatt megnyitott. Kipróbáltuk egy kisebb 12 MB-os és egy extrém nagy 81 MB-os PDF megnyitási sebességét is, teljesen rendben voltak, másodperceket kellett csak várni. Azonnali a wi-fi csatlakozás, a beállítások elérése, az olvasás közbeni funkciók megjelenése stb. És amit még meglepve tapasztaltunk: a szövegen belüli keresés is hihetetlenül gyors.

Az akkumulátor erősebb a szokásosnál, 2000 mAh-es, napi több órás teljes fényerejű háttérvilágítás mellett is alig merült valamit a teszt alatt. Ebben a kategóriában a 6 hüvelykes kijelző háttérvilágítása és az érintőképernyő alapfelszerelés, ahogyan az újabb, Carta technológiájú kijelző is, melynek felbontása 1024 × 768 pixel (212 ppi). Ez ugyan elmarad az újabb modellek 300ppi képpontsűrűségű, HD felbontású képernyőjétől, cserébe viszont a készülék ára sem az egeket verdesi.

A Prime még a következőkkel növeli a tétet:

  • Wi-fi és kapunk mellé ezt kihasználó értelmes szolgáltatásokat, előre telepített és letölthető alkalmazásokat, online tárhelyet.
  • 8GB belső tárhely (6 GB érhető el a könyvek és egyéb saját fájlok számára, a többit a rendszer használja), azért ez sem megszokott manapság.
  • És van bizony bluetooth is. Ez az első ilyen technológiával ellátott e-könyv-olvasó, ami nálunk volt. Persze jön azonnal a kérdés, no de mire jó? Egy dologra biztosan: bluetoothos fülhallgatót simán csatlakoztathatunk a készülékhez. Van benne zenelejátszó szoftver.
  • A képernyőfrissítéshez egy új, Rapid Refresh nevű szoftveres technológia van integrálva a készülékbe, ez az állandó teljes frissítést mellőzve csökkenti a szellemkép kialakulását (mikor halvány foltokban látszik a képernyőn az előző olvasott oldal szövege), akkumulátor kímélő funkció.

Barátságos extrákkal (operációs rendszer, alkalmazások, olvasó felület)

A készülék ugye nyomokban egy teljes Androidot tartalmaz :-). Akinek viszont ellenérzései vannak a Google operációs rendszerével kapcsolatban, annak a legkevésbé sem kell félnie, ugyanis annak csak a jóságait hagyták meg a fejlesztők. Szépen le van csupaszítva, minden felesleges funkciót eltüntettek, egyszerűsítették a kinézetet és persze teljesen optimalizálták az e-ink kijelzőhöz. Mindemellett a kiváló testre-szabhatóságot meghagyták, kezdve az összes gomb funkciójának módosíthatóságán át a kezdőképernyőn megjelenő alkalmazások összeállítási lehetőségéig.

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

Egyszerű, kulturált kezdőképernyő (nagyításhoz katt a képre)

Ami az Androidból ismerős lehet:

  • A képernyő jobb felső részét megérintve, – ahol az óra és az akkumulátor töltöttségi jelzése van –, egy lecsúszó menüt hívhatunk elő, itt a különböző hardvermodulok kapcsolhatóak ki és be, úgy mint háttérvilágítás, bluetooth és wi-fi.
  • Az alsó rész közepén van egy fizikai Vissza gomb, amivel minden alkalmazásból a kezdőképernyőre vagy az előző alkalmazásba juthatunk vissza.
  • Az alkalmazások gombot megérintve egy külön képernyőre jutunk ahol az összes telepített applikáció elérhető.
  • Itt van az inkBook Apps nevű, kissé a Google Play-re hajazó alkalmazásbolt ahol különféle, a készülékre optimalizált vagy azon jól elfutó appokat telepíthetünk a készülékre. Ezek leginkább harmadik fél által kiadott e-könyv-olvasó szoftverek, e-könyváruházak, vagy digitális könyvtárak. Sok alkalmazás sajnos a magyar olvasóknak semmit nem mond, van ami ismerős, azonban itthon semmi értelme használni. De letölthető például Amazon Kindle app vagy a Kobo appja, ezek viszont nagyon jó dolgok. Az összes Amazonon vásárolt könyvet elérhetjük a készüléken! Van saját fejlesztésű RSS hírolvasó szoftver és a Pocket nevű később olvasom szolgáltatás alkalmazása is elérhető.

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

Az Android a beállítások menüben fedezhető fel leginkább (nagyításhoz katt a képre)

A kezdőképernyő alapvetően a szokásos dolgokat tartalmazza. Az éppen olvasott könyv kiemelve látható, illetve a három utoljára olvasott könyvet tudjuk még itt áttekinteni. A bal felső sarokból könnyen elérhető a beállítások menü, van itt egy Home és egy Vissza ikon is, plusz frissíteni is itt lehet az adott képernyőt. Az alsó sorban a legtöbbet használt alkalmazások listája látható, ezek a beállításokban könnyen cserélhetőek.

Nézzük milyen az olvasónézet: akár a kétoldali fizikai gombokkal is lapozhatunk, de ugyanúgy használhatjuk a képernyő jobb vagy bal szélét, a közepét megérintve előbukkannak az olvasónézetben kulcsfontosságú funkciók. Van egy nagyon jó és gyors kereső, a virtuális billentyűzet könnyen, kényelmesen használható, bár a magyar ékezetes betűk elővarázsolása kissé nehézkes (kivéve annak, aki hozzászokott az Androidos billentyűzethez). A könyvjelző funkció adja magát, az „Aa” ikont megérintve ugranak fel a szöveg testreszabási lehetőségek. Kapunk hat féle betűtípust, a betűméretet pedig 8 léptékben állíthatjuk. A szöveg tükrét is egészen jól módosíthatjuk, margót, sorközt, orientációt állíthatunk, illetve van egy „éjszakai mód” is amivel a kontrasztot negatívra vehetjük, így fehér alapon fekete betű lesznek. A betűméretet a két ujjunkat használva is tudjuk változtatni, szét illetve összehúzva azokat a képernyőn.

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

Elég sokféle beállítási lehetőség van az olvasó nézetben (nagyításhoz katt a képre)

A szöveg testreszabási beállítások mellett van a tartalomjegyzék ikon, innen érhetőek el a jegyzetek. A Jegyzet helyi menüt a szokásos módon, a képernyőn az adott szövegrész felett hosszan tartott ujjal lehet előhívni. Itt rögtön 5 funkció közül választhatunk: a jegyzetelés, kijelölés, másolás már megszokott opciók, ez van kibővítve a webes kereséssel, illetve elindul a beépített szótár alkalmazás is. Sajnos magyar nyelvű ilyen kiegészítés nem érhető el egyelőre az eszközre.

Kisváros a felhőben (a Midiapolis nevű kapcsolt felhőszolgáltatás)

A Prime első használatba vételekor egy varázsló segít beállítani a dolgokat és a kapcsolt fiókokat, melyekkel különböző szolgáltatásokhoz férünk hozzá. Több típusú fiókot is beállíthatunk, ilyen a gyártó Arta Tech saját Midiapolis nevű rendszere is. Előtte érdemes regisztrálni a https://drive.midiapolis.com/ oldalon. Ez 2 gigabyte szabadon felhasználható tárterületet jelent ahol a könyvek mellett, zenéket és videókat is tárolhatunk. Az egyik legjobb dolog még, hogy a News nevű menüpontban könnyedén felvehetünk RSS hírcsatornákat, amiket aztán az e-könyv-olvasóra szinkronizálhatunk. Van itt még naptár, képtárolási és megosztási lehetőség, illetve internetes könyvjelzőinket is elmenthetjük az online tárhelyre.

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

Könyvek a felhőben (nagyításhoz katt a képre)

A készüléken a Drive és a News nevű alkalmazásokban tudunk csatlakozni a felhőhöz. Itt elérjük és letölthetjük a felmásolt könyveket, zenéket, automatikusan szinkronizálódnak a hírcsatornák tartalmai is, ha állítottunk be RSS-t.

A 2 GB nem túl sok, de ingyenes és így már tényleg van nettó 8 GB helyünk digitális könyvtárunk számára. A felhő segítségével teljesen „kábelmentesen” másolhatunk tartalmat az olvasóra. Jó lett volna egy népszerű, független szolgáltató integrálása is (pl. Google Drive vagy Dropbox), reméljük a Midiapolis személyes tárterület folyamatosan bővülni fog, így végül majd oda pakolhatjuk minden anyagunkat :-).

Néhány apróság

Az operációs rendszer bár tényleg nagyon jól optimalizált, néha az volt az érzésünk nincs teljesen kiforrva. Teljes fagyást (amikor az egész készülék leáll, újraindul) nem tapasztaltunk, de ritkán előfordult, hogy az egyes alkalmazások váratlanul leálltak, ez az adott app újraindításán kívül más kellemtelenséget nem okozott. A készülék természetesen tud magyarul, de a lokalizációban vannak érdekes és néhol vicces furcsaságok. Ezt jelenleg éppen segítünk megoldani az Arta Technek, felülvizsgáljuk és javítjuk a magyartalan kifejezéseket, szövegeket. A betűméret változtatási lehetőségnél még egy furcsaságot találtunk: a legkisebb és azelőtti betűméret között túl nagy ugrás van. A helyzet az, hogy ennyi és ilyen jellegű hibát bármely más piacon lévő készülékben találhatunk és szoktunk is találni.

inkBook Prime e-könyv-olvasó teszt

A dobozától még mindig ámulunk (nagyításhoz katt a képre)

Príma a Prime 🙂

Az inkBook Prime egy nagyon jó e-könyv-olvasó. A magyar fordítási furcsaságokon kívül szinte nincsen gyenge pontja. A gyártó 2 év háztól-házig garanciát ad a készülékre, illetve azt ígéri, folyamatosan frissíti és fejleszti az operációs rendszert és a kapcsolt szolgáltatásokat. Kérdésként már csak az ár maradt.

Bár nem a jelenleg kapható legmagasabb felbontású HD kijelzővel van ellátva, az erős processzor, a 8GB tárhely, a nagyon jól optimalizált operációs rendszerből adódó kiváló sebesség és az ingyenes felhőszolgáltatás indokolják, hogy az árcímkét tekintve az olyan készülékek mellé kerüljön, mint például a PocketBook Touch HD, a Kobo Aura H2O vagy a harmadik generációs Kindle Paperwhite. A „hitelesebb” forgalmazóknál kicsivel 50 000 forint fölött kapható, de láttunk már 45 000 forintért is, akcióban. Ennyit megér, e-könyv-olvasó és annál kicsivel több is tud lenni.

Ezt olvastad már?
Vissza az oldal tetejére ↑